Højsommerens rysteribs
Rysteribs er et kort, kulinarisk højdepunkt i kalenderen, som du vil ærgre dig gul og blå – OG RØD! – over, hvis du misser. Det handler derfor om at være vågen i de få uger i højsommeren, hvor de blanke røde ribs hænger indbydende overalt i have og mark.
Selvfølgelig kan rysteribs også laves uden for sæsonen, hvis de altså er til at finde i butikkerne.
Ribs og sukker
Ingredienser I rysteribs er intet andet end ribs og sukker. Det eneste, du skal være opmærksom på, er at ramme det rette blandingsforhold mellem ribs og sukker og ikke knuse de skrøbelige ribs, når du vender dem i sukkeret – eller “ryster” dem.
Ingredienser
- 500 gram friske ribs
- 200 gram sukker
Sådan laver du rysteribs
Pluk ribsene, mens de er røde, modne og svulmende.
Skyl bærrene.
Derefter kan du vælge enten at ribbe ribsene af stilkene eller lade bærrene blive siddende på stilken. Det er udelukkende et visuelt spørgsmål.
Læg bærrene i lag i en skål sammen med sukkeret.
Så er det nu, der skal rystes. Ryst skålen, så sukkeret fordeles, men gør det så tilpas forsigtigt, at bærrene ikke går i stykker. Ryst skålen flere gange. Find en kølig plads til de sammenrystede sukkerribs og lad dem stå og trække med sukkeret i en times tid.
Brug af rysteribs
Rysteribs kan bruges i mange forskellige sammenhænge
- Spise rysteribse alene som en lille dessert.
- Brug rysteribs som tilbehør til en kage eller som en syrligsød accent på toppen.
- Servér rysteribs sammen med is.
- Spis rysteribs med flødeskum eller med skyr (eller skyr med vanilje).