Kaffe som forkælelse

Mad
Vores sorte nationaldrik er en uforlignelig nydelse, hvis den tilberedes rigtigt - eksempelvis med friske, hjemmeristede bønner.


Af Mariette Tiedemann, idé-nyt nr. 3, 2005
Foto: Dorte Tang Møller

Den tid er forbi, hvor kaffe var lunken tjære med kold mælk. I dag diskuteres der blandinger og brygningsmetoder, og der er godt gang i hjemmeristeriet og kaffekværnene. Og det manglede også bare, for næst efter olie er kaffe verdens vigtigste handelsvare – hver eneste dag drikkes der mere end 20 milliarder kopper kaffe på verdensplan.

Men hvordan bliver kaffen bedst? Jo, for det første bør den kaffe, du anvender være frisk. Køb friskmalet kaffe og kun så meget, som du kan bruge i løbet af et par uger. Kaffen bør opbevares i køleskabet i en tæt dåse.

Blev opdaget af en flok får ...
Ifølge legenden blev kaffen opdaget i 500-tallet af en fårehyrde fra Caffa i Etiopien. En dag lagde han mærke til, at fårene guffede nogle røde bær i sig fra en busk i nærheden,   hvorefter de snart hoppede helt tossede rundt. Hyrden smagte nu selv på bærrene og blev lige så høj som sine får. Der var tale om kaffebær med deres indhold af opkvikkende koffein.

Brug koldt vand
Dernæst er der malingen. Kaffe kan males i mange finhedsgrader. En simpel regel lyder, at jo kortere tid det tager at brygge kaffen, des finere bør den være malet. Til stempelkanden er det altså ideelt med groftmalet kaffe, mens en finere maling er god til kaffemaskinen.

Til brygningen skal du bruge koldt vand fra hanen og ikke vand, der har stået længe i kedlen. Du skal regne med cirka 7 g kaffe til 1,5 dl vand. Bruger du stempelkande, skal du lade det kogende vand boble af et øjeblik. Og skal du have varm mælk i kaffen, skal du varme den i en gryde med tyk bund. Mælken skal kun varmes og må absolut ikke koges!

Espresso og alle de andre
Den italienske espresso er et hit overalt. Der er tale om en mere end 100 år gammel brygmetode. Vandet presses under stort tryk gennem et filter med meget fint malet kaffe. Resultatet er en koncentreret kaffe, der, når den er skænket op i de rette små kopper, fremstår med en lækker rødbrun creme på overfladen. Espressoen er den vigtigste ingrediens i caffe latte og café au lait, hvor der hældes masser af varm mælk i espressoen, og cappuccino, der indeholder lidt mindre mælk.
Biscotti til kaffen
Foto: Dorte Tang Møller
250 g mel, 250 g sukker, 1⁄2 tsk. bagepulver, 1⁄2 tsk. vaniljesukker, 3 æg, 150 g mandler.

Mandlerne ristes. To æg plus blommen fra det tredje piskes med sukker og vanilje. Mandler, bagepulver og mel tilsættes. Dejen formes til tre ruller, som pensles med æggehvide og bages ved 180 grader i 15-20 minutter. Rullerne afkøles og skæres i skrå skiver. Lad kagerne tørre i ovnen cirka 10 minutter ved 150 grader.


I sommervarmen kan det også være godt med en is-espresso. Kaffen hældes i en shaker sammen med is, rystes og serveres. De alternative smagsoplevelser er der i det hele taget mange af. Kaffen fås med smag af blandt andet krydderier, nødder og chokolade. Du kan også give kaffen et pift med en af de mange sirupper, der kan fås med smag af alt lige fra vanille til karamel. Det er især sagen til kaffedrikke med mælk.

Men du kan også lave din egen smag. Hvis du bruger stempelkande, så prøv at rive skallen af en halv appelsin ned i kanden, og kom dernæst kaffe og vand på. Hvis du selv rister de rå kaffebønner, kan du lade en vaniljestang ligge sammen med bønnerne i et par dage, før de skal ristes.

Rist og mal selv

Ved at riste bønnerne selv kan du med lidt træning få en himmelsk kaffe. Du kan enten investere i en kafferister eller bruge en tykbundet gryde eller stegepande.

Kom et enkelt lag bønner ud på den svagt opvarmede pande, og rist under omrøring. 20 minutter på panden er maksimum for, hvad bønnerne kan tåle. Når de er færdige, skal de afkøles hurtigt. Til sidst kommes de i en lufttæt beholder. I det næste døgns tid skal du indimellem lette på låget, så den kuldioxid, der er opstået under ristningen, kan slippe ud. Og så skal bønnerne bare males.

 

Lækker kaffemaskine
En smart og praktisk kaffemaskine, der kan brygge en god gammeldags kop kaffe. En autostop-funktion sørger for, at maskinen slukker automatisk, når kaffen har stået og kogt på kanden i to timer. Prisen er 599 kr., og nærmeste forhandler oplyses af OBH Nordica A/S på tlf. 43 35 03 50.

Fra bønner til dåse
Det kan næppe være mere smart:
Kaffebønnerne kværnes ved at dreje på håndsvinget, hvorefter den færdige kaffe ryger direkte ned i kaffedåsen.

Prisen er 279 kr., og Herold A/S anviser forhandler på tlf. 86 60 24 97.

Kafferister til friske bønner
Roast er navnet på denne fikse kafferister, der i løbet af 11 minutter både rister og nedkøler kaffebønnerne. Du kan selv justere ristegraden, alt efter hvor mørke du vil have bønnerne.

Prisen er 1.875 kr., og nærmeste forhandler anvises af Moccabox på tlf. 70 25 77 30.

Nostalgisk kolbekaffe
Hvis du er til kolbekaffe, er det måske sagen med Santos, der kan stå og putre på komfuret.

Prisen er 399 kr., og Bodum A/S oplyser nærmeste forhandler på tlf. 49 14 80 00.

Til den lille stærke
Denne kaffemaskine er sagen, når du er i espresso-hjørnet. Vandbeholderen er aftagelig, og der medfølger et separat mundstykke til skumning af mælk. Espresso Barino, som maskinen hedder, koster 1.599 kr.

Nærmeste forhandler oplyses af Bosch Hvidevarer A/S på tlf. 44 89 85 25.
7 april 2005
0

75 procent af sprøjtegiften i din krop kommer fra disse 10 fødevare...

Vil du gerne have færre rester fra sprøjtegifte i din krop, så er her 10 fødevarer, som du helst bør spise økologisk.

0

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.

0

7 ting du ikke må gøre, når du bager

Det kan godt være en udfordring at få kage- eller brødopskriften til at blive lige præcis, som man gerne vil have den. Her er nogle tips og...

0

Videnskabeligt bevist: Det er sundt at drikke kaffe

Danskerne drikker 20 millioner kopper kaffe dagligt. Lægevidenskaben har været i tvivl – er det godt eller dårligt for helbreddet? Nu viser...

1

Fyldte squash

Udhul en squash og kom lækkert og dekorativt fyld i.

0

Spansk frokostret

Piperade stammer fra Basker­landet og er en lækker blanding af solmodne peberfrugter, løg og tomater med æg. 3 store røde peberfrugter ½...

0

Russisk hakkebøf

Ingredienser (4 pers.):500 g hk. oksekød 1 løg 1 1/2 dl hakkede, syltede rødbeder 1 dl hakket persille 3 spsk. hakkede kapers 2 æg 1⁄2 dl...

0

Salat med kyllingelever

Ingredienser (4 pers.): 500 g kyllingelever 1 spsk. olivenolie 1 spsk. akaciehonningSalt, peber300 g rucolasalat 25 g pinjekerner 2 spsk....

0

Brød med soltørrede tomater

2 dl mælk25 g gær1 dl A-38 eller fromage frais1 tsk. salt1 tsk. honning2 tsk. basilikum2 tsk. oregano2 tsk. timian75 g hakkede soltørrede...

0

Hannes grønsager i krydret kokosmælk

4-6 pers.1 stort løg2 fed hvidløglidt olivenolie1 tsk. stødt koriander2 tsk. stødte kardemommekapsler2 tsk. stødt spidskommen2 spsk. fuldkor...

0

Pærer med knækglasur

4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

0

Lam i asparges

6 pers.1 1/2 kg lammeforkød2 bundter persille1 stor dildkvist10 hvide peberkornSalt400 g hvide aspargesmaizenamel til jævning2 pasteurisered...

0

Nem pastatærte med skinke

Ca. 150 g pasta f.eks. skruer, 1 stor gulerod, 1 løg, 100 g champignon, 1/2 squash (lille), 1 spsk olie, 150 g kogt skinke eller hamburgerr...

0

Sandwich med hytteost

Sandwichbrød, 200 g hytteost, 1/2 rød fint hakket peber-frugt, 75 g skinke i tern, 2 hårdkogte hakkede æg, purløg, salt og peber. Tilbehør:...

0

Bradepandekage med ananas

Det skal du bruge:3 æg, 250 g sukker, 250 g hvedemel, 3 tsk bagepulver, 1 1/2 dl mælk, 75 g smeltet smør eller margarine, 12 skiver ananas,...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.