Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Pandekager med jordbær og flødeskum
Pandekager med jordbær og flødeskum Foto: Alt om Mat

Dagen efter fastelavn hedder Hvide tirsdag

Den sidste dag før de 40 dages faste op til påske skulle der spises igennem! Med nærende og fed mad, og med varm æggesøbe af de dyre, sjældne råvarer som æg, sukker og mel kogt sammen med øl. En gammel opskrift på æggesøbe med 4 æggeblommer, 100 g sukker, 50 g mel, ½ l mælk, kogt op sammen med 1 liter øl, var en stor delikatesse, der blev spist med ske, og for mange var måltidet et overdådigt startskud på fasteperioden.

Vi elsker pandekager! 

Hvide tirsdag - før Askeonsdag - hører sammen med den kristne tro, og fejres i de forskellige lande med pandekager (mælk, sukker, mel, øl) eller flæsk og ærter. I Danmark hopper vi med på dagen og fejrer den med pandekager.

Pandekager i luften

I England er man særligt glad for pandekagerne. Siden 1445 har kvinderne i landsbyen Olney løbet om kap i et pandekageløb på 375 meter, mens de med hænderne om stegepander vender pandekager i luften.

I USA, Portugal, Tyskland, Østrig og Slovenien spiser man dougnuts og berlinere på Hvide tirsdag, i Sverige og Finland spiser man semlor med marcipan og flødeskum i.

I Polen spiser man Paczki, og dagen kaldes for Paczki-dagen. Ærte- og skinkesuppe spiser man i Finland, og i Estland og på Island siger traditionen, at man spiser salt kød og ærter. Men i Litauen gør man som englænderne og spiser pandekager.

Du kan finde opskrifter til vilde, søde, sunde og eksotiske pandekager hos Måltid

Læs også:

Hvilken temperatur skal tøjet vaskes med?

40 grader eller kogevask? Er 90 grader nogensinde nødvendigt? Er koldvask ikke bare en dille? Få svarene her.

13. februar 2018
Mere om Mad

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet. Vores opskrift er kun peppet en lille smule op med chorizo-pølser i stedet for cocktail-pølser. Ellers er alt i denne mørbradgryde, som vor mormor lavede den.

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for at blive en mester-riskoger. 

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i...

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i ovnen og på søde karameliserede mandler lavet på panden.

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig...

Sådan vælger du den rigtige olie at stege i

Mad Hvilke former for madolie egner sig egentlig bedst til stegning - og er det egentlig så slemt at bruge smør? Få 5 hurtige råd til sund og...

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord. 

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående?

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men...

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det. 

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske...

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.