Vinterens grøntsager kombineret med rejer er friskt og sundt.
Vinterens grøntsager kombineret med rejer er friskt og sundt.

Porrer, pærer og persillerødder med rejer

Mad

Grøntsager møder rejer fra kolde vande og larmende gul appelsinjuice. Det hele varmer og er let at lave.


Fra
Aarstidernes nye livretter
Du kan også bruge andre rodfrugter og grøntsager som fx grønkål eller kinaradise. Vi har lånt opskrifterne fra bogen Aarstidernes nye livretter, Politikens Forlag. Bogen koster ca. 250 kr.

Ingredienser
1 porre
2 pærer
2 persillerødder
1 fed hvidløg
5 g frisk ingefær
200 g pillede rejer
Skal og saft af ½ citron
2 kardemomme-kapsler
6-7 dråber fishsauce
eller ume-eddike
Vand
1-2 spsk. olivenolie eller sesamolie

Sådan gør du:
1. Rens porrer og persillerødder, og skær dem i tynde strimler på langs med en tyndskræller. Del pærer i både, fjern kernehus og skær dem i tynde skiver.
2. Hak hvidløg og ingefær fint. Vend det hele grundigt sammen i en skål med rejer, citronskal og -saft, frøene fra kardemommekapslerne, fishsauce og salt og peber.

3. Varm en kraftig gryde eller wok uden slip let-belægning i 5-10 minutter ved højeste varme. Den skal være skoldhed, og en slip let-belægning holder ikke til det her. Kom ca. ½ deciliter vand i den brandvarme gryde. Den skal være så varm, at vandet deler sig i små dråber, der hopper og danser på bundens overflade.

4. Kom grøntsagerne og rejerne i gryden eller wokken og rør konstant, så de bliver svitset, men ikke brænder fast i bunden. Spæd gerne op med lidt vand fra tid til anden.

5. Giv det hele omkring tre minutter, så grøntsagerne er lige netop “gennemsydede”. Vend olien i og server.

6. Pep retten op med en god håndfuld spinat eller grønne krydderurter til allersidst, hvis du virkelig vil have en grøntsagsfest. Og en leg med et strejf af chili er også en kærkommen variation.

Tilbehør

Godt brød og soja.

Spicy appelsinjuice

I denne tid er det forholdsvis billigt at købe gode og saftige appelsiner. Og så er det godt med et ekstra skud C-vitamin.

Giver 2 store glas:
3 appelsiner
1 citron
10 g frisk ingefær
1 rød chili
1 pære eller æble
2 kviste timian

Det hele blendes. Drikken smager allerbedst lige med det samme. Men saften kan dog opbevares i kortere tid i køleskabet. Husk at rense din blender med det samme. Det gør arbejdet meget nemmere.

Redaktøren anbefaler

2. februar 2011
Mere om Mad

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her for holdbarheden i fryseren for smør, ost, mælk og æg. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i...

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger. Læs med og find ud af hvad gigantkæden nu har fundet på. 

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig...

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord. 

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående?

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men...

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det. 

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske...

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Blåbærmuffins - en supernem opskrift

Mad Er du blevet lækkersulten, får du her en nem opskrift på blåbærmuffins.

Sådan fryser du brød, så det bevarer smag og konsistens

Mad Du kender sikkert allerede til tricket med at fryse brød for en længere holdbarhed. Men du kender garanteret også til et frysebrændt og...

Dette sted i køleskabet må du IKKE opbevare dine æg

Mad Vi kan godt blive enige om, at køleskabet - i dansk optik - er det rigtige sted at opbevare æggene. Det er dog ikke lige meget HVOR i kølesk...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.