Madens holdbarhed i fryseren
Opbevaring af madvarer i fryseren er på mange måder en god ting, men det er desværre også nemt at glemme, hvor længe de forskellige ting har ligget i fryseren. Rigtig mange tror fejlagtigt, at ting har uendelig holdbarhed, når det er nedfrossent, hvorfor vi her har lavet en vejledende oversigt over madvarernes holdbarhed i fryseren.
Det er ikke farligt at spise fødevarer, som har været for længe i fryseren, men du vil opleve en forringet kvalitet, smag og konsistens. Som udgangspunkt bør ingen madvarer ligge i fryseren i over et år.
Vær opmærksom på, at det følgende kun er vejledende, og at man altid skal sørge for at holde øje med madvarernes tilstand og den markerede holdbarhedsdato.
Hvad er den rette temperatur i fryseren?
Det er vigtigt at temperaturen i fryseren er korrekt. Den optimale temperatur i fryseren er minus 18 grader, da bakterier ikke har mulighed for at formere sig ved denne temperatur. Det er ligeledes vigtigt at afkøle fødevarer før frysning, således den pågælende fødevarer ikke ender med at hæve temperaturen i fryseren. Lad derfor din tomatsuppe køle ned, inden du kommer den i fryseren.
Læs også: Hvad kan fryses ned? | En lang liste over ting, der kan fryses
Kød
- Svinekød, magert: 6 måneder
- Svinekød, fedt: 3 måneder
- Hakket kød: 3-4 måneder
- Oksekød: 10 måneder
- Fars: 2 måneder
- Kalvekød: 6-8 måneder
- Lammekød: 10 måneder
- Røget kød: 4-6 måneder
- Vildt: 6-18 måneder
- Gryderetter: 3 måneder
Fjerkræ
- Fjerkræ, magert: 8-10 måneder
- Fjerkræ, fedt: 5 måneder
- Kogt og stegt fjerkræ: 1-2 måneder
Fisk
- Gravet: 3-4 uger
- Fisk, mager (eks. Hornfisk og torsk): 3-6 måneder
- Fisk, fed (eks. Laks og makrel): 2 måneder
- Røget fisk: 3-4 uger
- Fiskefars: 1-2 måneder
- Skaldyr, uåbnet: 2-3 måneder
Grønt
- Frugt: 10-12 måneder
- Grøntsager: 6-12 måneder
- Svampe, der er ristet i fedtstof: 4-5 måneder
Bagværk
- Lyst brød: 6 måneder
- Rugbrød: 6 måneder
- Rundstykker: 6 måneder
- Bagværk, magert: 4-5 måneder
- Bagværk, fedt: 2-3 måneder
Mælkeprodukter
- Mælk: 4 måneder
- Fløde: 4 måneder
- Flødeis: 2 måneder
- Yoghurt: Uegnet
- Ost, fed (45+): 3-4 måneder
- Ost, mager: Uegnet
- Ost, reven: 3-4 måneder
- Smør: 3 måneder
- Æggehvider: 8 måneder
- Æggeblommer: 6 måneder
Diverse
- Babymos: 1-2 måneder
- Fromage/mousse: 3 måneder
Kilde: Fødevarestyrelsen & Arla.