Så længe kan dine madvarer holde sig i fryseren

Mad

Hører du til dem, der tror at madvarer kan holde sig for evigt, så længe de er opbevaret på frost? Få helt styr på, hvor længe dine madvarer kan holde sig i fryseren.

Foto: istockphoto

Madens holdbarhed i fryseren

Opbevaring af madvarer i fryseren er på mange måder en god ting, men det er desværre også nemt at glemme, hvor længe de forskellige ting har ligget i fryseren. Rigtig mange tror fejlagtigt, at ting har uendelig holdbarhed, når det er nedfrossent, hvorfor vi her har lavet en vejledende oversigt over madvarernes holdbarhed i fryseren.

Det er ikke farligt at spise fødevarer, som har været for længe i fryseren, men du vil opleve en forringet kvalitet, smag og konsistens. Som udgangspunkt bør ingen madvarer ligge i fryseren i over et år.

Vær opmærksom på, at det følgende kun er vejledende, og at man altid skal sørge for at holde øje med madvarernes tilstand og den markerede holdbarhedsdato. 

Hvad er den rette temperatur i fryseren?

Det er vigtigt at temperaturen i fryseren er korrekt. Den optimale temperatur i fryseren er minus 18 grader, da bakterier ikke har mulighed for at formere sig ved denne temperatur. Det er ligeledes vigtigt at afkøle fødevarer før frysning, således den pågælende fødevarer ikke ender med at hæve temperaturen i fryseren. Lad derfor din tomatsuppe køle ned, inden du kommer den i fryseren.

Kød

  • Svinekød, magert: 6 måneder
  • Svinekød, fedt: 3 måneder
  • Hakket kød: 3-4 måneder
  • Oksekød: 10 måneder
  • Fars: 2 måneder
  • Kalvekød: 6-8 måneder
  • Lammekød: 10 måneder
  • Røget kød: 4-6 måneder
  • Vildt: 6-18 måneder
  • Gryderetter: 3 måneder

Fjerkræ

  • Fjerkræ, magert: 8-10 måneder
  • Fjerkræ, fedt: 5 måneder
  • Kogt og stegt fjerkræ: 1-2 måneder

Fisk

  • Gravet: 3-4 uger
  • Fisk, mager (eks. Hornfisk og torsk): 3-6 måneder
  • Fisk, fed (eks. Laks og makrel): 2 måneder
  • Røget fisk: 3-4 uger
  • Fiskefars: 1-2 måneder
  • Skaldyr, uåbnet: 2-3 måneder 

Grønt

  • Frugt: 10-12 måneder
  • Grøntsager: 6-12 måneder
  • Svampe, der er ristet i fedtstof: 4-5 måneder

Bagværk

  • Lyst brød: 6 måneder
  • Rugbrød: 6 måneder
  • Rundstykker: 6 måneder
  • Bagværk, magert: 4-5 måneder
  • Bagværk, fedt: 2-3 måneder

Mælkeprodukter

  • Mælk: 4 måneder
  • Fløde: 4 måneder
  • Flødeis: 2 måneder
  • Yoghurt: Uegnet
  • Ost, fed (45+): 3-4 måneder
  • Ost, mager: Uegnet
  • Ost, reven: 3-4 måneder
  • Smør: 3 måneder
  • Æggehvider: 8 måneder
  • Æggeblommer: 6 måneder

Diverse

  • Babymos: 1-2 måneder
  • Fromage/mousse: 3 måneder

Kilde: Fødevarestyrelsen & Arla.

Læs også: Vind over skvalderkål

6 maj 2015
0

Hjemmelavet chokoladeknas til julemåneden

Denne chokoladekonfekt er så nem, at ethvert barn kan lave den. Chokolade, rosiner og müsli er alt, du behøver til den knasende lækre julego...

0

Italiensk lagkage med friske jordbær

Ingredienser (ca. 8 pers.): Bunde 3 æg 125 g sukker 1 spsk. appelsinsaft 50 g hvedemel 50 g kartoffelmel 1 tsk. bagepulver 3/4 tsk. vaniljes...

0

Kartoffel/tun fad

1 kg skivede rå kartofler 2 ds. afdryppet tun naturel i vand 2 store løg 1/4 l fløde (9 eller 13 pct., red.) revet ost timian salt og...

0

9 tegn på dehydrering, du er nødt til at kende

Det er desværre let at overhøre, når vores krop fortæller os, at den savner - VAND! Her er 9 tegn på dehydrering, som kan være både nyttige...

0

Jordskokkesuppe med svampe

Efteråret banker på, og det er tid til en fyldig jordskokkesuppe med svampe.

0

Hurtig jordbæris

Når det er sommer, er det som om, der aldrig er is nok. Og i nogle få uger er der til gengæld nærmest overflod af friske jordbær. Det kan...

0

Havefestmenu til 12

Få opskrifterne på en lækker menu til havefesten - 120 kroner per person.

0

Fedtfattige æblemuffins

En lækker muffin, der sparer på kalorierne.

0

Mørbrad på kartoffelbund

Utraditionel mørbrad - perfekt til buffeten.

0

Sprød hornfisk

Få en let og lækker opskrift på hornfisk.

0

Salat med kyllingelever

Ingredienser (4 pers.): 500 g kyllingelever 1 spsk. olivenolie 1 spsk. akaciehonningSalt, peber300 g rucolasalat 25 g pinjekerner 2 spsk....

0

Kartoffelsalat med røget laks og artiskok

Ingredienser (4 pers.):600 g kartofler 1 bdt. asparges 1 dåse artiskokhjerter 3 spsk. pesto 1 glas ovnbagte tomater 4 skiver røget laks...

0

Myslistænger

Ingredienser:75 g havregryn 25 g kokosmel 25 g hørfrø 25 g hakkede mandler 25 g rosiner 25 g solsikkekerner 100 g akaciehonning Sådan gør...

0

Godt til grillbøffen

Her er nye ideer til spændende tilbehør, når dagens menu står på en god bøf, der skal grilles i haven.

0

Laksekoteletter i grønt

En let og hurtig ret, som jeg ofte er blevet rost for. 2 laksekoteletter à 125 g, 2 løg, 2-3 gulerødder, 1 peberfrugt i strimler, 250 g...