Så er der mormormad

Mad

Hører du også til dem, der bliver blød i knæene, når nogen siger "citronfromage" eller "stegt flæsk med persillesovs", så er her to 'nye' forslag under kategorien Mormormad til dig og familien.

Det er heldigvis igen blevet populært at spise som mormor og morfar gjorde det i 50érne.
Det er heldigvis igen blevet populært at spise som mormor og morfar gjorde det i 50érne. Foto: Ditte Ingemann

Det er heldigvis igen blevet populært at spise som mormor og morfar gjorde det i 50érne. Ja, faktisk er der så megen fokus på datidens menuer, at Samvirke udgiver en bog med moderne mormormad her i marts.

Her får du opskrifter til mere end to måneders menuer – alle med udgangspunkt i dengang mormor styrede kødgryderne.

Alligevel behøver du ikke frygte, at familien drukner i fedt og margerine. Opskrifterne er tilpasset en moderne madpyramide. Det skyldes ikke mindst, at råvarer og fremgangsmåde er blevet tjekket af Ditte Ingemann og Héléne Wagn – begge med erfaring i kogebogsfaget.

Vi har valgt to retter, karbonader og forloren hare, som de fleste, der er født før 1970, har stiftet bekendtskab med, så måske skulle du invitere dine forældre eller bedsteforældre til middag den dag, du prøvesmager disse "evergreens"?

Opskrift på karbonader med stuvede grøntsager

Opskrift til 4 personer

600 g hakket kalv/flæsk
1 æg
50 g rasp
salt og peber
smør til stegning

Stuvede grøntsager:
50 g smør
4 spsk hvedemel
5-6 dl sødmælk
5 gulerødder, i små tern
400 g frosne ærter
salt og peber
1 håndfuld persille, finthakket

Læs også: Fjerne stenene i kirsebær med en flaske

Fremgangsmåde

Form kødet til fire bøffer. Pisk ægget sammen i en dyb tallerken. Bland rasp, salt og peber i en anden dyb tallerken. Vend karbonaderne i æg og derefter i rasp. Steg karbonaderne i smør i ca. 10-12 minutter ved middel varme.

Vend karbonaderne jævnligt, og krydr med salt og peber.

Smelt smørret i en gryde, tilsæt mel, og pisk til en ensartet konsistens. Tilsæt mælken lidt ad gangen under konstant piskning. Kog sovsen igennem i ca. 2-3 minutter, så melsmagen forsvinder.

Tilsæt gulerodstern, og kog under omrøring i ca. 3-4 minutter. Tilsæt ærter, salt og peber, bring saucen i kog igen, og smag til. Pynt med hakket persille inden servering. Server karbonaderne med de stuvede grøntsager og kogte kartofler.

Hvad er forskellen på karbonader og krebinetter?

Kender du forskellen på karbonader og krebinetter? Det er faktisk det samme, altså hakket kød af svin eller kalv, formet til flade bøffer, paneret og stegt. Krebinetter er afledt af det franske ord 'crépine', der betyder fedtnet. I gamle dage brugte man fedtnet til at omvikle
og holde styr på hakke maden.

Opskrift på forloren hare med stegte æbler og sauce

Opskrift til 4 personer

Læs også: Bag bedre brød - sådan bruger du hævemidlerne rigtigt

Æbler:
25 g smør
2 rødløg, i tynde skiver
4 æbler, i tynde både
2 spsk æblecidereddike
1 spsk sukker
1 tsk groft salt
frisk timian
sort peber

Forloren hare:
600 g hakket kalv/flæsk
salt og peber
1 æg
1 dl mælk
1 dl rasp
100 g bacon i skiver

Brun sauce:
2 dl mælk
1½ dl fløde
1 spsk maizena (majsstivelse)
evt. kulør
salt og peber

Fremgangsmåde

Smelt smør i en gryde, og svits rødløgene ved jævn varme i ca. 5 minutter, til de er klare, men ikke har taget farve. Tilsæt æblebåde, eddike, sukker, salt, timian og peber. Lad blandingen simre ved svag varme i ca. 5 minutter, til æblerne er møre. Smag til.

Rør det hakkede kød med salt og peber. Tilsæt æg, mælk og rasp, og rør farsen godt igennem. Kom farsen i et ildfast fad, og form den til et brød. Fordel baconskiverne ovenpå farsbrødet.

Kom farsbrødet i en varm ovn ved 225 grader, og bag det i ca. 10 minutter. Skru ned på 180 grader, og hæld mælken (til saucen) ved. Bag videre i ca. 30 minutter.

Hæld skyen fra farsbrødet over i en gryde gennem en sigte. Tilsæt fløde, og bring saucen i kog. Tag gryden af varmen, og rør maizena og evt. kulør i. Kog saucen ved svag varme og under omrøring i ca. 1 minut. Smag til med salt og peber.

Læs også: Du har sandsynligvis spist æbler forkert hele livet

Vil du have en kraftigere sauce, så tilsæt fond eller fx grov sennep. Hæld saucen i et fad, og læg farsbrødet ovenpå. Pynt evt. med en smule frisk timian.

Server farsbrødet med stegte æbler, sauce og kogte kartofler.

Forloren betyder 'falsk'

Farsretter indtog 50'ernes køkken i stor stil. Det var billig mad, og tilberedningsmulighederne var uendelige. Forloren betyder 'falsk' og indikerede, at det ikke var en dejlig haresteg, der blev sat på middagsbordet. Men bortset fra det var den forlorne hare tilberedt præcis som et stykke harevildt.

Bogen Moderne mormormad udgives af forlaget Samvirke den 17. marts. Bogen koster ca. 200 kr.

4 marts 2016
0

Leksikon med de 8 vigtigste typer mel

Du tror sikkert, du er udlært i meltyperne. Hvor svært kan det være? Hvede til franskbrød og rug til rugbrød? Men så læs lige her - du...

0

Spiseløg - hvad er forskellen på rødløg, salatløg, skalotteløg og...

Hvad er det egentlig for nogle løg, vi bruger i vores madlavning og dyrker i vores haver? Bliv dus med rødløg, salatløg, almindelige løg,...

0

Du har sandsynligvis spist æbler forkert hele livet

Hvor svært kan det være at spise et æble korrekt? Vi mennesker har gnasket den dejlige frugt siden stenalderen, og vi vil ikke belæres om...

0

Disse madvarer må du aldrig pakke ind i stanniol

Styr uden om disse typiske fejl, og undgå uønskede stoffer i dine madvarer.

0

8 ting som kan forsvinde som følge af klimaforandringerne

Klimaet forandrer sig, og det bliver vores madvaner snart også nødt til at gøre. Der vil nemlig snart blive knaphed på mange af vores basisv...

0

Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Der er ikke noget bedre end et glas hjemmelavet syltetøj. Men vi er ikke længere så dygtige til gamle tilberedningsmetoder. Så hvad skal...

0

Det sker der med din mad, når en flue lander oven på den

Hører du til dem, der smider din mad ud, når en flue har landet oven på den? Ikke endnu? Så var det måske værd at overveje... For en flue...

0

Derfor er koldt vand bedst til madlavning

Har du indtil nu benyttet varmt vand til din madlavning, så er det på tide at få ændret på køkkenvanen.

0

En verden uden kaffe kan snart være en realitet

Kaffen er en truet art, og klimaforandringerne er synderen. De stigende temperaturer kan i fremtiden sætte en stopper for den globale kaffep...

0

Sådan får du den sidste ketchup ud af flasken

Det er noget af det mest irriterende. I skal have burgere, men ketchupflasken er næsten tømt, og det er umuligt at få den sidste rest ud....

0

Må vandmelon opbevares i køleskabet?

Det er en af de lækreste sommerfrugter, og den skal gerne være iskold, når den skal nydes. Køleskabet er dog ikke det bedste bedste sted at...

0

Hvilke madvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En af disse madvarer behøver du ikke at skylle i vand. De tre øvrige skal ALTID vaskes. Se hvilke fødevarer, der altid skal under hanen, og...

0

Rysteribs – Danmarks nemmeste sommeropskrift

Rysteribs er en af de bedste danske sommertraditioner. Det er opskriften, der næppe kan gå galt. Den kræver kun et godt håndelag, og at du...

0

Sådan sikrer du dig, at en vandmelon er moden

Slæber du alt for tit umodne og melede vandmeloner med hjem? Så skyldes det måske, at du ikke har lært at LÆSE vandmeloner rigtigt. Her er...

0

Fjerne stenene i kirsebær med en flaske

Hvem har en kirsebær-udstener i skuffen? Det kan ikke være mange. Den er heller ikke nødvendig, når du skal udstene kirsebær. Alt du behøver...