Øl passer godt til julemaden

Mad

Juleaften er i de fleste hjem de dyre rødvines aften, men faktisk passer øl ofte bedre til de retter, der bliver serveret denne aften. Her får du et overblik over, hvordan man kombinerer øl og julemad.


Stærke øl passer godt til fed mad
Julemad er traditionelt set meget fedtholdigt – tænk bare på flæskestegen, anden og den brune sovs. Øl passer rigtigt godt til den slags mad, fordi det nærmest har en rensende effekt i munden. Det er især øl med en en forholdsvis høj alkoholprocent, der er gode til at rense munden for fedt, så man er klar til den fulde smagsoplevelse ved næste bid.

Øl er et godt krydderi i julemaden

Du kan også vælge at bruge øl i julemaden. Øl er et godt krydderi og kan neutralisere fedmen i maden. Det er en god idé at bruge de mørke og kraftigere øl til den smagsfulde julemad. En lys øl vil ikke komme til sin ret i en kraftig brun sovs lavet på andefedt.

Sådan bruger du bedst øl som ingrediens i mad

  • Få overblik over bitterheden og sødmen i de enkelte øl.
  • Find øltyper du kan lide.
  • Sæt ord på de smagsnuancer du kan finde i øllet.
  • Kombiner en ret med nogle af de råvarer/krydderier, som øllet smager af.
  • Brug øllet flittigt til at marinere i og til at mørne i.
  • Undlad i nogle tilfælde at koge øllet for meget ind (bitterheden koncentreres) - eller sørg for at holde bitterheden i skak med syre og sødme.
  • Øl og rodfrugter, kål, løg og peberrod går meget fint sammen.
  • Smag på retten undervejs, så du kan korrigere og smage til.

Hvilke øl passer til julemaden
Forretter
Flødesuppe: Pilsner, classic, hvedeøl og letøl
Kraftig suppe: Stærk pilsner og classic


Kød
Fisk: Letøl, pilsner, classic og hvedeøl
Medister: stærk pilsner og mørk ale
And: Stærk pilsner, lagerøl, bock og mørk ale
Gås: Classic, hvedeøl, mørk ale og bock
Flæskesteg: Stærk pilsner, pilsner, mørk ale, lagerøl og bock
Skinke: Pilsner, stærk pilsner, hvedeøl, letøl og lys ale
Kalkun: Pilsner, hvedeøl, letøl og lys ale

Desserter
Risengrød: Porter, stout, barley wines og hvidtøl
Risalamande: Porter, stout, barley wines og bock
Æbleskiver: Porter stout, barley wines
Chokolade: Porter og stout

Kilde: Det Danske Ølakademi

Redaktøren anbefaler

30 november 2006
Mere om Mad

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger. Læs med og find ud af hvad gigantkæden nu har fundet på. 

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det.

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig? Her får du 3 smarte måder at fryse din avocado på.

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående?

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men der findes faktisk en rigtig god forklaring på, hvorfor vi hungrer efter de usunde sager – og måske tilmed en god undskyldning.

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske...

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Blåbærmuffins - en supernem opskrift

Mad Er du blevet lækkersulten, får du her en nem opskrift på blåbærmuffins.

11 ting, der ikke bør komme i køleskabet

Mad Der er mange meninger om, hvad der må komme i køleskabet, og hvad der ikke må. Se her 11 ting, du aldrig bør opbevare i dit køleskab.

Bruger du fryseren som skraldespand?

Mad Hver anden dansker glemmer, hvad de opbevarer i fryseren og ender med at smide især kødvarer ud, viser en ny undersøgelse.

Nemme brød på bål eller grill

Mad Nu får snobrødet kamp til stregen. Det tager bare 10 minutter at bage de sunde brød med fyld.

Så længe kan dine madvarer holde sig i fryseren

Mad Hører du til dem, der tror at madvarer kan holde sig for evigt, så længe de er opbevaret på frost? Få helt styr på, hvor længe dine madvarer...

Så længe kan dine madvarer holde sig i køleskabet

Mad Rigtig mange smider madvarer ud, fordi de er usikre på, hvor længe de forskellige ting kan holde sig, men faktisk kan mange madvarer holde...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.