Sådan klargør du dine hjemmeplukkede svampe

Mad

Svampenes højsæson er over os. I supper, blacheret eller smørstegt på panden, kan skovbundens små vidundere tilfredsstille de fleste. Her får du en guide til, hvor nemt du får svampene klargjort til menuen.

Skovbundens middagsbord
Skovbundens middagsbord Foto: Istockphoto

Den danske natur er i sandhed et paradis for svampeelskere. Skovens bund byder året rundt på lækre, spiselige svampe. Arterne varierer dog, alt efter sæson og årstid, da nogle svampe kræver anderledes skovbund end andre.

Svampesæsonen er på sit allerhøjeste medio oktober-marts. 

I denne periode byder skovbunden på et væld af lækre, spiselige svampe, som du med god samvittighed kan tage med dig hjem - inden frostsæsonen begynder.

Børstning, frysning og tørring af svampe

Det er egentlig nemt og meget lige til at gøre svampene klar til middagsbordet. Som hovedregel er det en god idé at have både en lille urtekniv, samt en lille børste med dig, når du drager på svampejagt. På denne måde kan du nemlig, allerede ved plukning, gøre svampene fri for den værste jord eller snavs. Skær blot stokken af, og børst forsigtigt svampehat og eventuelle lameller.

Et godt tip er at have to kurve med på turen, således kan du holde rene og snavsede svampe adskilt.

Så snart dine svampe er rene og pæne, er de faktisk klar til at blive tilberedt. Undgå så vidt muligt at vaske dine svampe, da alle svampe som udgangspunkt suger væske til sig - og så er de ødelagt.

Svampe kan holde sig ca. 1-2 dage i køleskabet, men det er også en mulighed at fryse svampene. Inden frysning skal de blancheres kort på en pande med låg over. Herefter skal de køles ned på en tallerken, og kan derpå smides i en pose. Forvent ikke at svampene holder deres oprindelige størrelse. De svinder en del ind grundet væsketab.

Læs også:

Sæt kulør på haven hele året rundt med lyng i bede og krukker

Få glæde af lyng hele året rundt ved at vælge forskellige arter. Her er alle plantetipsene til lyng i bede og krukker og beskrivelser af...

Har du planer om at tørre dine svampe? Så er det bestemt også muligt: nemmest er det at lægge sine svampe på en rist eller et klæde i vindueskarmen, og så lade luft og sol gøre sit arbejde. Nogle svampetyper egner sig ikke til en decideret tørring, men de gængse spiselige af slagsen kan sagtens tørres.

Gode råd og regler ved svampeplukning

  • Prøv ALDRIG svampe, som du ikke kan identificere, heller ikke selv om de dufter godt og ser lækre ud. Skindet kan bedrage, og det er ikke sikkert, at dit eventyr ender godt.
  • Hvis du vil plukke svampe, som du ikke kan identificere, og tage dem med hjem for at slå dem op for at se om de er spiselige, skal du sørge for at tage rødderne med dig. 
  • Pluk aldrig gamle eller meget små svampe eller svampe, som dyrene har bidt af eller trukket op af jorden.
  • Det er bedst at spise svampene samme dag, som du har plukket dem, da de hurtigt bliver dårlige.
  • Spis aldrig rå svampe.
  • Hvis du er nybegynder inden for svampeplukning, er det bedst IKKE at gå på jagt alene.

Kilder: gardena.com og dn.dk

13. september 2016
Mere om Mad

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her for holdbarheden i fryseren for smør, ost, mælk og æg. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i ovnen og på søde karameliserede mandler lavet på panden.

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig...

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående? 

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men...

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det.

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske krydderurter lige ved hånden året rundt. 

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Blåbærmuffins - en supernem opskrift

Mad Er du blevet lækkersulten, får du her en nem opskrift på blåbærmuffins.

Sådan fryser du brød, så det bevarer smag og konsistens

Mad Du kender sikkert allerede til tricket med at fryse brød for en længere holdbarhed. Men du kender garanteret også til et frysebrændt og snasket optøet brød så. Det er slut nu.

Dette sted i køleskabet må du IKKE opbevare dine æg

Mad Vi kan godt blive enige om, at køleskabet - i dansk optik - er det rigtige sted at opbevare æggene. Det er dog ikke lige meget HVOR i kølesk...

Nemme brød på bål eller grill

Mad Nu får snobrødet kamp til stregen. Det tager bare 10 minutter at bage de sunde brød med fyld.