Inspiration til en ny smag af jul

Mad

Vidste du, at man kan trylle resterne af risalamanden om til lækre juleboller? Og at overskuds-kød fra middagen er genialt i en helt ny ret? Få ideer til at strække madvarerne og undgå spild.

Foto: istockphoto

4 genveje til udnyttelse af hele måltidet

Juleboller

Lun risalamanden i microovn til den er fingervarm, rør gæren ud heri (50 g). Tilsæt mel og evt kardemomme og kanel. Ælt dejen godt med mel, indtil den er fast men lidt klistret. Lad den hæve til dobbelt størrelse. Læg dejen ud på bordet, ælt og form den til boller med mel på hænderne. Bages i ovnen ved 200 grader, til de er gyldenbrune. Smager godt med smør til en kop kaffe.

Jule-restegryde

Til denne ret er der brugt rester af nakkesteg, mandler og tørrede frugter.
Svits nogle løg, gerne med nogle krydderier, som ikke normalt hører til højtiden. Skær nakkestegen i stykker, og smid den i gryden med, hvad du nu har af grøntsager (fx gulerod og grøn peberfrugt i grove tern). Kom tørrede abrikoser, mandler, en lille dåse tomarkoncentrat og noget vand i. Lad det simre, til ris eller pasta er færdigt og jævn det med lidt meljævning.

Tryl farinen blød igen

Den mørke farin, som er blevet hård som sten, kan reddes, hvis hele klodsen lægges i et fad og mikrobølges et minut ad gangen indtil den er blød og til at håndtere.

Brug hele vaniljestangen

I juletiden ser man i rigtig mange opskrifter, at man skal skrabe vanilje stangen for korn, og så smide resten væk. Det er ikke nødvendigt at smide den gode stang i skraldespanden. Se fx gamle opskrifter på vaniljekranse – her bruger man hele stangen fint hakket. Man kan også have et mindre glas i sit viktualieskab med almindeligt sukker, som de "tomme" vaniljestænger stikkes i. Det giver sukkeret en dejlig duft og smag af vanilje, og det kan nu bruges i madlavningen.

Læs også: 9 ting, du ikke anede at din mikroovn kunne

16 december 2014
0

Hjemmelavet chokoladeknas til julemåneden

Denne chokoladekonfekt er så nem, at ethvert barn kan lave den. Chokolade, rosiner og müsli er alt, du behøver til den knasende lækre julego...

0

Italiensk lagkage med friske jordbær

Ingredienser (ca. 8 pers.): Bunde 3 æg 125 g sukker 1 spsk. appelsinsaft 50 g hvedemel 50 g kartoffelmel 1 tsk. bagepulver 3/4 tsk. vaniljes...

0

Kartoffel/tun fad

1 kg skivede rå kartofler 2 ds. afdryppet tun naturel i vand 2 store løg 1/4 l fløde (9 eller 13 pct., red.) revet ost timian salt og...

0

9 tegn på dehydrering, du er nødt til at kende

Det er desværre let at overhøre, når vores krop fortæller os, at den savner - VAND! Her er 9 tegn på dehydrering, som kan være både nyttige...

0

Jordskokkesuppe med svampe

Efteråret banker på, og det er tid til en fyldig jordskokkesuppe med svampe.

0

Hurtig jordbæris

Når det er sommer, er det som om, der aldrig er is nok. Og i nogle få uger er der til gengæld nærmest overflod af friske jordbær. Det kan...

0

Havefestmenu til 12

Få opskrifterne på en lækker menu til havefesten - 120 kroner per person.

0

Fedtfattige æblemuffins

En lækker muffin, der sparer på kalorierne.

0

Mørbrad på kartoffelbund

Utraditionel mørbrad - perfekt til buffeten.

0

Sprød hornfisk

Få en let og lækker opskrift på hornfisk.

0

Salat med kyllingelever

Ingredienser (4 pers.): 500 g kyllingelever 1 spsk. olivenolie 1 spsk. akaciehonningSalt, peber300 g rucolasalat 25 g pinjekerner 2 spsk....

0

Kartoffelsalat med røget laks og artiskok

Ingredienser (4 pers.):600 g kartofler 1 bdt. asparges 1 dåse artiskokhjerter 3 spsk. pesto 1 glas ovnbagte tomater 4 skiver røget laks...

0

Myslistænger

Ingredienser:75 g havregryn 25 g kokosmel 25 g hørfrø 25 g hakkede mandler 25 g rosiner 25 g solsikkekerner 100 g akaciehonning Sådan gør...

0

Godt til grillbøffen

Her er nye ideer til spændende tilbehør, når dagens menu står på en god bøf, der skal grilles i haven.

0

Laksekoteletter i grønt

En let og hurtig ret, som jeg ofte er blevet rost for. 2 laksekoteletter à 125 g, 2 løg, 2-3 gulerødder, 1 peberfrugt i strimler, 250 g...