Rysteribs – Danmarks nemmeste sommeropskrift

Mad

Rysteribs er en af de bedste danske sommertraditioner. Det er opskriften, der næppe kan gå galt. Den kræver kun et godt håndelag, og at du kender det rette blandingsforhold mellem de meget få ingredienser.

Skal ribsene i rysteribs rystes?
Skal ribsene i rysteribs rystes? Foto: iStock

Højsommerens rysteribs 

Rysteribs er et kort, kulinarisk højdepunkt i kalenderen, som du vil ærgre dig gul og blå - OG RØD! - over, hvis du misser. Det handler derfor om at være vågen i de få uger i højsommeren, hvor de blanke røde ribs hænger indbydende overalt i have og mark.

Selvfølgelig kan rysteribs også laves uden for sæsonen, hvis de altså er til at finde i butikkerne. 

Ribs og sukker

Ingredienser I rysteribs er intet andet end ribs og sukker. Det eneste, du skal være opmærksom på, er at ramme det rette blandingsforhold mellem ribs og sukker og ikke knuse de skrøbelige ribs, når du vender dem i sukkeret - eller "ryster" dem.  

Ingredienser

  • 500 gram friske ribs
  • 200 gram sukker

Sådan laver du rysteribs

Pluk ribsene, mens de er røde, modne og svulmende.

Skyl bærrene.

Derefter kan du vælge enten at ribbe ribsene af stilkene eller lade bærrene blive siddende på stilken. Det er udelukkende et visuelt spørgsmål.

Læg bærrene i lag i en skål sammen med sukkeret.

Læs også: 10 velduftende planter, der skræmmer myg væk

Så er det nu, der skal rystes. Ryst skålen, så sukkeret fordeles, men gør det så tilpas forsigtigt, at bærrene ikke går i stykker. Ryst skålen flere gange. Find en kølig plads til de sammenrystede sukkerribs og lad dem stå og trække med sukkeret i en times tid.

Brug af rysteribs

Rysteribs kan bruges i mange forskellige sammenhænge

  • Spise rysteribse alene som en lille dessert.
  • Brug rysteribs som tilbehør til en kage eller som en syrligsød accent på toppen.
  • Servér rysteribs sammen med is. 
  • Spis rysteribs med flødeskum eller med skyr (eller skyr med vanilje). 
23 juni 2016
0

Leksikon med de 8 vigtigste typer mel

Du tror sikkert, du er udlært i meltyperne. Hvor svært kan det være? Hvede til franskbrød og rug til rugbrød? Men så læs lige her - du...

0

Spiseløg - hvad er forskellen på rødløg, salatløg, skalotteløg og...

Hvad er det egentlig for nogle løg, vi bruger i vores madlavning og dyrker i vores haver? Bliv dus med rødløg, salatløg, almindelige løg,...

0

Du har sandsynligvis spist æbler forkert hele livet

Hvor svært kan det være at spise et æble korrekt? Vi mennesker har gnasket den dejlige frugt siden stenalderen, og vi vil ikke belæres om...

0

Disse madvarer må du aldrig pakke ind i stanniol

Styr uden om disse typiske fejl, og undgå uønskede stoffer i dine madvarer.

0

8 ting som kan forsvinde som følge af klimaforandringerne

Klimaet forandrer sig, og det bliver vores madvaner snart også nødt til at gøre. Der vil nemlig snart blive knaphed på mange af vores basisv...

0

Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Der er ikke noget bedre end et glas hjemmelavet syltetøj. Men vi er ikke længere så dygtige til gamle tilberedningsmetoder. Så hvad skal...

0

Det sker der med din mad, når en flue lander oven på den

Hører du til dem, der smider din mad ud, når en flue har landet oven på den? Ikke endnu? Så var det måske værd at overveje... For en flue...

0

Derfor er koldt vand bedst til madlavning

Har du indtil nu benyttet varmt vand til din madlavning, så er det på tide at få ændret på køkkenvanen.

0

En verden uden kaffe kan snart være en realitet

Kaffen er en truet art, og klimaforandringerne er synderen. De stigende temperaturer kan i fremtiden sætte en stopper for den globale kaffep...

0

Sådan får du den sidste ketchup ud af flasken

Det er noget af det mest irriterende. I skal have burgere, men ketchupflasken er næsten tømt, og det er umuligt at få den sidste rest ud....

0

Må vandmelon opbevares i køleskabet?

Det er en af de lækreste sommerfrugter, og den skal gerne være iskold, når den skal nydes. Køleskabet er dog ikke det bedste bedste sted at...

0

Hvilke madvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En af disse madvarer behøver du ikke at skylle i vand. De tre øvrige skal ALTID vaskes. Se hvilke fødevarer, der altid skal under hanen, og...

0

Sådan sikrer du dig, at en vandmelon er moden

Slæber du alt for tit umodne og melede vandmeloner med hjem? Så skyldes det måske, at du ikke har lært at LÆSE vandmeloner rigtigt. Her er...

0

Fjerne stenene i kirsebær med en flaske

Hvem har en kirsebær-udstener i skuffen? Det kan ikke være mange. Den er heller ikke nødvendig, når du skal udstene kirsebær. Alt du behøver...

0

9 tegn på dehydrering, du er nødt til at kende

Det er desværre let at overhøre, når vores krop fortæller os, at den savner - VAND! Her er 9 tegn på dehydrering, som kan være både nyttige...