Nemme opskrifter med hyldeblomst og hyldebær

Mad

Vi elsker hylden for dens smag. Og så er der oven i købet to af slagsen. For hylden giver af sine gaver to gange om året. Se 3 opskrifter med hyldebær og 3 med hyldeblomst her. Og læs om nogle af de historier om magi og trolddom, der knytter sig til hylden.

To i én: hyldeblomst og kort tid senere - hyldebær
To i én: hyldeblomst og kort tid senere - hyldebær Foto: Annemette Olesen og iStock

Den hedenske hyld

Når hylden blomstrer, er det midsommer. Over hele landet kan vi dufte den gamle kulturplantes små, fine, hvide blomster og samtidig glæde og undre os over hyldens historie.

Da danskerne dyrkede asetroen, mente man, at gudinden Freja boede i hylden. Og den har da også helt fra gammel tid spillet en vigtig rolle i hverdagslivet. Fx var det godt at have en hyld voksende ved sit hus, fordi den skærmede mod alt ondt. Og nogle steder i landet var der tradition for, at folk i respekt tog hatten af, når de passerede en hyld. Man måtte heller ikke fælde hylden ved sit hus uden at plante en ny, ellers ville ulykken banke på.

Vigtige vitaminer I hylden

En anden forklaring på, at hylden har været omgærdet med respekt, er, at den i knappe tider har hjulpet folk i små kår. De modne hyldebær var et godt kosttilskud, når maden var knap. I dag ved vi, at bærrene er rige på bl.a. det vigtige C-vitamin.

Dertil har hylden lægende egenskaber. Bl.a. virker blomsterne feberstillende. Og de modne bær hjælper forkølede og influenzaramte. De fleste af os har nok fået serveret en kop varm hyldebærsaft, når halsen drillede, og et ældre mundheld siger da også, at i de huse, hvor man har hyld, kål og honning, kommer lægen sjældent på besøg.

Fra blomst til bær

Ud over sit ry som lægeplante er hylden en rigtig nytteplante. Den duftende hyld holder myg væk, og derfor kan det være en god idé at sidde under den blomstrende hyld i midsommernatten – så man måske undgår myggebid. Man kan også sætte et par grene i en vase i sit soveværelse, så de irriterende myg bliver ude.

Når hylden blomstrer, kan du indsamle blomsterskærmene. De kan nydes i frisk stand, eller du kan tørre dem og anvende dem i teer. De er fortrinlige til at lave sommerdrikke og vin af, og en håndfuld blomster i gærdejen giver et velsmagende brød.

Fotos: Anemette Olesen

Nye hyldesorter

Hyldebusken kan blive op til 5 meter i højde og omkreds. Busken er ikke specielt krævende, men den foretrækker dog en let og fugtig jord.

Hylden kan vokse overalt og sår sig selv, men på planteskolen kan du købe forædlede sorter af hyld, som har større bær og smukt løv. Du kan bl.a. vælge følgende sorter.

  • Sambucus nigra ‘Sambu’ får kraftigt farvende bær, der modner tidligt
  • Sambucus nigra ‘Korsør’ er mere mild i smagen og har mindre farveindhold

Opskrifter med hyldeblomst

Foto: Anemette OlesenHyldeblomstdrik

ca. 20 hyldeblomstskærme
2 citroner i tynde skiver
1 liter vand
1 kg farin
20 g vin- eller citronsyre
1 tsk. Natron

Hyldeblomstskærmene og skivede citroner lægges lagvis i en stenkrukke eller en gryde. Vandet bringes i kog, og heri opløses farinen. Sukkervandet afkøles, og vin- eller citronsyre opløses heri. Sukkervandet hældes over hyldeblomster og citronskiver, som trækker i lagen i 3 døgn. Rør i lagen af og til for at få blomsteraromaen ud i vandet. Saften sies og tilsættes natron. Hyldedrikken nydes spædet op med koldt vand, en skive citron og isterninger.

Hyldekærester

12 hyldeblomstskærme
125 g mel
3 dl ylette eller fløde
2 æg
1⁄4 tsk. salt
1 tsk. vaniljesukker
30 g smør
olie

Pluk skærmene – helst mens de er i knop. Rør mel og ylette sammen, og pisk æggene heri. Smag til med salt og vaniljesukker. Smelt smørret, og rør det i dejen. Dyp de enkelte klaser i dejen, og steg dem gyldne i olie på en hed pande. Spises af stilken.

Brød med hyldeblomster

3-4 hyldeblomstskærme
1 spsk. sukker
40 g gær
2 dl væske (valle, urtete e.l.)
1 tsk. salt
2 æg
ca. 250 g hvedemel


Afrib skærmene. Læg blomsterne i en skål, og drys dem med sukker. Hæld væsken over, og smuldr gæren ud heri. Tilsæt salt og æg, og rør det godt sammen. Drys mel i, til det har opsuget al væske. Ælt dejen på et melet bord, og form det til to runde kuglebrød. Lad dejen hæve i ca. 15 min., og bag brødet i ovnen ved 200 grader i ca. 30 min.

Opskrifter med hyldebær

Hyldebærmarmelade

250 g modne hyldebær
500 g æbler, der indeholder pektin (sure)
1 dl appelsinjuice
ca. 2 dl honning eller sukker


Hyldebærrene ribbes af stænglerne. Æblerne udhules og skæres i småstykker. Bær og æbler sættes over at koge sammen med juicen, og der lægges låg på. Lad det småkoge i ca. 10 min., tilsæt honning, og smag til, mængden afhænger af æblernes surhed. Hvis marmeladen er for flydende, kan der tilsættes et geleringsmiddel.

Foto: Anemette Olesen
Blomsterskærme, citron og sukker bliver til en læskende drik
Foto: Anemette Olesen
Blomstrende hyldebuske er et smukt syn
Foto: Anemette Olesen
De modne hyldebær er fyldt med naturligt C-vitamin

Hyldebærsaft

1 kg hyldebær
2-4 dl vand
1 tsk. kanel
ca. 300 g sukker

Afrib bærrene. Kom dem i en gryde, tilsæt kanel og vand, så det dækker. Vandet bringes i kog, og bærrene simrer i ca. 20 min. Si saften gennem en si eller et klæde, og mål den “tilbage” i den rene gryde. Tilsæt 20 g sukker pr. dl saft. Kog saften igennem, og hæld den på skoldede og rengjorte flasker. Tilsæt evt. konserveringsvæske. Saften kan evt. fryses i rengjorte plastflasker.

Hyldebærsuppe

1 liter hyldebærsaft
1 tsk. reven skal fra usprøjtet citron
1⁄2 liter vand
2 spsk. kartoffelmel


Hyldebærsaft og citronskal opvarmes. Kartoffelmelet røres ud i lid af vandet. Resten af vandet tilsættes suppen, der opvarmes til kogepunktet. Melblandingen tilsættes i en tynd stråle. Suppen er klar til servering, når den har opnået en fyldig konsistens. Serveres med æble- eller pærestykker.

5 juni 2016
0

Leksikon med de 8 vigtigste typer mel

Du tror sikkert, du er udlært i meltyperne. Hvor svært kan det være? Hvede til franskbrød og rug til rugbrød? Men så læs lige her - du...

0

Spiseløg - hvad er forskellen på rødløg, salatløg, skalotteløg og...

Hvad er det egentlig for nogle løg, vi bruger i vores madlavning og dyrker i vores haver? Bliv dus med rødløg, salatløg, almindelige løg,...

0

Du har sandsynligvis spist æbler forkert hele livet

Hvor svært kan det være at spise et æble korrekt? Vi mennesker har gnasket den dejlige frugt siden stenalderen, og vi vil ikke belæres om...

0

Disse madvarer må du aldrig pakke ind i stanniol

Styr uden om disse typiske fejl, og undgå uønskede stoffer i dine madvarer.

0

8 ting som kan forsvinde som følge af klimaforandringerne

Klimaet forandrer sig, og det bliver vores madvaner snart også nødt til at gøre. Der vil nemlig snart blive knaphed på mange af vores basisv...

0

Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Der er ikke noget bedre end et glas hjemmelavet syltetøj. Men vi er ikke længere så dygtige til gamle tilberedningsmetoder. Så hvad skal...

0

Det sker der med din mad, når en flue lander oven på den

Hører du til dem, der smider din mad ud, når en flue har landet oven på den? Ikke endnu? Så var det måske værd at overveje... For en flue...

0

Derfor er koldt vand bedst til madlavning

Har du indtil nu benyttet varmt vand til din madlavning, så er det på tide at få ændret på køkkenvanen.

0

En verden uden kaffe kan snart være en realitet

Kaffen er en truet art, og klimaforandringerne er synderen. De stigende temperaturer kan i fremtiden sætte en stopper for den globale kaffep...

0

Sådan får du den sidste ketchup ud af flasken

Det er noget af det mest irriterende. I skal have burgere, men ketchupflasken er næsten tømt, og det er umuligt at få den sidste rest ud....

0

Må vandmelon opbevares i køleskabet?

Det er en af de lækreste sommerfrugter, og den skal gerne være iskold, når den skal nydes. Køleskabet er dog ikke det bedste bedste sted at...

0

Hvilke madvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En af disse madvarer behøver du ikke at skylle i vand. De tre øvrige skal ALTID vaskes. Se hvilke fødevarer, der altid skal under hanen, og...

0

Rysteribs – Danmarks nemmeste sommeropskrift

Rysteribs er en af de bedste danske sommertraditioner. Det er opskriften, der næppe kan gå galt. Den kræver kun et godt håndelag, og at du...

0

Sådan sikrer du dig, at en vandmelon er moden

Slæber du alt for tit umodne og melede vandmeloner med hjem? Så skyldes det måske, at du ikke har lært at LÆSE vandmeloner rigtigt. Her er...

0

Fjerne stenene i kirsebær med en flaske

Hvem har en kirsebær-udstener i skuffen? Det kan ikke være mange. Den er heller ikke nødvendig, når du skal udstene kirsebær. Alt du behøver...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.