Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her for holdbarheden i fryseren for smør, ost, mælk og æg. 

Kan mælk fryses ned i fryseren?
Kan mælk fryses ned i fryseren? Foto: iStock

Fryseren er din ven

Hvor mange ved egentlig, at de fleste mejeriprodukter nemt kan opbevares i fryseren? Det er der sandsynligvis en del, der ikke er opmærksomme på at dømme efter alle de mejeriprodukter, der af forskellige årsager dagligt bliver smidt ud.

Her er derfor en oversigt over, hvordan mejeriprodukter som mælk, ost, smør og æg kan gøres parate til at blive lagt i fryseren, og et overslag over, hvor længe de hver især kan opbevares i fryseren uden at miste deres friskhed. 

Opbevaring af mælk i fryseren

Der kan være mange grunde til at lægge i mælk i fryseren: måske har du købt stort ind under et udsalg. Eller du vil sikre dig, at du altid har noget mælk på lager. Eller måske er familien ved et uheld kommet til at købe for mange kartoner mælk ind. 

Mælk fryses bedst ned i en plastikbeholder med skruelåg på. Sørg for, at beholderen ikke er fyldt med mælk til bristepunktet. Væsken kan nemlig udvide sig under frysningen. 

Mælk, der har ligget i fryseren, smager ikke helt som frisk mælk. Optøet frysemælk egner sig bedst til madlavning. Når du skal bruge mælken fra fryseren, bør du først stille den ind i køleskabet. Lad den tø helt op, inden du anvender den, ellers vil den smage lidt vandigt. Husk også at omryste den optøede mælk inden brug. 

Mælk - frysetid

Mælk kan nemt holde sig 1 måned i køleskabet. Er det en god beholder og en god fryser uden store temperaturudsving kan op til 4 måneder være en mulighed. 

Læs også:

Derfor skal du ikke lade din telefon op hver aften

De fleste af os vil gerne sætte telefonen til opladning, når vi går i seng. Men er det overhovedet en god idé?

Ost i fryseren

Ost kan også sagtens fryses ned. Det allermest oplagte er at skære ost, der egner sig til gratinering, op og fordele den i poser. Så er der altid ost til pizzaen eller lasagnen i fryseren. 

Med hensyn til skæreost skal man være opmærksom på, at konsistensen vil ændre sig lidt, når osten har været nedfrossen. Osten vil blive lidt mere grynet, og det vil ikke være så let at skære pæne stykker ud af den.

Vær også opmærksom, at jo højere fedtprocent, osten har, jo kortere tid kan den holde sig frisk i fryseren. Ost i fryseren egner sig desuden bedst til standardvarer til madlavningen og knapt så godt til gourmet oste.

Ost - frysetid

Ost kan let fryses ned i en måned. 

Smør i fryseren

Pak smørret ind i en lufttæt pose og anbring det i fryseren. Del eventuelt smørret op i mindre portioner, så du kun behøver at optå så meget, som du har brug for.  

Læs også:

Derfor er mariehøns røde

Vi kender mest mariehøns som røde, men de kan have andre farver. Ny forskning viser, at der er en god grund til, at et lille byttedyr som...

Smør - frysetid

Smør kan opbevares længe i fryseren. Saltet smør kan holde sig i et halvt til et helt år. Usaltet smør vil begynde at miste sin smag efter ca. en måned.

Æg i fryseren

Æg kan sagtens fryses ned. Du skal dog ikke fryse de friske æg ned i deres æggeskaller.

Æggene bør først slås ud. Herefter kan de blandes forsigtigt sammen og fordeles i en beholder. Her er det oplagt at bruge en god frysebakke, hvor der for eksempel er plads til et udslået æg pr. rum. Du kan også dele æggene op i hvide og blomme og fryse dem ned separat. 

Æg - frysetid

Æggehvider kan fryses ned i op til et år og stadig egne sig til brug i madlavningen. Blommen trives ikke lige så godt med nedfrysning. Æg, hvor blomme og hvide er blevet vendt sammen, kan fryses ned i 1-2 måneder. 

6. december 2017
Mere om Mad

Nem og hurtig opskrift på smagfulde ingefærshots

Mad Ingefærshots indeholder en masse gode ingredienser, der styrker dit immunforsvar. Idényt giver dig den perfekte opskift på hurtige og smagfulde ingefærshots med æble, der booster dit immunforsvar.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i...

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger. Læs med og find ud af hvad gigantkæden nu har fundet på. 

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig...

Sådan vælger du den rigtige olie at stege i

Mad Hvilke former for madolie egner sig egentlig bedst til stegning - og er det egentlig så slemt at bruge smør? Få 5 hurtige råd til sund og sikker stegning.

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående?

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men der findes faktisk en rigtig god forklaring på, hvorfor vi hungrer efter de usunde sager – og måske tilmed en god undskyldning.

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det.

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske...