Hvilke madvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

Mad

En af disse madvarer behøver du ikke at skylle i vand. De tre øvrige skal ALTID vaskes. Se hvilke fødevarer, der altid skal under hanen, og hvilke der godt kan klare sig uden.

At vaske eller ikke at vaske...

 

Vi skal spare på vandet. Det skal dog helst ikke være, når vi skal gøre vores madvarer parat til tilberedningen.

De fleste grøntsager har nemlig godt af en tur under hanen. Eller rettere: Vi har godt af det for at undgå bakterier som salmonella og sygdomme som roskildesyge. 

Alle ved, at salat, bær og æbler skal skylles i vand. Her spiser man jo også skallen, så det giver sig selv. De fleste grøntsager, hvor skallen bare skal smides ud, har dog også bedst af at blive vaskes godt og grundigt igennem.

Forholdsvis få friske og ferske madvarer kan undvære vandbadet. Se her hvilke madvarer du skal vaske, og hvilke du ikke behøver vaske.

Vask altid disse madvarer

Læs også:

Så tit skal håndklædet skiftes

Hvor tit skifter du mon dit håndklæde? Sandsynligvis ikke ofte nok ifølge hygiejneeksperten Kelly A. Reynolds. Hun uddyber hvor ofte...

Alle grøntsager med uspiselig skal

Sådan en melon virker som en tykhudet størrelse. Så hvordan skulle bakterier og andet skidt og møg kunne slippe ind til frugtkødet? 

Det kan både ske, når melonen skæres op, og når der bliver flyttet om på melonstykker. Uden på melonen kan der både være salmonella og norovirus, som kan fremkalde roskildesyge. Skyl derfor altid melonen grundigt. Skrub også gerne efter med en børste. Meloner ligger jo og bliver modne på jorden, og herfra kan der overføres alt muligt skidt. 

Det samme hensyn bør gøre sig gældende over for andre grøntsager og frugter med skal. Vask derfor altid for eksempel : 

  • Avocado
  • Papaya
  • Kiwi
  • Bananer - hvis de skal skæres over og spises i bidder.
  • ... og lignende

Alle grøntsager og frugter uden skal

Dette giver sig selv. Proceduren er dog lidt forskellig afhængig af, hvilken frugt eller grøntsag det drejer om. Her er et par eksempler: 

Gulerødder

Det er populært at spise gulerødder med skræl på. Det er dér vitaminerne sidder. Det kan man høre selv et barn sige. Gulerødder kan også godt spises uden skræl, men så skal de til gengæld skylles og skrubbes ekstra grundigt. 

Læs også:

10 ideer til dine julegaveindkøb

Leder du efter nye, funktionelle, sjove og stemningsfulde gaver, så er her en guide. Julen er dyr, så vi har naturligvis også fine bud på...

Krydderier

Friske krydderurter netop nippet fra urtehaven er altid et smukt syn på middagsbordet. Krydderurter skal dog altid have et rensende bad, inden de skal bruges i maden. Klip stilken af og rens bladene grundigt. Tør krydderurterne i et viskestykke eller brug en salatslynge, så genvinder krydderurterne deres friske look.

Bær

Alle bær skal skylles. Det gælder også for frosne bær. Disse bær kan være blevet håndteret af mange forskellige mennesker, som kan have videbragt bakterier til bærene. 

Spirer

Skyl altid spirer. Gør det i et dørslag under koldt rindende vand. Lad ikke spirer ligge for længe. Spis dem kort efter køb.

Madvarer, der ikke behøver vand

Læs også:

De 5 genveje, du aldrig må tage med vasketøjet

Det er sandt, at en moderne vaskemaskine gør det meste af arbejdet, men du kan ikke tillade dig at dovne på alle punkter. Her er de 5...

Æg

Det kan være fristende at skylle æg under koldt rindende vand. Alle ved jo, at der har været en tæt forbindelse mellem salmonella og æg.

Æg er dog udstyret med en beskyttende hinde, der bliver dannet som det sidste, inden hønen lægger ægget. Denne hinde fungerer som en barriere af beskyttelse mod indtrægende luft og bakterier. Hinden ødelægges, hvis du skrubber og vasker ægget, og derved bliver ægget mere sårbart over for bakterier.

Denne ydre hinde sørger faktisk for, at nylagte æg kan holde sig friske et godt stykke tid, selv hvis de bare lligger på køkkenbordet ved rumtemperatur.

Æg købt i supermarkedet er allerede vasket, så her er hinden væk. Derfor skal æggene straks ind i køleskabet. 

Læs mere om æggets beskyttende ydre hinde her.

Kylling

Ingen spiser rå kylling. Kyllingen skal altid steges eller tilberedes under høj varme. Det vil tage livet af alle de bakterier, der måtte befinde sig i kødet. Hvis du skyller kyllingkødet, kan bakterierne risikere at ende på nogle af de andre fødevarer, der indgår i retten, eller på skærebrættet. 

Fisk

Ligesom med kylling er det også overflødigt at vaske fiske inden tilberedning. Varmen på panden eller i ovnen tager langt mere effektivt livet af uønskede bakterier, end en tur under vandhanen kan gøre. 

24 maj 2017
Mere om Mad

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger. Læs med og find ud af hvad gigantkæden nu har fundet på. 

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det.

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig? Her får du 3 smarte måder at fryse din avocado på.

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående?

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men der findes faktisk en rigtig god forklaring på, hvorfor vi hungrer efter de usunde sager – og måske tilmed en god undskyldning.

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske...

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Blåbærmuffins - en supernem opskrift

Mad Er du blevet lækkersulten, får du her en nem opskrift på blåbærmuffins.

11 ting, der ikke bør komme i køleskabet

Mad Der er mange meninger om, hvad der må komme i køleskabet, og hvad der ikke må. Se her 11 ting, du aldrig bør opbevare i dit køleskab.

Bruger du fryseren som skraldespand?

Mad Hver anden dansker glemmer, hvad de opbevarer i fryseren og ender med at smide især kødvarer ud, viser en ny undersøgelse.

Nemme brød på bål eller grill

Mad Nu får snobrødet kamp til stregen. Det tager bare 10 minutter at bage de sunde brød med fyld.

Så længe kan dine madvarer holde sig i fryseren

Mad Hører du til dem, der tror at madvarer kan holde sig for evigt, så længe de er opbevaret på frost? Få helt styr på, hvor længe dine madvarer...

Så længe kan dine madvarer holde sig i køleskabet

Mad Rigtig mange smider madvarer ud, fordi de er usikre på, hvor længe de forskellige ting kan holde sig, men faktisk kan mange madvarer holde...