Hvilke madvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

Mad

En af disse madvarer behøver du ikke at skylle i vand. De tre øvrige skal ALTID vaskes. Se hvilke fødevarer, der altid skal under hanen, og hvilke der godt kan klare sig uden.

At vaske eller ikke at vaske...

 

Vi skal spare på vandet. Det skal dog helst ikke være, når vi skal gøre vores madvarer parat til tilberedningen.

De fleste grøntsager har nemlig godt af en tur under hanen. Eller rettere: Vi har godt af det for at undgå bakterier som salmonella og sygdomme som roskildesyge. 

Alle ved, at salat, bær og æbler skal skylles i vand. Her spiser man jo også skallen, så det giver sig selv. De fleste grøntsager, hvor skallen bare skal smides ud, har dog også bedst af at blive vaskes godt og grundigt igennem.

Forholdsvis få friske og ferske madvarer kan undvære vandbadet. Se her hvilke madvarer du skal vaske, og hvilke du ikke behøver vaske.

Vask altid disse madvarer

Læs også:

Disse 7 tips kan mindske din vandregning

Den gennemsnitlige dansker bruger ca. 108 liter vand dagligt til mange praktiske og hygiejniske formål. Vi har samlet 7 gode råd til,...

Alle grøntsager med uspiselig skal

Sådan en melon virker som en tykhudet størrelse. Så hvordan skulle bakterier og andet skidt og møg kunne slippe ind til frugtkødet? 

Det kan både ske, når melonen skæres op, og når der bliver flyttet om på melonstykker. Uden på melonen kan der både være salmonella og norovirus, som kan fremkalde roskildesyge. Skyl derfor altid melonen grundigt. Skrub også gerne efter med en børste. Meloner ligger jo og bliver modne på jorden, og herfra kan der overføres alt muligt skidt. 

Det samme hensyn bør gøre sig gældende over for andre grøntsager og frugter med skal. Vask derfor altid for eksempel : 

  • Avocado
  • Papaya
  • Kiwi
  • Bananer - hvis de skal skæres over og spises i bidder.
  • ... og lignende

Alle grøntsager og frugter uden skal

Dette giver sig selv. Proceduren er dog lidt forskellig afhængig af, hvilken frugt eller grøntsag det drejer om. Her er et par eksempler: 

Gulerødder

Det er populært at spise gulerødder med skræl på. Det er dér vitaminerne sidder. Det kan man høre selv et barn sige. Gulerødder kan også godt spises uden skræl, men så skal de til gengæld skylles og skrubbes ekstra grundigt. 

Læs også:

Sådan laver du et æble til madpakken

Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Krydderier

Friske krydderurter netop nippet fra urtehaven er altid et smukt syn på middagsbordet. Krydderurter skal dog altid have et rensende bad, inden de skal bruges i maden. Klip stilken af og rens bladene grundigt. Tør krydderurterne i et viskestykke eller brug en salatslynge, så genvinder krydderurterne deres friske look.

Bær

Alle bær skal skylles. Det gælder også for frosne bær. Disse bær kan være blevet håndteret af mange forskellige mennesker, som kan have videbragt bakterier til bærene. 

Spirer

Skyl altid spirer. Gør det i et dørslag under koldt rindende vand. Lad ikke spirer ligge for længe. Spis dem kort efter køb.

Madvarer, der ikke behøver vand

Læs også:

Chokolade fondant - opskrift fra Claus Meyer

Chokolade fondant er populært sagt en chokoladekage med flydende midte. Når du sætter skeen i kagen, flyder det med lækkert chokolade....

Æg

Det kan være fristende at skylle æg under koldt rindende vand. Alle ved jo, at der har været en tæt forbindelse mellem salmonella og æg.

Æg er dog udstyret med en beskyttende hinde, der bliver dannet som det sidste, inden hønen lægger ægget. Denne hinde fungerer som en barriere af beskyttelse mod indtrægende luft og bakterier. Hinden ødelægges, hvis du skrubber og vasker ægget, og derved bliver ægget mere sårbart over for bakterier.

Denne ydre hinde sørger faktisk for, at nylagte æg kan holde sig friske et godt stykke tid, selv hvis de bare lligger på køkkenbordet ved rumtemperatur.

Æg købt i supermarkedet er allerede vasket, så her er hinden væk. Derfor skal æggene straks ind i køleskabet. 

Læs mere om æggets beskyttende ydre hinde her.

Kylling

Ingen spiser rå kylling. Kyllingen skal altid steges eller tilberedes under høj varme. Det vil tage livet af alle de bakterier, der måtte befinde sig i kødet. Hvis du skyller kyllingkødet, kan bakterierne risikere at ende på nogle af de andre fødevarer, der indgår i retten, eller på skærebrættet. 

Fisk

Ligesom med kylling er det også overflødigt at vaske fiske inden tilberedning. Varmen på panden eller i ovnen tager langt mere effektivt livet af uønskede bakterier, end en tur under vandhanen kan gøre. 

24. maj 2017
Mere om Mad

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her for holdbarheden i fryseren for smør, ost, mælk og æg. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i...

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger. Læs med og find ud af hvad gigantkæden nu har fundet på. 

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig...

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord. 

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående?

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men...

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det. 

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske...

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Blåbærmuffins - en supernem opskrift

Mad Er du blevet lækkersulten, får du her en nem opskrift på blåbærmuffins.

Sådan fryser du brød, så det bevarer smag og konsistens

Mad Du kender sikkert allerede til tricket med at fryse brød for en længere holdbarhed. Men du kender garanteret også til et frysebrændt og...

Dette sted i køleskabet må du IKKE opbevare dine æg

Mad Vi kan godt blive enige om, at køleskabet - i dansk optik - er det rigtige sted at opbevare æggene. Det er dog ikke lige meget HVOR i kølesk...