Hjemmelavede lækkerier

Mad

Man kan næsten høre englene synge, når man smager på de lækre ting, der forsøder julemåneden.


Nødder i gløggsirup (6-8 pers.):
150 g sukker
2 dl rødvin
1⁄2 dl appelsinsaft
1 strimmel appelsinskal
1 stang kanel
8 nelliker
4 kardemommekapsler
300 g mandler og nødder

Sådan gør du:
Bring sukker, rødvin, appelsinsaft, appelsinskal og krydderier i kog, og lad massen koge, til konsistensen er som tynd sirup. Rist mandler og nødder på en varm pande.

Gnid skallerne af i et viskestykke. Kom mandler og nødder i et glas, og hæld den siede sirup over. Lad dem trække, til siruppen er helt kold. Server gløgg-siruppen til ost eller is.

Mørbrad med frugter (4 pers.):
1 kg kartofler
100 g flødeost
75 g svesker uden sten
1-2 svinemørbrad
olie eller smør til bruning
salt, peber
3 rødløg
100 g soltørrede abrikoser
75 g svesker uden sten
2 spsk. soltørrede tranebær
1 stang kanel
6 nelliker
1-2 stjerneanis
1 dl tør hvidvin
1 dl appelsinsaft
1⁄4 liter bouillon
majsstivelse


Sådan gør du:
Brun svinemørbraden i olie eller smør på alle sider, og krydr med salt og peber. Tilsæt rødløg i både, halve abrikoser, svesker, tranebær, krydderier, hvidvin, appelsinsaft og bouillon. Bring det i kog, og lad det simre ca. 15 min.

Skræl kartoflerne, skær dem i mindre stykker, og kog dem møre i usaltet vand i ca. 20 min. Tag kødet op, og hold det varmt. Jævn saucen med en anelse majsstivelse rørt ud i koldt vand, og smag til med salt og peber.

Hæld vandet fra kartoflerne, og mos dem godt. Rør kartoffelmosen sammen med flødeost og hakkede svesker, og smag til med salt og peber. Skær kødet i lidt tykke skiver, og hæld saucen over. Server med kartoffelmos.

Se opskrifter på bruschetta og laksepakker på næste side.
#br

Æble-pære bruschetta
(4 pers.):
4 skiver brød
1-2 æbler
1-2 pærer
4 tsk. kanelsukker

Sådan gør du:
Skyl frugterne og tør dem. Fjern kernehuset med et udstiksjern. Skær æblerne og pærerne i meget tynde skiver, og fordel dem på brødskiverne. Drys med kanelsukker, og gratiner brødene i ovnen ved 250º, til sukkeret er karamelliseret.

Pas på, de kan nemt brænde på!

Server straks som en nem og lækker lille snack til f.eks. et glas varm gløgg eller Vin Chaud.


Laksepakker med akvavitcreme
(4 pers.):
2 porrer
4 laksefileter
salt, peber
citronsaft
4 plader filodej
smeltet smør

Akvavitcreme
1 lille bæger cremefraiche 18%
1⁄2 tsk. kommen
1⁄4 dl hk. dild
1-2 spsk. akvavit f.eks. rød Aalborg, dildsnaps eller julesnaps
salt og peber

Sådan gør du:
Rør cremefraiche, kommen, hakket dild og akvavit sammen. Lad cremen trække i mindst 30 min. i køleskabet, og smag evt. til med ekstra akvavit, salt og peber.

Halver porrerne på langs. Brug de yderste blade, 8 i alt, og blancher dem et kort øjeblik i kogende vand. Halver fileterne. Læg en halv filet på et porreblad, og pak bladet rundt om. Svøb et ekstra porreblad omkring laksen, så den er helt pakket ind.

Læg filopladen dobbelt på bagepapir, og placer laksepakken midt på dejen. Pak filodejen omkring laksen, og hold den sammen med en porrestrimmel.

Pensl pakkerne med smeltet smør, og bag dem ved 200º i ca. 15 min. Server cremen til.

23 oktober 2006
Mere om Mad

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger. Læs med og find ud af hvad gigantkæden nu har fundet på. 

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det.

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig? Her får du 3 smarte måder at fryse din avocado på.

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående?

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men der findes faktisk en rigtig god forklaring på, hvorfor vi hungrer efter de usunde sager – og måske tilmed en god undskyldning.

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske...

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Blåbærmuffins - en supernem opskrift

Mad Er du blevet lækkersulten, får du her en nem opskrift på blåbærmuffins.

11 ting, der ikke bør komme i køleskabet

Mad Der er mange meninger om, hvad der må komme i køleskabet, og hvad der ikke må. Se her 11 ting, du aldrig bør opbevare i dit køleskab.

Bruger du fryseren som skraldespand?

Mad Hver anden dansker glemmer, hvad de opbevarer i fryseren og ender med at smide især kødvarer ud, viser en ny undersøgelse.

Nemme brød på bål eller grill

Mad Nu får snobrødet kamp til stregen. Det tager bare 10 minutter at bage de sunde brød med fyld.

Så længe kan dine madvarer holde sig i fryseren

Mad Hører du til dem, der tror at madvarer kan holde sig for evigt, så længe de er opbevaret på frost? Få helt styr på, hvor længe dine madvarer...

Så længe kan dine madvarer holde sig i køleskabet

Mad Rigtig mange smider madvarer ud, fordi de er usikre på, hvor længe de forskellige ting kan holde sig, men faktisk kan mange madvarer holde...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.