5 nemme retter og snacks med æbler fra haven.

Mad

Æbler er gode at have ved hånden og i haven. Her er 5 nemme og hurtige måder at få gavn af æblerne som snacks og både i det salte og det søde køkken.

Foto: Lene K.

En stor del af de æbler, haven beriger os med, bliver aldrig brugt. For der er grænser for, hvor mange gammeldags æblekager vi kan nå at sætte til livs på en sæson, ikke?

Men æbler kan anvendes i utallige retter. Også i det salte køkken. Her er fem forskellige ideer til at tørre, stege, moste, rive og bage den ædle frugt. 

1. Stegte æbler med kalkunbacon

Steg 2 pakker kalkunbacon på en stor stegepande. Læg baconstykkerne på en tallerken, hæld lidt fedtstof på samme pande og steg ved svag varme 4 mellemstore æbler skåret i både. Krydr med lidt peber.

Når æblerne er bløde og gennemstegte, lægges baconstykkerne ovenpå. En opdateret version af den gamle danske ret æbleflæsk. Mums på et stykke groft rugbrød.

2. Friskpresset æblemost

Dit ultimative middel, hvis du ønsker at få brugt alle havens æbler. Høst dem, vask dem, skær dem i store stykker, most dem (har du ikke lige adgang til en mostpresse, så kan en saftpresser også bruges), hæld i fryseposer og frys ned. Så har du æblemost til hele vinteren. Her er presset halvt gulerødder, halvt æbler. 

3. Tørrede æbleringe 

Det er hyggeligt at have æbleringe hængende til tørre i køkkenet, men når sandheden skal frem, så er de nødt til at hænge der i dagevis, inden de er tørre, og man risikerer både spind og støv.

Bag dem i stedet i ovnen ved  ca. 75° i et par timer. Så er de klar til at blive trukket på snor eller puttet i bagværket, den hjemmelavede mysli, de kommende juledekorationer, på glas som små julehilsner, i teen osv.

Læs også:

Det sker der med din mad, når en flue lander oven på den

Hører du til dem, der smider din mad ud, når en flue har landet oven på den? Ikke endnu? Så var det måske værd at overveje... For en flue...

4. Bagte æbler med kanelsukker og skyr 

Skær æblet i halve, fjern kernehuset og drys med kanel og sukker. Bag ca. 10 min. ved 175 °, til snitfladen er gylden og æblet blødt. Serveret med skyr er det ovnbagt efterårshygge på den sunde måde.

Bliver det for kedeligt, så udskift sukkeret med marcipan og servér med flødeskum i stedet for skyr.

5. Revne æbler med crüsli og flødeskum

Rist 1 dl havregryn, 1 dl solsikkekerner, 1 dl sesamfrø og 1 dl hakkede nødder i 25 g smør og 1 dl sukker på en hed pande. Hæld crüslien ud på en tallerken til afkøling. Riv imens 4-6 æbler groft og læg som bund i en skål.

Pisk 2 dl fløde til skum. Drys crüslien ud over æblerne og kom flødeskum øverst. Fløden kan skiftes ud med mager creme fraiche.

Læs også:

4 tricks, du måske ikke kender: Opbevar brød rigtigt

Vi smider for meget brød ud, fordi det ikke opbevares korrekt. Her er fire vigtige tips til opbevaringen, som mange af os åbenbart har...

6. september 2016
Mere om Mad

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her for holdbarheden i fryseren for smør, ost, mælk og æg. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i ovnen og på søde karameliserede mandler lavet på panden.

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig...

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående? 

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men...

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det.

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske krydderurter lige ved hånden året rundt. 

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Blåbærmuffins - en supernem opskrift

Mad Er du blevet lækkersulten, får du her en nem opskrift på blåbærmuffins.

Sådan fryser du brød, så det bevarer smag og konsistens

Mad Du kender sikkert allerede til tricket med at fryse brød for en længere holdbarhed. Men du kender garanteret også til et frysebrændt og snasket optøet brød så. Det er slut nu.

Dette sted i køleskabet må du IKKE opbevare dine æg

Mad Vi kan godt blive enige om, at køleskabet - i dansk optik - er det rigtige sted at opbevare æggene. Det er dog ikke lige meget HVOR i kølesk...

Nemme brød på bål eller grill

Mad Nu får snobrødet kamp til stregen. Det tager bare 10 minutter at bage de sunde brød med fyld.