Sådan finder du ud af om dine frugter og grøntsager er modne

Mad

Er din avokado moden? Hvilke appelsiner er de mest saftige? Er den lyse vandmelon den bedste? Læs med her og få nyttige tips til at spotte, hvorvidt dine frugter og grøntsager er modne eller ej.

Foto: Istockphoto

Det perfekte stykke frugt eller grønt

De fleste kender til problemet med at vælge det perfekte stykke frugt, eller den mest velsmagende grøntsag i supermarkedet. Det er en sand jungle at finde lige præcis dét gyldne øjeblik, hvor frugten- eller grøntsagen er helt perfekt modnet. 

Med følgende simple tips, kan din forvirring måske blive fortid. Det er uden tvivl værd at give dem et forsøg, hvadenten du leder efter en moden kokosnød eller den perfekte nektarin.

Avokado

Fjern stilken (den lille brune dut på toppen af din avokado). Hvis avokadoen er lysegrøn inde bag, så er den ikke helt moden endnu. Modsat skal du også sikre dig, at den ikke er helt mørkebrun. Er avokadoen lys og gylden inde bag stilken, burde dét være tegn på en perfekt, moden avokado.

Vandmelon

Tag et blik på din vandmelon dér, hvor den er aller mest lys. Hvis farven er hvid, så er din melon ikke helt moden endnu. Er den gul, så kan du sagtens skære hul på den, og nyde en saftig melon. 

Ananas

Her skal du tjekke, at ananassens blade på toppen af koglen, er nemme at hive fra frugten.  De må ikke sidde ultra godt fast, og skal samtidig helst have en sødlig duft, så snart de er befriet fra frugten. På denne måde sikrer du dig en velsmagende ananas.

Læs også: Sådan slipper du af med hustøvmiderne

Artiskok

Når du skal tjekke om din artiskok er moden, skal du klemme let på den. Hvis den giver en smule efter, så er den moden. Er den stenhård, skal du give den et par dage ekstra at modnes i.

Appelsiner

Kender du til tricket med at veje din appelsin? Den appelsin som føles tungest, er den mest saftige! Den skal gerne give en lille smule efter, hvis du klemmer om den. 

Kokosnød

En moden kokosnød skal lyde som om, at den er fyldt med væske indeni. Lader det ikke til at der er væske indeni kokosnødden, er den højst sandsynligt tørret helt ind, mens den har ligget i supermarkedet. 

Galiamelon

Hvis der stadig sidder en stilk på toppen af din melon, så er den endnu ikke moden. Stilken falder nemlig helt af, så snart din melon er modnet og god.

Læs også: Disse madvarer må du aldrig pakke ind i stanniol

Mango

Mangoer kan være smukke i farven – men lad dig ikke snyde af deres udseende. Mangoen skal gerne give en smule efter, hvis du klemmer om den, og samtidig dufte dejlig frisk og sød.

Nektarin

Her handler det næsten udelukkende om duft. Hvadenten du kan lide din nektarin stenhård eller saftig blød, skal den dufte kraftigt sødt.

Figen

Klem en smule om din figen. Den skal give en anelse efter, og vende tilbage til sin oprindelig form efterfølgende. Forbliver dit tryk dér, hvor du klemte om fignen, er den overmoden. Er fignen stenhård, skal du blot give den et par dage til at modnes. 

Vindruer

Grønne druer skal helst have en gulgrøn farve og se smukke ud. Hvis du ryster en klase med druer og et par enkelte falder af, synger de med stor sandsynlighed på sidste vers.

Læs også: Må man virkelig ikke vaske støbejern med sæbe?

Bananer 

Når det kommer til bananer, gælder det farven på skrællen. Umodne bananer er grønlige, og overmodne bananer får brune pletter. Dog er brunlige bananer de aller sødeste på markedet – og det er jo fint, hvis det er dét, man ønsker. En helt gul banan er som udgangspunkt den perfekt modne. Men det er naturligvis en smagssag for den enkelte.

Kilde: buzzfeed.com

18 oktober 2016
0

75 procent af sprøjtegiften i din krop kommer fra disse 10 fødevare...

Vil du gerne have færre rester fra sprøjtegifte i din krop, så er her 10 fødevarer, som du helst bør spise økologisk.

0

Disse frugter og grøntsager kan give dig allergiske reaktioner

Det er ikke kun pollen i luften, der kan forårsage allergi. Nogle oplever allergiske reaktioner, når de bider i et æble eller i noget seller...

0

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.

0

Videnskabeligt bevist: Det er sundt at drikke kaffe

Danskerne drikker 20 millioner kopper kaffe dagligt. Lægevidenskaben har været i tvivl – er det godt eller dårligt for helbreddet? Nu viser...

0

Russisk hakkebøf

Ingredienser (4 pers.):500 g hk. oksekød 1 løg 1 1/2 dl hakkede, syltede rødbeder 1 dl hakket persille 3 spsk. hakkede kapers 2 æg 1⁄2 dl...

0

Rødbedekage

400 g sukker4 æg250 g hvedemel4 tsk. bagepulver4 tsk. stødt kanel1 tsk. stødt nellikeSaften af 12 citron300 g fintrevet rå rødbede3 dl...

0

Kylling i mælk

4 pers.1 stor kylling6 fed hvidløg1 citron3/4 liter mælk80 g salt8-10 salvieblade1 drys hakket persilleTilbehør: kogte kartoflerGnid kylling...

0

Mager chokolademousse

Illustration: Suzanne Moffat4 pers.100 g god mørk chokolade5 dl fromage frais1 12 dl piskefløde1 æggeblomme40 g sukkerRevet skal fra 12...

0

Brød med soltørrede tomater

2 dl mælk25 g gær1 dl A-38 eller fromage frais1 tsk. salt1 tsk. honning2 tsk. basilikum2 tsk. oregano2 tsk. timian75 g hakkede soltørrede...

0

Hannes grønsager i krydret kokosmælk

4-6 pers.1 stort løg2 fed hvidløglidt olivenolie1 tsk. stødt koriander2 tsk. stødte kardemommekapsler2 tsk. stødt spidskommen2 spsk. fuldkor...

0

Pærer med knækglasur

4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

0

Lam i asparges

6 pers.1 1/2 kg lammeforkød2 bundter persille1 stor dildkvist10 hvide peberkornSalt400 g hvide aspargesmaizenamel til jævning2 pasteurisered...

0

Rødfisk med porrer og squash

Ingredienser: 3/4 kg rødfisk eller anden fast hvid fisk 25 g smør citronsaft salt, peber 4 porrer i mindre stykker 2 squash i halve skiver...

0

Milkshake med yoghurt

250 g frosne bær (fx jordbær/hindbær) 2 dl yoghurt naturel flormelis efter smag Hæld de frosne bær i en blender, og blend frugten til en...

0

Kyllingegryde med mango og appelsin

4 pers. En ret, der er let at lave, smager pragtfuldt, og så er den kalorielet. Retten kan laves med forskelligt kød; kylling, okse- eller...