5 nemme retter og snacks med æbler fra haven.

Mad

Æbler er gode at have ved hånden og i haven. Her er 5 nemme og hurtige måder at få gavn af æblerne som snacks og både i det salte og det søde køkken.

Foto: Lene K.

En stor del af de æbler, haven beriger os med, bliver aldrig brugt. For der er grænser for, hvor mange gammeldags æblekager vi kan nå at sætte til livs på en sæson, ikke?

Men æbler kan anvendes i utallige retter. Også i det salte køkken. Her er fem forskellige ideer til at tørre, stege, moste, rive og bage den ædle frugt. 

1. Stegte æbler med kalkunbacon

Steg 2 pakker kalkunbacon på en stor stegepande. Læg baconstykkerne på en tallerken, hæld lidt fedtstof på samme pande og steg ved svag varme 4 mellemstore æbler skåret i både. Krydr med lidt peber.

Når æblerne er bløde og gennemstegte, lægges baconstykkerne ovenpå. En opdateret version af den gamle danske ret æbleflæsk. Mums på et stykke groft rugbrød.

2. Friskpresset æblemost

Dit ultimative middel, hvis du ønsker at få brugt alle havens æbler. Høst dem, vask dem, skær dem i store stykker, most dem (har du ikke lige adgang til en mostpresse, så kan en saftpresser også bruges), hæld i fryseposer og frys ned. Så har du æblemost til hele vinteren. Her er presset halvt gulerødder, halvt æbler. 

3. Tørrede æbleringe 

Det er hyggeligt at have æbleringe hængende til tørre i køkkenet, men når sandheden skal frem, så er de nødt til at hænge der i dagevis, inden de er tørre, og man risikerer både spind og støv.

Bag dem i stedet i ovnen ved  ca. 75° i et par timer. Så er de klar til at blive trukket på snor eller puttet i bagværket, den hjemmelavede mysli, de kommende juledekorationer, på glas som små julehilsner, i teen osv.

Læs også:

Du har sandsynligvis spist æbler forkert hele livet

Hvor svært kan det være at spise et æble korrekt? Vi mennesker har gnasket den dejlige frugt siden stenalderen, og vi vil ikke belæres om...

4. Bagte æbler med kanelsukker og skyr 

Skær æblet i halve, fjern kernehuset og drys med kanel og sukker. Bag ca. 10 min. ved 175 °, til snitfladen er gylden og æblet blødt. Serveret med skyr er det ovnbagt efterårshygge på den sunde måde.

Bliver det for kedeligt, så udskift sukkeret med marcipan og servér med flødeskum i stedet for skyr.

5. Revne æbler med crüsli og flødeskum

Rist 1 dl havregryn, 1 dl solsikkekerner, 1 dl sesamfrø og 1 dl hakkede nødder i 25 g smør og 1 dl sukker på en hed pande. Hæld crüslien ud på en tallerken til afkøling. Riv imens 4-6 æbler groft og læg som bund i en skål.

Pisk 2 dl fløde til skum. Drys crüslien ud over æblerne og kom flødeskum øverst. Fløden kan skiftes ud med mager creme fraiche.

Læs også:

9 madvarer, der ødelægger din søvn

Har du svært ved at få en ordentlig nattesøvn, så kan det sagtens være disse 9 madvarer som er skyldige i at ødelægge din søvn.

6. september 2016
Mere om Mad

Nem og hurtig opskrift på smagfulde ingefærshots

Mad Ingefærshots indeholder en masse gode ingredienser, der styrker dit immunforsvar. Idényt giver dig den perfekte opskift på hurtige og smagfulde ingefærshots med æble, der booster dit immunforsvar.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig? Her får du 3 smarte måder at fryse din avocado på.

Sådan vælger du den rigtige olie at stege i

Mad Hvilke former for madolie egner sig egentlig bedst til stegning - og er det egentlig så slemt at bruge smør? Få 5 hurtige råd til sund og...

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående? 

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men...

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det.