Sådan klargør du dine hjemmeplukkede svampe

Mad

Svampenes højsæson er over os. I supper, blacheret eller smørstegt på panden, kan skovbundens små vidundere tilfredsstille de fleste. Her får du en guide til, hvor nemt du får svampene klargjort til menuen.

Skovbundens middagsbord
Skovbundens middagsbord Foto: Istockphoto

Den danske natur er i sandhed et paradis for svampeelskere. Skovens bund byder året rundt på lækre, spiselige svampe. Arterne varierer dog, alt efter sæson og årstid, da nogle svampe kræver anderledes skovbund end andre.

Svampesæsonen er på sit allerhøjeste medio oktober-marts. 

I denne periode byder skovbunden på et væld af lækre, spiselige svampe, som du med god samvittighed kan tage med dig hjem - inden frostsæsonen begynder.

Børstning, frysning og tørring af svampe

Det er egentlig nemt og meget lige til at gøre svampene klar til middagsbordet. Som hovedregel er det en god idé at have både en lille urtekniv, samt en lille børste med dig, når du drager på svampejagt. På denne måde kan du nemlig, allerede ved plukning, gøre svampene fri for den værste jord eller snavs. Skær blot stokken af, og børst forsigtigt svampehat og eventuelle lameller.

Et godt tip er at have to kurve med på turen, således kan du holde rene og snavsede svampe adskilt.

Så snart dine svampe er rene og pæne, er de faktisk klar til at blive tilberedt. Undgå så vidt muligt at vaske dine svampe, da alle svampe som udgangspunkt suger væske til sig - og så er de ødelagt.

Svampe kan holde sig ca. 1-2 dage i køleskabet, men det er også en mulighed at fryse svampene. Inden frysning skal de blancheres kort på en pande med låg over. Herefter skal de køles ned på en tallerken, og kan derpå smides i en pose. Forvent ikke at svampene holder deres oprindelige størrelse. De svinder en del ind grundet væsketab.

Har du planer om at tørre dine svampe? Så er det bestemt også muligt: nemmest er det at lægge sine svampe på en rist eller et klæde i vindueskarmen, og så lade luft og sol gøre sit arbejde. Nogle svampetyper egner sig ikke til en decideret tørring, men de gængse spiselige af slagsen kan sagtens tørres.

Gode råd og regler ved svampeplukning

  • Prøv ALDRIG svampe, som du ikke kan identificere, heller ikke selv om de dufter godt og ser lækre ud. Skindet kan bedrage, og det er ikke sikkert, at dit eventyr ender godt.
  • Hvis du vil plukke svampe, som du ikke kan identificere, og tage dem med hjem for at slå dem op for at se om de er spiselige, skal du sørge for at tage rødderne med dig. 
  • Pluk aldrig gamle eller meget små svampe eller svampe, som dyrene har bidt af eller trukket op af jorden.
  • Det er bedst at spise svampene samme dag, som du har plukket dem, da de hurtigt bliver dårlige.
  • Spis aldrig rå svampe.
  • Hvis du er nybegynder inden for svampeplukning, er det bedst IKKE at gå på jagt alene.

Kilder: gardena.com og dn.dk

13 september 2016
0

75 procent af sprøjtegiften i din krop kommer fra disse 10 fødevare...

Vil du gerne have færre rester fra sprøjtegifte i din krop, så er her 10 fødevarer, som du helst bør spise økologisk.

0

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.

0

7 ting du ikke må gøre, når du bager

Det kan godt være en udfordring at få kage- eller brødopskriften til at blive lige præcis, som man gerne vil have den. Her er nogle tips og...

0

Videnskabeligt bevist: Det er sundt at drikke kaffe

Danskerne drikker 20 millioner kopper kaffe dagligt. Lægevidenskaben har været i tvivl – er det godt eller dårligt for helbreddet? Nu viser...

1

Fyldte squash

Udhul en squash og kom lækkert og dekorativt fyld i.

0

Spansk frokostret

Piperade stammer fra Basker­landet og er en lækker blanding af solmodne peberfrugter, løg og tomater med æg. 3 store røde peberfrugter ½...

0

Russisk hakkebøf

Ingredienser (4 pers.):500 g hk. oksekød 1 løg 1 1/2 dl hakkede, syltede rødbeder 1 dl hakket persille 3 spsk. hakkede kapers 2 æg 1⁄2 dl...

0

Salat med kyllingelever

Ingredienser (4 pers.): 500 g kyllingelever 1 spsk. olivenolie 1 spsk. akaciehonningSalt, peber300 g rucolasalat 25 g pinjekerner 2 spsk....

0

Brød med soltørrede tomater

2 dl mælk25 g gær1 dl A-38 eller fromage frais1 tsk. salt1 tsk. honning2 tsk. basilikum2 tsk. oregano2 tsk. timian75 g hakkede soltørrede...

0

Hannes grønsager i krydret kokosmælk

4-6 pers.1 stort løg2 fed hvidløglidt olivenolie1 tsk. stødt koriander2 tsk. stødte kardemommekapsler2 tsk. stødt spidskommen2 spsk. fuldkor...

0

Pærer med knækglasur

4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

0

Lam i asparges

6 pers.1 1/2 kg lammeforkød2 bundter persille1 stor dildkvist10 hvide peberkornSalt400 g hvide aspargesmaizenamel til jævning2 pasteurisered...

0

Nem pastatærte med skinke

Ca. 150 g pasta f.eks. skruer, 1 stor gulerod, 1 løg, 100 g champignon, 1/2 squash (lille), 1 spsk olie, 150 g kogt skinke eller hamburgerr...

0

Sandwich med hytteost

Sandwichbrød, 200 g hytteost, 1/2 rød fint hakket peber-frugt, 75 g skinke i tern, 2 hårdkogte hakkede æg, purløg, salt og peber. Tilbehør:...

0

Bradepandekage med ananas

Det skal du bruge:3 æg, 250 g sukker, 250 g hvedemel, 3 tsk bagepulver, 1 1/2 dl mælk, 75 g smeltet smør eller margarine, 12 skiver ananas,...