Jordbær - sommerbær

Mad
Det smukke røde bær – jordbærret – kan spises med meget andet end sukker og fløde.

Af Gitte Heidi Rasmussen, idényt nr. 6, 2006
Fotos: Marianne Bjerre

Italiensk jordbærsalat
(4 pers.)

Ingredienser:
3-4 kyllingefileter
olivenolie
70 g lufttørret skinke
500 jordbær
1 pose rucola
25 g ristede hasselnøddekerner og/eller pinjekerner
1⁄4 dl balsamico
salt og peber

Steg kyllingefileterne i lidt olivenolie ved jævn varme i ca. 5 min. på hver side. Læg den lufttørrede skinke på en bageplade, og steg den sprød under grillen i ovnen. Hold godt øje med den, pludselig går det stærkt. Skær kyllingefileterne i skiver, bræk skinken i lidt mindre stykker, og skær de rengjorte jordbær i kvarter. Bland med rucola og ristede kerner, og dryp med balsamico og olivenolie. Krydr salaten med salt og peber, og server med brød.

Jordbæris med hyldesalsa
(4 pers.)

Ingredienser:
500 g jordbær
1 dl koncentreret
hyldeblomstdrik
1⁄4 l piskefløde
3-4 spsk. flormelis
500 g jordbær
1⁄2 dl flormelis
1⁄4 dl koncentreret
hyldeblomstdrik

Findel jordbærrene, og miks dem med hyldeblomstdrik med en stavblender. Pisk fløden til flødeskum, og bland forsigtigt med jordbær. Smag iscremen til med flormelis, og sæt den i fryseren. Rør jævnligt i isen under indfrysningen. Skær næste hold jordbær i små tern, og bland dem med flormelis og hyldeblomstdrik. Lad det trække lidt, og server jordbærsalsaen sammen med isen.
Frugtsalat med myntesukker
(4-6 pers.)

Ingredienser:
500 g jordbær
1 mangofrugt i tern
500 g melon i tern
2-3 spsk. rørsukker
1⁄2 dl hakkede
mynteblade

Skær jordbærrene i skiver, og bland skiverne med melon og mango. Findel rørsukker og mynte i en blender, og bland det i salaten. Lad helst salaten trække lidt inden servering – gerne køligt. Frugtsalaten kan serveres med flødeis eller en hjemmelavet råcreme.
Marengs med jordbærskum
(4-6 pers.)

Ingredienser:
Marengs:
3 æggehvider
150 g sukker
1 spsk. kakao
1⁄4 liter piskefløde
500 g jordbær
flormelis

Pisk æggehviderne stive. Tilsæt 1⁄3 af sukkeret, og pisk, til marengsen er sej. Vend resten af sukkeret i, og bred marengsen ud på en plade med bagepapir, men gem 2-3 spsk. Rør de sidste par skefulde marengs sammen med kakao, og lav et smukt mønster i marengsen med en gaffel og kakaomarengsen. Bag bunden ved 125° i ca. 1 time, og sæt den til afkøling. Pynt marengsen med flødeskum og masser af jordbær drysset med flormelis. Server straks.


10 juni 2006
0

Leksikon med de 8 vigtigste typer mel

Du tror sikkert, du er udlært i meltyperne. Hvor svært kan det være? Hvede til franskbrød og rug til rugbrød? Men så læs lige her - du...

0

Spiseløg - hvad er forskellen på rødløg, salatløg, skalotteløg og...

Hvad er det egentlig for nogle løg, vi bruger i vores madlavning og dyrker i vores haver? Bliv dus med rødløg, salatløg, almindelige løg,...

0

Du har sandsynligvis spist æbler forkert hele livet

Hvor svært kan det være at spise et æble korrekt? Vi mennesker har gnasket den dejlige frugt siden stenalderen, og vi vil ikke belæres om...

0

Disse madvarer må du aldrig pakke ind i stanniol

Styr uden om disse typiske fejl, og undgå uønskede stoffer i dine madvarer.

0

8 ting som kan forsvinde som følge af klimaforandringerne

Klimaet forandrer sig, og det bliver vores madvaner snart også nødt til at gøre. Der vil nemlig snart blive knaphed på mange af vores basisv...

0

Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Der er ikke noget bedre end et glas hjemmelavet syltetøj. Men vi er ikke længere så dygtige til gamle tilberedningsmetoder. Så hvad skal...

0

Det sker der med din mad, når en flue lander oven på den

Hører du til dem, der smider din mad ud, når en flue har landet oven på den? Ikke endnu? Så var det måske værd at overveje... For en flue...

0

Derfor er koldt vand bedst til madlavning

Har du indtil nu benyttet varmt vand til din madlavning, så er det på tide at få ændret på køkkenvanen.

0

En verden uden kaffe kan snart være en realitet

Kaffen er en truet art, og klimaforandringerne er synderen. De stigende temperaturer kan i fremtiden sætte en stopper for den globale kaffep...

0

Sådan får du den sidste ketchup ud af flasken

Det er noget af det mest irriterende. I skal have burgere, men ketchupflasken er næsten tømt, og det er umuligt at få den sidste rest ud....

0

Må vandmelon opbevares i køleskabet?

Det er en af de lækreste sommerfrugter, og den skal gerne være iskold, når den skal nydes. Køleskabet er dog ikke det bedste bedste sted at...

0

Hvilke madvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En af disse madvarer behøver du ikke at skylle i vand. De tre øvrige skal ALTID vaskes. Se hvilke fødevarer, der altid skal under hanen, og...

0

Rysteribs – Danmarks nemmeste sommeropskrift

Rysteribs er en af de bedste danske sommertraditioner. Det er opskriften, der næppe kan gå galt. Den kræver kun et godt håndelag, og at du...

0

Sådan sikrer du dig, at en vandmelon er moden

Slæber du alt for tit umodne og melede vandmeloner med hjem? Så skyldes det måske, at du ikke har lært at LÆSE vandmeloner rigtigt. Her er...

0

Fjerne stenene i kirsebær med en flaske

Hvem har en kirsebær-udstener i skuffen? Det kan ikke være mange. Den er heller ikke nødvendig, når du skal udstene kirsebær. Alt du behøver...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.