Syltning af friske grøntsager - 5 nemme opskrifter

Mad

Hæld sensommerens store udvalg af friske grønsager på glas - rødbeder, lime-citron pickles, grønne tomater, grøntsagspickles, blommechutney. Få 5 lækre opskrifter her.

Der er meget fra haven, der kan syltes.
Der er meget fra haven, der kan syltes.

Forberedelse til syltningen

Sørg for, at råvarerne er friske og af bedste kvalitet. Og rengør sylteglassene omhyggeligt, og skyl dem i Atamon.

1. Syltede små hele rødbeder

  • 1 kg små rødbeder
  • 3/4 l eddike 
  • 300 g sukker
  • 4 hele nelliker
  • 2-3 skiver peberrod
  • Atamon

Sådan gør du (syltede rødbeder)

Vask rødbederne grundigt, og kog dem ca. 20 min. i letsaltet vand - afhængigt af størrelse. Skyl straks rødbederne i iskoldt vand, og gnub skallen af. Bring eddiken i kog, og tilsæt sukker og nelliker. Kom rødbederne i et glas skyllet i Atamon sammen med peberroden, hæld den kogende lage over, og luk glasset.

2. Lime-citron-pickles

Smager forrygende til indisk mad - karryretter og de fleste gryderetter.

  • 4 lime, helst økologiske
  • 2 citroner, helst økologiske
  • 60 g salt
  • 1 spsk. sennepskorn
  • 1 tsk. fennikelfrø
  • 2 stjerneanis
  • 3 tørrede chilier
  • 200 g rørsukker
  • 1 spsk. stødt ingefær
  • 3/4 dl vand
  • Atamon

Sådan gør du (lime-citron-pickles)

Skær limefrugterne i kvarte og citronerne i både, og kom dem i en skål. Drys med salt, og lad det trække i 24 timer. Rist sennepsfrø, fennikelfrø, stjerneanis og chili i en tør sautérpande eller gryde, til kornene begynder at poppe.

Tag panden af varmen, tilsæt den afdryppede saft fra citrusfrugterne, sukker, ingefær og vand, og kog 2 min., til sukkeret er opløst. Kom lime og citron i et sylteglas skyllet i Atamon, og hæld lagen over, så frugterne er dækket. Luk glasset, og opbevar frugterne mindst 4 uger i køleskab, før de spises. 

Læs også: Sylt for pokker med Annes syltebog

3. Syltede grønne tomater

Smager skønt til stegte kødretter - eller en stegt rødspætte.

  • 1 kg grønne umodne tomater
  • salt
  • 3/4 l vand
  • 3/4 l eddike

Kogelage

  • 1/2 l hvidvinseddike
  • 600 g sukker
  • 1 stang vanilje
  • 1 stang kanel
  • 2 tørrede chilier

Sådan sylter du grønne tomater

Skyl tomaterne, og skær stilken væk. Gnid derefter tomaterne med salt, og lad dem trække et døgn ved stuetemperatur. Tør saltet af tomaterne, og kog dem ca. 3 min. i vand og eddikeblandingen. Tag tomaterne op, og skyl dem straks i koldt vand. Bring eddike, sukker og krydderier i kog, tilsæt tomaterne, og lad dem koge ca. 5 min. Skyl sylteglasset i Atamon, fyld det med tomaterne og kogelagen, og luk til.

Læs mere om syltning af grønne tomater her

4. Grønsagspickles med karry

Lækker til fx oksebryst, roastbeef og smørrebrød, eller du kan bruge den finthakket til remoulade.

  • 200 g blomkål
  • 200 g gulerod
  • 1 00 g skalotteløg
  • 200 g små tomater
  • 200 g grønne bønner

Saltlage:

  • 1 l vand
  • 125 g salt

Kogelage

  • 1 l eddike 
  • 375 g sukker
  • 1 brev Melatin syltekrydderi
  • 2 tsk. karry
  • 1 tsk. gurkemeje
  • Atamon

Sådan gør du (Grønsagspickles med karry)

Rens grønsagerne, og skær dem i mindre stykker, og pil skalotteløgene. Bring vand og salt i kog, og køl af. Hæld saltlagen over grønsagerne, og lad dem trække natten over. Bring eddiken i kog, tilsæt sukker og krydderier, og lad lagen koge et par minutter.

Tag grønsagerne op, og kassér saltlagen. Blanchér grønsagerne et par minutter i kogelagen - tomaterne skal dog først i til sidst, de skal højst have nogle sekunder. Skyl grønsagerne i koldt vand, og kom dem i Atamonskyllede sylteglas. Sæt kogelagen til afkøling, og hæld den over grønsagerne, når den er helt kold. Luk til.

Læs også: Flamberede æbler & bananer

5. Blommechutney

Perfekt til vinterens gryderetter. 

  • 1 kg blommer
  • 350 g rørsukker
  • 1/4 l hvidvinseddike
  • 100 g rosiner
  • skallen af
  • 1/2 citron
  • 2 fed hvidløg
  • 30 g frisk ingefær
  • 1 løg
  • 25 g salt
  • 1 tørret chili
  • Atamon

Sådan laver du blommechutney

Skær blommerne i mindre stykker, og hak citronskal, hvidløg, ingefær og løg fint. Kom det hele i en gryde, tilsæt sukker, eddike, rosiner og chili, og bring det langsomt i kog. Lad chutneyen koge ca. 1 1/2 time, til den begynder at tykne, hæld den på glas skyllet i Atamon, og luk til.

3 gode syltetips

  1. Opbevar de syltede ting et tørt, mørkt og køligt sted.
  2. Hvis tingene begynder at gære en lille smule, kan du redde dem med et opkog og derefter hælde dem tilbage på rengjorte glas.
  3. Kommer der mugangreb, bør de syltede ting kasseres.
30 august 2016
0

Leksikon med de 8 vigtigste typer mel

Du tror sikkert, du er udlært i meltyperne. Hvor svært kan det være? Hvede til franskbrød og rug til rugbrød? Men så læs lige her - du...

0

Spiseløg - hvad er forskellen på rødløg, salatløg, skalotteløg og...

Hvad er det egentlig for nogle løg, vi bruger i vores madlavning og dyrker i vores haver? Bliv dus med rødløg, salatløg, almindelige løg,...

0

Du har sandsynligvis spist æbler forkert hele livet

Hvor svært kan det være at spise et æble korrekt? Vi mennesker har gnasket den dejlige frugt siden stenalderen, og vi vil ikke belæres om...

0

Disse madvarer må du aldrig pakke ind i stanniol

Styr uden om disse typiske fejl, og undgå uønskede stoffer i dine madvarer.

0

8 ting som kan forsvinde som følge af klimaforandringerne

Klimaet forandrer sig, og det bliver vores madvaner snart også nødt til at gøre. Der vil nemlig snart blive knaphed på mange af vores basisv...

0

Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Der er ikke noget bedre end et glas hjemmelavet syltetøj. Men vi er ikke længere så dygtige til gamle tilberedningsmetoder. Så hvad skal...

0

Det sker der med din mad, når en flue lander oven på den

Hører du til dem, der smider din mad ud, når en flue har landet oven på den? Ikke endnu? Så var det måske værd at overveje... For en flue...

0

Derfor er koldt vand bedst til madlavning

Har du indtil nu benyttet varmt vand til din madlavning, så er det på tide at få ændret på køkkenvanen.

0

En verden uden kaffe kan snart være en realitet

Kaffen er en truet art, og klimaforandringerne er synderen. De stigende temperaturer kan i fremtiden sætte en stopper for den globale kaffep...

0

Sådan får du den sidste ketchup ud af flasken

Det er noget af det mest irriterende. I skal have burgere, men ketchupflasken er næsten tømt, og det er umuligt at få den sidste rest ud....

0

Må vandmelon opbevares i køleskabet?

Det er en af de lækreste sommerfrugter, og den skal gerne være iskold, når den skal nydes. Køleskabet er dog ikke det bedste bedste sted at...

0

Hvilke madvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En af disse madvarer behøver du ikke at skylle i vand. De tre øvrige skal ALTID vaskes. Se hvilke fødevarer, der altid skal under hanen, og...

0

Rysteribs – Danmarks nemmeste sommeropskrift

Rysteribs er en af de bedste danske sommertraditioner. Det er opskriften, der næppe kan gå galt. Den kræver kun et godt håndelag, og at du...

0

Sådan sikrer du dig, at en vandmelon er moden

Slæber du alt for tit umodne og melede vandmeloner med hjem? Så skyldes det måske, at du ikke har lært at LÆSE vandmeloner rigtigt. Her er...

0

Fjerne stenene i kirsebær med en flaske

Hvem har en kirsebær-udstener i skuffen? Det kan ikke være mange. Den er heller ikke nødvendig, når du skal udstene kirsebær. Alt du behøver...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.