Sådan får du dit honningkagehus til at lykkes

Mad

I år skal det være! Du har måske flere mislykkede bygningsværker bag dig, men med denne vejledning til et honningkagehus er succesen garanteret. Et de vigtigste trick er den rigtige lim, også kaldet royal icing.

Sådan kan et honningkagehus også se ud med lidt øvelse.
Sådan kan et honningkagehus også se ud med lidt øvelse. Foto: iStock

Trin for trin guide

Et honningkagehus er et af de svære juleprojekter, men der er nogle genveje, som gør det lidt nemmere.

Vi har fundet trin-for-trin-guiden til dette honningkagehus på Wallmark.com

Honningkagehuset er primært til pynt, så defor anbefaler vi, at du køber færdigblandet dej eller vælger en af de nemmeste opskrifter, som bl.a. står på supermarkedets krydderiblandinger.

På Wallmart.com kan du downloade skabelonerne til dette hus - og i øvrigt gå dybere ned i vejledningen. Bageeksperten bruger et pizzahjul til at udskæringer.

Den perfekte bagning

Hvor længe skal figurerne bage? Det afhænger af tykkelsen og størrelsen af det enkelte stykke - OG - endnu vigtigere - den individuelle ovn.

TIP: Læg en lille klump dej i hvert hjørne af bagepapiret, så det ikke blafrer op undervejs.

Du kan evt. følge vejledningen på spiselig.dk, som også giver tips om, hvor længe stykkerne skal køle af mv.

Genialt trick: Lim med 'royal icing'

'Limen' er essentiel. Vi er efter lidt research nået frem til, at royal icing - eller frosting - er det bedste. Det er en form for glasur, som tllføjes æggehvider for. at massen limer og størkner bedre. Opskriften er fra spiselig.dk

Opskrift på royal icing:

  • 3 æggehvider der har fået stuetemperatur
  • 500 g flormelis

Det piskes sammen til en ensartet masse. 
Du kan vælge at farve nogle små portioner med frugtfarve.

Sådan samler du honningkagehuset

Begyndt med gavlen

Fordelen ved denne konstruktion er, at den er nem at sætte sammen takket være det spidse tag.

Se den komplette guide her

Fortsæt byggeriet

Gå systematisk til værks og hav tålmodighed. Du skal holde fast på stykkerne et par minutter, indtil du er sikker på, at royal icing'en er størknet tilstrækkeligt.

Følg instruktionerne her

Nu skal taget på

Det er vigtigt, at du ikke skynder dig for meget og ræser videre til næste stykke.
Hold stykkerne sammen et par minutter, så frostingen størkner helt.

Vær forsigtig med døren

Døren skal sættes meget forsigtigt på - hold den på plads set par minutter.

OBS: Lad limen tørre i en time, før du begynder at pynte honningkagehuset.

Pynt huset i alle farver og faconer

Det er helt op til jer, hvordan I vil pynte honningkagehuset. Slik i alle varianter, ekstra figurer med farvet frosting - mulighederne er uendelige.

I kan lave ekstra-figurerne, mens huset tørrer. Det skal stå mindst en time, inden det kan pyntes.

Begynd med at pynte gavlen. Nu er det op til dig, hvor meget og hvordan, men overgør det ikke - man skal stadig kunne se brunkagen.

Royal frosting er genialt til at lave snedriver med. Læg det på med en spartel, brug forsigtige strøg.

Sådan - hvor er det fint!

Du kan se flere flotte honningkagehuse på Wallmarts hjemmeside.

Husk at lave et par ekstra figurer til at spise, for huset må ingen røre.

19 november 2015
Mere om Mad

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i ovnen og på søde karameliserede mandler lavet på panden.

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men...

75 procent af sprøjtegiften i din krop kommer fra disse 10 fødevare...

Mad Vil du gerne have færre rester fra sprøjtegifte i din krop, så er her 10 fødevarer, som du helst bør spise økologisk.

Disse frugter og grøntsager kan give dig allergiske reaktioner

Mad Det er ikke kun pollen i luften, der kan forårsage allergi. Nogle oplever allergiske reaktioner, når de bider i et æble eller i noget selleri. Se her, hvilke frugter og grøntsager, der kan få det til at snerpe til i halsen, og om du skulle være en af dem, der lider af Oral Allergi Syndrom. 

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Mad Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.

Derfor bør du tø dine madvarer op på køkkenbordet

Mad Kender du det; du skulle bare lige huske at tage kødet ud af fryseren og smide det i køleskabet inden du tog på arbejde. Det glemte du i...

Videnskabeligt bevist: Det er sundt at drikke kaffe

Mad Danskerne drikker 20 millioner kopper kaffe dagligt. Lægevidenskaben har været i tvivl – er det godt eller dårligt for helbreddet? Nu viser det sig, at vi sagtens kan tåle den sorte drik.

Russisk hakkebøf

Mad Ingredienser (4 pers.):500 g hk. oksekød 1 løg 1 1/2 dl hakkede, syltede rødbeder 1 dl hakket persille 3 spsk. hakkede kapers 2 æg 1⁄2 dl...

Kylling i mælk

Mad 4 pers.1 stor kylling6 fed hvidløg1 citron3/4 liter mælk80 g salt8-10 salvieblade1 drys hakket persilleTilbehør: kogte kartoflerGnid kylling...

Brød med soltørrede tomater

Mad 2 dl mælk25 g gær1 dl A-38 eller fromage frais1 tsk. salt1 tsk. honning2 tsk. basilikum2 tsk. oregano2 tsk. timian75 g hakkede soltørrede tomater4-6 dl hvedemelRør gæren ud i lun mælk, og tilsæt A-38, salt, honning, krydderurter samt soltørrede tomater. Tilsæt hvedemelet lidt ad gangen, og ælt dejen godt. Form dejen til et stort rundt brød, og læg det på en smurt bageplade. Stil gerne dejen til koldhævning, fx et par timer i køleskabet, men det er ikke nødvendigt. Bag brødet midt i ovnen ved 200° i ca. 20 min.

Hannes grønsager i krydret kokosmælk

Mad 4-6 pers.1 stort løg2 fed hvidløglidt olivenolie1 tsk. stødt koriander2 tsk. stødte kardemommekapsler2 tsk. stødt spidskommen2 spsk. fuldkor...

Pærer med knækglasur

Mad 4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

Lam i asparges

Mad 6 pers.1 1/2 kg lammeforkød2 bundter persille1 stor dildkvist10 hvide peberkornSalt400 g hvide aspargesmaizenamel til jævning2 pasteuriserede æggeblommer1 par spiseskefulde mælkTilbehør: Kogte kartofler drysset med persilleLammekødet afpudses pænt og skæres i portionsstykker. Kødet sættes over i en gryde med vand, tilsat et bundt persille, en stor dildkvist, 10 hvide peberkorn og salt. Koges mørt under låg ved svag varme ca. 1 time.Vil du undgå at si suppen, så kom persille og dildkvist hver for sig i et stykke gaze. Skum suppen et par gange for at få fedtlaget væk.Skræl aspargesene, skær den træede ende af, og kog dem i letsaltet vand ca. 10 min.Hak et stort bundt persille. Lav en jævnet sovs af en del af suppen, jævn med maizena, smag til med salt, og til sidst legeres med æggeblommerne udrørt i mælken.Kødet hviler i resten af suppen for at holdes varmt imens. Kødetlægges på et dybt fad, aspargesene lægges forsigtigt på, og til sidst hældes lidt sovs over, og der drysses et godt lag persille over. Resten af sovsen serveres i en sovsekande.

Rødfisk med porrer og squash

Mad Ingredienser: 3/4 kg rødfisk eller anden fast hvid fisk 25 g smør citronsaft salt, peber 4 porrer i mindre stykker 2 squash i halve skiver...

Milkshake med yoghurt

Mad 250 g frosne bær (fx jordbær/hindbær) 2 dl yoghurt naturel flormelis efter smag Hæld de frosne bær i en blender, og blend frugten til en...