Røgning på terrassen

Mad
Røgning er en både sjov og velsmagende interesse – der kan supplere sommerens grillmiddage med spændende nyheder.
Foto: ZentaCruzTeam Danmark
Af Lise Mortensen Høy, idényt nr. 6, 2006

De fede fisk som makrel, laks og sild er sikre vindere i røgeovnen, men hvorfor ikke røge rejerne til forretten eller servere en spændende røget kylling? Med lidt øvelse kan du faktisk røge al slags kød på terrassen.

Pas på gul røg
Bliver røgen gul, er røgesmuldet overophedet, og spjældet skal straks lukkes og kødet fjernes. Gul røg giver bitter smag.

Røg i kuglegrillen
En nem start på røgning er simpelthen at “tilsætte” røg til kuglegrillen. Køb en pose røgeflis – det er ren, aromatisk træflis. Den bedste smag fås ved at lægge flisen i blød i et par timer – enten i vand, vin, øl eller champagne.

Tænd grillen almindeligt (indirekte varme), og læg kødet på. Når maden er grillet halvdelen af den beregnede tid, spreder du ca. to deciliter røgeflis ud på den rist, hvor kødet ligger – halvdelen på hver side. Her skal den ligge og ulme. Luk eventuelt spjældet i toppen af grillen halvt, det holder på røgen. Grill/røg herefter maden færdig som normalt.

Saltning og tørring
Du får den bedste smag, hvis du salter kødet, før du røger det.

Saltet understreger den fine smag i røgvaren og giver røgen bedre mulighed for at trænge ind i kødet. Ved saltning i saltlage skal kød og fisk ligge i 2-8 timer i lagen i køleskab.
Foto: Holbech Design
Tørsaltning bruges normalt til fisk, der skal røges samme dag, de er fanget. Fisken strøs med et tykt lag salt evt. tilsat krydderier og stilles i køleskabet.

Ved begge metoder skal kødet lægges/hænges til tørre i frisk luft i 5-8 timer før røgningen.

Der er meget forskel på saltnings- og tørretider, så find en præcis opskrift at gå frem efter.

Prøv dig frem
Det er meget forskelligt, hvor meget “røg” vi synes, maden skal smage af, så det er en god idé at eksperimentere med, hvilken røgsmag der passer til jeres familie. Undlader du at lægge flisen i blød, bliver smagen skarpere; tilsætter du den før, evt. helt fra start, bliver røgsmagen kraftigere.

Lægger du færre briketter på end sædvanligt, får du en koldere grill og en længere tilberedningstid. Det betyder, at røgsmagen trænger dybere ind i kødet.

Får du smag for røgvarerne, kan du anskaffe dig en lille handy røgeovn, den fås som en firkantet metalkasse med plads til familiemiddagen. Princippet er, at du klapper en halv til én cm savsmuld fast sammen i bunden af kassen, lægger kødet eller fisken på risten og tænder et eller flere spritblus under kassen.

Det skal siges, at der ikke er tale om en ægte røgning, snarere en kombineret kogning og røgning, men resultatet er udmærket.

Varm eller kold
Ved varmrøgning bliver kødet i princippet stegt/kogt, samtidig med at det bliver røget. Det er den nemmeste metode, og den egner sig både til kuglegrill og til de to røgeovne. Koldrøgning er en meget lang proces, hvor kødet røges ved 20-40° i op til flere døgn.

“Rigtig” røgeovn
Vil du røge i større stil, giver teleskoprøgeovnen mange spændende muligheder. Den er opbygget som en rigtig røgeovn med brændkammer i bunden.

Udslået er ovnen en meter høj. Det høje ovnrum giver plads til at hænge store fisk og kødstykker, mindre røgvarer kan ligge på en rist. Ovnen tændes let op med grillbriketter, som røgsmuldet efterfølgende hældes ud over.

Den reguleres med et spjæld i bunden, og monterer du et termometer i toppen, er der mulighed for rigtig gode resultater.
6. juni 2006
Mere om Mad

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig? Her får du 3 smarte måder at fryse din avocado på.

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående?

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men der findes faktisk en rigtig god forklaring på, hvorfor vi hungrer efter de usunde sager – og måske tilmed en god undskyldning.

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det.

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske...

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Blåbærmuffins - en supernem opskrift

Mad Er du blevet lækkersulten, får du her en nem opskrift på blåbærmuffins.

Sådan fryser du brød, så det bevarer smag og konsistens

Mad Du kender sikkert allerede til tricket med at fryse brød for en længere holdbarhed. Men du kender garanteret også til et frysebrændt og...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.