Så længe kan dine madvarer holde sig i fryseren

Mad

Hører du til dem, der tror at madvarer kan holde sig for evigt, så længe de er opbevaret på frost? Få helt styr på, hvor længe dine madvarer kan holde sig i fryseren.

Foto: istockphoto

Opbevaring af madvarer i fryseren er på mange måder en god ting, men det er desværre også nemt at glemme, hvor længe de forskellige ting har ligget i fryseren. Rigtig mange tror fejlagtigt, at ting har uendelig holdbarhed, når det er nedfrossent, hvorfor vi her har lavet en vejledende oversigt over madvarernes holdbarhed i fryseren.

Det er ikke farligt at spise fødevarer, som har været for længe i fryseren, men du vil opleve en forringet kvalitet, smag og konsistens. Som udgangspunkt bør ingen madvarer ligge i fryseren i over et år.

Hvad er den rette temperatur i fryseren?

Det er vigtigt at temperaturen i fryseren er korrekt. Den optimale temperatur i fryseren er minus 18 grader, da bakterier ikke har mulighed for at formere sig ved denne temperatur. Det er ligeledes vigtigt at afkøle fødevarer før frysning, således den pågælende fødevarer ikke ender med at hæve temperaturen i fryseren. Lad derfor din tomatsuppe køle ned, inden du kommer den i fryseren.

Kød

  • Svinekød, magert: 6 måneder
  • Svinekød, fedt: 3 måneder
  • Hakket kød: 3-4 måneder
  • Oksekød: 10 måneder
  • Fars: 2 måneder
  • Kalvekød: 6-8 måneder
  • Lammekød: 10 måneder
  • Røget kød: 4-6 måneder
  • Vildt: 6-18 måneder
  • Gryderetter: 3 måneder

Fjerkræ

  • Fjerkræ, magert: 8-10 måneder
  • Fjerkræ, fedt: 5 måneder
  • Kogt og stegt fjerkræ: 1-2 måneder

Fisk

  • Gravet: 3-4 uger
  • Fisk, mager (eks. Hornfisk og torsk): 3-6 måneder
  • Fisk, fed (eks. Laks og makrel): 2 måneder
  • Røget fisk: 3-4 uger
  • Fiskefars: 1-2 måneder
  • Skaldyr, uåbnet: 2-3 måneder 

Grønt

  • Frugt: 10-12 måneder
  • Grøntsager: 6-12 måneder
  • Svampe, der er ristet i fedtstof: 4-5 måneder

Bagværk

  • Lyst brød: 6 måneder
  • Rugbrød: 6 måneder
  • Rundstykker: 6 måneder
  • Bagværk, magert: 4-5 måneder
  • Bagværk, fedt: 2-3 måneder

Mælkeprodukter

  • Mælk: 4 måneder
  • Fløde: 4 måneder
  • Flødeis: 2 måneder
  • Yoghurt: Uegnet
  • Ost, fed (45+): 3-4 måneder
  • Ost, mager: Uegnet
  • Ost, reven: 3-4 måneder
  • Smør: 3 måneder
  • Æggehvider: 8 måneder
  • Æggeblommer: 6 måneder

Diverse

  • Babymos: 1-2 måneder
  • Fromage/mousse: 3 måneder

Kilde: Fødevarestyrelsen & Arla.

6 maj 2015
0

Leksikon med de 8 vigtigste typer mel

Du tror sikkert, du er udlært i meltyperne. Hvor svært kan det være? Hvede til franskbrød og rug til rugbrød? Men så læs lige her - du...

0

Spiseløg - hvad er forskellen på rødløg, salatløg, skalotteløg og...

Hvad er det egentlig for nogle løg, vi bruger i vores madlavning og dyrker i vores haver? Bliv dus med rødløg, salatløg, almindelige løg,...

0

Du har sandsynligvis spist æbler forkert hele livet

Hvor svært kan det være at spise et æble korrekt? Vi mennesker har gnasket den dejlige frugt siden stenalderen, og vi vil ikke belæres om...

0

Disse madvarer må du aldrig pakke ind i stanniol

Styr uden om disse typiske fejl, og undgå uønskede stoffer i dine madvarer.

0

8 ting som kan forsvinde som følge af klimaforandringerne

Klimaet forandrer sig, og det bliver vores madvaner snart også nødt til at gøre. Der vil nemlig snart blive knaphed på mange af vores basisv...

0

Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Der er ikke noget bedre end et glas hjemmelavet syltetøj. Men vi er ikke længere så dygtige til gamle tilberedningsmetoder. Så hvad skal...

0

Det sker der med din mad, når en flue lander oven på den

Hører du til dem, der smider din mad ud, når en flue har landet oven på den? Ikke endnu? Så var det måske værd at overveje... For en flue...

0

Derfor er koldt vand bedst til madlavning

Har du indtil nu benyttet varmt vand til din madlavning, så er det på tide at få ændret på køkkenvanen.

0

En verden uden kaffe kan snart være en realitet

Kaffen er en truet art, og klimaforandringerne er synderen. De stigende temperaturer kan i fremtiden sætte en stopper for den globale kaffep...

0

Sådan får du den sidste ketchup ud af flasken

Det er noget af det mest irriterende. I skal have burgere, men ketchupflasken er næsten tømt, og det er umuligt at få den sidste rest ud....

0

Må vandmelon opbevares i køleskabet?

Det er en af de lækreste sommerfrugter, og den skal gerne være iskold, når den skal nydes. Køleskabet er dog ikke det bedste bedste sted at...

0

Hvilke madvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En af disse madvarer behøver du ikke at skylle i vand. De tre øvrige skal ALTID vaskes. Se hvilke fødevarer, der altid skal under hanen, og...

0

Rysteribs – Danmarks nemmeste sommeropskrift

Rysteribs er en af de bedste danske sommertraditioner. Det er opskriften, der næppe kan gå galt. Den kræver kun et godt håndelag, og at du...

0

Sådan sikrer du dig, at en vandmelon er moden

Slæber du alt for tit umodne og melede vandmeloner med hjem? Så skyldes det måske, at du ikke har lært at LÆSE vandmeloner rigtigt. Her er...

0

Fjerne stenene i kirsebær med en flaske

Hvem har en kirsebær-udstener i skuffen? Det kan ikke være mange. Den er heller ikke nødvendig, når du skal udstene kirsebær. Alt du behøver...