Hjemmelavede lækkerier

Mad

Man kan næsten høre englene synge, når man smager på de lækre ting, der forsøder julemåneden.


Nødder i gløggsirup (6-8 pers.):
150 g sukker
2 dl rødvin
1⁄2 dl appelsinsaft
1 strimmel appelsinskal
1 stang kanel
8 nelliker
4 kardemommekapsler
300 g mandler og nødder

Sådan gør du:
Bring sukker, rødvin, appelsinsaft, appelsinskal og krydderier i kog, og lad massen koge, til konsistensen er som tynd sirup. Rist mandler og nødder på en varm pande.

Gnid skallerne af i et viskestykke. Kom mandler og nødder i et glas, og hæld den siede sirup over. Lad dem trække, til siruppen er helt kold. Server gløgg-siruppen til ost eller is.

Mørbrad med frugter (4 pers.):
1 kg kartofler
100 g flødeost
75 g svesker uden sten
1-2 svinemørbrad
olie eller smør til bruning
salt, peber
3 rødløg
100 g soltørrede abrikoser
75 g svesker uden sten
2 spsk. soltørrede tranebær
1 stang kanel
6 nelliker
1-2 stjerneanis
1 dl tør hvidvin
1 dl appelsinsaft
1⁄4 liter bouillon
majsstivelse


Sådan gør du:
Brun svinemørbraden i olie eller smør på alle sider, og krydr med salt og peber. Tilsæt rødløg i både, halve abrikoser, svesker, tranebær, krydderier, hvidvin, appelsinsaft og bouillon. Bring det i kog, og lad det simre ca. 15 min.

Skræl kartoflerne, skær dem i mindre stykker, og kog dem møre i usaltet vand i ca. 20 min. Tag kødet op, og hold det varmt. Jævn saucen med en anelse majsstivelse rørt ud i koldt vand, og smag til med salt og peber.

Hæld vandet fra kartoflerne, og mos dem godt. Rør kartoffelmosen sammen med flødeost og hakkede svesker, og smag til med salt og peber. Skær kødet i lidt tykke skiver, og hæld saucen over. Server med kartoffelmos.

Se opskrifter på bruschetta og laksepakker på næste side.
#br

Æble-pære bruschetta
(4 pers.):
4 skiver brød
1-2 æbler
1-2 pærer
4 tsk. kanelsukker

Sådan gør du:
Skyl frugterne og tør dem. Fjern kernehuset med et udstiksjern. Skær æblerne og pærerne i meget tynde skiver, og fordel dem på brødskiverne. Drys med kanelsukker, og gratiner brødene i ovnen ved 250º, til sukkeret er karamelliseret.

Pas på, de kan nemt brænde på!

Server straks som en nem og lækker lille snack til f.eks. et glas varm gløgg eller Vin Chaud.


Laksepakker med akvavitcreme
(4 pers.):
2 porrer
4 laksefileter
salt, peber
citronsaft
4 plader filodej
smeltet smør

Akvavitcreme
1 lille bæger cremefraiche 18%
1⁄2 tsk. kommen
1⁄4 dl hk. dild
1-2 spsk. akvavit f.eks. rød Aalborg, dildsnaps eller julesnaps
salt og peber

Sådan gør du:
Rør cremefraiche, kommen, hakket dild og akvavit sammen. Lad cremen trække i mindst 30 min. i køleskabet, og smag evt. til med ekstra akvavit, salt og peber.

Halver porrerne på langs. Brug de yderste blade, 8 i alt, og blancher dem et kort øjeblik i kogende vand. Halver fileterne. Læg en halv filet på et porreblad, og pak bladet rundt om. Svøb et ekstra porreblad omkring laksen, så den er helt pakket ind.

Læg filopladen dobbelt på bagepapir, og placer laksepakken midt på dejen. Pak filodejen omkring laksen, og hold den sammen med en porrestrimmel.

Pensl pakkerne med smeltet smør, og bag dem ved 200º i ca. 15 min. Server cremen til.

23. oktober 2006
Mere om Mad

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Ny undersøgelse: Spiser du økologisk, er du sundere

Mad Ny forskning bekræfter, at de mennesker, der spiser økologisk, generelt lever sundere, end de mennesker, der ikke spiser økologisk.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet. Vores opskrift er kun peppet en lille smule op med chorizo-pølser i stedet for cocktail-pølser. Ellers er alt i denne mørbradgryde, som vor mormor lavede den.

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

Flirtende frikadeller

Mad Illustrationer: Suzanne Moffat4 pers.400 g hakket svinekød8 spsk. couscous1-1 1/2 tsk. salt1/2 tsk. peber1 finthakket løg2 store æg1/4 tsk. tørret chili2 tsk. stødt spidskommen2 fed hvidløgFrisk hakket persille30 g fetaOlie til stegningKom couscous i 1 1/2 dl kogende vand, og lad det trække 5 min. under låg. Rør kødet sammen med salt, peber, løg, æg, chili, spidskommen og knust hvidløg.Bland persille, smuldret feta og couscous i farsen, og form den til cirka 20 frikadeller.Brun dem i olie ved god varme. Skru ned til middel varme, og steg frikadellerne færdige cirka 6 min.Connie Andersen, Kolding Læs også: Danske frikadeller på den nemme og børnevenlige facon

Slanke-frikadeller

Mad 4 pers. 500 g hakket kalkunkød 2 mellemstore gulerødder groft revet 2 spsk. hvedemel 1 æg 1 dl yoghurt naturel eller fromage blanc 1-2...

Frikadeller med bacon og tomat

Mad Ingredienser (4 pers.):400 g hakket svinekød 8-10%1 tsk. salt1 stort løg2 mellemstore gulerødder1 æg3 spsk. hvedemel1 dl mælk1⁄4 tsk....

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.