Øl passer godt til julemaden

Mad

Juleaften er i de fleste hjem de dyre rødvines aften, men faktisk passer øl ofte bedre til de retter, der bliver serveret denne aften. Her får du et overblik over, hvordan man kombinerer øl og julemad.


Stærke øl passer godt til fed mad
Julemad er traditionelt set meget fedtholdigt – tænk bare på flæskestegen, anden og den brune sovs. Øl passer rigtigt godt til den slags mad, fordi det nærmest har en rensende effekt i munden. Det er især øl med en en forholdsvis høj alkoholprocent, der er gode til at rense munden for fedt, så man er klar til den fulde smagsoplevelse ved næste bid.

Øl er et godt krydderi i julemaden

Du kan også vælge at bruge øl i julemaden. Øl er et godt krydderi og kan neutralisere fedmen i maden. Det er en god idé at bruge de mørke og kraftigere øl til den smagsfulde julemad. En lys øl vil ikke komme til sin ret i en kraftig brun sovs lavet på andefedt.

Sådan bruger du bedst øl som ingrediens i mad

  • Få overblik over bitterheden og sødmen i de enkelte øl.
  • Find øltyper du kan lide.
  • Sæt ord på de smagsnuancer du kan finde i øllet.
  • Kombiner en ret med nogle af de råvarer/krydderier, som øllet smager af.
  • Brug øllet flittigt til at marinere i og til at mørne i.
  • Undlad i nogle tilfælde at koge øllet for meget ind (bitterheden koncentreres) - eller sørg for at holde bitterheden i skak med syre og sødme.
  • Øl og rodfrugter, kål, løg og peberrod går meget fint sammen.
  • Smag på retten undervejs, så du kan korrigere og smage til.

Hvilke øl passer til julemaden
Forretter
Flødesuppe: Pilsner, classic, hvedeøl og letøl
Kraftig suppe: Stærk pilsner og classic


Kød
Fisk: Letøl, pilsner, classic og hvedeøl
Medister: stærk pilsner og mørk ale
And: Stærk pilsner, lagerøl, bock og mørk ale
Gås: Classic, hvedeøl, mørk ale og bock
Flæskesteg: Stærk pilsner, pilsner, mørk ale, lagerøl og bock
Skinke: Pilsner, stærk pilsner, hvedeøl, letøl og lys ale
Kalkun: Pilsner, hvedeøl, letøl og lys ale

Desserter
Risengrød: Porter, stout, barley wines og hvidtøl
Risalamande: Porter, stout, barley wines og bock
Æbleskiver: Porter stout, barley wines
Chokolade: Porter og stout

Kilde: Det Danske Ølakademi

Redaktøren anbefaler

30 november 2006
0

Derfor smager usund mad så godt

Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men...

0

75 procent af sprøjtegiften i din krop kommer fra disse 10 fødevare...

Vil du gerne have færre rester fra sprøjtegifte i din krop, så er her 10 fødevarer, som du helst bør spise økologisk.

0

Disse frugter og grøntsager kan give dig allergiske reaktioner

Det er ikke kun pollen i luften, der kan forårsage allergi. Nogle oplever allergiske reaktioner, når de bider i et æble eller i noget seller...

0

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.

0

Derfor bør du tø dine madvarer op på køkkenbordet

Kender du det; du skulle bare lige huske at tage kødet ud af fryseren og smide det i køleskabet inden du tog på arbejde. Det glemte du i...

0

Videnskabeligt bevist: Det er sundt at drikke kaffe

Danskerne drikker 20 millioner kopper kaffe dagligt. Lægevidenskaben har været i tvivl – er det godt eller dårligt for helbreddet? Nu viser...

0

Russisk hakkebøf

Ingredienser (4 pers.):500 g hk. oksekød 1 løg 1 1/2 dl hakkede, syltede rødbeder 1 dl hakket persille 3 spsk. hakkede kapers 2 æg 1⁄2 dl...

0

Kylling i mælk

4 pers.1 stor kylling6 fed hvidløg1 citron3/4 liter mælk80 g salt8-10 salvieblade1 drys hakket persilleTilbehør: kogte kartoflerGnid kylling...

0

Brød med soltørrede tomater

2 dl mælk25 g gær1 dl A-38 eller fromage frais1 tsk. salt1 tsk. honning2 tsk. basilikum2 tsk. oregano2 tsk. timian75 g hakkede soltørrede...

0

Hannes grønsager i krydret kokosmælk

4-6 pers.1 stort løg2 fed hvidløglidt olivenolie1 tsk. stødt koriander2 tsk. stødte kardemommekapsler2 tsk. stødt spidskommen2 spsk. fuldkor...

0

Pærer med knækglasur

4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

0

Lam i asparges

6 pers.1 1/2 kg lammeforkød2 bundter persille1 stor dildkvist10 hvide peberkornSalt400 g hvide aspargesmaizenamel til jævning2 pasteurisered...

0

Rødfisk med porrer og squash

Ingredienser: 3/4 kg rødfisk eller anden fast hvid fisk 25 g smør citronsaft salt, peber 4 porrer i mindre stykker 2 squash i halve skiver...

0

Milkshake med yoghurt

250 g frosne bær (fx jordbær/hindbær) 2 dl yoghurt naturel flormelis efter smag Hæld de frosne bær i en blender, og blend frugten til en...

0

Kyllingegryde med mango og appelsin

4 pers. En ret, der er let at lave, smager pragtfuldt, og så er den kalorielet. Retten kan laves med forskelligt kød; kylling, okse- eller...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.