Røgning på terrassen

Mad
Røgning er en både sjov og velsmagende interesse – der kan supplere sommerens grillmiddage med spændende nyheder.
Foto: ZentaCruzTeam Danmark
Af Lise Mortensen Høy, idényt nr. 6, 2006

De fede fisk som makrel, laks og sild er sikre vindere i røgeovnen, men hvorfor ikke røge rejerne til forretten eller servere en spændende røget kylling? Med lidt øvelse kan du faktisk røge al slags kød på terrassen.

Pas på gul røg
Bliver røgen gul, er røgesmuldet overophedet, og spjældet skal straks lukkes og kødet fjernes. Gul røg giver bitter smag.

Røg i kuglegrillen
En nem start på røgning er simpelthen at “tilsætte” røg til kuglegrillen. Køb en pose røgeflis – det er ren, aromatisk træflis. Den bedste smag fås ved at lægge flisen i blød i et par timer – enten i vand, vin, øl eller champagne.

Tænd grillen almindeligt (indirekte varme), og læg kødet på. Når maden er grillet halvdelen af den beregnede tid, spreder du ca. to deciliter røgeflis ud på den rist, hvor kødet ligger – halvdelen på hver side. Her skal den ligge og ulme. Luk eventuelt spjældet i toppen af grillen halvt, det holder på røgen. Grill/røg herefter maden færdig som normalt.

Saltning og tørring
Du får den bedste smag, hvis du salter kødet, før du røger det.

Saltet understreger den fine smag i røgvaren og giver røgen bedre mulighed for at trænge ind i kødet. Ved saltning i saltlage skal kød og fisk ligge i 2-8 timer i lagen i køleskab.
Foto: Holbech Design
Tørsaltning bruges normalt til fisk, der skal røges samme dag, de er fanget. Fisken strøs med et tykt lag salt evt. tilsat krydderier og stilles i køleskabet.

Ved begge metoder skal kødet lægges/hænges til tørre i frisk luft i 5-8 timer før røgningen.

Der er meget forskel på saltnings- og tørretider, så find en præcis opskrift at gå frem efter.

Prøv dig frem
Det er meget forskelligt, hvor meget “røg” vi synes, maden skal smage af, så det er en god idé at eksperimentere med, hvilken røgsmag der passer til jeres familie. Undlader du at lægge flisen i blød, bliver smagen skarpere; tilsætter du den før, evt. helt fra start, bliver røgsmagen kraftigere.

Lægger du færre briketter på end sædvanligt, får du en koldere grill og en længere tilberedningstid. Det betyder, at røgsmagen trænger dybere ind i kødet.

Får du smag for røgvarerne, kan du anskaffe dig en lille handy røgeovn, den fås som en firkantet metalkasse med plads til familiemiddagen. Princippet er, at du klapper en halv til én cm savsmuld fast sammen i bunden af kassen, lægger kødet eller fisken på risten og tænder et eller flere spritblus under kassen.

Det skal siges, at der ikke er tale om en ægte røgning, snarere en kombineret kogning og røgning, men resultatet er udmærket.

Varm eller kold
Ved varmrøgning bliver kødet i princippet stegt/kogt, samtidig med at det bliver røget. Det er den nemmeste metode, og den egner sig både til kuglegrill og til de to røgeovne. Koldrøgning er en meget lang proces, hvor kødet røges ved 20-40° i op til flere døgn.

“Rigtig” røgeovn
Vil du røge i større stil, giver teleskoprøgeovnen mange spændende muligheder. Den er opbygget som en rigtig røgeovn med brændkammer i bunden.

Udslået er ovnen en meter høj. Det høje ovnrum giver plads til at hænge store fisk og kødstykker, mindre røgvarer kan ligge på en rist. Ovnen tændes let op med grillbriketter, som røgsmuldet efterfølgende hældes ud over.

Den reguleres med et spjæld i bunden, og monterer du et termometer i toppen, er der mulighed for rigtig gode resultater.
6 juni 2006
0

75 procent af sprøjtegiften i din krop kommer fra disse 10 fødevare...

Vil du gerne have færre rester fra sprøjtegifte i din krop, så er her 10 fødevarer, som du helst bør spise økologisk.

0

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.

0

7 ting du ikke må gøre, når du bager

Det kan godt være en udfordring at få kage- eller brødopskriften til at blive lige præcis, som man gerne vil have den. Her er nogle tips og...

0

Videnskabeligt bevist: Det er sundt at drikke kaffe

Danskerne drikker 20 millioner kopper kaffe dagligt. Lægevidenskaben har været i tvivl – er det godt eller dårligt for helbreddet? Nu viser...

1

Fyldte squash

Udhul en squash og kom lækkert og dekorativt fyld i.

0

Spansk frokostret

Piperade stammer fra Basker­landet og er en lækker blanding af solmodne peberfrugter, løg og tomater med æg. 3 store røde peberfrugter ½...

0

Russisk hakkebøf

Ingredienser (4 pers.):500 g hk. oksekød 1 løg 1 1/2 dl hakkede, syltede rødbeder 1 dl hakket persille 3 spsk. hakkede kapers 2 æg 1⁄2 dl...

0

Salat med kyllingelever

Ingredienser (4 pers.): 500 g kyllingelever 1 spsk. olivenolie 1 spsk. akaciehonningSalt, peber300 g rucolasalat 25 g pinjekerner 2 spsk....

0

Brød med soltørrede tomater

2 dl mælk25 g gær1 dl A-38 eller fromage frais1 tsk. salt1 tsk. honning2 tsk. basilikum2 tsk. oregano2 tsk. timian75 g hakkede soltørrede...

0

Hannes grønsager i krydret kokosmælk

4-6 pers.1 stort løg2 fed hvidløglidt olivenolie1 tsk. stødt koriander2 tsk. stødte kardemommekapsler2 tsk. stødt spidskommen2 spsk. fuldkor...

0

Pærer med knækglasur

4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

0

Lam i asparges

6 pers.1 1/2 kg lammeforkød2 bundter persille1 stor dildkvist10 hvide peberkornSalt400 g hvide aspargesmaizenamel til jævning2 pasteurisered...

0

Nem pastatærte med skinke

Ca. 150 g pasta f.eks. skruer, 1 stor gulerod, 1 løg, 100 g champignon, 1/2 squash (lille), 1 spsk olie, 150 g kogt skinke eller hamburgerr...

0

Sandwich med hytteost

Sandwichbrød, 200 g hytteost, 1/2 rød fint hakket peber-frugt, 75 g skinke i tern, 2 hårdkogte hakkede æg, purløg, salt og peber. Tilbehør:...

0

Bradepandekage med ananas

Det skal du bruge:3 æg, 250 g sukker, 250 g hvedemel, 3 tsk bagepulver, 1 1/2 dl mælk, 75 g smeltet smør eller margarine, 12 skiver ananas,...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.