Sådan koger du det perfekte blødkogte æg

Mad

Der er mange meninger om denne sag, for hvad er et perfekt blødkogt æg? Idényt afslutter alle diskussioner én gang for alle. Her er opskriften og en komplet omtale af alle de små ting, der skal falde i hak, hvis ægget skal være perfekt - også hvis det skal være enten smilende eller hårdkogt.  

Blødkogte æg er ikke en videnskab, men det er godt at kende de små fifs til kogningen.
Blødkogte æg er ikke en videnskab, men det er godt at kende de små fifs til kogningen. Foto: Flickr

Hvad er sandheden om det blødkogte æg?

Vi har alle siddet ved morgenbordet og diskuteret æg ...

Skal et blødkogt æg være svømmende, helt fast i hviden og en anelse fast i blommen, eller skal man kunne pille ægget?

Idényt har researchet på sagen og er kommet frem til de bedste anvisninger. Dog skal du vide, at der er gradsforskelle på det blødkogte æg. Nogle vil mene, at et såkaldt 'smilende æg' er det samme som et blødkogt. Det er ikke helt sandt. Den smilende version har fået et par minutter mere.

Sådan koger du det ultimative blødkogte æg

Her er en de vigtigste ting, du skal tage i betragtning, hvis dit blødkogte æg skal være blive helt perfekt:

Brug friske æg

Jo friskere æg, du bruger, jo bedre vil smagen blive. Allerbedst er helt nylagte gårdæg.

Brug ned til en halv deciliter vand 

Kunsten er kun at bruge et par centimeter vand i gryden. En halv deciliter vand er faktisk nok til at koge op til 6 æg. Æggene koges med tætsluttende grydelåg.

Læs også:

Sådan tilbereder du de helt perfekte æg

Smilende, rørt eller perfekt pandestegte. Æg kan tilberedes på et utal af måder - men hvad er det nu lige helt præcist du gør galt, siden...

Kog æg i kogende vand

Du får det bedste resultat ved at koge din æg i allerede kogende vand. Både blomme og hvide vil med den metode blive fast og ensartet. Et "koldkogt" æg kan risikere at fremtræde med sprækker både i hvide og i blomme og endnu være: der er større sandsynlighed for, at skallen går itu. 

Æggets størrelse og temperatur

Jo større ægget er, jo længere kogetid skal du beregne. Hvis ægget kommer kold fra kølekskabet og lægges i kogende vand, skal kogetiden også være længere, end hvis ægget for eksempel kommer direkte fra hønsehuset. 

Kogetid til blødkogte æg

Når vandet koger, lægger du forsigtigt ægget ned i vandet, skruer ned, og lader ægget koge under låg ved svag varme. Er det et lille æg er 4 1/2 til 5 minutter nok. Er det et æg i max-størrelse kan det kræve op til 6-6 1/2 minutter at koge et blødkogt æg. 

Skyl ægget i kold vand

Når æggeuret ringer, skal ægget skylles under koldt rindenede vand i 30 sekunder. Tag derefter ægget eller æggene op. 

Læs også:

10 tricks til at bekæmpe dræbersnegle i din have

Dræbersnegle er en uønsket gæst i danske haver. Den iberiske skovsnegl er desværre vanskelig at bekæmpe. Men der findes råd. Det kan være...

Smilende æg og hårdkogte æg 

Smilende æg

Definitionen på et smilende æg er et æg med fast hvide og en fast ydre hinde på blommen. Blommen skal derimod i et smileæg være blød. Et smileæg kræver ca. 6-7 minutters kogetid. 

Hårdkogt æg

Et hårdkogt æg kræver mellem 8 og 10 minutters kogetid afhængig af æggets størrelse og temperatur, når det kommer i det kogende vand. 

Andre tips til æggekogningen

Salt til ægget

Et æg skal have lidt salt for at opnå den helt perfekte smag. Det skal dog først være, efter ægget er pillet. Det har ingen effekt at koge et æg med en knivspids salt i vandet. Saltet har alligevel ingen chance for at trænge ind i ægget. 

Undgå at æggeskallen knæller

Vil du forøge sandsynligheden for at æggeskallen ikke knækker, kan du bruge en æggeprikker. Lav et lille hul i bunden af ægget med æggeprikkeren eller en anden spids genstand.

Så er ægget klart. Se på videoen, hvordan man skærer toppen af uden at knække skallen på hele ægget.

Læs også:

Vores egne kokkes sagnomspundne "Trylledrik"

Shh. Det har været en hemmelig opskrift i mange år, så ikke noget med at sige det videre. Men de pragtfulde kokke i vores kantine har...

Video: Trin-for-trin - sådan bliver ægget kogt og anrettet:

26. januar 2016
Mere om Mad

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her for holdbarheden i fryseren for smør, ost, mælk og æg. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i ovnen og på søde karameliserede mandler lavet på panden.

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig...

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående? 

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men...

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det.

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske krydderurter lige ved hånden året rundt. 

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Blåbærmuffins - en supernem opskrift

Mad Er du blevet lækkersulten, får du her en nem opskrift på blåbærmuffins.

Sådan fryser du brød, så det bevarer smag og konsistens

Mad Du kender sikkert allerede til tricket med at fryse brød for en længere holdbarhed. Men du kender garanteret også til et frysebrændt og snasket optøet brød så. Det er slut nu.

Dette sted i køleskabet må du IKKE opbevare dine æg

Mad Vi kan godt blive enige om, at køleskabet - i dansk optik - er det rigtige sted at opbevare æggene. Det er dog ikke lige meget HVOR i kølesk...

Nemme brød på bål eller grill

Mad Nu får snobrødet kamp til stregen. Det tager bare 10 minutter at bage de sunde brød med fyld.