Røgning på terrassen

Mad
Røgning er en både sjov og velsmagende interesse – der kan supplere sommerens grillmiddage med spændende nyheder.
Foto: ZentaCruzTeam Danmark
Af Lise Mortensen Høy, idényt nr. 6, 2006

De fede fisk som makrel, laks og sild er sikre vindere i røgeovnen, men hvorfor ikke røge rejerne til forretten eller servere en spændende røget kylling? Med lidt øvelse kan du faktisk røge al slags kød på terrassen.

Pas på gul røg
Bliver røgen gul, er røgesmuldet overophedet, og spjældet skal straks lukkes og kødet fjernes. Gul røg giver bitter smag.

Røg i kuglegrillen
En nem start på røgning er simpelthen at “tilsætte” røg til kuglegrillen. Køb en pose røgeflis – det er ren, aromatisk træflis. Den bedste smag fås ved at lægge flisen i blød i et par timer – enten i vand, vin, øl eller champagne.

Tænd grillen almindeligt (indirekte varme), og læg kødet på. Når maden er grillet halvdelen af den beregnede tid, spreder du ca. to deciliter røgeflis ud på den rist, hvor kødet ligger – halvdelen på hver side. Her skal den ligge og ulme. Luk eventuelt spjældet i toppen af grillen halvt, det holder på røgen. Grill/røg herefter maden færdig som normalt.

Saltning og tørring
Du får den bedste smag, hvis du salter kødet, før du røger det.

Saltet understreger den fine smag i røgvaren og giver røgen bedre mulighed for at trænge ind i kødet. Ved saltning i saltlage skal kød og fisk ligge i 2-8 timer i lagen i køleskab.
Foto: Holbech Design
Tørsaltning bruges normalt til fisk, der skal røges samme dag, de er fanget. Fisken strøs med et tykt lag salt evt. tilsat krydderier og stilles i køleskabet.

Ved begge metoder skal kødet lægges/hænges til tørre i frisk luft i 5-8 timer før røgningen.

Der er meget forskel på saltnings- og tørretider, så find en præcis opskrift at gå frem efter.

Prøv dig frem
Det er meget forskelligt, hvor meget “røg” vi synes, maden skal smage af, så det er en god idé at eksperimentere med, hvilken røgsmag der passer til jeres familie. Undlader du at lægge flisen i blød, bliver smagen skarpere; tilsætter du den før, evt. helt fra start, bliver røgsmagen kraftigere.

Lægger du færre briketter på end sædvanligt, får du en koldere grill og en længere tilberedningstid. Det betyder, at røgsmagen trænger dybere ind i kødet.

Får du smag for røgvarerne, kan du anskaffe dig en lille handy røgeovn, den fås som en firkantet metalkasse med plads til familiemiddagen. Princippet er, at du klapper en halv til én cm savsmuld fast sammen i bunden af kassen, lægger kødet eller fisken på risten og tænder et eller flere spritblus under kassen.

Det skal siges, at der ikke er tale om en ægte røgning, snarere en kombineret kogning og røgning, men resultatet er udmærket.

Varm eller kold
Ved varmrøgning bliver kødet i princippet stegt/kogt, samtidig med at det bliver røget. Det er den nemmeste metode, og den egner sig både til kuglegrill og til de to røgeovne. Koldrøgning er en meget lang proces, hvor kødet røges ved 20-40° i op til flere døgn.

“Rigtig” røgeovn
Vil du røge i større stil, giver teleskoprøgeovnen mange spændende muligheder. Den er opbygget som en rigtig røgeovn med brændkammer i bunden.

Udslået er ovnen en meter høj. Det høje ovnrum giver plads til at hænge store fisk og kødstykker, mindre røgvarer kan ligge på en rist. Ovnen tændes let op med grillbriketter, som røgsmuldet efterfølgende hældes ud over.

Den reguleres med et spjæld i bunden, og monterer du et termometer i toppen, er der mulighed for rigtig gode resultater.
6 juni 2006
0

Hjemmelavet chokoladeknas til julemåneden

Denne chokoladekonfekt er så nem, at ethvert barn kan lave den. Chokolade, rosiner og müsli er alt, du behøver til den knasende lækre julego...

0

Italiensk lagkage med friske jordbær

Ingredienser (ca. 8 pers.): Bunde 3 æg 125 g sukker 1 spsk. appelsinsaft 50 g hvedemel 50 g kartoffelmel 1 tsk. bagepulver 3/4 tsk. vaniljes...

0

Kartoffel/tun fad

1 kg skivede rå kartofler 2 ds. afdryppet tun naturel i vand 2 store løg 1/4 l fløde (9 eller 13 pct., red.) revet ost timian salt og...

0

9 tegn på dehydrering, du er nødt til at kende

Det er desværre let at overhøre, når vores krop fortæller os, at den savner - VAND! Her er 9 tegn på dehydrering, som kan være både nyttige...

0

Jordskokkesuppe med svampe

Efteråret banker på, og det er tid til en fyldig jordskokkesuppe med svampe.

0

Hurtig jordbæris

Når det er sommer, er det som om, der aldrig er is nok. Og i nogle få uger er der til gengæld nærmest overflod af friske jordbær. Det kan...

0

Havefestmenu til 12

Få opskrifterne på en lækker menu til havefesten - 120 kroner per person.

0

Fedtfattige æblemuffins

En lækker muffin, der sparer på kalorierne.

0

Mørbrad på kartoffelbund

Utraditionel mørbrad - perfekt til buffeten.

0

Sprød hornfisk

Få en let og lækker opskrift på hornfisk.

0

Salat med kyllingelever

Ingredienser (4 pers.): 500 g kyllingelever 1 spsk. olivenolie 1 spsk. akaciehonningSalt, peber300 g rucolasalat 25 g pinjekerner 2 spsk....

0

Kartoffelsalat med røget laks og artiskok

Ingredienser (4 pers.):600 g kartofler 1 bdt. asparges 1 dåse artiskokhjerter 3 spsk. pesto 1 glas ovnbagte tomater 4 skiver røget laks...

0

Myslistænger

Ingredienser:75 g havregryn 25 g kokosmel 25 g hørfrø 25 g hakkede mandler 25 g rosiner 25 g solsikkekerner 100 g akaciehonning Sådan gør...

0

Godt til grillbøffen

Her er nye ideer til spændende tilbehør, når dagens menu står på en god bøf, der skal grilles i haven.

0

Laksekoteletter i grønt

En let og hurtig ret, som jeg ofte er blevet rost for. 2 laksekoteletter à 125 g, 2 løg, 2-3 gulerødder, 1 peberfrugt i strimler, 250 g...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.