Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet. Vores opskrift er kun peppet en lille smule op med chorizo-pølser i stedet for cocktail-pølser. Ellers er alt i denne mørbradgryde, som vor mormor lavede den.

Mørbradgryde med paprika, fløde og pølser

Enhver husholdning har brug for en lækker og nem opskrift på mørbradgryde. Der findes mange forskellige eksotiske udgaver af mørbradgryden. Denne opskrift er ikke en af dem. Idényts mørbradgryde er den klassiske, danske mørbradsgryde kogt ned til det mest basale.

Opskriften stammer fra vores kokke i kantinen her på idényt / Benjamin Media, og den er altid et hit, når de serverer den. En meget velsmagende detalje ved denne mørbradgryde er de gode chorizopølser, kokkene anvender. De giver en lille smule ekstra bid end cocktailpølser, som de fleste nok forbinder med en mørbradgryde. Cocktail-pølser kan selvfølgelig også anvendes. 

Ingredienser i mørbradgryden

til 4 personer 

  • 8 svinemørbradbøffer af ca. 50 gram hver
  • 200 gr små pølser (i denne opskrift har vi brugt små chorizo-pølser)
  • 2 fed fint hakkede hvidløg
  • 100 gram groft hakkede løg
  • 50 gram perleløg (friske, frosne eller fra glas)
  • 100 gr gulerødder i store tern (ca 1x1 cm)
  • 50 gr champignon i kvarte
  • 1 spsk paprika
  • 1 tsk timian (tørret eller frisk)
  • 1 spsk tomatkoncentrat
  • 5 dl vand
  • 2 dl piskefløde
  • 2 tsk rapsolie eller olivenolie
  • Salt og peber
  • Persille
  • Evt. mel og vand til jævning

Sådan gør du:

  • Steg/brun mørbradbøfferne på en varm pande i 1 tsk olie. Brun derefter champignonerne af på den samme pande, mens panden stadig er varm.
  • Sautér de hakkede løg og hvidløg i 1 tsk. olie i en gryde, til de er blanke.
  • Tilsæt alle de øvrige indgredienser (undtagen bøfferne) og lad det hele simre ved middel varme i ca 35 min.
  • Tilsæt bøfferne og lad det hele simre videre i yderligere 10 min. Smag til med salt og peber. Strø hakket persille hen over retten.
  • Jævn evt. retten, hvis der er behov for det. Det er en smagssag, hvor tyk man ønsker sin gryderet.

Servér med ris eller kartoffelmos

Det er også en smagssag, hvad man ønsker at servere til sin mørbradgryde. Både ris og kartoffelmos egner sig fortrinligt. Du kan også nøjes med groft brød, du kan dyppe i mørbradgryden, og supplere med en lækker salat.

Mørbradgryde med bacon og flåede tomater

Har du lyst til at peppe din mørbradsgryde op med bacon, så er det naturligvis også en mulighed. Du kan enten stege baconen på panden, efter champignonerne er taget af. Eller du kan anvende en ny pande. Afslut i begge tilfælde med at lade noget af fedtet fra baconet trække af på et stykke køkkenrulle. Sørg også for at holde lidt tilbage på saltningen, hvis du bruger bacon. 

Du kan naturligvis også supplere med en dåse flåde tomater, hvis du har lyst til det.

Læs også:

Disse 10 ting må du aldrig smide i skraldespanden

Hvordan er det nu – hvad må vi smide i skraldespanden og hvad skal genbruges?

Hvor sidder mørbraden på en gris?

Mørbradgryde klar til servering.  
En stor portion mørbradgryde til, når du har gæster.   

Mørbraden på en gris er det, man på engelsk kalder for "tender loins". Det er et fedtfattig stykke kød, der sidder på indersiden af rygraden. En klassisk mørbradgryde tilbredes på svinemørbrad. Der sidder en mørbrad det samme sted på vores øvrige slagtedyr. 

Nogle gange får du et stykke mørbrad at arbejde med, som vil have bedst af at blive afpudset. Det gør du ved at fjerne bimørbraden, som er et lidt mere senet stykke kød, som ikke rigtig hænger sammen med den øvrige mørbrad. Derudover kan du også med fordel fjerne hinden omkring mørbraden.

Afpudsning er sjældent strengt nødvendigt med den velbehandlede stand, man i dag køber mørbrad i. En mørbradgryde skal dog netop være mør, så en lidt finpudsning og afpudsning er aldrig af vejen.  

7. februar 2018
Mere om Mad

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for at blive en mester-riskoger. 

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i...

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i ovnen og på søde karameliserede mandler lavet på panden.

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig...

Sådan vælger du den rigtige olie at stege i

Mad Hvilke former for madolie egner sig egentlig bedst til stegning - og er det egentlig så slemt at bruge smør? Få 5 hurtige råd til sund og...

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord. 

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående?

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men...

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det. 

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske...

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.