Sådan koger du det perfekte blødkogte æg

Mad

Der er mange meninger om denne sag, for hvad er et perfekt blødkogt æg? Idényt afslutter alle diskussioner én gang for alle. Her er opskriften og en komplet omtale af alle de små ting, der skal falde i hak, hvis ægget skal være perfekt - også hvis det skal være enten smilende eller hårdkogt.  

Blødkogte æg er ikke en videnskab, men det er godt at kende de små fifs til kogningen.
Blødkogte æg er ikke en videnskab, men det er godt at kende de små fifs til kogningen. Foto: Flickr

Hvad er sandheden om det blødkogte æg?

Vi har alle siddet ved morgenbordet og diskuteret æg ...

Skal et blødkogt æg være svømmende, helt fast i hviden og en anelse fast i blommen, eller skal man kunne pille ægget?

Idényt har researchet på sagen og er kommet frem til de bedste anvisninger. Dog skal du vide, at der er gradsforskelle på det blødkogte æg. Nogle vil mene, at et såkaldt 'smilende æg' er det samme som et blødkogt. Det er ikke helt sandt. Den smilende version har fået et par minutter mere.

Sådan koger du det ultimative blødkogte æg

Her er en de vigtigste ting, du skal tage i betragtning, hvis dit blødkogte æg skal være blive helt perfekt:

Brug friske æg

Jo friskere æg, du bruger, jo bedre vil smagen blive. Allerbedst er helt nylagte gårdæg.

Brug ned til en halv deciliter vand 

Kunsten er kun at bruge et par centimeter vand i gryden. En halv deciliter vand er faktisk nok til at koge op til 6 æg. Æggene koges med tætsluttende grydelåg.

Læs også: Turbo på græsplænen: Få en flottere plæne end naboen

Kog æg i kogende vand

Du får det bedste resultat ved at koge din æg i allerede kogende vand. Både blomme og hvide vil med den metode blive fast og ensartet. Et "koldkogt" æg kan risikere at fremtræde med sprækker både i hvide og i blomme og endnu være: der er større sandsynlighed for, at skallen går itu. 

Æggets størrelse og temperatur

Jo større ægget er, jo længere kogetid skal du beregne. Hvis ægget kommer kold fra kølekskabet og lægges i kogende vand, skal kogetiden også være længere, end hvis ægget for eksempel kommer direkte fra hønsehuset. 

Kogetid til blødkogte æg

Når vandet koger, lægger du forsigtigt ægget ned i vandet, skruer ned, og lader ægget koge under låg ved svag varme. Er det et lille æg er 4 1/2 til 5 minutter nok. Er det et æg i max-størrelse kan det kræve op til 6-6 1/2 minutter at koge et blødkogt æg. 

Skyl ægget i kold vand

Når æggeuret ringer, skal ægget skylles under koldt rindenede vand i 30 sekunder. Tag derefter ægget eller æggene op. 

Læs også: 5 madvarer der hjælper dig med at falde i søvn

Smilende æg og hårdkogte æg 

Smilende æg

Definitionen på et smilende æg er et æg med fast hvide og en fast ydre hinde på blommen. Blommen skal derimod i et smileæg være blød. Et smileæg kræver ca. 6-7 minutters kogetid. 

Hårdkogt æg

Et hårdkogt æg kræver mellem 8 og 10 minutters kogetid afhængig af æggets størrelse og temperatur, når det kommer i det kogende vand. 

Andre tips til æggekogningen

Salt til ægget

Et æg skal have lidt salt for at opnå den helt perfekte smag. Det skal dog først være, efter ægget er pillet. Det har ingen effekt at koge et æg med en knivspids salt i vandet. Saltet har alligevel ingen chance for at trænge ind i ægget. 

Undgå at æggeskallen knæller

Vil du forøge sandsynligheden for at æggeskallen ikke knækker, kan du bruge en æggeprikker. Lav et lille hul i bunden af ægget med æggeprikkeren eller en anden spids genstand.

Så er ægget klart. Se på videoen, hvordan man skærer toppen af uden at knække skallen på hele ægget.

Læs også: Sådan dyrker du den smukke nerie

Video: Trin-for-trin - sådan bliver ægget kogt og anrettet:

26 januar 2016
0

Hjemmelavet chokoladeknas til julemåneden

Denne chokoladekonfekt er så nem, at ethvert barn kan lave den. Chokolade, rosiner og müsli er alt, du behøver til den knasende lækre julego...

0

Italiensk lagkage med friske jordbær

Ingredienser (ca. 8 pers.): Bunde 3 æg 125 g sukker 1 spsk. appelsinsaft 50 g hvedemel 50 g kartoffelmel 1 tsk. bagepulver 3/4 tsk. vaniljes...

0

Kartoffel/tun fad

1 kg skivede rå kartofler 2 ds. afdryppet tun naturel i vand 2 store løg 1/4 l fløde (9 eller 13 pct., red.) revet ost timian salt og...

0

9 tegn på dehydrering, du er nødt til at kende

Det er desværre let at overhøre, når vores krop fortæller os, at den savner - VAND! Her er 9 tegn på dehydrering, som kan være både nyttige...

0

Jordskokkesuppe med svampe

Efteråret banker på, og det er tid til en fyldig jordskokkesuppe med svampe.

0

Hurtig jordbæris

Når det er sommer, er det som om, der aldrig er is nok. Og i nogle få uger er der til gengæld nærmest overflod af friske jordbær. Det kan...

0

Havefestmenu til 12

Få opskrifterne på en lækker menu til havefesten - 120 kroner per person.

0

Fedtfattige æblemuffins

En lækker muffin, der sparer på kalorierne.

0

Mørbrad på kartoffelbund

Utraditionel mørbrad - perfekt til buffeten.

0

Sprød hornfisk

Få en let og lækker opskrift på hornfisk.

0

Salat med kyllingelever

Ingredienser (4 pers.): 500 g kyllingelever 1 spsk. olivenolie 1 spsk. akaciehonningSalt, peber300 g rucolasalat 25 g pinjekerner 2 spsk....

0

Kartoffelsalat med røget laks og artiskok

Ingredienser (4 pers.):600 g kartofler 1 bdt. asparges 1 dåse artiskokhjerter 3 spsk. pesto 1 glas ovnbagte tomater 4 skiver røget laks...

0

Myslistænger

Ingredienser:75 g havregryn 25 g kokosmel 25 g hørfrø 25 g hakkede mandler 25 g rosiner 25 g solsikkekerner 100 g akaciehonning Sådan gør...

0

Godt til grillbøffen

Her er nye ideer til spændende tilbehør, når dagens menu står på en god bøf, der skal grilles i haven.

0

Laksekoteletter i grønt

En let og hurtig ret, som jeg ofte er blevet rost for. 2 laksekoteletter à 125 g, 2 løg, 2-3 gulerødder, 1 peberfrugt i strimler, 250 g...