Kaffe som forkælelse

Mad
Vores sorte nationaldrik er en uforlignelig nydelse, hvis den tilberedes rigtigt - eksempelvis med friske, hjemmeristede bønner.


Af Mariette Tiedemann, idé-nyt nr. 3, 2005
Foto: Dorte Tang Møller

Den tid er forbi, hvor kaffe var lunken tjære med kold mælk. I dag diskuteres der blandinger og brygningsmetoder, og der er godt gang i hjemmeristeriet og kaffekværnene. Og det manglede også bare, for næst efter olie er kaffe verdens vigtigste handelsvare – hver eneste dag drikkes der mere end 20 milliarder kopper kaffe på verdensplan.

Men hvordan bliver kaffen bedst? Jo, for det første bør den kaffe, du anvender være frisk. Køb friskmalet kaffe og kun så meget, som du kan bruge i løbet af et par uger. Kaffen bør opbevares i køleskabet i en tæt dåse.

Blev opdaget af en flok får ...
Ifølge legenden blev kaffen opdaget i 500-tallet af en fårehyrde fra Caffa i Etiopien. En dag lagde han mærke til, at fårene guffede nogle røde bær i sig fra en busk i nærheden,   hvorefter de snart hoppede helt tossede rundt. Hyrden smagte nu selv på bærrene og blev lige så høj som sine får. Der var tale om kaffebær med deres indhold af opkvikkende koffein.

Brug koldt vand
Dernæst er der malingen. Kaffe kan males i mange finhedsgrader. En simpel regel lyder, at jo kortere tid det tager at brygge kaffen, des finere bør den være malet. Til stempelkanden er det altså ideelt med groftmalet kaffe, mens en finere maling er god til kaffemaskinen.

Til brygningen skal du bruge koldt vand fra hanen og ikke vand, der har stået længe i kedlen. Du skal regne med cirka 7 g kaffe til 1,5 dl vand. Bruger du stempelkande, skal du lade det kogende vand boble af et øjeblik. Og skal du have varm mælk i kaffen, skal du varme den i en gryde med tyk bund. Mælken skal kun varmes og må absolut ikke koges!

Espresso og alle de andre
Den italienske espresso er et hit overalt. Der er tale om en mere end 100 år gammel brygmetode. Vandet presses under stort tryk gennem et filter med meget fint malet kaffe. Resultatet er en koncentreret kaffe, der, når den er skænket op i de rette små kopper, fremstår med en lækker rødbrun creme på overfladen. Espressoen er den vigtigste ingrediens i caffe latte og café au lait, hvor der hældes masser af varm mælk i espressoen, og cappuccino, der indeholder lidt mindre mælk.
Biscotti til kaffen
Foto: Dorte Tang Møller
250 g mel, 250 g sukker, 1⁄2 tsk. bagepulver, 1⁄2 tsk. vaniljesukker, 3 æg, 150 g mandler.

Mandlerne ristes. To æg plus blommen fra det tredje piskes med sukker og vanilje. Mandler, bagepulver og mel tilsættes. Dejen formes til tre ruller, som pensles med æggehvide og bages ved 180 grader i 15-20 minutter. Rullerne afkøles og skæres i skrå skiver. Lad kagerne tørre i ovnen cirka 10 minutter ved 150 grader.


I sommervarmen kan det også være godt med en is-espresso. Kaffen hældes i en shaker sammen med is, rystes og serveres. De alternative smagsoplevelser er der i det hele taget mange af. Kaffen fås med smag af blandt andet krydderier, nødder og chokolade. Du kan også give kaffen et pift med en af de mange sirupper, der kan fås med smag af alt lige fra vanille til karamel. Det er især sagen til kaffedrikke med mælk.

Men du kan også lave din egen smag. Hvis du bruger stempelkande, så prøv at rive skallen af en halv appelsin ned i kanden, og kom dernæst kaffe og vand på. Hvis du selv rister de rå kaffebønner, kan du lade en vaniljestang ligge sammen med bønnerne i et par dage, før de skal ristes.

Rist og mal selv

Ved at riste bønnerne selv kan du med lidt træning få en himmelsk kaffe. Du kan enten investere i en kafferister eller bruge en tykbundet gryde eller stegepande.

Kom et enkelt lag bønner ud på den svagt opvarmede pande, og rist under omrøring. 20 minutter på panden er maksimum for, hvad bønnerne kan tåle. Når de er færdige, skal de afkøles hurtigt. Til sidst kommes de i en lufttæt beholder. I det næste døgns tid skal du indimellem lette på låget, så den kuldioxid, der er opstået under ristningen, kan slippe ud. Og så skal bønnerne bare males.

 

Lækker kaffemaskine
En smart og praktisk kaffemaskine, der kan brygge en god gammeldags kop kaffe. En autostop-funktion sørger for, at maskinen slukker automatisk, når kaffen har stået og kogt på kanden i to timer. Prisen er 599 kr., og nærmeste forhandler oplyses af OBH Nordica A/S på tlf. 43 35 03 50.

Fra bønner til dåse
Det kan næppe være mere smart:
Kaffebønnerne kværnes ved at dreje på håndsvinget, hvorefter den færdige kaffe ryger direkte ned i kaffedåsen.

Prisen er 279 kr., og Herold A/S anviser forhandler på tlf. 86 60 24 97.

Kafferister til friske bønner
Roast er navnet på denne fikse kafferister, der i løbet af 11 minutter både rister og nedkøler kaffebønnerne. Du kan selv justere ristegraden, alt efter hvor mørke du vil have bønnerne.

Prisen er 1.875 kr., og nærmeste forhandler anvises af Moccabox på tlf. 70 25 77 30.

Nostalgisk kolbekaffe
Hvis du er til kolbekaffe, er det måske sagen med Santos, der kan stå og putre på komfuret.

Prisen er 399 kr., og Bodum A/S oplyser nærmeste forhandler på tlf. 49 14 80 00.

Til den lille stærke
Denne kaffemaskine er sagen, når du er i espresso-hjørnet. Vandbeholderen er aftagelig, og der medfølger et separat mundstykke til skumning af mælk. Espresso Barino, som maskinen hedder, koster 1.599 kr.

Nærmeste forhandler oplyses af Bosch Hvidevarer A/S på tlf. 44 89 85 25.
7. april 2005
Mere om Mad

Ny undersøgelse: Spiser du økologisk, er du sundere

Mad Ny forskning bekræfter, at de mennesker, der spiser økologisk, generelt lever sundere, end de mennesker, der ikke spiser økologisk. 

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegiftstoffer. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i...

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger. Læs med og find ud af hvad gigantkæden nu har fundet på. 

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig...

Sådan vælger du den rigtige olie at stege i

Mad Hvilke former for madolie egner sig egentlig bedst til stegning - og er det egentlig så slemt at bruge smør? Få 5 hurtige råd til sund og sikker stegning.

Ingefærshot - Nem og hurtig opskrift på smagfulde ingefærshots

Mad Ingefærshots indeholder en masse gode ingredienser, der styrker dit immunforsvar. Idényt giver dig den perfekte opskift på hurtig og smagful...

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.