Rysteribs – Danmarks nemmeste sommeropskrift

Rysteribs er en af de bedste danske sommertraditioner. Det er opskriften, der næppe kan gå galt. Den kræver kun et godt håndelag, og at du kender det rette blandingsforhold mellem de meget få ingredienser.


Højsommerens rysteribs 

Rysteribs er et kort, kulinarisk højdepunkt i kalenderen, som du vil ærgre dig gul og blå – OG RØD! – over, hvis du misser. Det handler derfor om at være vågen i de få uger i højsommeren, hvor de blanke røde ribs hænger indbydende overalt i have og mark.

Selvfølgelig kan rysteribs også laves uden for sæsonen, hvis de altså er til at finde i butikkerne. 

Ribs og sukker

Ingredienser I rysteribs er intet andet end ribs og sukker. Det eneste, du skal være opmærksom på, er at ramme det rette blandingsforhold mellem ribs og sukker og ikke knuse de skrøbelige ribs, når du vender dem i sukkeret – eller “ryster” dem.  

Ingredienser

  • 500 gram friske ribs
  • 200 gram sukker

Sådan laver du rysteribs

Pluk ribsene, mens de er røde, modne og svulmende.

Skyl bærrene.

Derefter kan du vælge enten at ribbe ribsene af stilkene eller lade bærrene blive siddende på stilken. Det er udelukkende et visuelt spørgsmål.

Læg bærrene i lag i en skål sammen med sukkeret.

Så er det nu, der skal rystes. Ryst skålen, så sukkeret fordeles, men gør det så tilpas forsigtigt, at bærrene ikke går i stykker. Ryst skålen flere gange. Find en kølig plads til de sammenrystede sukkerribs og lad dem stå og trække med sukkeret i en times tid.

Brug af rysteribs

Rysteribs kan bruges i mange forskellige sammenhænge

  • Spise rysteribse alene som en lille dessert.
  • Brug rysteribs som tilbehør til en kage eller som en syrligsød accent på toppen.
  • Servér rysteribs sammen med is. 
  • Spis rysteribs med flødeskum eller med skyr (eller skyr med vanilje). 

Mest læste artikler