Så længe kan dine madvarer holde sig i fryseren

Mad

Hører du til dem, der tror at madvarer kan holde sig for evigt, så længe de er opbevaret på frost? Få helt styr på, hvor længe dine madvarer kan holde sig i fryseren.

Foto: istockphoto

Madens holdbarhed i fryseren

Opbevaring af madvarer i fryseren er på mange måder en god ting, men det er desværre også nemt at glemme, hvor længe de forskellige ting har ligget i fryseren. Rigtig mange tror fejlagtigt, at ting har uendelig holdbarhed, når det er nedfrossent, hvorfor vi her har lavet en vejledende oversigt over madvarernes holdbarhed i fryseren.

Det er ikke farligt at spise fødevarer, som har været for længe i fryseren, men du vil opleve en forringet kvalitet, smag og konsistens. Som udgangspunkt bør ingen madvarer ligge i fryseren i over et år.

Vær opmærksom på, at det følgende kun er vejledende, og at man altid skal sørge for at holde øje med madvarernes tilstand og den markerede holdbarhedsdato. 

Hvad er den rette temperatur i fryseren?

Det er vigtigt at temperaturen i fryseren er korrekt. Den optimale temperatur i fryseren er minus 18 grader, da bakterier ikke har mulighed for at formere sig ved denne temperatur. Det er ligeledes vigtigt at afkøle fødevarer før frysning, således den pågælende fødevarer ikke ender med at hæve temperaturen i fryseren. Lad derfor din tomatsuppe køle ned, inden du kommer den i fryseren.

Kød

  • Svinekød, magert: 6 måneder
  • Svinekød, fedt: 3 måneder
  • Hakket kød: 3-4 måneder
  • Oksekød: 10 måneder
  • Fars: 2 måneder
  • Kalvekød: 6-8 måneder
  • Lammekød: 10 måneder
  • Røget kød: 4-6 måneder
  • Vildt: 6-18 måneder
  • Gryderetter: 3 måneder

Fjerkræ

  • Fjerkræ, magert: 8-10 måneder
  • Fjerkræ, fedt: 5 måneder
  • Kogt og stegt fjerkræ: 1-2 måneder

Fisk

  • Gravet: 3-4 uger
  • Fisk, mager (eks. Hornfisk og torsk): 3-6 måneder
  • Fisk, fed (eks. Laks og makrel): 2 måneder
  • Røget fisk: 3-4 uger
  • Fiskefars: 1-2 måneder
  • Skaldyr, uåbnet: 2-3 måneder 

Grønt

  • Frugt: 10-12 måneder
  • Grøntsager: 6-12 måneder
  • Svampe, der er ristet i fedtstof: 4-5 måneder

Bagværk

  • Lyst brød: 6 måneder
  • Rugbrød: 6 måneder
  • Rundstykker: 6 måneder
  • Bagværk, magert: 4-5 måneder
  • Bagværk, fedt: 2-3 måneder

Mælkeprodukter

  • Mælk: 4 måneder
  • Fløde: 4 måneder
  • Flødeis: 2 måneder
  • Yoghurt: Uegnet
  • Ost, fed (45+): 3-4 måneder
  • Ost, mager: Uegnet
  • Ost, reven: 3-4 måneder
  • Smør: 3 måneder
  • Æggehvider: 8 måneder
  • Æggeblommer: 6 måneder

Diverse

  • Babymos: 1-2 måneder
  • Fromage/mousse: 3 måneder

Kilde: Fødevarestyrelsen & Arla.

Læs også:

Haven i foråret: Skal - skal ikke

Med ideer til, hvad du gerne må kaste dig over i din have, og 5 råd om hvad du endelig IKKE skal gøre derude, håber vi at gøre din start...

6. maj 2015
Mere om Mad

Ny undersøgelse: Spiser du økologisk, er du sundere

Mad Ny forskning bekræfter, at de mennesker, der spiser økologisk, generelt lever sundere, end de mennesker, der ikke spiser økologisk. 

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegiftstoffer. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i...

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger. Læs med og find ud af hvad gigantkæden nu har fundet på. 

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig...

Sådan vælger du den rigtige olie at stege i

Mad Hvilke former for madolie egner sig egentlig bedst til stegning - og er det egentlig så slemt at bruge smør? Få 5 hurtige råd til sund og sikker stegning.

Ingefærshot - Nem og hurtig opskrift på smagfulde ingefærshots

Mad Ingefærshots indeholder en masse gode ingredienser, der styrker dit immunforsvar. Idényt giver dig den perfekte opskift på hurtig og smagful...

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.