Så længe kan dine madvarer holde sig i køleskabet

Mad

Rigtig mange smider madvarer ud, fordi de er usikre på, hvor længe de forskellige ting kan holde sig, men faktisk kan mange madvarer holde længere end man tror. Se her en oversigt over madvarernes holdbarhed.

Foto: istockphoto

Madens holdbarhed i køleskabet

Er du heller ikke helt sikker på, hvor længe dine fødevarer egentlig bør ligge i køleskabet eller fryseren? Nogle madvarer kan faktisk holde sig længere i køleskabet, end man umiddelbart skulle tro, og der er faktisk også overraskende mange madvarer, som man med fordel kan fryse ned. Vi har lavet den ultimative guide til opbevaring af mad i både fryseren og køleskabet.

Guiden er opdelt i tre overordnede punkter med kød, mælkeprodukter samt frugt og grøntsager og viser både holdbarhedstiden i køleskabet og fryseren.

Vær opmærksom på, at det følgende kun er vejledende, og at man altid skal sørge for at holde øje med madvarernes tilstand og den markerede holdbarhedsdato.

Kød

Tommelfingerregel: jo mere findelt kødet er, jo kortere er holdbarheden.

  • Råt kød, hele stykker, fx oksekød: 2-4 dage.
  • Råt kød, udskåret: 1-2 dage.
  • Råt hakket kød, fars, medister og lignende: Tilberedes samme dag.
  • Kødpålæg: 2-4 dage afhængig af varens art. Spegepølse og lignende har længere holdbarhed.
  • Tilberedt kød og sammenkogte retter: 3-4 dage.
  • Rå hamburgerryg: 3-5 dage.

Fjerkræ

  • Råt fjerkræ: 1-2 dage.
  • Tilberedt fjerkræ: 1-2 dage.

Fisk og skaldyr

  • Rå fisk, fiskefars og torskerogn: Tilberedes samme dag.
  • Tilberedt fisk: 1-2 dage.
  • Røget sild, makrel, ål, torskerogn: 4-8 dage, afhængig af hvor nyrøget varen er.
  • Røget laks, hellefisk: 2-3 dage.
  • Gravet laks: 1-2 dage.
  • Skaldyr, pakket lufttæt: 1-2 dage.

Kulhydrater

  • Kogte ris: 10 dage
  • Kogt pasta: 5 dage
  • Kogte kartofler: 5-6 dage

Grønt

  • Kogte asparges: 5-6 dage
  • Kogte grønne bønner: 5-6 dage
  • Kogt blomkål: 5-6 dage

Mælkeprodukter

Vidste du, at faste oste er den eneste madvarer, hvor det er okay at skære mug af?

Læs også:

10 hyppige pote-problemer du skal holde øje med hos din hund

Pas godt på fødderne – de skal bære dig hele livet. Nøjagtig det samme kan man sige om de firbenedes poter. Men hvad skal du gøre for at...

  • Mælk og fløde: 2-3 dage.
  • Syrnede mælkeprodukter: 4-5 dage.
  • Skæreost: 3-4 uger.
  • Skimmelost: 4-5 dage efter osten er fuldmoden.
  • Diverse oste: 2-3 dage.

Æg

  • Hele æg: 3-4 uger. Se datomærkning.
  • Æggeblommer: 1 dag.
  • Æggehvider: 2-3 dage.
  • Retter med rå æg: Spises samme dag de er tilberedt.
  • Pasteuriserede æg: 1-2 dage.
  • Mayonnaise og mayonnaisesalater: 2-3 dage.

Diverse

  • Juice: 4-5 dage.
  • Saft på karton: 8-10 dage.
  • Eddikesyltede produkter som fx asier, rødbeder og agurker: ½ -1 år.
  • Suppe: 6-7 dage.
  • Syltetøj: 2-3 uger

Denne vejledning skal ses som en rettesnor, da det er vanskeligt at angive en nøjagtig holdbarhedstid på en madvare. Brug derfor din fornuft, dine øjne og næse til at vurdere madvaren inden brug.

Kilde: Fødevarestyrelsen

20. april 2015
Mere om Mad

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig? Her får du 3 smarte måder at fryse din avocado på.

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående?

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men der findes faktisk en rigtig god forklaring på, hvorfor vi hungrer efter de usunde sager – og måske tilmed en god undskyldning.

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det.

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske...

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Blåbærmuffins - en supernem opskrift

Mad Er du blevet lækkersulten, får du her en nem opskrift på blåbærmuffins.

Sådan fryser du brød, så det bevarer smag og konsistens

Mad Du kender sikkert allerede til tricket med at fryse brød for en længere holdbarhed. Men du kender garanteret også til et frysebrændt og...