Mad i en fart

Mad
Nogle gange skal middagsmaden på bordet i en ruf. Men det behøver heldigvis ikke gå ud over smagen.



Af Gitte Heidi Rasmussen, idényt nr. 3, 2005
Fotos: Marianne Bjerre

Foto: Marianne BjerreSkinke i paprikasauce
(4 pers.)


Ingredienser:
100 g bacon i tern
1⁄2 kg skinkekød i wokstrimler
olie til stegning
1 spsk. edelsüsseller
delikatessepaprika
250 g champignon i skiver
1 spsk. koncentreret tomatpuré
1 dl bouillon
1⁄4 liter madlavningsfløde
salt, peber
evt. hakket persille som pynt
Tilbehør: ris

Kog risene som anvist på pakken. Put baconternene på en
tør og varm pande, og steg dem sprøde. Læg dem til side, og
kassér stegefedtet. Svits skinkekødet i olie ved kraftig varme,
og krydr med paprika. Derefter tilsættes de skivede champignoner,
og blandingen svitses endnu 2-3 min. Kom bacon,
tomatpuré, bouillon samt fløde ved, og lad det koge i 5 min.
Smag til med salt og peber, og server risen til.


Pandekager med oksekød & spinat
Foto: Marianne Bjerre (4 pers.)

Ingredienser:
1⁄2 kg hakket oksekød
1 hakket løg
1 fed knust hvidløg
1-2 tsk. chilikrydderiblanding eller tacokrydderi
olie til stegning
1 ds. kidneybønner i saltlage
1 pose babyspinat
150 g revet ost
8 madpandekager

Brun oksekød, løg og knust hvidløg i olie. Krydr med chilikrydderi, tilsæt kidneybønner samt babyspinat, og steg, til væden er fordampet. Smag til med salt og peber, og bland kødet med halvdelen af osten. Fordel kødet på otte lune pandekager, rul dem sammen, og læg dem i et ovnfast fad. Drys med resten af osten, og gratiner pandekagerne i ovnen ved 225° C i ca. 6 min.


Peberlaks med stegte kartoffelternFoto: Marianne Bjerre
(4 pers.)

Ingredienser:
4 laksefileter
salt, groftkværnet peber
4 store skrællede kartofler
olie til stegning
2 bdt. forårsløg
1 bdt. dild

Krydr laksefileterne med salt og groft peber, og steg dem i ovnen ca. 12 min. ved 225° C. Skær kartoflerne i små tern, og steg dem i olie på en pande ved god varme i ca. 12 min.
Skær forårsløgene i halve på langs, og steg dem med de sidste 5 min. Fordel forårsløgene og kartoflerne på tallerkenerne, læg laksen ovenpå, og drys godt med dildkviste. Server straks evt. med en skive citron og et stykke godt brød.


Svinekød med honning og grønsager
(4 pers.)

Ingredienser:
500 g svinemørbrad eller skinkemignon
olie til stegning
evt. 1 tsk. mørk sesamolie
2 fed hvidløg
4-5 gulerødder
1 bdt. forårsløg
1⁄4 dl soja
1⁄4 dl honning
1 dl bouillon

Skær kødet i meget tynde skiver. Svits kødet i lidt olie, evt. tilsat sesamolie, ved kraftig varme. Kom knust hvidløg samt gulerod i tynde skrå skiver i, og lynsteg i 3 min. Tilsæt snittede forårsløg, soja, honning og bouillon, og kog 2-3 min. Smag til, og server med nudler, ris eller brød.


Kylling i kokossauce med peanutbutter & chili
(4 pers.)
Foto: Marianne Bjerre
Ingredienser:
1⁄2 kg kyllingefileter eller inderfileter i strimler
olie til stegning
2 røde chilier uden kerner i tynde strimler
1-2 tsk. crunchy peanutbutter
1 lille dåse kokosmælk (160 ml)
150 g sukkerærter
1 spsk. soja
1-2 tsk. fiskesauce
evt. lidt chilisauce eller sambal oelek
Tilbehør: ris eller nudler

Kog ris eller nudler som anvist på pakken. Brun kødet i lidt olie sammen med chili. Kom peanutbutter, kokosmælk og sukkerærter ved, og kog et par minutter. Smag til med soja og fiskesauce, og tilsæt ekstra chili eller sambal oelek, hvis du vil have retten ekstra stærk. Server nudler eller ris til.


9

7. april 2005
Mere om Mad

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her for holdbarheden i fryseren for smør, ost, mælk og æg. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i...

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger. Læs med og find ud af hvad gigantkæden nu har fundet på. 

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig...

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord. 

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående?

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men...

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det. 

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske...

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Blåbærmuffins - en supernem opskrift

Mad Er du blevet lækkersulten, får du her en nem opskrift på blåbærmuffins.

Sådan fryser du brød, så det bevarer smag og konsistens

Mad Du kender sikkert allerede til tricket med at fryse brød for en længere holdbarhed. Men du kender garanteret også til et frysebrændt og...

Dette sted i køleskabet må du IKKE opbevare dine æg

Mad Vi kan godt blive enige om, at køleskabet - i dansk optik - er det rigtige sted at opbevare æggene. Det er dog ikke lige meget HVOR i kølesk...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.