Hjemmelavede lækkerier

Mad

Man kan næsten høre englene synge, når man smager på de lækre ting, der forsøder julemåneden.


Nødder i gløggsirup (6-8 pers.):
150 g sukker
2 dl rødvin
1⁄2 dl appelsinsaft
1 strimmel appelsinskal
1 stang kanel
8 nelliker
4 kardemommekapsler
300 g mandler og nødder

Sådan gør du:
Bring sukker, rødvin, appelsinsaft, appelsinskal og krydderier i kog, og lad massen koge, til konsistensen er som tynd sirup. Rist mandler og nødder på en varm pande.

Gnid skallerne af i et viskestykke. Kom mandler og nødder i et glas, og hæld den siede sirup over. Lad dem trække, til siruppen er helt kold. Server gløgg-siruppen til ost eller is.

Mørbrad med frugter (4 pers.):
1 kg kartofler
100 g flødeost
75 g svesker uden sten
1-2 svinemørbrad
olie eller smør til bruning
salt, peber
3 rødløg
100 g soltørrede abrikoser
75 g svesker uden sten
2 spsk. soltørrede tranebær
1 stang kanel
6 nelliker
1-2 stjerneanis
1 dl tør hvidvin
1 dl appelsinsaft
1⁄4 liter bouillon
majsstivelse


Sådan gør du:
Brun svinemørbraden i olie eller smør på alle sider, og krydr med salt og peber. Tilsæt rødløg i både, halve abrikoser, svesker, tranebær, krydderier, hvidvin, appelsinsaft og bouillon. Bring det i kog, og lad det simre ca. 15 min.

Skræl kartoflerne, skær dem i mindre stykker, og kog dem møre i usaltet vand i ca. 20 min. Tag kødet op, og hold det varmt. Jævn saucen med en anelse majsstivelse rørt ud i koldt vand, og smag til med salt og peber.

Hæld vandet fra kartoflerne, og mos dem godt. Rør kartoffelmosen sammen med flødeost og hakkede svesker, og smag til med salt og peber. Skær kødet i lidt tykke skiver, og hæld saucen over. Server med kartoffelmos.

Se opskrifter på bruschetta og laksepakker på næste side.
#br

Æble-pære bruschetta
(4 pers.):
4 skiver brød
1-2 æbler
1-2 pærer
4 tsk. kanelsukker

Sådan gør du:
Skyl frugterne og tør dem. Fjern kernehuset med et udstiksjern. Skær æblerne og pærerne i meget tynde skiver, og fordel dem på brødskiverne. Drys med kanelsukker, og gratiner brødene i ovnen ved 250º, til sukkeret er karamelliseret.

Pas på, de kan nemt brænde på!

Server straks som en nem og lækker lille snack til f.eks. et glas varm gløgg eller Vin Chaud.


Laksepakker med akvavitcreme
(4 pers.):
2 porrer
4 laksefileter
salt, peber
citronsaft
4 plader filodej
smeltet smør

Akvavitcreme
1 lille bæger cremefraiche 18%
1⁄2 tsk. kommen
1⁄4 dl hk. dild
1-2 spsk. akvavit f.eks. rød Aalborg, dildsnaps eller julesnaps
salt og peber

Sådan gør du:
Rør cremefraiche, kommen, hakket dild og akvavit sammen. Lad cremen trække i mindst 30 min. i køleskabet, og smag evt. til med ekstra akvavit, salt og peber.

Halver porrerne på langs. Brug de yderste blade, 8 i alt, og blancher dem et kort øjeblik i kogende vand. Halver fileterne. Læg en halv filet på et porreblad, og pak bladet rundt om. Svøb et ekstra porreblad omkring laksen, så den er helt pakket ind.

Læg filopladen dobbelt på bagepapir, og placer laksepakken midt på dejen. Pak filodejen omkring laksen, og hold den sammen med en porrestrimmel.

Pensl pakkerne med smeltet smør, og bag dem ved 200º i ca. 15 min. Server cremen til.

23. oktober 2006
Mere om Mad

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig? Her får du 3 smarte måder at fryse din avocado på.

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående?

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men der findes faktisk en rigtig god forklaring på, hvorfor vi hungrer efter de usunde sager – og måske tilmed en god undskyldning.

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det.

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske...

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Blåbærmuffins - en supernem opskrift

Mad Er du blevet lækkersulten, får du her en nem opskrift på blåbærmuffins.

Sådan fryser du brød, så det bevarer smag og konsistens

Mad Du kender sikkert allerede til tricket med at fryse brød for en længere holdbarhed. Men du kender garanteret også til et frysebrændt og...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.