Nem mad med urter

Mad
Friske krydderurter efter eget valg giver din mad det personlige pift.


Af Gitte Heidi Rasmussen, idényt nr. 6, 2005
Fotos: Marianne Bjerre


Kalkunsaltimbocca (4 pers.)
Foto: Marianne BjerreFordel salviebladene på schnitzlerne, og læg en skive skinke oven på. Hold den evt. på plads med en kødnål, og krydr med salt og peber. Grill eller steg schnitzlerne i ca. 3 min. på hver side afhængigt af tykkelse.

Dryp med olivenolie samt balsamico, og server med salat samt pasta eller kartofler.

Tip: Du kan også lave saltimboca med kyllingesteak,
skinkeschnitzler, svinemørbrad eller kalveschnitzler. Salvie kan erstattes af basilikum, og den lufttørret skinke af fx chorizo. Mulighederne for variation er mange.

Ingredienser:
4 kalkunschnitzler
8 salvieblade
4 skiver lufttørret skinke,
salt og peber
4 tsk. olivenolie
4 tsk. balsamico


Pastasalat med vrinsk (4 pers.)
Foto: Marianne BjerreKog pastaen som anvist. Varm olivenolien op, tilsæt peber, hvidløg samt krydderurter, og svits det kort.
Vend den friskkogte pasta i krydderolien, smag til med salt, og kom oliven samt smuldret feta ved.
Server straks med lunt brød.

Ingredienser:
400 g tørret båndpasta eller 500 g frisk.
olivenolie til stegning
peberblanding
1 fed knust hvidløg
2-3 håndfulde hakkede krydderurter fx persille, timian og oregano
100 g sorte oliven
150 g feta


Krydret salat (4 pers.)
Kog æggene i ca. 7 min., og skyl godt i koldt vand. Afkøl, pil og halver dem. Bland salatblade, ærter eller hestebønner og masser af plukkede krydderurter. Drys salaten med croutoner, og læg æggene ved. Pisk hvidvinseddike, dijonsennep og olivenolie sammen. Smag dressingen til med salt og peber, og hæld den hen over salaten lige inden servering.

Ingredienser:
6-8 æg
2 dl ærter eller friske, blancherede
hestebønner
forskellige salater
masser af friske krydderurter fx kørvel, dild, løvstikke, koriander, basilikum, persille
100 g croutoner
1⁄4 dl hvidvinseddike
1⁄2 tsk. dijonsennep
1⁄2 dl olivenolie
salt og peber


Havkat med persilleolie (4 pers.)
Til persilleolien blendes olivenolie, hvidløg og persille og smages til med salt og peber. Skær peberfrugter i brede strimler og squash i skiver. Pensl dem med olivenolie, og grill dem i 4-5 min. Dup fisken tør, og pensl den med olivenolie. Krydr fisken med salt og peber og grill den i ca. 3 min. på hver side.
Dryp grønsagerne med vineddike, og krydr med salt og peber. Server persilleolien til såvel stegt fisk som grønsager.
Foto: Marianne Bjerre
Tip: Brug resten af persilleolien til en gang pasta med parmesan, eller smør boller med olien, og læg dem sammen om salat, frisk mozzarella, tomat og lidt parmaskinke.

Ingredienser:
4 store fileter af havkat eller anden fast fisk
olivenolie til grillning
salt og peber
1 dl olivenolie
3 fed hvidløg,
1 stor håndfuld bredbladet persille
salt og peber
4 peberfrugter
2 squash
lidt olivenolie
1⁄4 dl sherry vineddike eller anden vineddike
3 august 2005
0

Derfor smager usund mad så godt

Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men...

0

75 procent af sprøjtegiften i din krop kommer fra disse 10 fødevare...

Vil du gerne have færre rester fra sprøjtegifte i din krop, så er her 10 fødevarer, som du helst bør spise økologisk.

0

Disse frugter og grøntsager kan give dig allergiske reaktioner

Det er ikke kun pollen i luften, der kan forårsage allergi. Nogle oplever allergiske reaktioner, når de bider i et æble eller i noget seller...

0

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.

0

Derfor bør du tø dine madvarer op på køkkenbordet

Kender du det; du skulle bare lige huske at tage kødet ud af fryseren og smide det i køleskabet inden du tog på arbejde. Det glemte du i...

0

Videnskabeligt bevist: Det er sundt at drikke kaffe

Danskerne drikker 20 millioner kopper kaffe dagligt. Lægevidenskaben har været i tvivl – er det godt eller dårligt for helbreddet? Nu viser...

0

Russisk hakkebøf

Ingredienser (4 pers.):500 g hk. oksekød 1 løg 1 1/2 dl hakkede, syltede rødbeder 1 dl hakket persille 3 spsk. hakkede kapers 2 æg 1⁄2 dl...

0

Kylling i mælk

4 pers.1 stor kylling6 fed hvidløg1 citron3/4 liter mælk80 g salt8-10 salvieblade1 drys hakket persilleTilbehør: kogte kartoflerGnid kylling...

0

Brød med soltørrede tomater

2 dl mælk25 g gær1 dl A-38 eller fromage frais1 tsk. salt1 tsk. honning2 tsk. basilikum2 tsk. oregano2 tsk. timian75 g hakkede soltørrede...

0

Hannes grønsager i krydret kokosmælk

4-6 pers.1 stort løg2 fed hvidløglidt olivenolie1 tsk. stødt koriander2 tsk. stødte kardemommekapsler2 tsk. stødt spidskommen2 spsk. fuldkor...

0

Pærer med knækglasur

4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

0

Lam i asparges

6 pers.1 1/2 kg lammeforkød2 bundter persille1 stor dildkvist10 hvide peberkornSalt400 g hvide aspargesmaizenamel til jævning2 pasteurisered...

0

Rødfisk med porrer og squash

Ingredienser: 3/4 kg rødfisk eller anden fast hvid fisk 25 g smør citronsaft salt, peber 4 porrer i mindre stykker 2 squash i halve skiver...

0

Milkshake med yoghurt

250 g frosne bær (fx jordbær/hindbær) 2 dl yoghurt naturel flormelis efter smag Hæld de frosne bær i en blender, og blend frugten til en...

0

Kyllingegryde med mango og appelsin

4 pers. En ret, der er let at lave, smager pragtfuldt, og så er den kalorielet. Retten kan laves med forskelligt kød; kylling, okse- eller...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.