Nu kan du plukke ramsløg i skoven

Mad

Ramsløg er en delikat krydderurt, som vokser frit i den danske skovbund. Men vær forsigtig, da ramsløget kan forveksles med andre giftige planter.

Du kan glæde dig til snart at kunne plukke ramsløg i de danske skove ... De dukker som regel op, når anemonerne er på det sidste. Så afhængig af vejret, vil du kunne se dem hen i marts måned.
Du kan glæde dig til snart at kunne plukke ramsløg i de danske skove ... De dukker som regel op, når anemonerne er på det sidste. Så afhængig af vejret, vil du kunne se dem hen i marts måned. Foto: istockphoto

Ramsløget er en af de krydderurter, som frit kan plukkes fra den danske natur. Ramsløget vokser primært i kystnære løvskove, lunde og småkrat, og trives bedst i fugtig og blød jord.

Allerede i slut februar og start marts kan du plukke og bruge ramsløget i køkkenet.

I visse områder i Danmark spreder ramsløget sig så kraftigt, at planten næsten betragtes som ukrudt. Så chancerne for at få en god høst med hjem, er store.

Ramsløg: En velsmagende grøntsag

Ramsløget er en løgplante, der nemt kendes på dens lange smalle løg og langstilkede grønne blade.

I dag er ramsløget meget udbredt og dyrkes i store dele af Europa. Mange har forelsket sig i grønsagens mange kvaliteter – for foruden ramsløgets karakterisktiske smag, har den et meget højt c-vitaminindhold, og indeholder stoffer, der virker antibiotisk og styrker immunforsvaret.

Størstedelen af smagen og kraften sidder i ramsløgets unge blade, men du kan sagtens bruge hele planten i køkkenet.

Ramsløg kan forveksles med andre giftige planter

Ramsløget har ingen specielle kendetegn før blomsteringen begynder, og mange forveksler også høsttidløs og liljekonval med ramsløget, hvilket kan være risikabelt.

Høsttidløs er en meget giftig plante, som ved indtagelse kan forvolde store skader. I Tyskland har forvekslingen desværre resulteret i mange skader og hele seks dødsfald. Høsttidløs er ikke så udbredt i Danmark, men du skal stadig være varsom.

Du kan også forveksle liljekonval med ramsløg. Liljekonvalen vokser mange steder i Danmark, men er ikke så lige så giftig, som høsttidløs – den kan dog forvolde mange smerter i maveregionen.

Men lad dig ikke skræmme! Du kan altid kende ramsløget ved bladenes stærke duft af hvidløg. Er du dog i tvivl, skal du ikke plukke planten.

29 februar 2016
0

75 procent af sprøjtegiften i din krop kommer fra disse 10 fødevare...

Vil du gerne have færre rester fra sprøjtegifte i din krop, så er her 10 fødevarer, som du helst bør spise økologisk.

0

Disse frugter og grøntsager kan give dig allergiske reaktioner

Det er ikke kun pollen i luften, der kan forårsage allergi. Nogle oplever allergiske reaktioner, når de bider i et æble eller i noget seller...

0

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.

0

Videnskabeligt bevist: Det er sundt at drikke kaffe

Danskerne drikker 20 millioner kopper kaffe dagligt. Lægevidenskaben har været i tvivl – er det godt eller dårligt for helbreddet? Nu viser...

0

Russisk hakkebøf

Ingredienser (4 pers.):500 g hk. oksekød 1 løg 1 1/2 dl hakkede, syltede rødbeder 1 dl hakket persille 3 spsk. hakkede kapers 2 æg 1⁄2 dl...

0

Rødbedekage

400 g sukker4 æg250 g hvedemel4 tsk. bagepulver4 tsk. stødt kanel1 tsk. stødt nellikeSaften af 12 citron300 g fintrevet rå rødbede3 dl...

0

Kylling i mælk

4 pers.1 stor kylling6 fed hvidløg1 citron3/4 liter mælk80 g salt8-10 salvieblade1 drys hakket persilleTilbehør: kogte kartoflerGnid kylling...

0

Mager chokolademousse

Illustration: Suzanne Moffat4 pers.100 g god mørk chokolade5 dl fromage frais1 12 dl piskefløde1 æggeblomme40 g sukkerRevet skal fra 12...

0

Brød med soltørrede tomater

2 dl mælk25 g gær1 dl A-38 eller fromage frais1 tsk. salt1 tsk. honning2 tsk. basilikum2 tsk. oregano2 tsk. timian75 g hakkede soltørrede...

0

Hannes grønsager i krydret kokosmælk

4-6 pers.1 stort løg2 fed hvidløglidt olivenolie1 tsk. stødt koriander2 tsk. stødte kardemommekapsler2 tsk. stødt spidskommen2 spsk. fuldkor...

0

Pærer med knækglasur

4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

0

Lam i asparges

6 pers.1 1/2 kg lammeforkød2 bundter persille1 stor dildkvist10 hvide peberkornSalt400 g hvide aspargesmaizenamel til jævning2 pasteurisered...

0

Rødfisk med porrer og squash

Ingredienser: 3/4 kg rødfisk eller anden fast hvid fisk 25 g smør citronsaft salt, peber 4 porrer i mindre stykker 2 squash i halve skiver...

0

Milkshake med yoghurt

250 g frosne bær (fx jordbær/hindbær) 2 dl yoghurt naturel flormelis efter smag Hæld de frosne bær i en blender, og blend frugten til en...

0

Kyllingegryde med mango og appelsin

4 pers. En ret, der er let at lave, smager pragtfuldt, og så er den kalorielet. Retten kan laves med forskelligt kød; kylling, okse- eller...