Vinterens grøntsager kombineret med rejer er friskt og sundt.
Vinterens grøntsager kombineret med rejer er friskt og sundt.

Porrer, pærer og persillerødder med rejer

Mad

Grøntsager møder rejer fra kolde vande og larmende gul appelsinjuice. Det hele varmer og er let at lave.


Fra
Aarstidernes nye livretter
Du kan også bruge andre rodfrugter og grøntsager som fx grønkål eller kinaradise. Vi har lånt opskrifterne fra bogen Aarstidernes nye livretter, Politikens Forlag. Bogen koster ca. 250 kr.

Ingredienser
1 porre
2 pærer
2 persillerødder
1 fed hvidløg
5 g frisk ingefær
200 g pillede rejer
Skal og saft af ½ citron
2 kardemomme-kapsler
6-7 dråber fishsauce
eller ume-eddike
Vand
1-2 spsk. olivenolie eller sesamolie

Sådan gør du:
1. Rens porrer og persillerødder, og skær dem i tynde strimler på langs med en tyndskræller. Del pærer i både, fjern kernehus og skær dem i tynde skiver.
2. Hak hvidløg og ingefær fint. Vend det hele grundigt sammen i en skål med rejer, citronskal og -saft, frøene fra kardemommekapslerne, fishsauce og salt og peber.

3. Varm en kraftig gryde eller wok uden slip let-belægning i 5-10 minutter ved højeste varme. Den skal være skoldhed, og en slip let-belægning holder ikke til det her. Kom ca. ½ deciliter vand i den brandvarme gryde. Den skal være så varm, at vandet deler sig i små dråber, der hopper og danser på bundens overflade.

4. Kom grøntsagerne og rejerne i gryden eller wokken og rør konstant, så de bliver svitset, men ikke brænder fast i bunden. Spæd gerne op med lidt vand fra tid til anden.

5. Giv det hele omkring tre minutter, så grøntsagerne er lige netop “gennemsydede”. Vend olien i og server.

6. Pep retten op med en god håndfuld spinat eller grønne krydderurter til allersidst, hvis du virkelig vil have en grøntsagsfest. Og en leg med et strejf af chili er også en kærkommen variation.

Tilbehør

Godt brød og soja.

Spicy appelsinjuice

I denne tid er det forholdsvis billigt at købe gode og saftige appelsiner. Og så er det godt med et ekstra skud C-vitamin.

Giver 2 store glas:
3 appelsiner
1 citron
10 g frisk ingefær
1 rød chili
1 pære eller æble
2 kviste timian

Det hele blendes. Drikken smager allerbedst lige med det samme. Men saften kan dog opbevares i kortere tid i køleskabet. Husk at rense din blender med det samme. Det gør arbejdet meget nemmere.

Redaktøren anbefaler

2 februar 2011
0

Leksikon med de 8 vigtigste typer mel

Du tror sikkert, du er udlært i meltyperne. Hvor svært kan det være? Hvede til franskbrød og rug til rugbrød? Men så læs lige her - du...

0

Spiseløg - hvad er forskellen på rødløg, salatløg, skalotteløg og...

Hvad er det egentlig for nogle løg, vi bruger i vores madlavning og dyrker i vores haver? Bliv dus med rødløg, salatløg, almindelige løg,...

0

Du har sandsynligvis spist æbler forkert hele livet

Hvor svært kan det være at spise et æble korrekt? Vi mennesker har gnasket den dejlige frugt siden stenalderen, og vi vil ikke belæres om...

0

Disse madvarer må du aldrig pakke ind i stanniol

Styr uden om disse typiske fejl, og undgå uønskede stoffer i dine madvarer.

0

8 ting som kan forsvinde som følge af klimaforandringerne

Klimaet forandrer sig, og det bliver vores madvaner snart også nødt til at gøre. Der vil nemlig snart blive knaphed på mange af vores basisv...

0

Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Der er ikke noget bedre end et glas hjemmelavet syltetøj. Men vi er ikke længere så dygtige til gamle tilberedningsmetoder. Så hvad skal...

0

Det sker der med din mad, når en flue lander oven på den

Hører du til dem, der smider din mad ud, når en flue har landet oven på den? Ikke endnu? Så var det måske værd at overveje... For en flue...

0

Derfor er koldt vand bedst til madlavning

Har du indtil nu benyttet varmt vand til din madlavning, så er det på tide at få ændret på køkkenvanen.

0

En verden uden kaffe kan snart være en realitet

Kaffen er en truet art, og klimaforandringerne er synderen. De stigende temperaturer kan i fremtiden sætte en stopper for den globale kaffep...

0

Sådan får du den sidste ketchup ud af flasken

Det er noget af det mest irriterende. I skal have burgere, men ketchupflasken er næsten tømt, og det er umuligt at få den sidste rest ud....

0

Må vandmelon opbevares i køleskabet?

Det er en af de lækreste sommerfrugter, og den skal gerne være iskold, når den skal nydes. Køleskabet er dog ikke det bedste bedste sted at...

0

Hvilke madvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En af disse madvarer behøver du ikke at skylle i vand. De tre øvrige skal ALTID vaskes. Se hvilke fødevarer, der altid skal under hanen, og...

0

Rysteribs – Danmarks nemmeste sommeropskrift

Rysteribs er en af de bedste danske sommertraditioner. Det er opskriften, der næppe kan gå galt. Den kræver kun et godt håndelag, og at du...

0

Sådan sikrer du dig, at en vandmelon er moden

Slæber du alt for tit umodne og melede vandmeloner med hjem? Så skyldes det måske, at du ikke har lært at LÆSE vandmeloner rigtigt. Her er...

0

Fjerne stenene i kirsebær med en flaske

Hvem har en kirsebær-udstener i skuffen? Det kan ikke være mange. Den er heller ikke nødvendig, når du skal udstene kirsebær. Alt du behøver...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.