Nemme brød på bål eller grill

Mad

Nu får snobrødet kamp til stregen. Det tager bare 10 minutter at bage de sunde brød med fyld.

De sprøde og varme sankthansbrød eller piroger tiltaler både børn og voksne.
De sprøde og varme sankthansbrød eller piroger tiltaler både børn og voksne. Foto: A. Aaen

Der skal ikke meget til for at du kan dufte nybagt brød i haven. Oven i købet kan du bruge de rester, du måtte have i huset til formålet. Nemmere kan det ikke blive.

Det er en fordel at samle dejen og lave grøntsagsfyldet i forvejen, så kan resten af processen foregå udenfor ved havebordet eller bålet – og ungerne vil elske at være med til at forme, fylde og bage. Skal der være lidt til den søde tand, kan det sunde fyld erstattes af chokoladepålæg evt. rørt sammen med hakkede nødder eller mandler.

Læs også: Så nemt laver du din egen heks til sankthans

Til dejen skal du bruge

  • 250 g hvedemel
  • 250 g fuldkornsmel, kerner eller andet efter smag
  • 50 g gær (kan erstattes af bagepulver)
  • 3 dl vand
  • 1 tsk. salt
  • 1 tsk. sukker
  • 2 æg
  • 2 spsk. olie
  • Lidt olie, når brødene skal bages.

Til fyldet skal du bruge

  • Revet gulerod
  • Revet agurk
  • En håndfuld bønnespirer
  • Krydderier efter smag

Det handler i virkeligheden om at bruge de grøntsager, du allerede har i huset. Kan grøntsagen ikke rives, skæres den i små stykker. Husk blot, at der ikke må være meget væde ved grøntsagerne.

Læs også: Muffins med banan og chokolade

Det skal forberedes inden I går i haven

Rør gæren ud i lidt lunkent vand. Tilsæt vand, sukker, salt, olie og æg. Tilsæt meltyperne lidt efter lidt, til dejen er samlet - men gerne lidt fugtig. Lad hvile under et fugtigt klæde i minimum 30 min. Riv de udvalgte grøntsager, bland dem godt i en skål og krydr efter smag.

I haven

Tænd grillen eller forbered bålet og den grillpande eller plade, brødene kan bages på. Slå dejen sammen og del den i 10-12 stykker. Stykkerne formes til kugler, der rulles ud (evt. med en flaske) til flade (gerne tynde) pandekager. Læg et par skefulde fyld på den ene halvdel af brødet. Fold brødet om fyldet. Med en gaffel trykkes kanten godt sammen. Gaflen må gerne efterlade pyntelige streger.

Nu er brødene klar til varmen. Fordel lidt olie på pladen, og anbring brødene. Vend gerne et par gange under bagningen. Afhængig af størrelse tager det ca. 10 min. at bage et brød. Når du banker på brødet, og det lyder hult, er det færdigt.

23 juni 2015
0

Leksikon med de 8 vigtigste typer mel

Du tror sikkert, du er udlært i meltyperne. Hvor svært kan det være? Hvede til franskbrød og rug til rugbrød? Men så læs lige her - du...

0

Spiseløg - hvad er forskellen på rødløg, salatløg, skalotteløg og...

Hvad er det egentlig for nogle løg, vi bruger i vores madlavning og dyrker i vores haver? Bliv dus med rødløg, salatløg, almindelige løg,...

0

Du har sandsynligvis spist æbler forkert hele livet

Hvor svært kan det være at spise et æble korrekt? Vi mennesker har gnasket den dejlige frugt siden stenalderen, og vi vil ikke belæres om...

0

Disse madvarer må du aldrig pakke ind i stanniol

Styr uden om disse typiske fejl, og undgå uønskede stoffer i dine madvarer.

0

8 ting som kan forsvinde som følge af klimaforandringerne

Klimaet forandrer sig, og det bliver vores madvaner snart også nødt til at gøre. Der vil nemlig snart blive knaphed på mange af vores basisv...

0

Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Der er ikke noget bedre end et glas hjemmelavet syltetøj. Men vi er ikke længere så dygtige til gamle tilberedningsmetoder. Så hvad skal...

0

Det sker der med din mad, når en flue lander oven på den

Hører du til dem, der smider din mad ud, når en flue har landet oven på den? Ikke endnu? Så var det måske værd at overveje... For en flue...

0

Derfor er koldt vand bedst til madlavning

Har du indtil nu benyttet varmt vand til din madlavning, så er det på tide at få ændret på køkkenvanen.

0

En verden uden kaffe kan snart være en realitet

Kaffen er en truet art, og klimaforandringerne er synderen. De stigende temperaturer kan i fremtiden sætte en stopper for den globale kaffep...

0

Sådan får du den sidste ketchup ud af flasken

Det er noget af det mest irriterende. I skal have burgere, men ketchupflasken er næsten tømt, og det er umuligt at få den sidste rest ud....

0

Må vandmelon opbevares i køleskabet?

Det er en af de lækreste sommerfrugter, og den skal gerne være iskold, når den skal nydes. Køleskabet er dog ikke det bedste bedste sted at...

0

Hvilke madvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En af disse madvarer behøver du ikke at skylle i vand. De tre øvrige skal ALTID vaskes. Se hvilke fødevarer, der altid skal under hanen, og...

0

Rysteribs – Danmarks nemmeste sommeropskrift

Rysteribs er en af de bedste danske sommertraditioner. Det er opskriften, der næppe kan gå galt. Den kræver kun et godt håndelag, og at du...

0

Sådan sikrer du dig, at en vandmelon er moden

Slæber du alt for tit umodne og melede vandmeloner med hjem? Så skyldes det måske, at du ikke har lært at LÆSE vandmeloner rigtigt. Her er...

0

Fjerne stenene i kirsebær med en flaske

Hvem har en kirsebær-udstener i skuffen? Det kan ikke være mange. Den er heller ikke nødvendig, når du skal udstene kirsebær. Alt du behøver...