Kartofler på menuen

Så er det de nye kartoflers tid - få tre unikke kartoffelopskrifter her.


Foto: Marianne BjerreNye kartofler med urte Ricotta og en kryddersild (2 pers.):
 ½-1 kg fine nye kartofler
1 bæger Ricotta ost
1 stor håndfuld friske krydderurter (f.eks.mix af: purløg, dild, kørvel, persille,)
1 lille rødløg i ringe
2 spsk. kapers
1 dåse Lykkeberg sildefileter eller anden god marineret kryddersild.

Sådan gør du:
Rens og kog kartoflerne med rigeligt salt. Hold dem varme i gryden. Hak urterne og bland dem i Ricottaen. Smag den til med salt og peber. Server lune kartofler med Ricottaen, kapers, rå løgringe og kryddersilden. En kølig øl passer godt til.

 

Foto: Marianne BjerreTips til en god kartoffel
Nye kartofler må ikke koge mere end højst nødvendigt. De nye kartofler skal koges med mere salt end gamle kartofler. Kog dem kun til de er halvt møre (ca. 6-8 min). Sluk for dem og lad dem stå i vandet i 5-7 min. Så er de klar. Sørg for at størrelsen er nogenlunde ensartet, skær store kartofler over, så de alle har samme kogetid. Små kartofler skal koge kortere tid end store. Nye kartofler skal koge kortere tid end gamle. Kom en kvist krydderurt med i gryden mens de koges, f.eks løvstikke.

Gammeldags kartoffelmad

Nykogte nye kartofler
Godt groft rugbrød
Gerne et salatblad
Krydderfedt hvis du kan li det
Lidt mayonaisse hvis vægten tillader det
Purløg
Rå skiver rødløg
Groft salt og peber.

En variation af denne gammeldags kartoffelmad kan laves ved at lægge tynde skiver af god spegepølse imellem skiverne af kartoffel – det er heller ikke dårligt!

Foto: Marianne BjerreGræsk inspireret kartoffelsalat (4 pers.):
1 kg kogte nye kartofler
ca. 20 grønne oliven m. rød pimento
15-20 semi dried tomater i olie
1-2 snittede forårsløg
Purløg

Dressing:
½ dl. god olivenolie
1 spsk. dijon sennep
Saft af 1 lime
1 spsk. honning
Salt og peber

Sådan gør du:
Pisk dressingen sammen i en skål, den skal være cremet og rund. Vend de snittede forårsløg, halverede oliven, tomaterne i mindre stykker samt de kolde kartofler i skiver el. tern, ned i dressingen. Drys hakket purløg i efter behag. Spis kartoffelsalaten sammen med sprød grøn salat – den er lige velegnet som tilbehør til fisk, svine – eller oksekød, eller bare som den er helt uden kød.

Mest læste artikler