Jordbær - sommerbær

Mad
Det smukke røde bær – jordbærret – kan spises med meget andet end sukker og fløde.

Af Gitte Heidi Rasmussen, idényt nr. 6, 2006
Fotos: Marianne Bjerre

Italiensk jordbærsalat
(4 pers.)

Ingredienser:
3-4 kyllingefileter
olivenolie
70 g lufttørret skinke
500 jordbær
1 pose rucola
25 g ristede hasselnøddekerner og/eller pinjekerner
1⁄4 dl balsamico
salt og peber

Steg kyllingefileterne i lidt olivenolie ved jævn varme i ca. 5 min. på hver side. Læg den lufttørrede skinke på en bageplade, og steg den sprød under grillen i ovnen. Hold godt øje med den, pludselig går det stærkt. Skær kyllingefileterne i skiver, bræk skinken i lidt mindre stykker, og skær de rengjorte jordbær i kvarter. Bland med rucola og ristede kerner, og dryp med balsamico og olivenolie. Krydr salaten med salt og peber, og server med brød.

Jordbæris med hyldesalsa
(4 pers.)

Ingredienser:
500 g jordbær
1 dl koncentreret
hyldeblomstdrik
1⁄4 l piskefløde
3-4 spsk. flormelis
500 g jordbær
1⁄2 dl flormelis
1⁄4 dl koncentreret
hyldeblomstdrik

Findel jordbærrene, og miks dem med hyldeblomstdrik med en stavblender. Pisk fløden til flødeskum, og bland forsigtigt med jordbær. Smag iscremen til med flormelis, og sæt den i fryseren. Rør jævnligt i isen under indfrysningen. Skær næste hold jordbær i små tern, og bland dem med flormelis og hyldeblomstdrik. Lad det trække lidt, og server jordbærsalsaen sammen med isen.
Frugtsalat med myntesukker
(4-6 pers.)

Ingredienser:
500 g jordbær
1 mangofrugt i tern
500 g melon i tern
2-3 spsk. rørsukker
1⁄2 dl hakkede
mynteblade

Skær jordbærrene i skiver, og bland skiverne med melon og mango. Findel rørsukker og mynte i en blender, og bland det i salaten. Lad helst salaten trække lidt inden servering – gerne køligt. Frugtsalaten kan serveres med flødeis eller en hjemmelavet råcreme.
Marengs med jordbærskum
(4-6 pers.)

Ingredienser:
Marengs:
3 æggehvider
150 g sukker
1 spsk. kakao
1⁄4 liter piskefløde
500 g jordbær
flormelis

Pisk æggehviderne stive. Tilsæt 1⁄3 af sukkeret, og pisk, til marengsen er sej. Vend resten af sukkeret i, og bred marengsen ud på en plade med bagepapir, men gem 2-3 spsk. Rør de sidste par skefulde marengs sammen med kakao, og lav et smukt mønster i marengsen med en gaffel og kakaomarengsen. Bag bunden ved 125° i ca. 1 time, og sæt den til afkøling. Pynt marengsen med flødeskum og masser af jordbær drysset med flormelis. Server straks.


10 juni 2006
Mere om Mad

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger. Læs med og find ud af hvad gigantkæden nu har fundet på. 

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det.

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig? Her får du 3 smarte måder at fryse din avocado på.

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående?

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men der findes faktisk en rigtig god forklaring på, hvorfor vi hungrer efter de usunde sager – og måske tilmed en god undskyldning.

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske...

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Blåbærmuffins - en supernem opskrift

Mad Er du blevet lækkersulten, får du her en nem opskrift på blåbærmuffins.

11 ting, der ikke bør komme i køleskabet

Mad Der er mange meninger om, hvad der må komme i køleskabet, og hvad der ikke må. Se her 11 ting, du aldrig bør opbevare i dit køleskab.

Bruger du fryseren som skraldespand?

Mad Hver anden dansker glemmer, hvad de opbevarer i fryseren og ender med at smide især kødvarer ud, viser en ny undersøgelse.

Nemme brød på bål eller grill

Mad Nu får snobrødet kamp til stregen. Det tager bare 10 minutter at bage de sunde brød med fyld.

Så længe kan dine madvarer holde sig i fryseren

Mad Hører du til dem, der tror at madvarer kan holde sig for evigt, så længe de er opbevaret på frost? Få helt styr på, hvor længe dine madvarer...

Så længe kan dine madvarer holde sig i køleskabet

Mad Rigtig mange smider madvarer ud, fordi de er usikre på, hvor længe de forskellige ting kan holde sig, men faktisk kan mange madvarer holde...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.