Nemme opskrifter med hyldeblomst og hyldebær

Mad

Vi elsker hylden for dens smag. Og så er der oven i købet to af slagsen. For hylden giver af sine gaver to gange om året. Se 3 opskrifter med hyldebær og 3 med hyldeblomst her. Og læs om nogle af de historier om magi og trolddom, der knytter sig til hylden.

To i én: hyldeblomst og kort tid senere - hyldebær
To i én: hyldeblomst og kort tid senere - hyldebær Foto: Annemette Olesen og iStock

Den hedenske hyld

Når hylden blomstrer, er det midsommer. Over hele landet kan vi dufte den gamle kulturplantes små, fine, hvide blomster og samtidig glæde og undre os over hyldens historie.

Da danskerne dyrkede asetroen, mente man, at gudinden Freja boede i hylden. Og den har da også helt fra gammel tid spillet en vigtig rolle i hverdagslivet. Fx var det godt at have en hyld voksende ved sit hus, fordi den skærmede mod alt ondt. Og nogle steder i landet var der tradition for, at folk i respekt tog hatten af, når de passerede en hyld. Man måtte heller ikke fælde hylden ved sit hus uden at plante en ny, ellers ville ulykken banke på.

Vigtige vitaminer I hylden

En anden forklaring på, at hylden har været omgærdet med respekt, er, at den i knappe tider har hjulpet folk i små kår. De modne hyldebær var et godt kosttilskud, når maden var knap. I dag ved vi, at bærrene er rige på bl.a. det vigtige C-vitamin.

Dertil har hylden lægende egenskaber. Bl.a. virker blomsterne feberstillende. Og de modne bær hjælper forkølede og influenzaramte. De fleste af os har nok fået serveret en kop varm hyldebærsaft, når halsen drillede, og et ældre mundheld siger da også, at i de huse, hvor man har hyld, kål og honning, kommer lægen sjældent på besøg.

Fra blomst til bær

Ud over sit ry som lægeplante er hylden en rigtig nytteplante. Den duftende hyld holder myg væk, og derfor kan det være en god idé at sidde under den blomstrende hyld i midsommernatten – så man måske undgår myggebid. Man kan også sætte et par grene i en vase i sit soveværelse, så de irriterende myg bliver ude.

Når hylden blomstrer, kan du indsamle blomsterskærmene. De kan nydes i frisk stand, eller du kan tørre dem og anvende dem i teer. De er fortrinlige til at lave sommerdrikke og vin af, og en håndfuld blomster i gærdejen giver et velsmagende brød.

Fotos: Anemette Olesen

Nye hyldesorter

Hyldebusken kan blive op til 5 meter i højde og omkreds. Busken er ikke specielt krævende, men den foretrækker dog en let og fugtig jord.

Hylden kan vokse overalt og sår sig selv, men på planteskolen kan du købe forædlede sorter af hyld, som har større bær og smukt løv. Du kan bl.a. vælge følgende sorter.

  • Sambucus nigra ‘Sambu’ får kraftigt farvende bær, der modner tidligt
  • Sambucus nigra ‘Korsør’ er mere mild i smagen og har mindre farveindhold

Opskrifter med hyldeblomst

Foto: Anemette OlesenHyldeblomstdrik

ca. 20 hyldeblomstskærme
2 citroner i tynde skiver
1 liter vand
1 kg farin
20 g vin- eller citronsyre
1 tsk. Natron

Hyldeblomstskærmene og skivede citroner lægges lagvis i en stenkrukke eller en gryde. Vandet bringes i kog, og heri opløses farinen. Sukkervandet afkøles, og vin- eller citronsyre opløses heri. Sukkervandet hældes over hyldeblomster og citronskiver, som trækker i lagen i 3 døgn. Rør i lagen af og til for at få blomsteraromaen ud i vandet. Saften sies og tilsættes natron. Hyldedrikken nydes spædet op med koldt vand, en skive citron og isterninger.

Hyldekærester

12 hyldeblomstskærme
125 g mel
3 dl ylette eller fløde
2 æg
1⁄4 tsk. salt
1 tsk. vaniljesukker
30 g smør
olie

Pluk skærmene – helst mens de er i knop. Rør mel og ylette sammen, og pisk æggene heri. Smag til med salt og vaniljesukker. Smelt smørret, og rør det i dejen. Dyp de enkelte klaser i dejen, og steg dem gyldne i olie på en hed pande. Spises af stilken.

Brød med hyldeblomster

3-4 hyldeblomstskærme
1 spsk. sukker
40 g gær
2 dl væske (valle, urtete e.l.)
1 tsk. salt
2 æg
ca. 250 g hvedemel


Afrib skærmene. Læg blomsterne i en skål, og drys dem med sukker. Hæld væsken over, og smuldr gæren ud heri. Tilsæt salt og æg, og rør det godt sammen. Drys mel i, til det har opsuget al væske. Ælt dejen på et melet bord, og form det til to runde kuglebrød. Lad dejen hæve i ca. 15 min., og bag brødet i ovnen ved 200 grader i ca. 30 min.

Opskrifter med hyldebær

Hyldebærmarmelade

250 g modne hyldebær
500 g æbler, der indeholder pektin (sure)
1 dl appelsinjuice
ca. 2 dl honning eller sukker


Hyldebærrene ribbes af stænglerne. Æblerne udhules og skæres i småstykker. Bær og æbler sættes over at koge sammen med juicen, og der lægges låg på. Lad det småkoge i ca. 10 min., tilsæt honning, og smag til, mængden afhænger af æblernes surhed. Hvis marmeladen er for flydende, kan der tilsættes et geleringsmiddel.

Foto: Anemette Olesen
Blomsterskærme, citron og sukker bliver til en læskende drik
Foto: Anemette Olesen
Blomstrende hyldebuske er et smukt syn
Foto: Anemette Olesen
De modne hyldebær er fyldt med naturligt C-vitamin

Hyldebærsaft

1 kg hyldebær
2-4 dl vand
1 tsk. kanel
ca. 300 g sukker

Afrib bærrene. Kom dem i en gryde, tilsæt kanel og vand, så det dækker. Vandet bringes i kog, og bærrene simrer i ca. 20 min. Si saften gennem en si eller et klæde, og mål den “tilbage” i den rene gryde. Tilsæt 20 g sukker pr. dl saft. Kog saften igennem, og hæld den på skoldede og rengjorte flasker. Tilsæt evt. konserveringsvæske. Saften kan evt. fryses i rengjorte plastflasker.

Hyldebærsuppe

1 liter hyldebærsaft
1 tsk. reven skal fra usprøjtet citron
1⁄2 liter vand
2 spsk. kartoffelmel


Hyldebærsaft og citronskal opvarmes. Kartoffelmelet røres ud i lid af vandet. Resten af vandet tilsættes suppen, der opvarmes til kogepunktet. Melblandingen tilsættes i en tynd stråle. Suppen er klar til servering, når den har opnået en fyldig konsistens. Serveres med æble- eller pærestykker.

5 juni 2016
0

75 procent af sprøjtegiften i din krop kommer fra disse 10 fødevare...

Vil du gerne have færre rester fra sprøjtegifte i din krop, så er her 10 fødevarer, som du helst bør spise økologisk.

0

Disse frugter og grøntsager kan give dig allergiske reaktioner

Det er ikke kun pollen i luften, der kan forårsage allergi. Nogle oplever allergiske reaktioner, når de bider i et æble eller i noget seller...

0

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.

0

Videnskabeligt bevist: Det er sundt at drikke kaffe

Danskerne drikker 20 millioner kopper kaffe dagligt. Lægevidenskaben har været i tvivl – er det godt eller dårligt for helbreddet? Nu viser...

0

Russisk hakkebøf

Ingredienser (4 pers.):500 g hk. oksekød 1 løg 1 1/2 dl hakkede, syltede rødbeder 1 dl hakket persille 3 spsk. hakkede kapers 2 æg 1⁄2 dl...

0

Rødbedekage

400 g sukker4 æg250 g hvedemel4 tsk. bagepulver4 tsk. stødt kanel1 tsk. stødt nellikeSaften af 12 citron300 g fintrevet rå rødbede3 dl...

0

Kylling i mælk

4 pers.1 stor kylling6 fed hvidløg1 citron3/4 liter mælk80 g salt8-10 salvieblade1 drys hakket persilleTilbehør: kogte kartoflerGnid kylling...

0

Mager chokolademousse

Illustration: Suzanne Moffat4 pers.100 g god mørk chokolade5 dl fromage frais1 12 dl piskefløde1 æggeblomme40 g sukkerRevet skal fra 12...

0

Brød med soltørrede tomater

2 dl mælk25 g gær1 dl A-38 eller fromage frais1 tsk. salt1 tsk. honning2 tsk. basilikum2 tsk. oregano2 tsk. timian75 g hakkede soltørrede...

0

Hannes grønsager i krydret kokosmælk

4-6 pers.1 stort løg2 fed hvidløglidt olivenolie1 tsk. stødt koriander2 tsk. stødte kardemommekapsler2 tsk. stødt spidskommen2 spsk. fuldkor...

0

Pærer med knækglasur

4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

0

Lam i asparges

6 pers.1 1/2 kg lammeforkød2 bundter persille1 stor dildkvist10 hvide peberkornSalt400 g hvide aspargesmaizenamel til jævning2 pasteurisered...

0

Rødfisk med porrer og squash

Ingredienser: 3/4 kg rødfisk eller anden fast hvid fisk 25 g smør citronsaft salt, peber 4 porrer i mindre stykker 2 squash i halve skiver...

0

Milkshake med yoghurt

250 g frosne bær (fx jordbær/hindbær) 2 dl yoghurt naturel flormelis efter smag Hæld de frosne bær i en blender, og blend frugten til en...

0

Kyllingegryde med mango og appelsin

4 pers. En ret, der er let at lave, smager pragtfuldt, og så er den kalorielet. Retten kan laves med forskelligt kød; kylling, okse- eller...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.