Mad i en fart

Mad
Nogle gange skal middagsmaden på bordet i en ruf. Men det behøver heldigvis ikke gå ud over smagen.



Af Gitte Heidi Rasmussen, idényt nr. 3, 2005
Fotos: Marianne Bjerre

Foto: Marianne BjerreSkinke i paprikasauce
(4 pers.)


Ingredienser:
100 g bacon i tern
1⁄2 kg skinkekød i wokstrimler
olie til stegning
1 spsk. edelsüsseller
delikatessepaprika
250 g champignon i skiver
1 spsk. koncentreret tomatpuré
1 dl bouillon
1⁄4 liter madlavningsfløde
salt, peber
evt. hakket persille som pynt
Tilbehør: ris

Kog risene som anvist på pakken. Put baconternene på en
tør og varm pande, og steg dem sprøde. Læg dem til side, og
kassér stegefedtet. Svits skinkekødet i olie ved kraftig varme,
og krydr med paprika. Derefter tilsættes de skivede champignoner,
og blandingen svitses endnu 2-3 min. Kom bacon,
tomatpuré, bouillon samt fløde ved, og lad det koge i 5 min.
Smag til med salt og peber, og server risen til.


Pandekager med oksekød & spinat
Foto: Marianne Bjerre (4 pers.)

Ingredienser:
1⁄2 kg hakket oksekød
1 hakket løg
1 fed knust hvidløg
1-2 tsk. chilikrydderiblanding eller tacokrydderi
olie til stegning
1 ds. kidneybønner i saltlage
1 pose babyspinat
150 g revet ost
8 madpandekager

Brun oksekød, løg og knust hvidløg i olie. Krydr med chilikrydderi, tilsæt kidneybønner samt babyspinat, og steg, til væden er fordampet. Smag til med salt og peber, og bland kødet med halvdelen af osten. Fordel kødet på otte lune pandekager, rul dem sammen, og læg dem i et ovnfast fad. Drys med resten af osten, og gratiner pandekagerne i ovnen ved 225° C i ca. 6 min.


Peberlaks med stegte kartoffelternFoto: Marianne Bjerre
(4 pers.)

Ingredienser:
4 laksefileter
salt, groftkværnet peber
4 store skrællede kartofler
olie til stegning
2 bdt. forårsløg
1 bdt. dild

Krydr laksefileterne med salt og groft peber, og steg dem i ovnen ca. 12 min. ved 225° C. Skær kartoflerne i små tern, og steg dem i olie på en pande ved god varme i ca. 12 min.
Skær forårsløgene i halve på langs, og steg dem med de sidste 5 min. Fordel forårsløgene og kartoflerne på tallerkenerne, læg laksen ovenpå, og drys godt med dildkviste. Server straks evt. med en skive citron og et stykke godt brød.


Svinekød med honning og grønsager
(4 pers.)

Ingredienser:
500 g svinemørbrad eller skinkemignon
olie til stegning
evt. 1 tsk. mørk sesamolie
2 fed hvidløg
4-5 gulerødder
1 bdt. forårsløg
1⁄4 dl soja
1⁄4 dl honning
1 dl bouillon

Skær kødet i meget tynde skiver. Svits kødet i lidt olie, evt. tilsat sesamolie, ved kraftig varme. Kom knust hvidløg samt gulerod i tynde skrå skiver i, og lynsteg i 3 min. Tilsæt snittede forårsløg, soja, honning og bouillon, og kog 2-3 min. Smag til, og server med nudler, ris eller brød.


Kylling i kokossauce med peanutbutter & chili
(4 pers.)
Foto: Marianne Bjerre
Ingredienser:
1⁄2 kg kyllingefileter eller inderfileter i strimler
olie til stegning
2 røde chilier uden kerner i tynde strimler
1-2 tsk. crunchy peanutbutter
1 lille dåse kokosmælk (160 ml)
150 g sukkerærter
1 spsk. soja
1-2 tsk. fiskesauce
evt. lidt chilisauce eller sambal oelek
Tilbehør: ris eller nudler

Kog ris eller nudler som anvist på pakken. Brun kødet i lidt olie sammen med chili. Kom peanutbutter, kokosmælk og sukkerærter ved, og kog et par minutter. Smag til med soja og fiskesauce, og tilsæt ekstra chili eller sambal oelek, hvis du vil have retten ekstra stærk. Server nudler eller ris til.


9

7 april 2005
0

Leksikon med de 8 vigtigste typer mel

Du tror sikkert, du er udlært i meltyperne. Hvor svært kan det være? Hvede til franskbrød og rug til rugbrød? Men så læs lige her - du...

0

Spiseløg - hvad er forskellen på rødløg, salatløg, skalotteløg og...

Hvad er det egentlig for nogle løg, vi bruger i vores madlavning og dyrker i vores haver? Bliv dus med rødløg, salatløg, almindelige løg,...

0

Du har sandsynligvis spist æbler forkert hele livet

Hvor svært kan det være at spise et æble korrekt? Vi mennesker har gnasket den dejlige frugt siden stenalderen, og vi vil ikke belæres om...

0

Disse madvarer må du aldrig pakke ind i stanniol

Styr uden om disse typiske fejl, og undgå uønskede stoffer i dine madvarer.

0

8 ting som kan forsvinde som følge af klimaforandringerne

Klimaet forandrer sig, og det bliver vores madvaner snart også nødt til at gøre. Der vil nemlig snart blive knaphed på mange af vores basisv...

0

Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Der er ikke noget bedre end et glas hjemmelavet syltetøj. Men vi er ikke længere så dygtige til gamle tilberedningsmetoder. Så hvad skal...

0

Det sker der med din mad, når en flue lander oven på den

Hører du til dem, der smider din mad ud, når en flue har landet oven på den? Ikke endnu? Så var det måske værd at overveje... For en flue...

0

Derfor er koldt vand bedst til madlavning

Har du indtil nu benyttet varmt vand til din madlavning, så er det på tide at få ændret på køkkenvanen.

0

En verden uden kaffe kan snart være en realitet

Kaffen er en truet art, og klimaforandringerne er synderen. De stigende temperaturer kan i fremtiden sætte en stopper for den globale kaffep...

0

Sådan får du den sidste ketchup ud af flasken

Det er noget af det mest irriterende. I skal have burgere, men ketchupflasken er næsten tømt, og det er umuligt at få den sidste rest ud....

0

Må vandmelon opbevares i køleskabet?

Det er en af de lækreste sommerfrugter, og den skal gerne være iskold, når den skal nydes. Køleskabet er dog ikke det bedste bedste sted at...

0

Hvilke madvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En af disse madvarer behøver du ikke at skylle i vand. De tre øvrige skal ALTID vaskes. Se hvilke fødevarer, der altid skal under hanen, og...

0

Rysteribs – Danmarks nemmeste sommeropskrift

Rysteribs er en af de bedste danske sommertraditioner. Det er opskriften, der næppe kan gå galt. Den kræver kun et godt håndelag, og at du...

0

Sådan sikrer du dig, at en vandmelon er moden

Slæber du alt for tit umodne og melede vandmeloner med hjem? Så skyldes det måske, at du ikke har lært at LÆSE vandmeloner rigtigt. Her er...

0

Fjerne stenene i kirsebær med en flaske

Hvem har en kirsebær-udstener i skuffen? Det kan ikke være mange. Den er heller ikke nødvendig, når du skal udstene kirsebær. Alt du behøver...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.