Lav din egen marmelade

Mad

Hjemmelavet marmelade er fantastisk og rigtig let at lave – også når du ikke er en haj til syltning og henkogning. Her får du 4 gode, gennemprøvede opskrifter med et mix af jordbær, solbær, blommer og andre friske bær.

Hjemmelavet marmelade på rad og række.
Hjemmelavet marmelade på rad og række. Foto: iStock

Hurtig hjemmelavet marmelade

Det er let at lave sin egen fantastiske marmelade, og det tager ikke lang tid. Når buskene og træerne bugner af frugt og bær, så er det bare om at finde marmaladeglassene frem.
Her er fire opskrifter med årstidernes frugter. Årstiden er heldigvis lang, og butikkerne kan i dag følge med det meste af året rundt. Der er nu alligevel ikke noget så tilfredsstillende som marmelade af egen avl. Det er der nok få, der vil strides om. Så her er fire opskrifter med marmelade med flere bær, frugter eller nødder i hver enkelt opskrift.

Jordbær- og rabarbersyltetøj

Ingredienser

500 g jordbær
500 g rabarber
evt. 1 dl vand
7,5 dl sukker

Fremgangsmåde

Bland frugterne. Kom frugt og evt. vand i en kasserolle, og lad det koge i 10 minutter. Tilsæt sukker, og lad det koge i yderligere fem minutter. Hældes på varme, skoldede glas. Luk glassene, og opbevar dem køligt.

Syltetøj af 4 sommerbær

(Opskriften vandt Dansukkers Syltemesterskab 2007)

Ingredienser

250 g jordbær
250 g ananasæbler
150 g solbær
350 g blåbær
1 kg syltesukker
½ stang vanilje

Fremgangsmåde

Skyl og rens bærrene, skræl æblerne og hak/mos dem. Bland sukkeret i og lad det simre med vanillestangen til konsistensen er lind. Hældes på varme, skoldede glas. Luk glassene, og opbevar dem køligt.

Blommemarmelade

Ingredienser

1 kg blommer (gerne Victoriablommer)
500 g syltesukker
1-2 tsk. stødt kanel
50 g hakkede mandler

Fremgangsmåde

Skold, flå og udsten blommerne. Bland alle ingredienser bortset fra mandlerne i en kasserolle, og kog under omrøring i 2-3 minutter. Bland de hakkede mandler i. Fjern omhyggeligt skummet. Hæld på varme, skoldede glas. Luk glassene, og opbevar dem køligt.

Sommersyltetøj

Ingredienser

300 g hindbær
300 g ribs
300 g ferskner
2 dl vand
6 dl syltesukker

Fremgangsmåde

Bland frugterne. Kom frugt og vand i en kasserolle, og lad det koge i ti minutter. Tilsæt sukker, og lad det koge i yderligere fem minutter. Hæld på varme, skoldede glas. Luk glassene, og opbevar dem køligt.
9. juni 2016
Mere om Mad

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Ny undersøgelse: Spiser du økologisk, er du sundere

Mad Ny forskning bekræfter, at de mennesker, der spiser økologisk, generelt lever sundere, end de mennesker, der ikke spiser økologisk.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet. Vores opskrift er kun peppet en lille smule op med chorizo-pølser i stedet for cocktail-pølser. Ellers er alt i denne mørbradgryde, som vor mormor lavede den.

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

Flirtende frikadeller

Mad Illustrationer: Suzanne Moffat4 pers.400 g hakket svinekød8 spsk. couscous1-1 1/2 tsk. salt1/2 tsk. peber1 finthakket løg2 store æg1/4 tsk. tørret chili2 tsk. stødt spidskommen2 fed hvidløgFrisk hakket persille30 g fetaOlie til stegningKom couscous i 1 1/2 dl kogende vand, og lad det trække 5 min. under låg. Rør kødet sammen med salt, peber, løg, æg, chili, spidskommen og knust hvidløg.Bland persille, smuldret feta og couscous i farsen, og form den til cirka 20 frikadeller.Brun dem i olie ved god varme. Skru ned til middel varme, og steg frikadellerne færdige cirka 6 min.Connie Andersen, Kolding Læs også: Danske frikadeller på den nemme og børnevenlige facon

Slanke-frikadeller

Mad 4 pers. 500 g hakket kalkunkød 2 mellemstore gulerødder groft revet 2 spsk. hvedemel 1 æg 1 dl yoghurt naturel eller fromage blanc 1-2...

Frikadeller med bacon og tomat

Mad Ingredienser (4 pers.):400 g hakket svinekød 8-10%1 tsk. salt1 stort løg2 mellemstore gulerødder1 æg3 spsk. hvedemel1 dl mælk1⁄4 tsk....

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.