Mad som hos mormor

Mad
Vi præsenterer 3 fuldtræffere, når du vil servere mad, der smager af sommer og sol.

Af Gitte Heidi Rasmussen, idényt nr. 4, 2006

Grydestegt kylling med rabarberkompot
(4 pers.)
Foto: Marianne Bjerre
Kylling:
1 kylling (1400 g)
salt og peber
bredbladet persille
smør
1 dl kogende vand
50 g smør
citronsaft
ekstra vand eller bouillon
1 dl piskefløde
kulør

Tilbehør:
Agurkesalat:
1 agurk
1 dl lagereddike
1 dl vand
4 spsk. sukker
salt
kværnet peber

Rabarkompot:
400 g rabarber
11⁄2-2 dl sukker
1⁄2 stang vanilje

Krydr kyllingen med salt og peber, og fyld den med persille. Luk den med en kødnål eller tandstikkere. Brun kyllingen på alle sider i smør, tilsæt kogende vand, og lad den simre under låg i ca. 1 time, til kyllingen er mør. Til kompotten kommes de snittede rabarber i en gryde. Drys med sukker. Lad simre med vanilje, til rabarberne er møre. Rør forsigtigt undervejs. Til agurkesalaten røres eddike, vand og sukker sammen, til sukkeret er opløst. Den fintskivede agurk trækker i lagen i ca. 15 min., og lagen smages til med salt og peber. Tag kyllingen op, partér den, og hold den varm. Kom smørret i gryden sammen med citronsaft, lidt ekstra vand samt fløde. Lad saucen koge godt igennem under omrøring, smag til, og justér farven med kulør. Server saucen til kyllingen sammen med rabarberkompot, agurkesalat og små kogte kartofler drysset med hakket persille.

Jordbærroulade med creme
(4 pers.)
Foto: Marianne Bjerre
Dej:
3 æg
125 g sukker
50 g hvedemel
70 g kartoffelmel
1⁄2 tsk. hjortetaksalt

Fyld:
200 g flødeost, fx mascarpone
1⁄2 dl flormelis
1⁄2 liter piskefløde
ca. 500 g jordbær
flormelis til pynt

Pisk æggene til dejen godt sammen, tilsæt sukker, og fortsæt, til det er skummende og luftigt. Sigt hvedemel, kartoffelmel og hjortetaksalt, og vend det i dejen med en grydeske. Beklæd en plade med bagepapir, og smør dejen ud på papiret i et fint jævnt lag. Bag rouladen i 8-10 min. ved 200º. Vend den ud på et stykke bagepapir, træk papiret af, og læg et viskestykke over. Pisk flødeost, flormelis og piskefløde sammen til en tyk og luftig creme. Skær de rengjorte bær i mindre stykker, og vend dem så ned i flødecremen. Smør massen ud på rouladen, og rul den sammen på den lange led. Drys til sidst rouladen med sigtet flormelis.

Tarteletter med rejer & asparges
(12 stk.)
Foto: Marianne Bjerre
Ingredienser:
1 bdt. grønne asparges, 1⁄2 kilo
25 g smør
3 spsk. hvedemel
1⁄4 l aspargesvand
11⁄2 dl piskefløde
salt og peber
citronsaft
400 g store grønlandske rejer
dild eller kørvel
12 tarteletter

Skær den nederste træede del af aspargeserne fra. Kog disse dele i letsaltet vand i ca. 10 min. Si vandet, kasser de træede stykker, og stil ca. 1⁄4 liter aspargesvand til side til saucen. Snit resten af aspargeserne i mindre stykker på skrå, og blancher dem i ca. 2 min. i spilkogende vand. Smelt smørret i en gryde, tilsæt mel og pisk godt, så mel og smør samler sig. Tilsæt aspargesvandet lidt ad gangen. Pisk hele tiden, så massen er blank og uden klumper. Kom piskefløde ved, og kog nu saucen godt igennem. Smag til med salt, friskkværnet peber og lidt citronsaft. Lun tarteletterne i ovnen, så de bliver helt sprøde og varme. Vend rejer og asparges i saucen, og fordel stuvningen i tarteletterne. Pynt med dild eller kørvel, og server straks.


15 april 2006
0

75 procent af sprøjtegiften i din krop kommer fra disse 10 fødevare...

Vil du gerne have færre rester fra sprøjtegifte i din krop, så er her 10 fødevarer, som du helst bør spise økologisk.

0

Disse frugter og grøntsager kan give dig allergiske reaktioner

Det er ikke kun pollen i luften, der kan forårsage allergi. Nogle oplever allergiske reaktioner, når de bider i et æble eller i noget seller...

0

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.

0

Derfor bør du tø dine madvarer op på køkkenbordet

Kender du det; du skulle bare lige huske at tage kødet ud af fryseren og smide det i køleskabet inden du tog på arbejde. Det glemte du i...

0

Videnskabeligt bevist: Det er sundt at drikke kaffe

Danskerne drikker 20 millioner kopper kaffe dagligt. Lægevidenskaben har været i tvivl – er det godt eller dårligt for helbreddet? Nu viser...

0

Russisk hakkebøf

Ingredienser (4 pers.):500 g hk. oksekød 1 løg 1 1/2 dl hakkede, syltede rødbeder 1 dl hakket persille 3 spsk. hakkede kapers 2 æg 1⁄2 dl...

0

Rødbedekage

400 g sukker4 æg250 g hvedemel4 tsk. bagepulver4 tsk. stødt kanel1 tsk. stødt nellikeSaften af 12 citron300 g fintrevet rå rødbede3 dl...

0

Kylling i mælk

4 pers.1 stor kylling6 fed hvidløg1 citron3/4 liter mælk80 g salt8-10 salvieblade1 drys hakket persilleTilbehør: kogte kartoflerGnid kylling...

0

Brød med soltørrede tomater

2 dl mælk25 g gær1 dl A-38 eller fromage frais1 tsk. salt1 tsk. honning2 tsk. basilikum2 tsk. oregano2 tsk. timian75 g hakkede soltørrede...

0

Hannes grønsager i krydret kokosmælk

4-6 pers.1 stort løg2 fed hvidløglidt olivenolie1 tsk. stødt koriander2 tsk. stødte kardemommekapsler2 tsk. stødt spidskommen2 spsk. fuldkor...

0

Pærer med knækglasur

4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

0

Lam i asparges

6 pers.1 1/2 kg lammeforkød2 bundter persille1 stor dildkvist10 hvide peberkornSalt400 g hvide aspargesmaizenamel til jævning2 pasteurisered...

0

Rødfisk med porrer og squash

Ingredienser: 3/4 kg rødfisk eller anden fast hvid fisk 25 g smør citronsaft salt, peber 4 porrer i mindre stykker 2 squash i halve skiver...

0

Milkshake med yoghurt

250 g frosne bær (fx jordbær/hindbær) 2 dl yoghurt naturel flormelis efter smag Hæld de frosne bær i en blender, og blend frugten til en...

0

Kyllingegryde med mango og appelsin

4 pers. En ret, der er let at lave, smager pragtfuldt, og så er den kalorielet. Retten kan laves med forskelligt kød; kylling, okse- eller...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.