Nemme opskrifter med hyldeblomst og hyldebær

Mad

Vi elsker hylden for dens smag. Og så er der oven i købet to af slagsen. For hylden giver af sine gaver to gange om året. Se 3 opskrifter med hyldebær og 3 med hyldeblomst her. Og læs om nogle af de historier om magi og trolddom, der knytter sig til hylden.

To i én: hyldeblomst og kort tid senere - hyldebær
To i én: hyldeblomst og kort tid senere - hyldebær Foto: Annemette Olesen og iStock

Den hedenske hyld

Når hylden blomstrer, er det midsommer. Over hele landet kan vi dufte den gamle kulturplantes små, fine, hvide blomster og samtidig glæde og undre os over hyldens historie.

Da danskerne dyrkede asetroen, mente man, at gudinden Freja boede i hylden. Og den har da også helt fra gammel tid spillet en vigtig rolle i hverdagslivet. Fx var det godt at have en hyld voksende ved sit hus, fordi den skærmede mod alt ondt. Og nogle steder i landet var der tradition for, at folk i respekt tog hatten af, når de passerede en hyld. Man måtte heller ikke fælde hylden ved sit hus uden at plante en ny, ellers ville ulykken banke på.

Vigtige vitaminer I hylden

En anden forklaring på, at hylden har været omgærdet med respekt, er, at den i knappe tider har hjulpet folk i små kår. De modne hyldebær var et godt kosttilskud, når maden var knap. I dag ved vi, at bærrene er rige på bl.a. det vigtige C-vitamin.

Dertil har hylden lægende egenskaber. Bl.a. virker blomsterne feberstillende. Og de modne bær hjælper forkølede og influenzaramte. De fleste af os har nok fået serveret en kop varm hyldebærsaft, når halsen drillede, og et ældre mundheld siger da også, at i de huse, hvor man har hyld, kål og honning, kommer lægen sjældent på besøg.

Fra blomst til bær

Ud over sit ry som lægeplante er hylden en rigtig nytteplante. Den duftende hyld holder myg væk, og derfor kan det være en god idé at sidde under den blomstrende hyld i midsommernatten – så man måske undgår myggebid. Man kan også sætte et par grene i en vase i sit soveværelse, så de irriterende myg bliver ude.

Når hylden blomstrer, kan du indsamle blomsterskærmene. De kan nydes i frisk stand, eller du kan tørre dem og anvende dem i teer. De er fortrinlige til at lave sommerdrikke og vin af, og en håndfuld blomster i gærdejen giver et velsmagende brød.

Fotos: Anemette Olesen

Nye hyldesorter

Hyldebusken kan blive op til 5 meter i højde og omkreds. Busken er ikke specielt krævende, men den foretrækker dog en let og fugtig jord.

Hylden kan vokse overalt og sår sig selv, men på planteskolen kan du købe forædlede sorter af hyld, som har større bær og smukt løv. Du kan bl.a. vælge følgende sorter.

  • Sambucus nigra ‘Sambu’ får kraftigt farvende bær, der modner tidligt
  • Sambucus nigra ‘Korsør’ er mere mild i smagen og har mindre farveindhold

Opskrifter med hyldeblomst

Foto: Anemette OlesenHyldeblomstdrik

ca. 20 hyldeblomstskærme
2 citroner i tynde skiver
1 liter vand
1 kg farin
20 g vin- eller citronsyre
1 tsk. Natron

Hyldeblomstskærmene og skivede citroner lægges lagvis i en stenkrukke eller en gryde. Vandet bringes i kog, og heri opløses farinen. Sukkervandet afkøles, og vin- eller citronsyre opløses heri. Sukkervandet hældes over hyldeblomster og citronskiver, som trækker i lagen i 3 døgn. Rør i lagen af og til for at få blomsteraromaen ud i vandet. Saften sies og tilsættes natron. Hyldedrikken nydes spædet op med koldt vand, en skive citron og isterninger.

Hyldekærester

12 hyldeblomstskærme
125 g mel
3 dl ylette eller fløde
2 æg
1⁄4 tsk. salt
1 tsk. vaniljesukker
30 g smør
olie

Pluk skærmene – helst mens de er i knop. Rør mel og ylette sammen, og pisk æggene heri. Smag til med salt og vaniljesukker. Smelt smørret, og rør det i dejen. Dyp de enkelte klaser i dejen, og steg dem gyldne i olie på en hed pande. Spises af stilken.

Brød med hyldeblomster

3-4 hyldeblomstskærme
1 spsk. sukker
40 g gær
2 dl væske (valle, urtete e.l.)
1 tsk. salt
2 æg
ca. 250 g hvedemel


Afrib skærmene. Læg blomsterne i en skål, og drys dem med sukker. Hæld væsken over, og smuldr gæren ud heri. Tilsæt salt og æg, og rør det godt sammen. Drys mel i, til det har opsuget al væske. Ælt dejen på et melet bord, og form det til to runde kuglebrød. Lad dejen hæve i ca. 15 min., og bag brødet i ovnen ved 200 grader i ca. 30 min.

Opskrifter med hyldebær

Hyldebærmarmelade

250 g modne hyldebær
500 g æbler, der indeholder pektin (sure)
1 dl appelsinjuice
ca. 2 dl honning eller sukker


Hyldebærrene ribbes af stænglerne. Æblerne udhules og skæres i småstykker. Bær og æbler sættes over at koge sammen med juicen, og der lægges låg på. Lad det småkoge i ca. 10 min., tilsæt honning, og smag til, mængden afhænger af æblernes surhed. Hvis marmeladen er for flydende, kan der tilsættes et geleringsmiddel.

Foto: Anemette Olesen
Blomsterskærme, citron og sukker bliver til en læskende drik
Foto: Anemette Olesen
Blomstrende hyldebuske er et smukt syn
Foto: Anemette Olesen
De modne hyldebær er fyldt med naturligt C-vitamin

Hyldebærsaft

1 kg hyldebær
2-4 dl vand
1 tsk. kanel
ca. 300 g sukker

Afrib bærrene. Kom dem i en gryde, tilsæt kanel og vand, så det dækker. Vandet bringes i kog, og bærrene simrer i ca. 20 min. Si saften gennem en si eller et klæde, og mål den “tilbage” i den rene gryde. Tilsæt 20 g sukker pr. dl saft. Kog saften igennem, og hæld den på skoldede og rengjorte flasker. Tilsæt evt. konserveringsvæske. Saften kan evt. fryses i rengjorte plastflasker.

Hyldebærsuppe

1 liter hyldebærsaft
1 tsk. reven skal fra usprøjtet citron
1⁄2 liter vand
2 spsk. kartoffelmel


Hyldebærsaft og citronskal opvarmes. Kartoffelmelet røres ud i lid af vandet. Resten af vandet tilsættes suppen, der opvarmes til kogepunktet. Melblandingen tilsættes i en tynd stråle. Suppen er klar til servering, når den har opnået en fyldig konsistens. Serveres med æble- eller pærestykker.

5. juni 2016
Mere om Mad

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Ny undersøgelse: Spiser du økologisk, er du sundere

Mad Ny forskning bekræfter, at de mennesker, der spiser økologisk, generelt lever sundere, end de mennesker, der ikke spiser økologisk.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet. Vores opskrift er kun peppet en lille smule op med chorizo-pølser i stedet for cocktail-pølser. Ellers er alt i denne mørbradgryde, som vor mormor lavede den.

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

Flirtende frikadeller

Mad Illustrationer: Suzanne Moffat4 pers.400 g hakket svinekød8 spsk. couscous1-1 1/2 tsk. salt1/2 tsk. peber1 finthakket løg2 store æg1/4 tsk. tørret chili2 tsk. stødt spidskommen2 fed hvidløgFrisk hakket persille30 g fetaOlie til stegningKom couscous i 1 1/2 dl kogende vand, og lad det trække 5 min. under låg. Rør kødet sammen med salt, peber, løg, æg, chili, spidskommen og knust hvidløg.Bland persille, smuldret feta og couscous i farsen, og form den til cirka 20 frikadeller.Brun dem i olie ved god varme. Skru ned til middel varme, og steg frikadellerne færdige cirka 6 min.Connie Andersen, Kolding Læs også: Danske frikadeller på den nemme og børnevenlige facon

Slanke-frikadeller

Mad 4 pers. 500 g hakket kalkunkød 2 mellemstore gulerødder groft revet 2 spsk. hvedemel 1 æg 1 dl yoghurt naturel eller fromage blanc 1-2...

Frikadeller med bacon og tomat

Mad Ingredienser (4 pers.):400 g hakket svinekød 8-10%1 tsk. salt1 stort løg2 mellemstore gulerødder1 æg3 spsk. hvedemel1 dl mælk1⁄4 tsk....

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.