Leksikon med de 8 vigtigste typer mel

Du tror sikkert, du er udlært i meltyperne. Hvor svært kan det være? Hvede til franskbrød og rug til rugbrød? Men så læs lige her - du bliver helt sikkert klogere.

mel


1. Hvedemel – klassikeren med solid bageevne

Hvedemel kræver næppe nogen større præsentation, men alligevel er der særlige karaktertræk, som de færreste måske tænker over til daglig:
Hvedemel er fintformalede kerne af sorten hvede, alle skaldele er fjernet.

Den gode bageevne skyldes især indholdet af gluten, som har en evne til at suge væske til sig og er smidigt at arbejde med, når man ælter. Gluten får dejen til at beholde luften under hævningen og hjælper gærets virkning på vej. Gluten er dog samtidig et protein, som nogle mennesker er allergiske overfor.
Hvedemel bruges til brød, boller og kager samt til at jævne madretter.

2. Fuldkornshvedemel med alle skaldele og kim

“Fuldkornshvedemel er groftmalede hvedekerner med alle skaldele og kim. Fuldkornshvedemel har en lille bagevne, fordi melet er groftformalet og dermed indeholder større partikler.
Fuldkornshvedemel bør derfor suppleres med hvedemel – for at få brødet til at hæve,” kan man læse på Arlas guide til mel.
Fuldkornshvedemel er godt som det sunde ‘drys’ i hvedebrød – det øger indholdet af kostfibre.

3. Grahamsmel – smagsgiver i madbrød

Grahamsmel minder om fuldkornshvedemel, men er finere malet.
Det er dog stadig ret groft og fungerer bedst som ekstra smags- og strukturgiver i hvedemelsdej. Perfekt til såkaldte ‘madbrød’. 

4. Durummel – italienernes foretrukne

Durummel er også en malet hvedesort, hvor skaller og kim er siet fra i forarbejdningsprocessen. Det kaldes ‘hård hvede’ og har et ekstra højt indhold af gluten, som gør durummel godt til at binde vandet under bagningen.
Du skal være opmærksom på, at durummel giver en gylden, klistret dej, der ikke umiddelbart lader sig ælte så nemt. Det er oplagt til koldhævning i køleskabet i følge Arlas guide til mel.
Italienerne elsker durum og bager masser af durumbrød – det bruges også i pizzaer og pasta.

5. Sigtemel – blanding af hvede og rug

Sigtemel er et blandingsprodukt, som består af 50 procent hvedemel og 50 procent sigtet rugmel, men forholdet kan variere.
Der findes gode opskrifter på bagværk udelukkende lavet af sigtemel, men det er også glimrende som et lille smagsindslag i andre dejtyper.

6. Spelt – den oldgamle hvedesort

Spelt er en oldgammel hvedesort, og oldgammel er ikke et misvisende udtryk, for det blev dyrket og brugt i bronzealderen. Senere er man begyndt at dyrke spelthvede igen, fordi det er sundt og giver brødet en god karaktr.
Dejen må ikke blive for fast, så bliver bagværket for tørt, og ligesom durumhvede giver det en blødere dej.

7. Groft rugmel – en ultrasund kendis

Groft rugmel består selvsagt af rugkerner, som er malet – men stadig med alle skaller osv bevaret i melet.
Det har en ringe bageevne, fordi der ikke er så meget gluten i, så et godt rugbrød kræver en surdej for at hæveprocessen osv kan komme i gang.
Til gengæld er det nok den sundeste form for mel, der fås takket være det høje indhold af fiber.  

8. Hvidhvedemel – ny lys, men grov, sort

Hvidhvedemel er – i modsætning til hvad man måske skulle tro – ikke en ekstra hvid type hvedemel. Det består af en ny, lys hvedesort, HvidHvede, som er fuldkorns, men alligvel kan anvendes som almindeligt hvedemel.

Kilde: Arla.dk

Mest læste artikler