Middag uden stress

Mad
Overrask vennerne med en 3-retters menu – uden at du bliver stresset. Det tager højst 1 time at lave menuen


Af Gitte Heidi Rasmussen, idényt nr. 1, 2006
Fotos: Marianne Bjerre

Flanksteak med peberskum
(4 pers.)
Foto: Marianne Bjerre
Ingredienser:
1 kg rodfrugter; pastinak, persillerod, rødbede, gulerod, jordskok, majroe, kålrabi
1 helt hvidløg
Ca. 4 spsk. olivenolie
Timian og rosmarin
Salt, peber og hakket persille.
3⁄4 kg okse- eller kalveflanksteak
4 spsk. olivenolie

Peberskum:
2 spsk. olivenolie
1 rød peber i tern
1 hakket løg
1 dl tør hvidvin
11⁄2 dl kalvebouillon
100 g mascarpone

Skær de skrællede rodfrugter i mindre stykker, hvidløget i fed. Kom delene i et ovnfast fad, dryp med olivenolie, og drys med krydderurter, salt og peber. Bag grønsagerne i ca. 30 min. ved 210°.
Til peberskummet steges peberfrugt og løg i olie i ca. 5 min., uden at det tager farve. Tilsæt hvidvin og bouillon og lad det simre i 10 min. Tilsæt mascarpone og blend saucen. Smag til med salt og peber.
Steg flanksteaken i 4-6 min. på hver side afhængigt af tykkelse, og krydr med salt og peber. Lad kødet hvile lidt, inden det skæres i skiver og serveres med persilledryssede rodfrugter samt peberskum.

Spansk kylling
(4 pers.)
Foto: Marianne Bjerre
Ingredienser:
4 kyllingefileter
4 timiankviste
20 tynde skiver chorizo
4 spsk. olivenolie
11⁄2 dl tør sherry eller hvidvin
100 g blandede oliven
6 appelsiner
100 g manchego-ost
1 stor håndfuld rucola
Salt, peber

Bank kyllingefileterne fladere, læg en timiankvist på hver, og dæk kødet med chorizo.
Brun kyllingefileterne i 2 min. på hver side i olien. Tilsæt sherry, og lad simre i 5 min., til kødet er stegt. Smag til med salt og peber.
Skræl appelsinerne, fjern de hvide hinder, og skær frugten i skiver.
Bland med oliven, ost i flager og rucola.

Chokolade espres
(4 pers.)Foto: Marianne Bjerre

Ingredienser:
1⁄4 dl stærk kaffe gerne espresso
4 skiver fugtig Chokoladekage eller brownie
1 l chokoladeis.
1⁄2 dl piskefløde
100 g mørk chokolade

Til desserten kan du bage en fugtig chokoladekage eller købe en færdig. Kom kaffe, fløde og chokolade i en tykbundet gryde, og varm forsigtigt massen op, til fløde og kaffe er varm og chokoladen lige er smeltet.
Du kan evt. vælge at smelte over vandbad.
Læg en stor kugle is på hvert stykke kage, og dryp chokoladesaucen hen over. Servér straks.

Lynstegte rejer i hvidløg
(4 pers.)
Foto: Marianne Bjerre
Ingredienser:
400 g thai-rejer
3 fed hvidløg i skiver
2 spsk. olivenolie
250 g cherrytomater
1 spsk. citronsaft
Salt, peber og hakket persille

Til denne forret skal du vælge de halvstore rejer, som ofte kan købes frosne. Begynd med at flække rejerne til halespidsen med en skarp kniv. Steg de flækkede rejer i olivenolie og finthakket hvidløg i ca. 2 min. Tilsæt modne cherrytomater, og steg videre i endnu 1-2 min. Dryp retten med citronsaft, og krydr med salt og peber.
Lige før servering drysses med hakket persille.
30. januar 2006
Mere om Mad

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her for holdbarheden i fryseren for smør, ost, mælk og æg. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i ovnen og på søde karameliserede mandler lavet på panden.

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig...

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående? 

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men...

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det.

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske krydderurter lige ved hånden året rundt. 

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Blåbærmuffins - en supernem opskrift

Mad Er du blevet lækkersulten, får du her en nem opskrift på blåbærmuffins.

Sådan fryser du brød, så det bevarer smag og konsistens

Mad Du kender sikkert allerede til tricket med at fryse brød for en længere holdbarhed. Men du kender garanteret også til et frysebrændt og snasket optøet brød så. Det er slut nu.

Dette sted i køleskabet må du IKKE opbevare dine æg

Mad Vi kan godt blive enige om, at køleskabet - i dansk optik - er det rigtige sted at opbevare æggene. Det er dog ikke lige meget HVOR i kølesk...

Nemme brød på bål eller grill

Mad Nu får snobrødet kamp til stregen. Det tager bare 10 minutter at bage de sunde brød med fyld.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.