5 nemme retter og snacks med æbler fra haven.

Mad

Æbler er gode at have ved hånden og i haven. Her er 5 nemme og hurtige måder at få gavn af æblerne som snacks og både i det salte og det søde køkken.

Foto: Lene K.

En stor del af de æbler, haven beriger os med, bliver aldrig brugt. For der er grænser for, hvor mange gammeldags æblekager vi kan nå at sætte til livs på en sæson, ikke?

Men æbler kan anvendes i utallige retter. Også i det salte køkken. Her er fem forskellige ideer til at tørre, stege, moste, rive og bage den ædle frugt. 

1. Stegte æbler med kalkunbacon

Steg 2 pakker kalkunbacon på en stor stegepande. Læg baconstykkerne på en tallerken, hæld lidt fedtstof på samme pande og steg ved svag varme 4 mellemstore æbler skåret i både. Krydr med lidt peber.

Når æblerne er bløde og gennemstegte, lægges baconstykkerne ovenpå. En opdateret version af den gamle danske ret æbleflæsk. Mums på et stykke groft rugbrød.

2. Friskpresset æblemost

Dit ultimative middel, hvis du ønsker at få brugt alle havens æbler. Høst dem, vask dem, skær dem i store stykker, most dem (har du ikke lige adgang til en mostpresse, så kan en saftpresser også bruges), hæld i fryseposer og frys ned. Så har du æblemost til hele vinteren. Her er presset halvt gulerødder, halvt æbler. 

3. Tørrede æbleringe 

Det er hyggeligt at have æbleringe hængende til tørre i køkkenet, men når sandheden skal frem, så er de nødt til at hænge der i dagevis, inden de er tørre, og man risikerer både spind og støv.

Bag dem i stedet i ovnen ved  ca. 75° i et par timer. Så er de klar til at blive trukket på snor eller puttet i bagværket, den hjemmelavede mysli, de kommende juledekorationer, på glas som små julehilsner, i teen osv.

Læs også: Derfor skal du gå ture

4. Bagte æbler med kanelsukker og skyr 

Skær æblet i halve, fjern kernehuset og drys med kanel og sukker. Bag ca. 10 min. ved 175 °, til snitfladen er gylden og æblet blødt. Serveret med skyr er det ovnbagt efterårshygge på den sunde måde.

Bliver det for kedeligt, så udskift sukkeret med marcipan og servér med flødeskum i stedet for skyr.

5. Revne æbler med crüsli og flødeskum

Rist 1 dl havregryn, 1 dl solsikkekerner, 1 dl sesamfrø og 1 dl hakkede nødder i 25 g smør og 1 dl sukker på en hed pande. Hæld crüslien ud på en tallerken til afkøling. Riv imens 4-6 æbler groft og læg som bund i en skål.

Pisk 2 dl fløde til skum. Drys crüslien ud over æblerne og kom flødeskum øverst. Fløden kan skiftes ud med mager creme fraiche.

Læs også: 9 tegn på dehydrering, du er nødt til at kende

6 september 2016
0

Leksikon med de 8 vigtigste typer mel

Du tror sikkert, du er udlært i meltyperne. Hvor svært kan det være? Hvede til franskbrød og rug til rugbrød? Men så læs lige her - du...

0

Spiseløg - hvad er forskellen på rødløg, salatløg, skalotteløg og...

Hvad er det egentlig for nogle løg, vi bruger i vores madlavning og dyrker i vores haver? Bliv dus med rødløg, salatløg, almindelige løg,...

0

Du har sandsynligvis spist æbler forkert hele livet

Hvor svært kan det være at spise et æble korrekt? Vi mennesker har gnasket den dejlige frugt siden stenalderen, og vi vil ikke belæres om...

0

Disse madvarer må du aldrig pakke ind i stanniol

Styr uden om disse typiske fejl, og undgå uønskede stoffer i dine madvarer.

0

8 ting som kan forsvinde som følge af klimaforandringerne

Klimaet forandrer sig, og det bliver vores madvaner snart også nødt til at gøre. Der vil nemlig snart blive knaphed på mange af vores basisv...

0

Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Der er ikke noget bedre end et glas hjemmelavet syltetøj. Men vi er ikke længere så dygtige til gamle tilberedningsmetoder. Så hvad skal...

0

Det sker der med din mad, når en flue lander oven på den

Hører du til dem, der smider din mad ud, når en flue har landet oven på den? Ikke endnu? Så var det måske værd at overveje... For en flue...

0

Derfor er koldt vand bedst til madlavning

Har du indtil nu benyttet varmt vand til din madlavning, så er det på tide at få ændret på køkkenvanen.

0

En verden uden kaffe kan snart være en realitet

Kaffen er en truet art, og klimaforandringerne er synderen. De stigende temperaturer kan i fremtiden sætte en stopper for den globale kaffep...

0

Sådan får du den sidste ketchup ud af flasken

Det er noget af det mest irriterende. I skal have burgere, men ketchupflasken er næsten tømt, og det er umuligt at få den sidste rest ud....

0

Må vandmelon opbevares i køleskabet?

Det er en af de lækreste sommerfrugter, og den skal gerne være iskold, når den skal nydes. Køleskabet er dog ikke det bedste bedste sted at...

0

Hvilke madvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En af disse madvarer behøver du ikke at skylle i vand. De tre øvrige skal ALTID vaskes. Se hvilke fødevarer, der altid skal under hanen, og...

0

Rysteribs – Danmarks nemmeste sommeropskrift

Rysteribs er en af de bedste danske sommertraditioner. Det er opskriften, der næppe kan gå galt. Den kræver kun et godt håndelag, og at du...

0

Sådan sikrer du dig, at en vandmelon er moden

Slæber du alt for tit umodne og melede vandmeloner med hjem? Så skyldes det måske, at du ikke har lært at LÆSE vandmeloner rigtigt. Her er...

0

Fjerne stenene i kirsebær med en flaske

Hvem har en kirsebær-udstener i skuffen? Det kan ikke være mange. Den er heller ikke nødvendig, når du skal udstene kirsebær. Alt du behøver...