Mad som hos mormor

Mad
Vi præsenterer 3 fuldtræffere, når du vil servere mad, der smager af sommer og sol.

Af Gitte Heidi Rasmussen, idényt nr. 4, 2006

Grydestegt kylling med rabarberkompot
(4 pers.)
Foto: Marianne Bjerre
Kylling:
1 kylling (1400 g)
salt og peber
bredbladet persille
smør
1 dl kogende vand
50 g smør
citronsaft
ekstra vand eller bouillon
1 dl piskefløde
kulør

Tilbehør:
Agurkesalat:
1 agurk
1 dl lagereddike
1 dl vand
4 spsk. sukker
salt
kværnet peber

Rabarkompot:
400 g rabarber
11⁄2-2 dl sukker
1⁄2 stang vanilje

Krydr kyllingen med salt og peber, og fyld den med persille. Luk den med en kødnål eller tandstikkere. Brun kyllingen på alle sider i smør, tilsæt kogende vand, og lad den simre under låg i ca. 1 time, til kyllingen er mør. Til kompotten kommes de snittede rabarber i en gryde. Drys med sukker. Lad simre med vanilje, til rabarberne er møre. Rør forsigtigt undervejs. Til agurkesalaten røres eddike, vand og sukker sammen, til sukkeret er opløst. Den fintskivede agurk trækker i lagen i ca. 15 min., og lagen smages til med salt og peber. Tag kyllingen op, partér den, og hold den varm. Kom smørret i gryden sammen med citronsaft, lidt ekstra vand samt fløde. Lad saucen koge godt igennem under omrøring, smag til, og justér farven med kulør. Server saucen til kyllingen sammen med rabarberkompot, agurkesalat og små kogte kartofler drysset med hakket persille.

Jordbærroulade med creme
(4 pers.)
Foto: Marianne Bjerre
Dej:
3 æg
125 g sukker
50 g hvedemel
70 g kartoffelmel
1⁄2 tsk. hjortetaksalt

Fyld:
200 g flødeost, fx mascarpone
1⁄2 dl flormelis
1⁄2 liter piskefløde
ca. 500 g jordbær
flormelis til pynt

Pisk æggene til dejen godt sammen, tilsæt sukker, og fortsæt, til det er skummende og luftigt. Sigt hvedemel, kartoffelmel og hjortetaksalt, og vend det i dejen med en grydeske. Beklæd en plade med bagepapir, og smør dejen ud på papiret i et fint jævnt lag. Bag rouladen i 8-10 min. ved 200º. Vend den ud på et stykke bagepapir, træk papiret af, og læg et viskestykke over. Pisk flødeost, flormelis og piskefløde sammen til en tyk og luftig creme. Skær de rengjorte bær i mindre stykker, og vend dem så ned i flødecremen. Smør massen ud på rouladen, og rul den sammen på den lange led. Drys til sidst rouladen med sigtet flormelis.

Tarteletter med rejer & asparges
(12 stk.)
Foto: Marianne Bjerre
Ingredienser:
1 bdt. grønne asparges, 1⁄2 kilo
25 g smør
3 spsk. hvedemel
1⁄4 l aspargesvand
11⁄2 dl piskefløde
salt og peber
citronsaft
400 g store grønlandske rejer
dild eller kørvel
12 tarteletter

Skær den nederste træede del af aspargeserne fra. Kog disse dele i letsaltet vand i ca. 10 min. Si vandet, kasser de træede stykker, og stil ca. 1⁄4 liter aspargesvand til side til saucen. Snit resten af aspargeserne i mindre stykker på skrå, og blancher dem i ca. 2 min. i spilkogende vand. Smelt smørret i en gryde, tilsæt mel og pisk godt, så mel og smør samler sig. Tilsæt aspargesvandet lidt ad gangen. Pisk hele tiden, så massen er blank og uden klumper. Kom piskefløde ved, og kog nu saucen godt igennem. Smag til med salt, friskkværnet peber og lidt citronsaft. Lun tarteletterne i ovnen, så de bliver helt sprøde og varme. Vend rejer og asparges i saucen, og fordel stuvningen i tarteletterne. Pynt med dild eller kørvel, og server straks.


15 april 2006
0

Leksikon med de 8 vigtigste typer mel

Du tror sikkert, du er udlært i meltyperne. Hvor svært kan det være? Hvede til franskbrød og rug til rugbrød? Men så læs lige her - du...

0

Spiseløg - hvad er forskellen på rødløg, salatløg, skalotteløg og...

Hvad er det egentlig for nogle løg, vi bruger i vores madlavning og dyrker i vores haver? Bliv dus med rødløg, salatløg, almindelige løg,...

0

Du har sandsynligvis spist æbler forkert hele livet

Hvor svært kan det være at spise et æble korrekt? Vi mennesker har gnasket den dejlige frugt siden stenalderen, og vi vil ikke belæres om...

0

Disse madvarer må du aldrig pakke ind i stanniol

Styr uden om disse typiske fejl, og undgå uønskede stoffer i dine madvarer.

0

8 ting som kan forsvinde som følge af klimaforandringerne

Klimaet forandrer sig, og det bliver vores madvaner snart også nødt til at gøre. Der vil nemlig snart blive knaphed på mange af vores basisv...

0

Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Der er ikke noget bedre end et glas hjemmelavet syltetøj. Men vi er ikke længere så dygtige til gamle tilberedningsmetoder. Så hvad skal...

0

Det sker der med din mad, når en flue lander oven på den

Hører du til dem, der smider din mad ud, når en flue har landet oven på den? Ikke endnu? Så var det måske værd at overveje... For en flue...

0

Derfor er koldt vand bedst til madlavning

Har du indtil nu benyttet varmt vand til din madlavning, så er det på tide at få ændret på køkkenvanen.

0

En verden uden kaffe kan snart være en realitet

Kaffen er en truet art, og klimaforandringerne er synderen. De stigende temperaturer kan i fremtiden sætte en stopper for den globale kaffep...

0

Sådan får du den sidste ketchup ud af flasken

Det er noget af det mest irriterende. I skal have burgere, men ketchupflasken er næsten tømt, og det er umuligt at få den sidste rest ud....

0

Må vandmelon opbevares i køleskabet?

Det er en af de lækreste sommerfrugter, og den skal gerne være iskold, når den skal nydes. Køleskabet er dog ikke det bedste bedste sted at...

0

Hvilke madvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En af disse madvarer behøver du ikke at skylle i vand. De tre øvrige skal ALTID vaskes. Se hvilke fødevarer, der altid skal under hanen, og...

0

Rysteribs – Danmarks nemmeste sommeropskrift

Rysteribs er en af de bedste danske sommertraditioner. Det er opskriften, der næppe kan gå galt. Den kræver kun et godt håndelag, og at du...

0

Sådan sikrer du dig, at en vandmelon er moden

Slæber du alt for tit umodne og melede vandmeloner med hjem? Så skyldes det måske, at du ikke har lært at LÆSE vandmeloner rigtigt. Her er...

0

Fjerne stenene i kirsebær med en flaske

Hvem har en kirsebær-udstener i skuffen? Det kan ikke være mange. Den er heller ikke nødvendig, når du skal udstene kirsebær. Alt du behøver...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.