Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående? 


Hvor ofte kommer du ikke hjem med en pose gulerødder, hvor enkelte gulerødder i posen er slimede eller mugne?

Og så står du måske med spørgsmålet: skal jeg smide hele posen ud eller kan jeg nøjes med at sortere de dårlige fra?

Det typiske råd er: smid ud.

Men svaret er ikke altid så simpelt. Det kommer nemlig an på, hvilke madvarer der er tale om. 

Hvad er mug?

Mug er faktisk skimmelsvamp. Skimmelsvampe producerer svampegifte, kaldet mykotoksiner, der potentielt kan være kræftfremkaldende og skade arveanlæggene.

Svampegift forsvinder hverken ved tilberedning, skrabning eller skylning, og du bør derfor være opmærksom på, om dine madvarer er mugne.

Vokser der skimmelsvamp på fugtige eller vandholdige fødevarer, kan mykotoksinerne vandre og inficere hele madvaren, hvorimod dette ikke i samme udstrækning er muligt i de mere tørre og faste madvarer.

Se her, hvordan du skal behandle forskellige mugne madvarer.

Hvornår skal maden smides ud?

Vandholdige grøntsager og frugt

Finder du mug på saftige grøntsager, som eksempelvis agurk og vindruer, skal de altid kasseres. 

Æbler og pærer

Æbler og pærer kan indeholde svampegiften patulin. For at undersøge om frugten er angrebet, kræver det, at du skærer æblet eller pæren igennem, og kigger efter råd ved kernehuset.

Mindre vandholdige grøntsager og frugt

Er der tale om mindre vandholdige grøntsager og frugt, eksempelvis gulerødder og kål, kan du nøjes med at fjerne den ramte del.

Er gulerødderne hvide og slimede, skyldes det bakterier og ikke mug. Det hvide slim breder sig hurtigt, men det er ikke farligt at spise. Guleroden vil blot smage mærkeligt, og du kan med fordel nøjes med at skære det dårlige fra.

Er guleroden derimod sort eller med grålige pletter, kan det være skimmelsvamp. Dog er det højst sandsynligt en type skimmelsvamp, der ikke laver giftstoffer og derfor bare kan skæres af. Guleroden kan dog have en metallisk og underlig smag. 

Er enkelte gulerødder i posen derfor slimede eller mugne, kan du sagtens nøjes med at smide de dårlige ud. Der er nemlig ikke fare for, at skimmelsvampen har spredt sig til de øvrige gulerødder.

Brød

Har enkelte skiver af rugbrødet fået grønne pletter, skal du smide hele rugbrødet ud omgående.

Skimmelsvampen kan have spredt sig langt ind i flere af rugbrødskiverne, selv om du ikke kan se det med det blotte øje.

Syltetøj

Ser du mugpletter i syltetøjet, skal du altid kassere hele glasset. Der kan nemlig være spredt svampegifte i det hele. 

Nødder

Mugne nødder skal altid smides ud. Særligt skal du være opmærksom på, om der er mug i midten af nødderne – særligt paranødder.

Mælkeprodukter

Hvis du finder mug i bløde og flydende mælkeprodukter, som blandt andre fløde, smøreost og smør, skal det altid kasseres.

Dog er det en anden sag med eksempelvis hård ost, hvor du kan nøjes med at skære det angrebne sted af. Husk blot, at du skal skære én centimeter af fra mugpletten.

Kød

Er kødet mugnet, er det ikke nok at skære det af. Her skal du smide hele leverpostejen eller pakken med hakket kød ud.

Vi vil altid anbefale, at man bruger sin sunde fornuft og ikke indtager madvarer, der er tvivlsomme.

Sådan opbevarer du dine madvarer, så du undgår mug

Madvarer der er angrebet af skimmelsvamp, kan skyldes to ting:

Enten er holdbarheden overskredet, eller også opbevarer du dine madvarer forkert.

Holdbarheden er nemlig meget afhængig af, hvordan du opbevarer dine fødevarer. Her kan du få gode råd til, hvordan du opbevarer fødevarerne, så de holder så lang tid som muligt.

Frugt og grønt

Som udgangspunkt handler det om at pakke sine varer om, inden det kommer i eksempelvis køleskabet.

Et godt trick til grøntsager er at pakke dem i en pose med huller. Det vil tillade grøntsagerne at få luft, så der ikke dannes kondensvand, som vil skabe gode levevilkår for skimmelsvamp.

Her kan du læse flere geniale metoder til at holde frugt og grønt friskt.

Brød

Opbevar dit brød i en pose med lufthuller eller en papirspose. Når brødet kan ånde, formindskes levevilkårene for skimmelsvamp.

Kød

Husk at opbevar kød i køleskabet, ellers vil mikroorganismerne hurtigere fordærve, hvilket betyder, at sygdomsbakterier har mulighed for at vokse. 

Kilde: Fødevarestyrelsen.dk

Mest læste artikler