Så er der mormormad

Mad

Hører du også til dem, der bliver blød i knæene, når nogen siger "citronfromage" eller "stegt flæsk med persillesovs", så er her to 'nye' forslag under kategorien Mormormad til dig og familien.

Det er heldigvis igen blevet populært at spise som mormor og morfar gjorde det i 50érne.
Det er heldigvis igen blevet populært at spise som mormor og morfar gjorde det i 50érne. Foto: Ditte Ingemann

Det er heldigvis igen blevet populært at spise som mormor og morfar gjorde det i 50érne. Ja, faktisk er der så megen fokus på datidens menuer, at Samvirke udgiver en bog med moderne mormormad her i marts.

Her får du opskrifter til mere end to måneders menuer – alle med udgangspunkt i dengang mormor styrede kødgryderne.

Alligevel behøver du ikke frygte, at familien drukner i fedt og margerine. Opskrifterne er tilpasset en moderne madpyramide. Det skyldes ikke mindst, at råvarer og fremgangsmåde er blevet tjekket af Ditte Ingemann og Héléne Wagn – begge med erfaring i kogebogsfaget.

Vi har valgt to retter, karbonader og forloren hare, som de fleste, der er født før 1970, har stiftet bekendtskab med, så måske skulle du invitere dine forældre eller bedsteforældre til middag den dag, du prøvesmager disse "evergreens"?

Opskrift på karbonader med stuvede grøntsager

Opskrift til 4 personer

600 g hakket kalv/flæsk
1 æg
50 g rasp
salt og peber
smør til stegning

Stuvede grøntsager:
50 g smør
4 spsk hvedemel
5-6 dl sødmælk
5 gulerødder, i små tern
400 g frosne ærter
salt og peber
1 håndfuld persille, finthakket

Læs også:

Kylling i mælk

Fremgangsmåde

Form kødet til fire bøffer. Pisk ægget sammen i en dyb tallerken. Bland rasp, salt og peber i en anden dyb tallerken. Vend karbonaderne i æg og derefter i rasp. Steg karbonaderne i smør i ca. 10-12 minutter ved middel varme.

Vend karbonaderne jævnligt, og krydr med salt og peber.

Smelt smørret i en gryde, tilsæt mel, og pisk til en ensartet konsistens. Tilsæt mælken lidt ad gangen under konstant piskning. Kog sovsen igennem i ca. 2-3 minutter, så melsmagen forsvinder.

Tilsæt gulerodstern, og kog under omrøring i ca. 3-4 minutter. Tilsæt ærter, salt og peber, bring saucen i kog igen, og smag til. Pynt med hakket persille inden servering. Server karbonaderne med de stuvede grøntsager og kogte kartofler.

Hvad er forskellen på karbonader og krebinetter?

Kender du forskellen på karbonader og krebinetter? Det er faktisk det samme, altså hakket kød af svin eller kalv, formet til flade bøffer, paneret og stegt. Krebinetter er afledt af det franske ord 'crépine', der betyder fedtnet. I gamle dage brugte man fedtnet til at omvikle
og holde styr på hakke maden.

Opskrift på forloren hare med stegte æbler og sauce

Opskrift til 4 personer

Læs også:

Fjern tapet med skyllemiddel - sådan gør du

Hvorfor gå i byggemarkedet og købe dyrebar tapetopløser, når du har et ligeså effektivt vidundermiddel inden for rækkevidde af din vaskema...

Æbler:
25 g smør
2 rødløg, i tynde skiver
4 æbler, i tynde både
2 spsk æblecidereddike
1 spsk sukker
1 tsk groft salt
frisk timian
sort peber

Forloren hare:
600 g hakket kalv/flæsk
salt og peber
1 æg
1 dl mælk
1 dl rasp
100 g bacon i skiver

Brun sauce:
2 dl mælk
1½ dl fløde
1 spsk maizena (majsstivelse)
evt. kulør
salt og peber

Fremgangsmåde

Smelt smør i en gryde, og svits rødløgene ved jævn varme i ca. 5 minutter, til de er klare, men ikke har taget farve. Tilsæt æblebåde, eddike, sukker, salt, timian og peber. Lad blandingen simre ved svag varme i ca. 5 minutter, til æblerne er møre. Smag til.

Rør det hakkede kød med salt og peber. Tilsæt æg, mælk og rasp, og rør farsen godt igennem. Kom farsen i et ildfast fad, og form den til et brød. Fordel baconskiverne ovenpå farsbrødet.

Kom farsbrødet i en varm ovn ved 225 grader, og bag det i ca. 10 minutter. Skru ned på 180 grader, og hæld mælken (til saucen) ved. Bag videre i ca. 30 minutter.

Hæld skyen fra farsbrødet over i en gryde gennem en sigte. Tilsæt fløde, og bring saucen i kog. Tag gryden af varmen, og rør maizena og evt. kulør i. Kog saucen ved svag varme og under omrøring i ca. 1 minut. Smag til med salt og peber.

Læs også:

Vinduespudsning uden striber – sådan gør du

De fleste, der ser en professionel vinduespudser arbejde, tænker: “Hvor ser det let ud”. Det bliver det også for dig, når du har læst...

Vil du have en kraftigere sauce, så tilsæt fond eller fx grov sennep. Hæld saucen i et fad, og læg farsbrødet ovenpå. Pynt evt. med en smule frisk timian.

Server farsbrødet med stegte æbler, sauce og kogte kartofler.

Forloren betyder 'falsk'

Farsretter indtog 50'ernes køkken i stor stil. Det var billig mad, og tilberedningsmulighederne var uendelige. Forloren betyder 'falsk' og indikerede, at det ikke var en dejlig haresteg, der blev sat på middagsbordet. Men bortset fra det var den forlorne hare tilberedt præcis som et stykke harevildt.

Bogen Moderne mormormad udgives af forlaget Samvirke den 17. marts. Bogen koster ca. 200 kr.

4. marts 2016
Mere om Mad

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig? Her får du 3 smarte måder at fryse din avocado på.

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående?

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men der findes faktisk en rigtig god forklaring på, hvorfor vi hungrer efter de usunde sager – og måske tilmed en god undskyldning.

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det.

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske...

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Blåbærmuffins - en supernem opskrift

Mad Er du blevet lækkersulten, får du her en nem opskrift på blåbærmuffins.

Sådan fryser du brød, så det bevarer smag og konsistens

Mad Du kender sikkert allerede til tricket med at fryse brød for en længere holdbarhed. Men du kender garanteret også til et frysebrændt og...