Middag uden stress

Mad
Overrask vennerne med en 3-retters menu – uden at du bliver stresset. Det tager højst 1 time at lave menuen


Af Gitte Heidi Rasmussen, idényt nr. 1, 2006
Fotos: Marianne Bjerre

Flanksteak med peberskum
(4 pers.)
Foto: Marianne Bjerre
Ingredienser:
1 kg rodfrugter; pastinak, persillerod, rødbede, gulerod, jordskok, majroe, kålrabi
1 helt hvidløg
Ca. 4 spsk. olivenolie
Timian og rosmarin
Salt, peber og hakket persille.
3⁄4 kg okse- eller kalveflanksteak
4 spsk. olivenolie

Peberskum:
2 spsk. olivenolie
1 rød peber i tern
1 hakket løg
1 dl tør hvidvin
11⁄2 dl kalvebouillon
100 g mascarpone

Skær de skrællede rodfrugter i mindre stykker, hvidløget i fed. Kom delene i et ovnfast fad, dryp med olivenolie, og drys med krydderurter, salt og peber. Bag grønsagerne i ca. 30 min. ved 210°.
Til peberskummet steges peberfrugt og løg i olie i ca. 5 min., uden at det tager farve. Tilsæt hvidvin og bouillon og lad det simre i 10 min. Tilsæt mascarpone og blend saucen. Smag til med salt og peber.
Steg flanksteaken i 4-6 min. på hver side afhængigt af tykkelse, og krydr med salt og peber. Lad kødet hvile lidt, inden det skæres i skiver og serveres med persilledryssede rodfrugter samt peberskum.

Spansk kylling
(4 pers.)
Foto: Marianne Bjerre
Ingredienser:
4 kyllingefileter
4 timiankviste
20 tynde skiver chorizo
4 spsk. olivenolie
11⁄2 dl tør sherry eller hvidvin
100 g blandede oliven
6 appelsiner
100 g manchego-ost
1 stor håndfuld rucola
Salt, peber

Bank kyllingefileterne fladere, læg en timiankvist på hver, og dæk kødet med chorizo.
Brun kyllingefileterne i 2 min. på hver side i olien. Tilsæt sherry, og lad simre i 5 min., til kødet er stegt. Smag til med salt og peber.
Skræl appelsinerne, fjern de hvide hinder, og skær frugten i skiver.
Bland med oliven, ost i flager og rucola.

Chokolade espres
(4 pers.)Foto: Marianne Bjerre

Ingredienser:
1⁄4 dl stærk kaffe gerne espresso
4 skiver fugtig Chokoladekage eller brownie
1 l chokoladeis.
1⁄2 dl piskefløde
100 g mørk chokolade

Til desserten kan du bage en fugtig chokoladekage eller købe en færdig. Kom kaffe, fløde og chokolade i en tykbundet gryde, og varm forsigtigt massen op, til fløde og kaffe er varm og chokoladen lige er smeltet.
Du kan evt. vælge at smelte over vandbad.
Læg en stor kugle is på hvert stykke kage, og dryp chokoladesaucen hen over. Servér straks.

Lynstegte rejer i hvidløg
(4 pers.)
Foto: Marianne Bjerre
Ingredienser:
400 g thai-rejer
3 fed hvidløg i skiver
2 spsk. olivenolie
250 g cherrytomater
1 spsk. citronsaft
Salt, peber og hakket persille

Til denne forret skal du vælge de halvstore rejer, som ofte kan købes frosne. Begynd med at flække rejerne til halespidsen med en skarp kniv. Steg de flækkede rejer i olivenolie og finthakket hvidløg i ca. 2 min. Tilsæt modne cherrytomater, og steg videre i endnu 1-2 min. Dryp retten med citronsaft, og krydr med salt og peber.
Lige før servering drysses med hakket persille.
30 januar 2006
0

Leksikon med de 8 vigtigste typer mel

Du tror sikkert, du er udlært i meltyperne. Hvor svært kan det være? Hvede til franskbrød og rug til rugbrød? Men så læs lige her - du...

0

Spiseløg - hvad er forskellen på rødløg, salatløg, skalotteløg og...

Hvad er det egentlig for nogle løg, vi bruger i vores madlavning og dyrker i vores haver? Bliv dus med rødløg, salatløg, almindelige løg,...

0

Du har sandsynligvis spist æbler forkert hele livet

Hvor svært kan det være at spise et æble korrekt? Vi mennesker har gnasket den dejlige frugt siden stenalderen, og vi vil ikke belæres om...

0

Disse madvarer må du aldrig pakke ind i stanniol

Styr uden om disse typiske fejl, og undgå uønskede stoffer i dine madvarer.

0

8 ting som kan forsvinde som følge af klimaforandringerne

Klimaet forandrer sig, og det bliver vores madvaner snart også nødt til at gøre. Der vil nemlig snart blive knaphed på mange af vores basisv...

0

Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Der er ikke noget bedre end et glas hjemmelavet syltetøj. Men vi er ikke længere så dygtige til gamle tilberedningsmetoder. Så hvad skal...

0

Det sker der med din mad, når en flue lander oven på den

Hører du til dem, der smider din mad ud, når en flue har landet oven på den? Ikke endnu? Så var det måske værd at overveje... For en flue...

0

Derfor er koldt vand bedst til madlavning

Har du indtil nu benyttet varmt vand til din madlavning, så er det på tide at få ændret på køkkenvanen.

0

En verden uden kaffe kan snart være en realitet

Kaffen er en truet art, og klimaforandringerne er synderen. De stigende temperaturer kan i fremtiden sætte en stopper for den globale kaffep...

0

Sådan får du den sidste ketchup ud af flasken

Det er noget af det mest irriterende. I skal have burgere, men ketchupflasken er næsten tømt, og det er umuligt at få den sidste rest ud....

0

Må vandmelon opbevares i køleskabet?

Det er en af de lækreste sommerfrugter, og den skal gerne være iskold, når den skal nydes. Køleskabet er dog ikke det bedste bedste sted at...

0

Hvilke madvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En af disse madvarer behøver du ikke at skylle i vand. De tre øvrige skal ALTID vaskes. Se hvilke fødevarer, der altid skal under hanen, og...

0

Rysteribs – Danmarks nemmeste sommeropskrift

Rysteribs er en af de bedste danske sommertraditioner. Det er opskriften, der næppe kan gå galt. Den kræver kun et godt håndelag, og at du...

0

Sådan sikrer du dig, at en vandmelon er moden

Slæber du alt for tit umodne og melede vandmeloner med hjem? Så skyldes det måske, at du ikke har lært at LÆSE vandmeloner rigtigt. Her er...

0

Fjerne stenene i kirsebær med en flaske

Hvem har en kirsebær-udstener i skuffen? Det kan ikke være mange. Den er heller ikke nødvendig, når du skal udstene kirsebær. Alt du behøver...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.