Nemme brød på bål eller grill

Mad

Nu får snobrødet kamp til stregen. Det tager bare 10 minutter at bage de sunde brød med fyld.

De sprøde og varme sankthansbrød eller piroger tiltaler både børn og voksne.
De sprøde og varme sankthansbrød eller piroger tiltaler både børn og voksne. Foto: A. Aaen

Der skal ikke meget til for at du kan dufte nybagt brød i haven. Oven i købet kan du bruge de rester, du måtte have i huset til formålet. Nemmere kan det ikke blive.

Det er en fordel at samle dejen og lave grøntsagsfyldet i forvejen, så kan resten af processen foregå udenfor ved havebordet eller bålet – og ungerne vil elske at være med til at forme, fylde og bage. Skal der være lidt til den søde tand, kan det sunde fyld erstattes af chokoladepålæg evt. rørt sammen med hakkede nødder eller mandler.

Læs også: Så nemt laver du din egen heks til sankthans

Til dejen skal du bruge

  • 250 g hvedemel
  • 250 g fuldkornsmel, kerner eller andet efter smag
  • 50 g gær (kan erstattes af bagepulver)
  • 3 dl vand
  • 1 tsk. salt
  • 1 tsk. sukker
  • 2 æg
  • 2 spsk. olie
  • Lidt olie, når brødene skal bages.

Til fyldet skal du bruge

  • Revet gulerod
  • Revet agurk
  • En håndfuld bønnespirer
  • Krydderier efter smag

Det handler i virkeligheden om at bruge de grøntsager, du allerede har i huset. Kan grøntsagen ikke rives, skæres den i små stykker. Husk blot, at der ikke må være meget væde ved grøntsagerne.

Læs også: Muffins med banan og chokolade

Det skal forberedes inden I går i haven

Rør gæren ud i lidt lunkent vand. Tilsæt vand, sukker, salt, olie og æg. Tilsæt meltyperne lidt efter lidt, til dejen er samlet - men gerne lidt fugtig. Lad hvile under et fugtigt klæde i minimum 30 min. Riv de udvalgte grøntsager, bland dem godt i en skål og krydr efter smag.

Læs også:

Højbede i køkkenhaven og blomsterhaven

Højbede er et traditionelt dyrknings­system til grøntsager, der er blevet populært i moderne haver. Det er der mange gode grunde til, men...

I haven

Tænd grillen eller forbered bålet og den grillpande eller plade, brødene kan bages på. Slå dejen sammen og del den i 10-12 stykker. Stykkerne formes til kugler, der rulles ud (evt. med en flaske) til flade (gerne tynde) pandekager. Læg et par skefulde fyld på den ene halvdel af brødet. Fold brødet om fyldet. Med en gaffel trykkes kanten godt sammen. Gaflen må gerne efterlade pyntelige streger.

Nu er brødene klar til varmen. Fordel lidt olie på pladen, og anbring brødene. Vend gerne et par gange under bagningen. Afhængig af størrelse tager det ca. 10 min. at bage et brød. Når du banker på brødet, og det lyder hult, er det færdigt.

23. juni 2015
Mere om Mad

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men der findes faktisk en rigtig god forklaring på, hvorfor vi hungrer efter de usunde sager – og måske tilmed en god undskyldning.

75 procent af sprøjtegiften i din krop kommer fra disse 10 fødevare...

Mad Vil du gerne have færre rester fra sprøjtegifte i din krop, så er her 10 fødevarer, som du helst bør spise økologisk.

Disse frugter og grøntsager kan give dig allergiske reaktioner

Mad Det er ikke kun pollen i luften, der kan forårsage allergi. Nogle oplever allergiske reaktioner, når de bider i et æble eller i noget seller...

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Mad Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.

Derfor bør du tø dine madvarer op på køkkenbordet

Mad Kender du det; du skulle bare lige huske at tage kødet ud af fryseren og smide det i køleskabet inden du tog på arbejde. Det glemte du i...

Videnskabeligt bevist: Det er sundt at drikke kaffe

Mad Danskerne drikker 20 millioner kopper kaffe dagligt. Lægevidenskaben har været i tvivl – er det godt eller dårligt for helbreddet? Nu viser...

Russisk hakkebøf

Mad Ingredienser (4 pers.):500 g hk. oksekød 1 løg 1 1/2 dl hakkede, syltede rødbeder 1 dl hakket persille 3 spsk. hakkede kapers 2 æg 1⁄2 dl fløde 2 tsk. kinesisk soja Salt og peberMargarine til stegning Sådan gør du:Hak løget og bland med kød, rødbeder, persille og kapers. Tilsæt æg, fløde, soja, salt og peber. Rør farsen godt sammen og form den til 8 små runde bøffer. Brun bøfferne i margarine i 4-5 min. på hver side. Server med frisk grøn salat og cremefraiche-dressing.

Kylling i mælk

Mad 4 pers.1 stor kylling6 fed hvidløg1 citron3/4 liter mælk80 g salt8-10 salvieblade1 drys hakket persilleTilbehør: kogte kartoflerGnid kylling...

Brød med soltørrede tomater

Mad 2 dl mælk25 g gær1 dl A-38 eller fromage frais1 tsk. salt1 tsk. honning2 tsk. basilikum2 tsk. oregano2 tsk. timian75 g hakkede soltørrede...

Hannes grønsager i krydret kokosmælk

Mad 4-6 pers.1 stort løg2 fed hvidløglidt olivenolie1 tsk. stødt koriander2 tsk. stødte kardemommekapsler2 tsk. stødt spidskommen2 spsk. fuldkornsmel1 grønsagsbouillonterning1 ds. kokosmælk (400 ml)Fyld:1 kartoffel i tern1/2 blomkål i buketter/tern1 rød peberfrugt i strimler1 gulerod i tern5 stængler bladselleri i skiver100 g champignoner i skiver50 g rosinersalt, peberTilbehør: Ris og/eller brødLøg og hvidløg hakkes og svitses i olivenolie. Knus bouillonterningen, og tilsæt den sammen med krydderier, mel og kokosmælk.Rør godt i gryden. Grønsager og rosiner tilsættes og dampes i 5-10 min., indtil grønsagerne har en fin sprød konsistens.

Pærer med knækglasur

Mad 4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

Lam i asparges

Mad 6 pers.1 1/2 kg lammeforkød2 bundter persille1 stor dildkvist10 hvide peberkornSalt400 g hvide aspargesmaizenamel til jævning2 pasteurisered...

Rødfisk med porrer og squash

Mad Ingredienser: 3/4 kg rødfisk eller anden fast hvid fisk 25 g smør citronsaft salt, peber 4 porrer i mindre stykker 2 squash i halve skiver 2 spsk. olivenolie 2 spsk. citronsaft 1 tsk. revet citronskal 1 bdt. dild ris blandet med vilde ris Damp fisken i smør tilsat citronsaft ca. 8 min. ved middel varme.Krydr med salt og peber. Sauter porrer og squash 3 min. i olivenolie.Tilsæt citronsaft, og smag til med citronskal, salt og peber.Drys med dild, og server grønsagerne til fisken sammen med ris.  

Milkshake med yoghurt

Mad 250 g frosne bær (fx jordbær/hindbær) 2 dl yoghurt naturel flormelis efter smag Hæld de frosne bær i en blender, og blend frugten til en...

Kyllingegryde med mango og appelsin

Mad 4 pers. En ret, der er let at lave, smager pragtfuldt, og så er den kalorielet. Retten kan laves med forskelligt kød; kylling, okse- eller...