Syltning af friske grøntsager - 5 nemme opskrifter

Mad

Hæld sensommerens store udvalg af friske grønsager på glas - rødbeder, lime-citron pickles, grønne tomater, grøntsagspickles, blommechutney. Få 5 lækre opskrifter her.

Der er meget fra haven, der kan syltes.
Der er meget fra haven, der kan syltes.

Forberedelse til syltningen

Sørg for, at råvarerne er friske og af bedste kvalitet. Og rengør sylteglassene omhyggeligt, og skyl dem i Atamon.

1. Syltede små hele rødbeder

  • 1 kg små rødbeder
  • 3/4 l eddike 
  • 300 g sukker
  • 4 hele nelliker
  • 2-3 skiver peberrod
  • Atamon

Sådan gør du (syltede rødbeder)

Vask rødbederne grundigt, og kog dem ca. 20 min. i letsaltet vand - afhængigt af størrelse. Skyl straks rødbederne i iskoldt vand, og gnub skallen af. Bring eddiken i kog, og tilsæt sukker og nelliker. Kom rødbederne i et glas skyllet i Atamon sammen med peberroden, hæld den kogende lage over, og luk glasset.

2. Lime-citron-pickles

Smager forrygende til indisk mad - karryretter og de fleste gryderetter.

  • 4 lime, helst økologiske
  • 2 citroner, helst økologiske
  • 60 g salt
  • 1 spsk. sennepskorn
  • 1 tsk. fennikelfrø
  • 2 stjerneanis
  • 3 tørrede chilier
  • 200 g rørsukker
  • 1 spsk. stødt ingefær
  • 3/4 dl vand
  • Atamon

Sådan gør du (lime-citron-pickles)

Skær limefrugterne i kvarte og citronerne i både, og kom dem i en skål. Drys med salt, og lad det trække i 24 timer. Rist sennepsfrø, fennikelfrø, stjerneanis og chili i en tør sautérpande eller gryde, til kornene begynder at poppe.

Tag panden af varmen, tilsæt den afdryppede saft fra citrusfrugterne, sukker, ingefær og vand, og kog 2 min., til sukkeret er opløst. Kom lime og citron i et sylteglas skyllet i Atamon, og hæld lagen over, så frugterne er dækket. Luk glasset, og opbevar frugterne mindst 4 uger i køleskab, før de spises. 

Læs også:

Bag bedre brød - sådan bruger du hævemidlerne rigtigt

Hævemiddel er ikke bare hævemiddel. Bliv en bedre bager ved at vide, hvordan du bedst bruger gær, surdej, natron, bagepulver, hjortetakssa...

3. Syltede grønne tomater

Smager skønt til stegte kødretter - eller en stegt rødspætte.

  • 1 kg grønne umodne tomater
  • salt
  • 3/4 l vand
  • 3/4 l eddike

Kogelage

  • 1/2 l hvidvinseddike
  • 600 g sukker
  • 1 stang vanilje
  • 1 stang kanel
  • 2 tørrede chilier

Sådan sylter du grønne tomater

Skyl tomaterne, og skær stilken væk. Gnid derefter tomaterne med salt, og lad dem trække et døgn ved stuetemperatur. Tør saltet af tomaterne, og kog dem ca. 3 min. i vand og eddikeblandingen. Tag tomaterne op, og skyl dem straks i koldt vand. Bring eddike, sukker og krydderier i kog, tilsæt tomaterne, og lad dem koge ca. 5 min. Skyl sylteglasset i Atamon, fyld det med tomaterne og kogelagen, og luk til.

Læs mere om syltning af grønne tomater her

4. Grønsagspickles med karry

Lækker til fx oksebryst, roastbeef og smørrebrød, eller du kan bruge den finthakket til remoulade.

  • 200 g blomkål
  • 200 g gulerod
  • 1 00 g skalotteløg
  • 200 g små tomater
  • 200 g grønne bønner

Saltlage:

  • 1 l vand
  • 125 g salt

Kogelage

  • 1 l eddike 
  • 375 g sukker
  • 1 brev Melatin syltekrydderi
  • 2 tsk. karry
  • 1 tsk. gurkemeje
  • Atamon

Sådan gør du (Grønsagspickles med karry)

Rens grønsagerne, og skær dem i mindre stykker, og pil skalotteløgene. Bring vand og salt i kog, og køl af. Hæld saltlagen over grønsagerne, og lad dem trække natten over. Bring eddiken i kog, tilsæt sukker og krydderier, og lad lagen koge et par minutter.

Tag grønsagerne op, og kassér saltlagen. Blanchér grønsagerne et par minutter i kogelagen - tomaterne skal dog først i til sidst, de skal højst have nogle sekunder. Skyl grønsagerne i koldt vand, og kom dem i Atamonskyllede sylteglas. Sæt kogelagen til afkøling, og hæld den over grønsagerne, når den er helt kold. Luk til.

5. Blommechutney

Perfekt til vinterens gryderetter. 

  • 1 kg blommer
  • 350 g rørsukker
  • 1/4 l hvidvinseddike
  • 100 g rosiner
  • skallen af
  • 1/2 citron
  • 2 fed hvidløg
  • 30 g frisk ingefær
  • 1 løg
  • 25 g salt
  • 1 tørret chili
  • Atamon

Sådan laver du blommechutney

Skær blommerne i mindre stykker, og hak citronskal, hvidløg, ingefær og løg fint. Kom det hele i en gryde, tilsæt sukker, eddike, rosiner og chili, og bring det langsomt i kog. Lad chutneyen koge ca. 1 1/2 time, til den begynder at tykne, hæld den på glas skyllet i Atamon, og luk til.

3 gode syltetips

  1. Opbevar de syltede ting et tørt, mørkt og køligt sted.
  2. Hvis tingene begynder at gære en lille smule, kan du redde dem med et opkog og derefter hælde dem tilbage på rengjorte glas.
  3. Kommer der mugangreb, bør de syltede ting kasseres.
30. august 2016
Mere om Mad

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig? Her får du 3 smarte måder at fryse din avocado på.

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående?

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men der findes faktisk en rigtig god forklaring på, hvorfor vi hungrer efter de usunde sager – og måske tilmed en god undskyldning.

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det.

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske...

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Blåbærmuffins - en supernem opskrift

Mad Er du blevet lækkersulten, får du her en nem opskrift på blåbærmuffins.

Sådan fryser du brød, så det bevarer smag og konsistens

Mad Du kender sikkert allerede til tricket med at fryse brød for en længere holdbarhed. Men du kender garanteret også til et frysebrændt og...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.