Inspiration til en ny smag af jul
Vidste du, at man kan trylle resterne af risalamanden om til lækre juleboller? Og at overskuds-kød fra middagen er genialt i en helt ny ret? Få ideer til at strække madvarerne og undgå spild.
4 genveje til udnyttelse af hele måltidet
Juleboller
Lun risalamanden i microovn til den er fingervarm, rør gæren ud heri (50 g). Tilsæt mel og evt kardemomme og kanel. Ælt dejen godt med mel, indtil den er fast men lidt klistret. Lad den hæve til dobbelt størrelse. Læg dejen ud på bordet, ælt og form den til boller med mel på hænderne. Bages i ovnen ved 200 grader, til de er gyldenbrune. Smager godt med smør til en kop kaffe.
Jule-restegryde
Til denne ret er der brugt rester af nakkesteg, mandler og tørrede frugter.
Svits nogle løg, gerne med nogle krydderier, som ikke normalt hører til højtiden. Skær nakkestegen i stykker, og smid den i gryden med, hvad du nu har af grøntsager (fx gulerod og grøn peberfrugt i grove tern). Kom tørrede abrikoser, mandler, en lille dåse tomarkoncentrat og noget vand i. Lad det simre, til ris eller pasta er færdigt og jævn det med lidt meljævning.
Tryl farinen blød igen
Den mørke farin, som er blevet hård som sten, kan reddes, hvis hele klodsen lægges i et fad og mikrobølges et minut ad gangen indtil den er blød og til at håndtere.
Brug hele vaniljestangen
I juletiden ser man i rigtig mange opskrifter, at man skal skrabe vanilje stangen for korn, og så smide resten væk. Det er ikke nødvendigt at smide den gode stang i skraldespanden. Se fx gamle opskrifter på vaniljekranse – her bruger man hele stangen fint hakket. Man kan også have et mindre glas i sit viktualieskab med almindeligt sukker, som de "tomme" vaniljestænger stikkes i. Det giver sukkeret en dejlig duft og smag af vanilje, og det kan nu bruges i madlavningen.
Redaktøren anbefaler
Ny undersøgelse: Spiser du økologisk, er du sundere
Mad Ny forskning bekræfter, at de mennesker, der spiser økologisk, generelt lever sundere, end de mennesker, der ikke spiser økologisk.
Pandekagedag - 3 lækre opskrifter
Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...
Mørbradgryde med pølser og paprika
Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...
Kan man vende sølvpapir forkert?
Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.
Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned
Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...
Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks
Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.
Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder
Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegiftstoffer.
Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme
Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...
Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme
Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i...
IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter
Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger. Læs med og find ud af hvad gigantkæden nu har fundet på.
Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter
Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...
3 smarte måder at fryse avocado på
Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig...
Sådan vælger du den rigtige olie at stege i
Mad Hvilke former for madolie egner sig egentlig bedst til stegning - og er det egentlig så slemt at bruge smør? Få 5 hurtige råd til sund og sikker stegning.
Ingefærshot - Nem og hurtig opskrift på smagfulde ingefærshots
Mad Ingefærshots indeholder en masse gode ingredienser, der styrker dit immunforsvar. Idényt giver dig den perfekte opskift på hurtig og smagful...
12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand
Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.