Nem mad med urter

Mad
Friske krydderurter efter eget valg giver din mad det personlige pift.


Af Gitte Heidi Rasmussen, idényt nr. 6, 2005
Fotos: Marianne Bjerre


Kalkunsaltimbocca (4 pers.)
Foto: Marianne BjerreFordel salviebladene på schnitzlerne, og læg en skive skinke oven på. Hold den evt. på plads med en kødnål, og krydr med salt og peber. Grill eller steg schnitzlerne i ca. 3 min. på hver side afhængigt af tykkelse.

Dryp med olivenolie samt balsamico, og server med salat samt pasta eller kartofler.

Tip: Du kan også lave saltimboca med kyllingesteak,
skinkeschnitzler, svinemørbrad eller kalveschnitzler. Salvie kan erstattes af basilikum, og den lufttørret skinke af fx chorizo. Mulighederne for variation er mange.

Ingredienser:
4 kalkunschnitzler
8 salvieblade
4 skiver lufttørret skinke,
salt og peber
4 tsk. olivenolie
4 tsk. balsamico


Pastasalat med vrinsk (4 pers.)
Foto: Marianne BjerreKog pastaen som anvist. Varm olivenolien op, tilsæt peber, hvidløg samt krydderurter, og svits det kort.
Vend den friskkogte pasta i krydderolien, smag til med salt, og kom oliven samt smuldret feta ved.
Server straks med lunt brød.

Ingredienser:
400 g tørret båndpasta eller 500 g frisk.
olivenolie til stegning
peberblanding
1 fed knust hvidløg
2-3 håndfulde hakkede krydderurter fx persille, timian og oregano
100 g sorte oliven
150 g feta


Krydret salat (4 pers.)
Kog æggene i ca. 7 min., og skyl godt i koldt vand. Afkøl, pil og halver dem. Bland salatblade, ærter eller hestebønner og masser af plukkede krydderurter. Drys salaten med croutoner, og læg æggene ved. Pisk hvidvinseddike, dijonsennep og olivenolie sammen. Smag dressingen til med salt og peber, og hæld den hen over salaten lige inden servering.

Ingredienser:
6-8 æg
2 dl ærter eller friske, blancherede
hestebønner
forskellige salater
masser af friske krydderurter fx kørvel, dild, løvstikke, koriander, basilikum, persille
100 g croutoner
1⁄4 dl hvidvinseddike
1⁄2 tsk. dijonsennep
1⁄2 dl olivenolie
salt og peber


Havkat med persilleolie (4 pers.)
Til persilleolien blendes olivenolie, hvidløg og persille og smages til med salt og peber. Skær peberfrugter i brede strimler og squash i skiver. Pensl dem med olivenolie, og grill dem i 4-5 min. Dup fisken tør, og pensl den med olivenolie. Krydr fisken med salt og peber og grill den i ca. 3 min. på hver side.
Dryp grønsagerne med vineddike, og krydr med salt og peber. Server persilleolien til såvel stegt fisk som grønsager.
Foto: Marianne Bjerre
Tip: Brug resten af persilleolien til en gang pasta med parmesan, eller smør boller med olien, og læg dem sammen om salat, frisk mozzarella, tomat og lidt parmaskinke.

Ingredienser:
4 store fileter af havkat eller anden fast fisk
olivenolie til grillning
salt og peber
1 dl olivenolie
3 fed hvidløg,
1 stor håndfuld bredbladet persille
salt og peber
4 peberfrugter
2 squash
lidt olivenolie
1⁄4 dl sherry vineddike eller anden vineddike
3 august 2005
0

Leksikon med de 8 vigtigste typer mel

Du tror sikkert, du er udlært i meltyperne. Hvor svært kan det være? Hvede til franskbrød og rug til rugbrød? Men så læs lige her - du...

0

Spiseløg - hvad er forskellen på rødløg, salatløg, skalotteløg og...

Hvad er det egentlig for nogle løg, vi bruger i vores madlavning og dyrker i vores haver? Bliv dus med rødløg, salatløg, almindelige løg,...

0

Du har sandsynligvis spist æbler forkert hele livet

Hvor svært kan det være at spise et æble korrekt? Vi mennesker har gnasket den dejlige frugt siden stenalderen, og vi vil ikke belæres om...

0

Disse madvarer må du aldrig pakke ind i stanniol

Styr uden om disse typiske fejl, og undgå uønskede stoffer i dine madvarer.

0

8 ting som kan forsvinde som følge af klimaforandringerne

Klimaet forandrer sig, og det bliver vores madvaner snart også nødt til at gøre. Der vil nemlig snart blive knaphed på mange af vores basisv...

0

Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Der er ikke noget bedre end et glas hjemmelavet syltetøj. Men vi er ikke længere så dygtige til gamle tilberedningsmetoder. Så hvad skal...

0

Det sker der med din mad, når en flue lander oven på den

Hører du til dem, der smider din mad ud, når en flue har landet oven på den? Ikke endnu? Så var det måske værd at overveje... For en flue...

0

Derfor er koldt vand bedst til madlavning

Har du indtil nu benyttet varmt vand til din madlavning, så er det på tide at få ændret på køkkenvanen.

0

En verden uden kaffe kan snart være en realitet

Kaffen er en truet art, og klimaforandringerne er synderen. De stigende temperaturer kan i fremtiden sætte en stopper for den globale kaffep...

0

Sådan får du den sidste ketchup ud af flasken

Det er noget af det mest irriterende. I skal have burgere, men ketchupflasken er næsten tømt, og det er umuligt at få den sidste rest ud....

0

Må vandmelon opbevares i køleskabet?

Det er en af de lækreste sommerfrugter, og den skal gerne være iskold, når den skal nydes. Køleskabet er dog ikke det bedste bedste sted at...

0

Hvilke madvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En af disse madvarer behøver du ikke at skylle i vand. De tre øvrige skal ALTID vaskes. Se hvilke fødevarer, der altid skal under hanen, og...

0

Rysteribs – Danmarks nemmeste sommeropskrift

Rysteribs er en af de bedste danske sommertraditioner. Det er opskriften, der næppe kan gå galt. Den kræver kun et godt håndelag, og at du...

0

Sådan sikrer du dig, at en vandmelon er moden

Slæber du alt for tit umodne og melede vandmeloner med hjem? Så skyldes det måske, at du ikke har lært at LÆSE vandmeloner rigtigt. Her er...

0

Fjerne stenene i kirsebær med en flaske

Hvem har en kirsebær-udstener i skuffen? Det kan ikke være mange. Den er heller ikke nødvendig, når du skal udstene kirsebær. Alt du behøver...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.