Sådan får du succes med at konservere

Mad

Mennesker har altid forsøgt at rykke holdbarheden på madvarer og derved undgå overforbrug for madspild. Men konservering kræver de rette forholdsregler, og uden nænsomhed kan det gå galt.

Det er slet ikke svært at konservere, du skal bare huske de forskellige forholdsregler.
Det er slet ikke svært at konservere, du skal bare huske de forskellige forholdsregler. Foto: istockphoto

I supermarkedet kan vi købe en lang række madvarer af konserves, men det er faktisk både billigt og nemt at konservere selv. Og i denne tid, hvor der er stort fokus på madspild og samfundets forbrug, er konservering faktisk blevet ret moderne og attraktivt. Har du desuden en køkkenhave, vil du kunne nyde dine afgrøder året rundt, selv uden for sæson i vinterhalvåret.

Hvad er konservering?

Konservering er når man, biologisk set, hæmmer mikroorganismerne i maden. Mikroorganismer og enzymer findes i alle madvarer, og det er dem, der over tid vil nedbryde og ødelægge din mad. Det er derfor vigtigt, at organismerne i din mad bliver elimineret.

Der findes 7 forskellige former for konservering:

  • Tillukning
  • Tørring
  • Nedkøling
  • Syltning
  • Saltning
  • Rygning
  • Kogning

Men de nemmeste og meste tilgængelige metoder er nedkøling og syltning. Men fælles for dem alle, er at der er en lang række af forholdsregler, som skal overholdes.

Tips og regler for konservering

Hver metode inden for konservering har sine egne forholdsregler og små tips – men vi har her samlet de overordnede regler.

1. Ved tørring kan man langt fra anvende alle slags fødevarer. Det anbefales, at man i hjemmet kun tørrer frugt og grønt.

Læs også:

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

2. Nedkøling kan være en kompliceret proces, og for at undgå de gængse fælder, bør du kun nedkøle grøntsager. Det er til gengæld en effektiv og nem proces, og er fordelagtig at bruge, hvis du har køkkenhave.

3. Saltning er en metode for de professionelle. Og for at salte ordentlig anvendes der specifikke teknikker, som kræver meget. Det kræver desuden også meget plads og tid. Men saltning anvendes ofte i forbindelse med oksekød og fisk.

4. Hvis du skal konservere med olie, er det yderst vigtigt, at olien altid dækker madvaren. Hvis olien ikke dækker ordentligt, vil maden blive fordærvet og herefter livsfarlig at spise.

5. Køkkenhygiejne er meget vigtig og har stor indflydelse på, om din konservering lykkes. Når du konservere skal du skolde dine beholdere og eventuelt anvende atamon. Atamon er et middel, som kan bekæmpe svamp og skimmel i dine beholdere, men atamon er ikke altid nødvendig og bør kun bruges i situationer, hvor opskriften påkræver det.

6. Hvis du skal konservere for første gang, er det en god ide at finde nye opskrifter, det vil sige ikke bruge mormors gamle opskrift, da mange ting har ændret sig siden da. Du bør som forholdsregel finde opskrifter, som senest er fra år 2000.

7. Hvis din opskrift dikterer en bestemt grøntsagsart eller sukker producent, bør du lytte. Hvis du bruger andre varianter, kan det have stor indflydelse på, hvor vellykket din konservering bliver. Forskellige tilsætningsstoffer og forhold kan påvirke selve processen enormt.

8. Brug kun opbevaring, som er designet til konservering – f.eks. skal låget være designet med dobbelt tillukning, som for eksempel på syltetøjsglas.

9. Put altid etiketter på dine konserves. På etikken skal du angive dato og indhold. Konserves bør højst stå 1 år efter bearbejdningen.

Læs også:

Derfor skal du ALDRIG vaske op i hånden!

Det er det rene vanvid. Du gør dig selv og miljøet en bjørnetjeneste ved vaske op i hånden. Opvaskebørsten er en af de mest møgbeskidte...

10. Du bør med jævne mellemrum tjekke dine konservering for fordærv og svamp. Sikkerheden skal altid komme først, selvom en konservering har taget tid.

15. februar 2016
Mere om Mad

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig? Her får du 3 smarte måder at fryse din avocado på.

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående?

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men der findes faktisk en rigtig god forklaring på, hvorfor vi hungrer efter de usunde sager – og måske tilmed en god undskyldning.

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det.

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske...

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Blåbærmuffins - en supernem opskrift

Mad Er du blevet lækkersulten, får du her en nem opskrift på blåbærmuffins.

Sådan fryser du brød, så det bevarer smag og konsistens

Mad Du kender sikkert allerede til tricket med at fryse brød for en længere holdbarhed. Men du kender garanteret også til et frysebrændt og...