Sådan får du succes med at konservere

Mad

Mennesker har altid forsøgt at rykke holdbarheden på madvarer og derved undgå overforbrug for madspild. Men konservering kræver de rette forholdsregler, og uden nænsomhed kan det gå galt.

Det er slet ikke svært at konservere, du skal bare huske de forskellige forholdsregler.
Det er slet ikke svært at konservere, du skal bare huske de forskellige forholdsregler. Foto: istockphoto

I supermarkedet kan vi købe en lang række madvarer af konserves, men det er faktisk både billigt og nemt at konservere selv. Og i denne tid, hvor der er stort fokus på madspild og samfundets forbrug, er konservering faktisk blevet ret moderne og attraktivt. Har du desuden en køkkenhave, vil du kunne nyde dine afgrøder året rundt, selv uden for sæson i vinterhalvåret.

Hvad er konservering?

Konservering er når man, biologisk set, hæmmer mikroorganismerne i maden. Mikroorganismer og enzymer findes i alle madvarer, og det er dem, der over tid vil nedbryde og ødelægge din mad. Det er derfor vigtigt, at organismerne i din mad bliver elimineret.

Der findes 7 forskellige former for konservering:

  • Tillukning
  • Tørring
  • Nedkøling
  • Syltning
  • Saltning
  • Rygning
  • Kogning

Men de nemmeste og meste tilgængelige metoder er nedkøling og syltning. Men fælles for dem alle, er at der er en lang række af forholdsregler, som skal overholdes.

Tips og regler for konservering

Hver metode inden for konservering har sine egne forholdsregler og små tips – men vi har her samlet de overordnede regler.

1. Ved tørring kan man langt fra anvende alle slags fødevarer. Det anbefales, at man i hjemmet kun tørrer frugt og grønt.

2. Nedkøling kan være en kompliceret proces, og for at undgå de gængse fælder, bør du kun nedkøle grøntsager. Det er til gengæld en effektiv og nem proces, og er fordelagtig at bruge, hvis du har køkkenhave.

3. Saltning er en metode for de professionelle. Og for at salte ordentlig anvendes der specifikke teknikker, som kræver meget. Det kræver desuden også meget plads og tid. Men saltning anvendes ofte i forbindelse med oksekød og fisk.

4. Hvis du skal konservere med olie, er det yderst vigtigt, at olien altid dækker madvaren. Hvis olien ikke dækker ordentligt, vil maden blive fordærvet og herefter livsfarlig at spise.

5. Køkkenhygiejne er meget vigtig og har stor indflydelse på, om din konservering lykkes. Når du konservere skal du skolde dine beholdere og eventuelt anvende atamon. Atamon er et middel, som kan bekæmpe svamp og skimmel i dine beholdere, men atamon er ikke altid nødvendig og bør kun bruges i situationer, hvor opskriften påkræver det.

6. Hvis du skal konservere for første gang, er det en god ide at finde nye opskrifter, det vil sige ikke bruge mormors gamle opskrift, da mange ting har ændret sig siden da. Du bør som forholdsregel finde opskrifter, som senest er fra år 2000.

7. Hvis din opskrift dikterer en bestemt grøntsagsart eller sukker producent, bør du lytte. Hvis du bruger andre varianter, kan det have stor indflydelse på, hvor vellykket din konservering bliver. Forskellige tilsætningsstoffer og forhold kan påvirke selve processen enormt.

8. Brug kun opbevaring, som er designet til konservering – f.eks. skal låget være designet med dobbelt tillukning, som for eksempel på syltetøjsglas.

9. Put altid etiketter på dine konserves. På etikken skal du angive dato og indhold. Konserves bør højst stå 1 år efter bearbejdningen.

10. Du bør med jævne mellemrum tjekke dine konservering for fordærv og svamp. Sikkerheden skal altid komme først, selvom en konservering har taget tid.

15 februar 2016
0

75 procent af sprøjtegiften i din krop kommer fra disse 10 fødevare...

Vil du gerne have færre rester fra sprøjtegifte i din krop, så er her 10 fødevarer, som du helst bør spise økologisk.

0

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.

0

7 ting du ikke må gøre, når du bager

Det kan godt være en udfordring at få kage- eller brødopskriften til at blive lige præcis, som man gerne vil have den. Her er nogle tips og...

0

Videnskabeligt bevist: Det er sundt at drikke kaffe

Danskerne drikker 20 millioner kopper kaffe dagligt. Lægevidenskaben har været i tvivl – er det godt eller dårligt for helbreddet? Nu viser...

1

Fyldte squash

Udhul en squash og kom lækkert og dekorativt fyld i.

0

Spansk frokostret

Piperade stammer fra Basker­landet og er en lækker blanding af solmodne peberfrugter, løg og tomater med æg. 3 store røde peberfrugter ½...

0

Russisk hakkebøf

Ingredienser (4 pers.):500 g hk. oksekød 1 løg 1 1/2 dl hakkede, syltede rødbeder 1 dl hakket persille 3 spsk. hakkede kapers 2 æg 1⁄2 dl...

0

Salat med kyllingelever

Ingredienser (4 pers.): 500 g kyllingelever 1 spsk. olivenolie 1 spsk. akaciehonningSalt, peber300 g rucolasalat 25 g pinjekerner 2 spsk....

0

Brød med soltørrede tomater

2 dl mælk25 g gær1 dl A-38 eller fromage frais1 tsk. salt1 tsk. honning2 tsk. basilikum2 tsk. oregano2 tsk. timian75 g hakkede soltørrede...

0

Hannes grønsager i krydret kokosmælk

4-6 pers.1 stort løg2 fed hvidløglidt olivenolie1 tsk. stødt koriander2 tsk. stødte kardemommekapsler2 tsk. stødt spidskommen2 spsk. fuldkor...

0

Pærer med knækglasur

4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

0

Lam i asparges

6 pers.1 1/2 kg lammeforkød2 bundter persille1 stor dildkvist10 hvide peberkornSalt400 g hvide aspargesmaizenamel til jævning2 pasteurisered...

0

Nem pastatærte med skinke

Ca. 150 g pasta f.eks. skruer, 1 stor gulerod, 1 løg, 100 g champignon, 1/2 squash (lille), 1 spsk olie, 150 g kogt skinke eller hamburgerr...

0

Sandwich med hytteost

Sandwichbrød, 200 g hytteost, 1/2 rød fint hakket peber-frugt, 75 g skinke i tern, 2 hårdkogte hakkede æg, purløg, salt og peber. Tilbehør:...

0

Bradepandekage med ananas

Det skal du bruge:3 æg, 250 g sukker, 250 g hvedemel, 3 tsk bagepulver, 1 1/2 dl mælk, 75 g smeltet smør eller margarine, 12 skiver ananas,...