Sådan klargør du dine hjemmeplukkede svampe

Mad

Svampenes højsæson er over os. I supper, blacheret eller smørstegt på panden, kan skovbundens små vidundere tilfredsstille de fleste. Her får du en guide til, hvor nemt du får svampene klargjort til menuen.

Skovbundens middagsbord
Skovbundens middagsbord Foto: Istockphoto

Den danske natur er i sandhed et paradis for svampeelskere. Skovens bund byder året rundt på lækre, spiselige svampe. Arterne varierer dog, alt efter sæson og årstid, da nogle svampe kræver anderledes skovbund end andre.

Svampesæsonen er på sit allerhøjeste medio oktober-marts. 

I denne periode byder skovbunden på et væld af lækre, spiselige svampe, som du med god samvittighed kan tage med dig hjem - inden frostsæsonen begynder.

Børstning, frysning og tørring af svampe

Det er egentlig nemt og meget lige til at gøre svampene klar til middagsbordet. Som hovedregel er det en god idé at have både en lille urtekniv, samt en lille børste med dig, når du drager på svampejagt. På denne måde kan du nemlig, allerede ved plukning, gøre svampene fri for den værste jord eller snavs. Skær blot stokken af, og børst forsigtigt svampehat og eventuelle lameller.

Et godt tip er at have to kurve med på turen, således kan du holde rene og snavsede svampe adskilt.

Så snart dine svampe er rene og pæne, er de faktisk klar til at blive tilberedt. Undgå så vidt muligt at vaske dine svampe, da alle svampe som udgangspunkt suger væske til sig - og så er de ødelagt.

Svampe kan holde sig ca. 1-2 dage i køleskabet, men det er også en mulighed at fryse svampene. Inden frysning skal de blancheres kort på en pande med låg over. Herefter skal de køles ned på en tallerken, og kan derpå smides i en pose. Forvent ikke at svampene holder deres oprindelige størrelse. De svinder en del ind grundet væsketab.

Har du planer om at tørre dine svampe? Så er det bestemt også muligt: nemmest er det at lægge sine svampe på en rist eller et klæde i vindueskarmen, og så lade luft og sol gøre sit arbejde. Nogle svampetyper egner sig ikke til en decideret tørring, men de gængse spiselige af slagsen kan sagtens tørres.

Gode råd og regler ved svampeplukning

  • Prøv ALDRIG svampe, som du ikke kan identificere, heller ikke selv om de dufter godt og ser lækre ud. Skindet kan bedrage, og det er ikke sikkert, at dit eventyr ender godt.
  • Hvis du vil plukke svampe, som du ikke kan identificere, og tage dem med hjem for at slå dem op for at se om de er spiselige, skal du sørge for at tage rødderne med dig. 
  • Pluk aldrig gamle eller meget små svampe eller svampe, som dyrene har bidt af eller trukket op af jorden.
  • Det er bedst at spise svampene samme dag, som du har plukket dem, da de hurtigt bliver dårlige.
  • Spis aldrig rå svampe.
  • Hvis du er nybegynder inden for svampeplukning, er det bedst IKKE at gå på jagt alene.

Kilder: gardena.com og dn.dk

13 september 2016
0

Leksikon med de 8 vigtigste typer mel

Du tror sikkert, du er udlært i meltyperne. Hvor svært kan det være? Hvede til franskbrød og rug til rugbrød? Men så læs lige her - du...

0

Spiseløg - hvad er forskellen på rødløg, salatløg, skalotteløg og...

Hvad er det egentlig for nogle løg, vi bruger i vores madlavning og dyrker i vores haver? Bliv dus med rødløg, salatløg, almindelige løg,...

0

Du har sandsynligvis spist æbler forkert hele livet

Hvor svært kan det være at spise et æble korrekt? Vi mennesker har gnasket den dejlige frugt siden stenalderen, og vi vil ikke belæres om...

0

Disse madvarer må du aldrig pakke ind i stanniol

Styr uden om disse typiske fejl, og undgå uønskede stoffer i dine madvarer.

0

8 ting som kan forsvinde som følge af klimaforandringerne

Klimaet forandrer sig, og det bliver vores madvaner snart også nødt til at gøre. Der vil nemlig snart blive knaphed på mange af vores basisv...

0

Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Der er ikke noget bedre end et glas hjemmelavet syltetøj. Men vi er ikke længere så dygtige til gamle tilberedningsmetoder. Så hvad skal...

0

Det sker der med din mad, når en flue lander oven på den

Hører du til dem, der smider din mad ud, når en flue har landet oven på den? Ikke endnu? Så var det måske værd at overveje... For en flue...

0

Derfor er koldt vand bedst til madlavning

Har du indtil nu benyttet varmt vand til din madlavning, så er det på tide at få ændret på køkkenvanen.

0

En verden uden kaffe kan snart være en realitet

Kaffen er en truet art, og klimaforandringerne er synderen. De stigende temperaturer kan i fremtiden sætte en stopper for den globale kaffep...

0

Sådan får du den sidste ketchup ud af flasken

Det er noget af det mest irriterende. I skal have burgere, men ketchupflasken er næsten tømt, og det er umuligt at få den sidste rest ud....

0

Må vandmelon opbevares i køleskabet?

Det er en af de lækreste sommerfrugter, og den skal gerne være iskold, når den skal nydes. Køleskabet er dog ikke det bedste bedste sted at...

0

Hvilke madvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En af disse madvarer behøver du ikke at skylle i vand. De tre øvrige skal ALTID vaskes. Se hvilke fødevarer, der altid skal under hanen, og...

0

Rysteribs – Danmarks nemmeste sommeropskrift

Rysteribs er en af de bedste danske sommertraditioner. Det er opskriften, der næppe kan gå galt. Den kræver kun et godt håndelag, og at du...

0

Sådan sikrer du dig, at en vandmelon er moden

Slæber du alt for tit umodne og melede vandmeloner med hjem? Så skyldes det måske, at du ikke har lært at LÆSE vandmeloner rigtigt. Her er...

0

Fjerne stenene i kirsebær med en flaske

Hvem har en kirsebær-udstener i skuffen? Det kan ikke være mange. Den er heller ikke nødvendig, når du skal udstene kirsebær. Alt du behøver...