Mad som hos mormor

Mad
Vi præsenterer 3 fuldtræffere, når du vil servere mad, der smager af sommer og sol.

Af Gitte Heidi Rasmussen, idényt nr. 4, 2006

Grydestegt kylling med rabarberkompot
(4 pers.)
Foto: Marianne Bjerre
Kylling:
1 kylling (1400 g)
salt og peber
bredbladet persille
smør
1 dl kogende vand
50 g smør
citronsaft
ekstra vand eller bouillon
1 dl piskefløde
kulør

Tilbehør:
Agurkesalat:
1 agurk
1 dl lagereddike
1 dl vand
4 spsk. sukker
salt
kværnet peber

Rabarkompot:
400 g rabarber
11⁄2-2 dl sukker
1⁄2 stang vanilje

Krydr kyllingen med salt og peber, og fyld den med persille. Luk den med en kødnål eller tandstikkere. Brun kyllingen på alle sider i smør, tilsæt kogende vand, og lad den simre under låg i ca. 1 time, til kyllingen er mør. Til kompotten kommes de snittede rabarber i en gryde. Drys med sukker. Lad simre med vanilje, til rabarberne er møre. Rør forsigtigt undervejs. Til agurkesalaten røres eddike, vand og sukker sammen, til sukkeret er opløst. Den fintskivede agurk trækker i lagen i ca. 15 min., og lagen smages til med salt og peber. Tag kyllingen op, partér den, og hold den varm. Kom smørret i gryden sammen med citronsaft, lidt ekstra vand samt fløde. Lad saucen koge godt igennem under omrøring, smag til, og justér farven med kulør. Server saucen til kyllingen sammen med rabarberkompot, agurkesalat og små kogte kartofler drysset med hakket persille.

Jordbærroulade med creme
(4 pers.)
Foto: Marianne Bjerre
Dej:
3 æg
125 g sukker
50 g hvedemel
70 g kartoffelmel
1⁄2 tsk. hjortetaksalt

Fyld:
200 g flødeost, fx mascarpone
1⁄2 dl flormelis
1⁄2 liter piskefløde
ca. 500 g jordbær
flormelis til pynt

Pisk æggene til dejen godt sammen, tilsæt sukker, og fortsæt, til det er skummende og luftigt. Sigt hvedemel, kartoffelmel og hjortetaksalt, og vend det i dejen med en grydeske. Beklæd en plade med bagepapir, og smør dejen ud på papiret i et fint jævnt lag. Bag rouladen i 8-10 min. ved 200º. Vend den ud på et stykke bagepapir, træk papiret af, og læg et viskestykke over. Pisk flødeost, flormelis og piskefløde sammen til en tyk og luftig creme. Skær de rengjorte bær i mindre stykker, og vend dem så ned i flødecremen. Smør massen ud på rouladen, og rul den sammen på den lange led. Drys til sidst rouladen med sigtet flormelis.

Tarteletter med rejer & asparges
(12 stk.)
Foto: Marianne Bjerre
Ingredienser:
1 bdt. grønne asparges, 1⁄2 kilo
25 g smør
3 spsk. hvedemel
1⁄4 l aspargesvand
11⁄2 dl piskefløde
salt og peber
citronsaft
400 g store grønlandske rejer
dild eller kørvel
12 tarteletter

Skær den nederste træede del af aspargeserne fra. Kog disse dele i letsaltet vand i ca. 10 min. Si vandet, kasser de træede stykker, og stil ca. 1⁄4 liter aspargesvand til side til saucen. Snit resten af aspargeserne i mindre stykker på skrå, og blancher dem i ca. 2 min. i spilkogende vand. Smelt smørret i en gryde, tilsæt mel og pisk godt, så mel og smør samler sig. Tilsæt aspargesvandet lidt ad gangen. Pisk hele tiden, så massen er blank og uden klumper. Kom piskefløde ved, og kog nu saucen godt igennem. Smag til med salt, friskkværnet peber og lidt citronsaft. Lun tarteletterne i ovnen, så de bliver helt sprøde og varme. Vend rejer og asparges i saucen, og fordel stuvningen i tarteletterne. Pynt med dild eller kørvel, og server straks.


15 april 2006
0

Hjemmelavet chokoladeknas til julemåneden

Denne chokoladekonfekt er så nem, at ethvert barn kan lave den. Chokolade, rosiner og müsli er alt, du behøver til den knasende lækre julego...

0

Italiensk lagkage med friske jordbær

Ingredienser (ca. 8 pers.): Bunde 3 æg 125 g sukker 1 spsk. appelsinsaft 50 g hvedemel 50 g kartoffelmel 1 tsk. bagepulver 3/4 tsk. vaniljes...

0

Kartoffel/tun fad

1 kg skivede rå kartofler 2 ds. afdryppet tun naturel i vand 2 store løg 1/4 l fløde (9 eller 13 pct., red.) revet ost timian salt og...

0

9 tegn på dehydrering, du er nødt til at kende

Det er desværre let at overhøre, når vores krop fortæller os, at den savner - VAND! Her er 9 tegn på dehydrering, som kan være både nyttige...

0

Jordskokkesuppe med svampe

Efteråret banker på, og det er tid til en fyldig jordskokkesuppe med svampe.

0

Hurtig jordbæris

Når det er sommer, er det som om, der aldrig er is nok. Og i nogle få uger er der til gengæld nærmest overflod af friske jordbær. Det kan...

0

Havefestmenu til 12

Få opskrifterne på en lækker menu til havefesten - 120 kroner per person.

0

Fedtfattige æblemuffins

En lækker muffin, der sparer på kalorierne.

0

Mørbrad på kartoffelbund

Utraditionel mørbrad - perfekt til buffeten.

0

Sprød hornfisk

Få en let og lækker opskrift på hornfisk.

0

Salat med kyllingelever

Ingredienser (4 pers.): 500 g kyllingelever 1 spsk. olivenolie 1 spsk. akaciehonningSalt, peber300 g rucolasalat 25 g pinjekerner 2 spsk....

0

Kartoffelsalat med røget laks og artiskok

Ingredienser (4 pers.):600 g kartofler 1 bdt. asparges 1 dåse artiskokhjerter 3 spsk. pesto 1 glas ovnbagte tomater 4 skiver røget laks...

0

Myslistænger

Ingredienser:75 g havregryn 25 g kokosmel 25 g hørfrø 25 g hakkede mandler 25 g rosiner 25 g solsikkekerner 100 g akaciehonning Sådan gør...

0

Godt til grillbøffen

Her er nye ideer til spændende tilbehør, når dagens menu står på en god bøf, der skal grilles i haven.

0

Laksekoteletter i grønt

En let og hurtig ret, som jeg ofte er blevet rost for. 2 laksekoteletter à 125 g, 2 løg, 2-3 gulerødder, 1 peberfrugt i strimler, 250 g...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.