Så længe kan dine madvarer holde sig i fryseren

Mad

Hører du til dem, der tror at madvarer kan holde sig for evigt, så længe de er opbevaret på frost? Få helt styr på, hvor længe dine madvarer kan holde sig i fryseren.

Foto: istockphoto

Madens holdbarhed i fryseren

Opbevaring af madvarer i fryseren er på mange måder en god ting, men det er desværre også nemt at glemme, hvor længe de forskellige ting har ligget i fryseren. Rigtig mange tror fejlagtigt, at ting har uendelig holdbarhed, når det er nedfrossent, hvorfor vi her har lavet en vejledende oversigt over madvarernes holdbarhed i fryseren.

Det er ikke farligt at spise fødevarer, som har været for længe i fryseren, men du vil opleve en forringet kvalitet, smag og konsistens. Som udgangspunkt bør ingen madvarer ligge i fryseren i over et år.

Vær opmærksom på, at det følgende kun er vejledende, og at man altid skal sørge for at holde øje med madvarernes tilstand og den markerede holdbarhedsdato. 

Hvad er den rette temperatur i fryseren?

Det er vigtigt at temperaturen i fryseren er korrekt. Den optimale temperatur i fryseren er minus 18 grader, da bakterier ikke har mulighed for at formere sig ved denne temperatur. Det er ligeledes vigtigt at afkøle fødevarer før frysning, således den pågælende fødevarer ikke ender med at hæve temperaturen i fryseren. Lad derfor din tomatsuppe køle ned, inden du kommer den i fryseren.

Kød

  • Svinekød, magert: 6 måneder
  • Svinekød, fedt: 3 måneder
  • Hakket kød: 3-4 måneder
  • Oksekød: 10 måneder
  • Fars: 2 måneder
  • Kalvekød: 6-8 måneder
  • Lammekød: 10 måneder
  • Røget kød: 4-6 måneder
  • Vildt: 6-18 måneder
  • Gryderetter: 3 måneder

Fjerkræ

  • Fjerkræ, magert: 8-10 måneder
  • Fjerkræ, fedt: 5 måneder
  • Kogt og stegt fjerkræ: 1-2 måneder

Fisk

  • Gravet: 3-4 uger
  • Fisk, mager (eks. Hornfisk og torsk): 3-6 måneder
  • Fisk, fed (eks. Laks og makrel): 2 måneder
  • Røget fisk: 3-4 uger
  • Fiskefars: 1-2 måneder
  • Skaldyr, uåbnet: 2-3 måneder 

Grønt

  • Frugt: 10-12 måneder
  • Grøntsager: 6-12 måneder
  • Svampe, der er ristet i fedtstof: 4-5 måneder

Bagværk

  • Lyst brød: 6 måneder
  • Rugbrød: 6 måneder
  • Rundstykker: 6 måneder
  • Bagværk, magert: 4-5 måneder
  • Bagværk, fedt: 2-3 måneder

Mælkeprodukter

  • Mælk: 4 måneder
  • Fløde: 4 måneder
  • Flødeis: 2 måneder
  • Yoghurt: Uegnet
  • Ost, fed (45+): 3-4 måneder
  • Ost, mager: Uegnet
  • Ost, reven: 3-4 måneder
  • Smør: 3 måneder
  • Æggehvider: 8 måneder
  • Æggeblommer: 6 måneder

Diverse

  • Babymos: 1-2 måneder
  • Fromage/mousse: 3 måneder

Kilde: Fødevarestyrelsen & Arla.

Læs også: Brug køleskabet og fryseren rigtigt og undgå bakterier og ødelagt mad

6 maj 2015
0

75 procent af sprøjtegiften i din krop kommer fra disse 10 fødevare...

Vil du gerne have færre rester fra sprøjtegifte i din krop, så er her 10 fødevarer, som du helst bør spise økologisk.

0

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.

0

7 ting du ikke må gøre, når du bager

Det kan godt være en udfordring at få kage- eller brødopskriften til at blive lige præcis, som man gerne vil have den. Her er nogle tips og...

0

Videnskabeligt bevist: Det er sundt at drikke kaffe

Danskerne drikker 20 millioner kopper kaffe dagligt. Lægevidenskaben har været i tvivl – er det godt eller dårligt for helbreddet? Nu viser...

1

Fyldte squash

Udhul en squash og kom lækkert og dekorativt fyld i.

0

Spansk frokostret

Piperade stammer fra Basker­landet og er en lækker blanding af solmodne peberfrugter, løg og tomater med æg. 3 store røde peberfrugter ½...

0

Russisk hakkebøf

Ingredienser (4 pers.):500 g hk. oksekød 1 løg 1 1/2 dl hakkede, syltede rødbeder 1 dl hakket persille 3 spsk. hakkede kapers 2 æg 1⁄2 dl...

0

Salat med kyllingelever

Ingredienser (4 pers.): 500 g kyllingelever 1 spsk. olivenolie 1 spsk. akaciehonningSalt, peber300 g rucolasalat 25 g pinjekerner 2 spsk....

0

Brød med soltørrede tomater

2 dl mælk25 g gær1 dl A-38 eller fromage frais1 tsk. salt1 tsk. honning2 tsk. basilikum2 tsk. oregano2 tsk. timian75 g hakkede soltørrede...

0

Hannes grønsager i krydret kokosmælk

4-6 pers.1 stort løg2 fed hvidløglidt olivenolie1 tsk. stødt koriander2 tsk. stødte kardemommekapsler2 tsk. stødt spidskommen2 spsk. fuldkor...

0

Pærer med knækglasur

4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

0

Lam i asparges

6 pers.1 1/2 kg lammeforkød2 bundter persille1 stor dildkvist10 hvide peberkornSalt400 g hvide aspargesmaizenamel til jævning2 pasteurisered...

0

Nem pastatærte med skinke

Ca. 150 g pasta f.eks. skruer, 1 stor gulerod, 1 løg, 100 g champignon, 1/2 squash (lille), 1 spsk olie, 150 g kogt skinke eller hamburgerr...

0

Sandwich med hytteost

Sandwichbrød, 200 g hytteost, 1/2 rød fint hakket peber-frugt, 75 g skinke i tern, 2 hårdkogte hakkede æg, purløg, salt og peber. Tilbehør:...

0

Bradepandekage med ananas

Det skal du bruge:3 æg, 250 g sukker, 250 g hvedemel, 3 tsk bagepulver, 1 1/2 dl mælk, 75 g smeltet smør eller margarine, 12 skiver ananas,...