Mad som hos mormor

Mad
Vi præsenterer 3 fuldtræffere, når du vil servere mad, der smager af sommer og sol.

Af Gitte Heidi Rasmussen, idényt nr. 4, 2006

Grydestegt kylling med rabarberkompot
(4 pers.)
Foto: Marianne Bjerre
Kylling:
1 kylling (1400 g)
salt og peber
bredbladet persille
smør
1 dl kogende vand
50 g smør
citronsaft
ekstra vand eller bouillon
1 dl piskefløde
kulør

Tilbehør:
Agurkesalat:
1 agurk
1 dl lagereddike
1 dl vand
4 spsk. sukker
salt
kværnet peber

Rabarkompot:
400 g rabarber
11⁄2-2 dl sukker
1⁄2 stang vanilje

Krydr kyllingen med salt og peber, og fyld den med persille. Luk den med en kødnål eller tandstikkere. Brun kyllingen på alle sider i smør, tilsæt kogende vand, og lad den simre under låg i ca. 1 time, til kyllingen er mør. Til kompotten kommes de snittede rabarber i en gryde. Drys med sukker. Lad simre med vanilje, til rabarberne er møre. Rør forsigtigt undervejs. Til agurkesalaten røres eddike, vand og sukker sammen, til sukkeret er opløst. Den fintskivede agurk trækker i lagen i ca. 15 min., og lagen smages til med salt og peber. Tag kyllingen op, partér den, og hold den varm. Kom smørret i gryden sammen med citronsaft, lidt ekstra vand samt fløde. Lad saucen koge godt igennem under omrøring, smag til, og justér farven med kulør. Server saucen til kyllingen sammen med rabarberkompot, agurkesalat og små kogte kartofler drysset med hakket persille.

Jordbærroulade med creme
(4 pers.)
Foto: Marianne Bjerre
Dej:
3 æg
125 g sukker
50 g hvedemel
70 g kartoffelmel
1⁄2 tsk. hjortetaksalt

Fyld:
200 g flødeost, fx mascarpone
1⁄2 dl flormelis
1⁄2 liter piskefløde
ca. 500 g jordbær
flormelis til pynt

Pisk æggene til dejen godt sammen, tilsæt sukker, og fortsæt, til det er skummende og luftigt. Sigt hvedemel, kartoffelmel og hjortetaksalt, og vend det i dejen med en grydeske. Beklæd en plade med bagepapir, og smør dejen ud på papiret i et fint jævnt lag. Bag rouladen i 8-10 min. ved 200º. Vend den ud på et stykke bagepapir, træk papiret af, og læg et viskestykke over. Pisk flødeost, flormelis og piskefløde sammen til en tyk og luftig creme. Skær de rengjorte bær i mindre stykker, og vend dem så ned i flødecremen. Smør massen ud på rouladen, og rul den sammen på den lange led. Drys til sidst rouladen med sigtet flormelis.

Tarteletter med rejer & asparges
(12 stk.)
Foto: Marianne Bjerre
Ingredienser:
1 bdt. grønne asparges, 1⁄2 kilo
25 g smør
3 spsk. hvedemel
1⁄4 l aspargesvand
11⁄2 dl piskefløde
salt og peber
citronsaft
400 g store grønlandske rejer
dild eller kørvel
12 tarteletter

Skær den nederste træede del af aspargeserne fra. Kog disse dele i letsaltet vand i ca. 10 min. Si vandet, kasser de træede stykker, og stil ca. 1⁄4 liter aspargesvand til side til saucen. Snit resten af aspargeserne i mindre stykker på skrå, og blancher dem i ca. 2 min. i spilkogende vand. Smelt smørret i en gryde, tilsæt mel og pisk godt, så mel og smør samler sig. Tilsæt aspargesvandet lidt ad gangen. Pisk hele tiden, så massen er blank og uden klumper. Kom piskefløde ved, og kog nu saucen godt igennem. Smag til med salt, friskkværnet peber og lidt citronsaft. Lun tarteletterne i ovnen, så de bliver helt sprøde og varme. Vend rejer og asparges i saucen, og fordel stuvningen i tarteletterne. Pynt med dild eller kørvel, og server straks.


15. april 2006
Mere om Mad

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig? Her får du 3 smarte måder at fryse din avocado på.

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående?

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men der findes faktisk en rigtig god forklaring på, hvorfor vi hungrer efter de usunde sager – og måske tilmed en god undskyldning.

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det.

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske...

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Blåbærmuffins - en supernem opskrift

Mad Er du blevet lækkersulten, får du her en nem opskrift på blåbærmuffins.

Sådan fryser du brød, så det bevarer smag og konsistens

Mad Du kender sikkert allerede til tricket med at fryse brød for en længere holdbarhed. Men du kender garanteret også til et frysebrændt og...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.