Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Pandekager med jordbær og flødeskum
Pandekager med jordbær og flødeskum Foto: Alt om Mat

Dagen efter fastelavn hedder Hvide tirsdag

Den sidste dag før de 40 dages faste op til påske skulle der spises igennem! Med nærende og fed mad, og med varm æggesøbe af de dyre, sjældne råvarer som æg, sukker og mel kogt sammen med øl. En gammel opskrift på æggesøbe med 4 æggeblommer, 100 g sukker, 50 g mel, ½ l mælk, kogt op sammen med 1 liter øl, var en stor delikatesse, der blev spist med ske, og for mange var måltidet et overdådigt startskud på fasteperioden.

Vi elsker pandekager! 

Hvide tirsdag - før Askeonsdag - hører sammen med den kristne tro, og fejres i de forskellige lande med pandekager (mælk, sukker, mel, øl) eller flæsk og ærter. I Danmark hopper vi med på dagen og fejrer den med pandekager.

Pandekager i luften

I England er man særligt glad for pandekagerne. Siden 1445 har kvinderne i landsbyen Olney løbet om kap i et pandekageløb på 375 meter, mens de med hænderne om stegepander vender pandekager i luften.

I USA, Portugal, Tyskland, Østrig og Slovenien spiser man dougnuts og berlinere på Hvide tirsdag, i Sverige og Finland spiser man semlor med marcipan og flødeskum i.

I Polen spiser man Paczki, og dagen kaldes for Paczki-dagen. Ærte- og skinkesuppe spiser man i Finland, og i Estland og på Island siger traditionen, at man spiser salt kød og ærter. Men i Litauen gør man som englænderne og spiser pandekager.

Du kan finde opskrifter til vilde, søde, sunde og eksotiske pandekager hos Måltid

Læs også:

4 gode grunde til at du bør spise mere chokolade

Der er gode nyheder til alle chokoladeelskere! Ikke nok med at chokolade smager fantastisk, så viser en række studier faktisk også, at...

13. februar 2018
Mere om Mad

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Ny undersøgelse: Spiser du økologisk, er du sundere

Mad Ny forskning bekræfter, at de mennesker, der spiser økologisk, generelt lever sundere, end de mennesker, der ikke spiser økologisk.

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegiftstoffer. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i...

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger. Læs med og find ud af hvad gigantkæden nu har fundet på. 

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

Flirtende frikadeller

Mad Illustrationer: Suzanne Moffat4 pers.400 g hakket svinekød8 spsk. couscous1-1 1/2 tsk. salt1/2 tsk. peber1 finthakket løg2 store æg1/4...

Slanke-frikadeller

Mad 4 pers. 500 g hakket kalkunkød 2 mellemstore gulerødder groft revet 2 spsk. hvedemel 1 æg 1 dl yoghurt naturel eller fromage blanc 1-2 pressede fed hvidløg 2 tsk. timian salt og peber (Farsen kan også tilsættes lidt finthakkede forårsløg, red.) Alle ingredienserne blandes sammen til en fars, der hviler i køleskabet i ca. 30 min. Farsen formes til frikadeller på en bageplade med bagepapir og steges midt i en 200° varm ovn i ca. 30 min. afhængigt af størrelse. (Frikadellerne kan også steges på en pande, red.). Læs også: Frikadeller på dansk og udenlandsk

Frikadeller med bacon og tomat

Mad Ingredienser (4 pers.):400 g hakket svinekød 8-10%1 tsk. salt1 stort løg2 mellemstore gulerødder1 æg3 spsk. hvedemel1 dl mælk1⁄4 tsk....

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig...