Så længe kan dine madvarer holde sig i køleskabet

Mad

Rigtig mange smider madvarer ud, fordi de er usikre på, hvor længe de forskellige ting kan holde sig, men faktisk kan mange madvarer holde længere end man tror. Se her en oversigt over madvarernes holdbarhed.

Foto: istockphoto

Madens holdbarhed i køleskabet

Er du heller ikke helt sikker på, hvor længe dine fødevarer egentlig bør ligge i køleskabet eller fryseren? Nogle madvarer kan faktisk holde sig længere i køleskabet, end man umiddelbart skulle tro, og der er faktisk også overraskende mange madvarer, som man med fordel kan fryse ned. Vi har lavet den ultimative guide til opbevaring af mad i både fryseren og køleskabet.

Guiden er opdelt i tre overordnede punkter med kød, mælkeprodukter samt frugt og grøntsager og viser både holdbarhedstiden i køleskabet og fryseren.

Vær opmærksom på, at det følgende kun er vejledende, og at man altid skal sørge for at holde øje med madvarernes tilstand og den markerede holdbarhedsdato.

Kød

Tommelfingerregel: jo mere findelt kødet er, jo kortere er holdbarheden.

  • Råt kød, hele stykker, fx oksekød: 2-4 dage.
  • Råt kød, udskåret: 1-2 dage.
  • Råt hakket kød, fars, medister og lignende: Tilberedes samme dag.
  • Kødpålæg: 2-4 dage afhængig af varens art. Spegepølse og lignende har længere holdbarhed.
  • Tilberedt kød og sammenkogte retter: 3-4 dage.
  • Rå hamburgerryg: 3-5 dage.

Fjerkræ

  • Råt fjerkræ: 1-2 dage.
  • Tilberedt fjerkræ: 1-2 dage.

Fisk og skaldyr

  • Rå fisk, fiskefars og torskerogn: Tilberedes samme dag.
  • Tilberedt fisk: 1-2 dage.
  • Røget sild, makrel, ål, torskerogn: 4-8 dage, afhængig af hvor nyrøget varen er.
  • Røget laks, hellefisk: 2-3 dage.
  • Gravet laks: 1-2 dage.
  • Skaldyr, pakket lufttæt: 1-2 dage.

Kulhydrater

  • Kogte ris: 10 dage
  • Kogt pasta: 5 dage
  • Kogte kartofler: 5-6 dage

Grønt

  • Kogte asparges: 5-6 dage
  • Kogte grønne bønner: 5-6 dage
  • Kogt blomkål: 5-6 dage

Mælkeprodukter

Vidste du, at faste oste er den eneste madvarer, hvor det er okay at skære mug af?

Læs også: Undgå bakterier i vasketøjet - sådan vasker du tøjet korrekt

  • Mælk og fløde: 2-3 dage.
  • Syrnede mælkeprodukter: 4-5 dage.
  • Skæreost: 3-4 uger.
  • Skimmelost: 4-5 dage efter osten er fuldmoden.
  • Diverse oste: 2-3 dage.

Æg

  • Hele æg: 3-4 uger. Se datomærkning.
  • Æggeblommer: 1 dag.
  • Æggehvider: 2-3 dage.
  • Retter med rå æg: Spises samme dag de er tilberedt.
  • Pasteuriserede æg: 1-2 dage.
  • Mayonnaise og mayonnaisesalater: 2-3 dage.

Diverse

  • Juice: 4-5 dage.
  • Saft på karton: 8-10 dage.
  • Eddikesyltede produkter som fx asier, rødbeder og agurker: ½ -1 år.
  • Suppe: 6-7 dage.
  • Syltetøj: 2-3 uger

Denne vejledning skal ses som en rettesnor, da det er vanskeligt at angive en nøjagtig holdbarhedstid på en madvare. Brug derfor din fornuft, dine øjne og næse til at vurdere madvaren inden brug.

Kilde: Fødevarestyrelsen

20 april 2015
0

75 procent af sprøjtegiften i din krop kommer fra disse 10 fødevare...

Vil du gerne have færre rester fra sprøjtegifte i din krop, så er her 10 fødevarer, som du helst bør spise økologisk.

0

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.

0

7 ting du ikke må gøre, når du bager

Det kan godt være en udfordring at få kage- eller brødopskriften til at blive lige præcis, som man gerne vil have den. Her er nogle tips og...

0

Videnskabeligt bevist: Det er sundt at drikke kaffe

Danskerne drikker 20 millioner kopper kaffe dagligt. Lægevidenskaben har været i tvivl – er det godt eller dårligt for helbreddet? Nu viser...

1

Fyldte squash

Udhul en squash og kom lækkert og dekorativt fyld i.

0

Spansk frokostret

Piperade stammer fra Basker­landet og er en lækker blanding af solmodne peberfrugter, løg og tomater med æg. 3 store røde peberfrugter ½...

0

Russisk hakkebøf

Ingredienser (4 pers.):500 g hk. oksekød 1 løg 1 1/2 dl hakkede, syltede rødbeder 1 dl hakket persille 3 spsk. hakkede kapers 2 æg 1⁄2 dl...

0

Salat med kyllingelever

Ingredienser (4 pers.): 500 g kyllingelever 1 spsk. olivenolie 1 spsk. akaciehonningSalt, peber300 g rucolasalat 25 g pinjekerner 2 spsk....

0

Brød med soltørrede tomater

2 dl mælk25 g gær1 dl A-38 eller fromage frais1 tsk. salt1 tsk. honning2 tsk. basilikum2 tsk. oregano2 tsk. timian75 g hakkede soltørrede...

0

Hannes grønsager i krydret kokosmælk

4-6 pers.1 stort løg2 fed hvidløglidt olivenolie1 tsk. stødt koriander2 tsk. stødte kardemommekapsler2 tsk. stødt spidskommen2 spsk. fuldkor...

0

Pærer med knækglasur

4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

0

Lam i asparges

6 pers.1 1/2 kg lammeforkød2 bundter persille1 stor dildkvist10 hvide peberkornSalt400 g hvide aspargesmaizenamel til jævning2 pasteurisered...

0

Nem pastatærte med skinke

Ca. 150 g pasta f.eks. skruer, 1 stor gulerod, 1 løg, 100 g champignon, 1/2 squash (lille), 1 spsk olie, 150 g kogt skinke eller hamburgerr...

0

Sandwich med hytteost

Sandwichbrød, 200 g hytteost, 1/2 rød fint hakket peber-frugt, 75 g skinke i tern, 2 hårdkogte hakkede æg, purløg, salt og peber. Tilbehør:...

0

Bradepandekage med ananas

Det skal du bruge:3 æg, 250 g sukker, 250 g hvedemel, 3 tsk bagepulver, 1 1/2 dl mælk, 75 g smeltet smør eller margarine, 12 skiver ananas,...