Nemme brød på bål eller grill

Mad

Nu får snobrødet kamp til stregen. Det tager bare 10 minutter at bage de sunde brød med fyld.

De sprøde og varme sankthansbrød eller piroger tiltaler både børn og voksne.
De sprøde og varme sankthansbrød eller piroger tiltaler både børn og voksne. Foto: A. Aaen

Der skal ikke meget til for at du kan dufte nybagt brød i haven. Oven i købet kan du bruge de rester, du måtte have i huset til formålet. Nemmere kan det ikke blive.

Det er en fordel at samle dejen og lave grøntsagsfyldet i forvejen, så kan resten af processen foregå udenfor ved havebordet eller bålet – og ungerne vil elske at være med til at forme, fylde og bage. Skal der være lidt til den søde tand, kan det sunde fyld erstattes af chokoladepålæg evt. rørt sammen med hakkede nødder eller mandler.

Læs også: Så nemt laver du din egen heks til sankthans

Til dejen skal du bruge

  • 250 g hvedemel
  • 250 g fuldkornsmel, kerner eller andet efter smag
  • 50 g gær (kan erstattes af bagepulver)
  • 3 dl vand
  • 1 tsk. salt
  • 1 tsk. sukker
  • 2 æg
  • 2 spsk. olie
  • Lidt olie, når brødene skal bages.

Til fyldet skal du bruge

  • Revet gulerod
  • Revet agurk
  • En håndfuld bønnespirer
  • Krydderier efter smag

Det handler i virkeligheden om at bruge de grøntsager, du allerede har i huset. Kan grøntsagen ikke rives, skæres den i små stykker. Husk blot, at der ikke må være meget væde ved grøntsagerne.

Læs også: Muffins med banan og chokolade

Det skal forberedes inden I går i haven

Rør gæren ud i lidt lunkent vand. Tilsæt vand, sukker, salt, olie og æg. Tilsæt meltyperne lidt efter lidt, til dejen er samlet - men gerne lidt fugtig. Lad hvile under et fugtigt klæde i minimum 30 min. Riv de udvalgte grøntsager, bland dem godt i en skål og krydr efter smag.

Læs også: Sådan får du succes med persille i din køkkenhave

I haven

Tænd grillen eller forbered bålet og den grillpande eller plade, brødene kan bages på. Slå dejen sammen og del den i 10-12 stykker. Stykkerne formes til kugler, der rulles ud (evt. med en flaske) til flade (gerne tynde) pandekager. Læg et par skefulde fyld på den ene halvdel af brødet. Fold brødet om fyldet. Med en gaffel trykkes kanten godt sammen. Gaflen må gerne efterlade pyntelige streger.

Nu er brødene klar til varmen. Fordel lidt olie på pladen, og anbring brødene. Vend gerne et par gange under bagningen. Afhængig af størrelse tager det ca. 10 min. at bage et brød. Når du banker på brødet, og det lyder hult, er det færdigt.

23 juni 2015
0

75 procent af sprøjtegiften i din krop kommer fra disse 10 fødevare...

Vil du gerne have færre rester fra sprøjtegifte i din krop, så er her 10 fødevarer, som du helst bør spise økologisk.

0

Disse frugter og grøntsager kan give dig allergiske reaktioner

Det er ikke kun pollen i luften, der kan forårsage allergi. Nogle oplever allergiske reaktioner, når de bider i et æble eller i noget seller...

0

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.

0

Videnskabeligt bevist: Det er sundt at drikke kaffe

Danskerne drikker 20 millioner kopper kaffe dagligt. Lægevidenskaben har været i tvivl – er det godt eller dårligt for helbreddet? Nu viser...

0

Russisk hakkebøf

Ingredienser (4 pers.):500 g hk. oksekød 1 løg 1 1/2 dl hakkede, syltede rødbeder 1 dl hakket persille 3 spsk. hakkede kapers 2 æg 1⁄2 dl...

0

Rødbedekage

400 g sukker4 æg250 g hvedemel4 tsk. bagepulver4 tsk. stødt kanel1 tsk. stødt nellikeSaften af 12 citron300 g fintrevet rå rødbede3 dl...

0

Kylling i mælk

4 pers.1 stor kylling6 fed hvidløg1 citron3/4 liter mælk80 g salt8-10 salvieblade1 drys hakket persilleTilbehør: kogte kartoflerGnid kylling...

0

Mager chokolademousse

Illustration: Suzanne Moffat4 pers.100 g god mørk chokolade5 dl fromage frais1 12 dl piskefløde1 æggeblomme40 g sukkerRevet skal fra 12...

0

Brød med soltørrede tomater

2 dl mælk25 g gær1 dl A-38 eller fromage frais1 tsk. salt1 tsk. honning2 tsk. basilikum2 tsk. oregano2 tsk. timian75 g hakkede soltørrede...

0

Hannes grønsager i krydret kokosmælk

4-6 pers.1 stort løg2 fed hvidløglidt olivenolie1 tsk. stødt koriander2 tsk. stødte kardemommekapsler2 tsk. stødt spidskommen2 spsk. fuldkor...

0

Pærer med knækglasur

4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

0

Lam i asparges

6 pers.1 1/2 kg lammeforkød2 bundter persille1 stor dildkvist10 hvide peberkornSalt400 g hvide aspargesmaizenamel til jævning2 pasteurisered...

0

Rødfisk med porrer og squash

Ingredienser: 3/4 kg rødfisk eller anden fast hvid fisk 25 g smør citronsaft salt, peber 4 porrer i mindre stykker 2 squash i halve skiver...

0

Milkshake med yoghurt

250 g frosne bær (fx jordbær/hindbær) 2 dl yoghurt naturel flormelis efter smag Hæld de frosne bær i en blender, og blend frugten til en...

0

Kyllingegryde med mango og appelsin

4 pers. En ret, der er let at lave, smager pragtfuldt, og så er den kalorielet. Retten kan laves med forskelligt kød; kylling, okse- eller...