Så er der mormormad

Mad

Hører du også til dem, der bliver blød i knæene, når nogen siger "citronfromage" eller "stegt flæsk med persillesovs", så er her to 'nye' forslag under kategorien Mormormad til dig og familien.

Det er heldigvis igen blevet populært at spise som mormor og morfar gjorde det i 50érne.
Det er heldigvis igen blevet populært at spise som mormor og morfar gjorde det i 50érne. Foto: Ditte Ingemann

Det er heldigvis igen blevet populært at spise som mormor og morfar gjorde det i 50érne. Ja, faktisk er der så megen fokus på datidens menuer, at Samvirke udgiver en bog med moderne mormormad her i marts.

Her får du opskrifter til mere end to måneders menuer – alle med udgangspunkt i dengang mormor styrede kødgryderne.

Alligevel behøver du ikke frygte, at familien drukner i fedt og margerine. Opskrifterne er tilpasset en moderne madpyramide. Det skyldes ikke mindst, at råvarer og fremgangsmåde er blevet tjekket af Ditte Ingemann og Héléne Wagn – begge med erfaring i kogebogsfaget.

Vi har valgt to retter, karbonader og forloren hare, som de fleste, der er født før 1970, har stiftet bekendtskab med, så måske skulle du invitere dine forældre eller bedsteforældre til middag den dag, du prøvesmager disse "evergreens"?

Opskrift på karbonader med stuvede grøntsager

Opskrift til 4 personer

600 g hakket kalv/flæsk
1 æg
50 g rasp
salt og peber
smør til stegning

Stuvede grøntsager:
50 g smør
4 spsk hvedemel
5-6 dl sødmælk
5 gulerødder, i små tern
400 g frosne ærter
salt og peber
1 håndfuld persille, finthakket

Fremgangsmåde

Form kødet til fire bøffer. Pisk ægget sammen i en dyb tallerken. Bland rasp, salt og peber i en anden dyb tallerken. Vend karbonaderne i æg og derefter i rasp. Steg karbonaderne i smør i ca. 10-12 minutter ved middel varme.

Vend karbonaderne jævnligt, og krydr med salt og peber.

Smelt smørret i en gryde, tilsæt mel, og pisk til en ensartet konsistens. Tilsæt mælken lidt ad gangen under konstant piskning. Kog sovsen igennem i ca. 2-3 minutter, så melsmagen forsvinder.

Tilsæt gulerodstern, og kog under omrøring i ca. 3-4 minutter. Tilsæt ærter, salt og peber, bring saucen i kog igen, og smag til. Pynt med hakket persille inden servering. Server karbonaderne med de stuvede grøntsager og kogte kartofler.

Hvad er forskellen på karbonader og krebinetter?

Kender du forskellen på karbonader og krebinetter? Det er faktisk det samme, altså hakket kød af svin eller kalv, formet til flade bøffer, paneret og stegt. Krebinetter er afledt af det franske ord 'crépine', der betyder fedtnet. I gamle dage brugte man fedtnet til at omvikle
og holde styr på hakke maden.

Opskrift på forloren hare med stegte æbler og sauce

Opskrift til 4 personer

Æbler:
25 g smør
2 rødløg, i tynde skiver
4 æbler, i tynde både
2 spsk æblecidereddike
1 spsk sukker
1 tsk groft salt
frisk timian
sort peber

Forloren hare:
600 g hakket kalv/flæsk
salt og peber
1 æg
1 dl mælk
1 dl rasp
100 g bacon i skiver

Brun sauce:
2 dl mælk
1½ dl fløde
1 spsk maizena (majsstivelse)
evt. kulør
salt og peber

Fremgangsmåde

Smelt smør i en gryde, og svits rødløgene ved jævn varme i ca. 5 minutter, til de er klare, men ikke har taget farve. Tilsæt æblebåde, eddike, sukker, salt, timian og peber. Lad blandingen simre ved svag varme i ca. 5 minutter, til æblerne er møre. Smag til.

Rør det hakkede kød med salt og peber. Tilsæt æg, mælk og rasp, og rør farsen godt igennem. Kom farsen i et ildfast fad, og form den til et brød. Fordel baconskiverne ovenpå farsbrødet.

Kom farsbrødet i en varm ovn ved 225 grader, og bag det i ca. 10 minutter. Skru ned på 180 grader, og hæld mælken (til saucen) ved. Bag videre i ca. 30 minutter.

Hæld skyen fra farsbrødet over i en gryde gennem en sigte. Tilsæt fløde, og bring saucen i kog. Tag gryden af varmen, og rør maizena og evt. kulør i. Kog saucen ved svag varme og under omrøring i ca. 1 minut. Smag til med salt og peber.

Vil du have en kraftigere sauce, så tilsæt fond eller fx grov sennep. Hæld saucen i et fad, og læg farsbrødet ovenpå. Pynt evt. med en smule frisk timian.

Server farsbrødet med stegte æbler, sauce og kogte kartofler.

Forloren betyder 'falsk'

Farsretter indtog 50'ernes køkken i stor stil. Det var billig mad, og tilberedningsmulighederne var uendelige. Forloren betyder 'falsk' og indikerede, at det ikke var en dejlig haresteg, der blev sat på middagsbordet. Men bortset fra det var den forlorne hare tilberedt præcis som et stykke harevildt.

Bogen Moderne mormormad udgives af forlaget Samvirke den 17. marts. Bogen koster ca. 200 kr.

4 marts 2016
0

75 procent af sprøjtegiften i din krop kommer fra disse 10 fødevare...

Vil du gerne have færre rester fra sprøjtegifte i din krop, så er her 10 fødevarer, som du helst bør spise økologisk.

0

Disse frugter og grøntsager kan give dig allergiske reaktioner

Det er ikke kun pollen i luften, der kan forårsage allergi. Nogle oplever allergiske reaktioner, når de bider i et æble eller i noget seller...

0

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.

0

Derfor bør du tø dine madvarer op på køkkenbordet

Kender du det; du skulle bare lige huske at tage kødet ud af fryseren og smide det i køleskabet inden du tog på arbejde. Det glemte du i...

0

Videnskabeligt bevist: Det er sundt at drikke kaffe

Danskerne drikker 20 millioner kopper kaffe dagligt. Lægevidenskaben har været i tvivl – er det godt eller dårligt for helbreddet? Nu viser...

0

Russisk hakkebøf

Ingredienser (4 pers.):500 g hk. oksekød 1 løg 1 1/2 dl hakkede, syltede rødbeder 1 dl hakket persille 3 spsk. hakkede kapers 2 æg 1⁄2 dl...

0

Rødbedekage

400 g sukker4 æg250 g hvedemel4 tsk. bagepulver4 tsk. stødt kanel1 tsk. stødt nellikeSaften af 12 citron300 g fintrevet rå rødbede3 dl...

0

Kylling i mælk

4 pers.1 stor kylling6 fed hvidløg1 citron3/4 liter mælk80 g salt8-10 salvieblade1 drys hakket persilleTilbehør: kogte kartoflerGnid kylling...

0

Brød med soltørrede tomater

2 dl mælk25 g gær1 dl A-38 eller fromage frais1 tsk. salt1 tsk. honning2 tsk. basilikum2 tsk. oregano2 tsk. timian75 g hakkede soltørrede...

0

Hannes grønsager i krydret kokosmælk

4-6 pers.1 stort løg2 fed hvidløglidt olivenolie1 tsk. stødt koriander2 tsk. stødte kardemommekapsler2 tsk. stødt spidskommen2 spsk. fuldkor...

0

Pærer med knækglasur

4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

0

Lam i asparges

6 pers.1 1/2 kg lammeforkød2 bundter persille1 stor dildkvist10 hvide peberkornSalt400 g hvide aspargesmaizenamel til jævning2 pasteurisered...

0

Rødfisk med porrer og squash

Ingredienser: 3/4 kg rødfisk eller anden fast hvid fisk 25 g smør citronsaft salt, peber 4 porrer i mindre stykker 2 squash i halve skiver...

0

Milkshake med yoghurt

250 g frosne bær (fx jordbær/hindbær) 2 dl yoghurt naturel flormelis efter smag Hæld de frosne bær i en blender, og blend frugten til en...

0

Kyllingegryde med mango og appelsin

4 pers. En ret, der er let at lave, smager pragtfuldt, og så er den kalorielet. Retten kan laves med forskelligt kød; kylling, okse- eller...