Nu kan du plukke ramsløg i skoven

Mad

Ramsløg er en delikat krydderurt, som vokser frit i den danske skovbund. Men vær forsigtig, da ramsløget kan forveksles med andre giftige planter.

I slut februar og start marts kan du finde og plukke ramsløg i de danske skove.
I slut februar og start marts kan du finde og plukke ramsløg i de danske skove. Foto: istockphoto

Ramsløget er en af de krydderurter, som frit kan plukkes fra den danske natur. Ramsløget vokser primært i kystnære løvskove, lunde og småkrat, og trives bedst i fugtig og blød jord.

Allerede i slut februar og start marts kan du plukke og bruge ramsløget i køkkenet.

I visse områder i Danmark spreder ramsløget sig så kraftigt, at planten næsten betragtes som ukrudt. Så chancerne for at få en god høst med hjem, er store.

Ramsløg: En velsmagende grøntsag

Ramsløget er en løgplante, der nemt kendes på dens lange smalle løg og langstilkede grønne blade.

I dag er ramsløget meget udbredt og dyrkes i store dele af Europa. Mange har forelsket sig i grønsagens mange kvaliteter – for foruden ramsløgets karakterisktiske smag, har den et meget højt c-vitaminindhold, og indeholder stoffer, der virker antibiotisk og styrker immunforsvaret.

Størstedelen af smagen og kraften sidder i ramsløgets unge blade, men du kan sagtens bruge hele planten i køkkenet.

Ramsløg kan forveksles med andre giftige planter

Ramsløget har ingen specielle kendetegn før blomsteringen begynder, og mange forveksler også høsttidløs og liljekonval med ramsløget, hvilket kan være risikabelt.

Høsttidløs er en meget giftig plante, som ved indtagelse kan forvolde store skader. I Tyskland har forvekslingen desværre resulteret i mange skader og hele seks dødsfald. Høsttidløs er ikke så udbredt i Danmark, men du skal stadig være varsom.

Du kan også forveksle liljekonval med ramsløg. Liljekonvalen vokser mange steder i Danmark, men er ikke så lige så giftig, som høsttidløs – den kan dog forvolde mange smerter i maveregionen.

Men lad dig ikke skræmme! Du kan altid kende ramsløget ved bladenes stærke duft af hvidløg. Er du dog i tvivl, skal du ikke plukke planten.

29 februar 2016
0

Leksikon med de 8 vigtigste typer mel

Du tror sikkert, du er udlært i meltyperne. Hvor svært kan det være? Hvede til franskbrød og rug til rugbrød? Men så læs lige her - du...

0

Spiseløg - hvad er forskellen på rødløg, salatløg, skalotteløg og...

Hvad er det egentlig for nogle løg, vi bruger i vores madlavning og dyrker i vores haver? Bliv dus med rødløg, salatløg, almindelige løg,...

0

Du har sandsynligvis spist æbler forkert hele livet

Hvor svært kan det være at spise et æble korrekt? Vi mennesker har gnasket den dejlige frugt siden stenalderen, og vi vil ikke belæres om...

0

Disse madvarer må du aldrig pakke ind i stanniol

Styr uden om disse typiske fejl, og undgå uønskede stoffer i dine madvarer.

0

8 ting som kan forsvinde som følge af klimaforandringerne

Klimaet forandrer sig, og det bliver vores madvaner snart også nødt til at gøre. Der vil nemlig snart blive knaphed på mange af vores basisv...

0

Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Der er ikke noget bedre end et glas hjemmelavet syltetøj. Men vi er ikke længere så dygtige til gamle tilberedningsmetoder. Så hvad skal...

0

Det sker der med din mad, når en flue lander oven på den

Hører du til dem, der smider din mad ud, når en flue har landet oven på den? Ikke endnu? Så var det måske værd at overveje... For en flue...

0

Derfor er koldt vand bedst til madlavning

Har du indtil nu benyttet varmt vand til din madlavning, så er det på tide at få ændret på køkkenvanen.

0

En verden uden kaffe kan snart være en realitet

Kaffen er en truet art, og klimaforandringerne er synderen. De stigende temperaturer kan i fremtiden sætte en stopper for den globale kaffep...

0

Sådan får du den sidste ketchup ud af flasken

Det er noget af det mest irriterende. I skal have burgere, men ketchupflasken er næsten tømt, og det er umuligt at få den sidste rest ud....

0

Må vandmelon opbevares i køleskabet?

Det er en af de lækreste sommerfrugter, og den skal gerne være iskold, når den skal nydes. Køleskabet er dog ikke det bedste bedste sted at...

0

Hvilke madvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En af disse madvarer behøver du ikke at skylle i vand. De tre øvrige skal ALTID vaskes. Se hvilke fødevarer, der altid skal under hanen, og...

0

Rysteribs – Danmarks nemmeste sommeropskrift

Rysteribs er en af de bedste danske sommertraditioner. Det er opskriften, der næppe kan gå galt. Den kræver kun et godt håndelag, og at du...

0

Sådan sikrer du dig, at en vandmelon er moden

Slæber du alt for tit umodne og melede vandmeloner med hjem? Så skyldes det måske, at du ikke har lært at LÆSE vandmeloner rigtigt. Her er...

0

Fjerne stenene i kirsebær med en flaske

Hvem har en kirsebær-udstener i skuffen? Det kan ikke være mange. Den er heller ikke nødvendig, når du skal udstene kirsebær. Alt du behøver...