Hvilke madvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

Mad

En af disse madvarer behøver du ikke at skylle i vand. De tre øvrige skal ALTID vaskes. Se hvilke fødevarer, der altid skal under hanen, og hvilke der godt kan klare sig uden.

At vaske eller ikke at vaske...

 

Vi skal spare på vandet. Det skal dog helst ikke være, når vi skal gøre vores madvarer parat til tilberedningen.

De fleste grøntsager har nemlig godt af en tur under hanen. Eller rettere: Vi har godt af det for at undgå bakterier som salmonella og sygdomme som roskildesyge. 

Alle ved, at salat, bær og æbler skal skylles i vand. Her spiser man jo også skallen, så det giver sig selv. De fleste grøntsager, hvor skallen bare skal smides ud, har dog også bedst af at blive vaskes godt og grundigt igennem.

Forholdsvis få friske og ferske madvarer kan undvære vandbadet. Se her hvilke madvarer du skal vaske, og hvilke du ikke behøver vaske.

Vask altid disse madvarer

Læs også:

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre...

Alle grøntsager med uspiselig skal

Sådan en melon virker som en tykhudet størrelse. Så hvordan skulle bakterier og andet skidt og møg kunne slippe ind til frugtkødet? 

Det kan både ske, når melonen skæres op, og når der bliver flyttet om på melonstykker. Uden på melonen kan der både være salmonella og norovirus, som kan fremkalde roskildesyge. Skyl derfor altid melonen grundigt. Skrub også gerne efter med en børste. Meloner ligger jo og bliver modne på jorden, og herfra kan der overføres alt muligt skidt. 

Det samme hensyn bør gøre sig gældende over for andre grøntsager og frugter med skal. Vask derfor altid for eksempel : 

  • Avocado
  • Papaya
  • Kiwi
  • Bananer - hvis de skal skæres over og spises i bidder.
  • ... og lignende

Alle grøntsager og frugter uden skal

Dette giver sig selv. Proceduren er dog lidt forskellig afhængig af, hvilken frugt eller grøntsag det drejer om. Her er et par eksempler: 

Gulerødder

Det er populært at spise gulerødder med skræl på. Det er dér vitaminerne sidder. Det kan man høre selv et barn sige. Gulerødder kan også godt spises uden skræl, men så skal de til gengæld skylles og skrubbes ekstra grundigt. 

Læs også:

Sådan vælger du den rigtige olie at stege i

Hvilke former for madolie egner sig egentlig bedst til stegning - og er det egentlig så slemt at bruge smør? Få 5 hurtige råd til sund og...

Krydderier

Friske krydderurter netop nippet fra urtehaven er altid et smukt syn på middagsbordet. Krydderurter skal dog altid have et rensende bad, inden de skal bruges i maden. Klip stilken af og rens bladene grundigt. Tør krydderurterne i et viskestykke eller brug en salatslynge, så genvinder krydderurterne deres friske look.

Bær

Alle bær skal skylles. Det gælder også for frosne bær. Disse bær kan være blevet håndteret af mange forskellige mennesker, som kan have videbragt bakterier til bærene. 

Spirer

Skyl altid spirer. Gør det i et dørslag under koldt rindende vand. Lad ikke spirer ligge for længe. Spis dem kort efter køb.

Madvarer, der ikke behøver vand

Læs også:

Rengøringstricks for alle os, der ikke orker at gøre rent

Har du heller ikke tid til at gøre rent? Det kender vi godt! Her er de bedste råd til dig, der gerne vil springe over, hvor gærdet er...

Æg

Det kan være fristende at skylle æg under koldt rindende vand. Alle ved jo, at der har været en tæt forbindelse mellem salmonella og æg.

Æg er dog udstyret med en beskyttende hinde, der bliver dannet som det sidste, inden hønen lægger ægget. Denne hinde fungerer som en barriere af beskyttelse mod indtrægende luft og bakterier. Hinden ødelægges, hvis du skrubber og vasker ægget, og derved bliver ægget mere sårbart over for bakterier.

Denne ydre hinde sørger faktisk for, at nylagte æg kan holde sig friske et godt stykke tid, selv hvis de bare lligger på køkkenbordet ved rumtemperatur.

Æg købt i supermarkedet er allerede vasket, så her er hinden væk. Derfor skal æggene straks ind i køleskabet. 

Læs mere om æggets beskyttende ydre hinde her.

Kylling

Ingen spiser rå kylling. Kyllingen skal altid steges eller tilberedes under høj varme. Det vil tage livet af alle de bakterier, der måtte befinde sig i kødet. Hvis du skyller kyllingkødet, kan bakterierne risikere at ende på nogle af de andre fødevarer, der indgår i retten, eller på skærebrættet. 

Fisk

Ligesom med kylling er det også overflødigt at vaske fiske inden tilberedning. Varmen på panden eller i ovnen tager langt mere effektivt livet af uønskede bakterier, end en tur under vandhanen kan gøre. 

24. maj 2017
Mere om Mad

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Ny undersøgelse: Spiser du økologisk, er du sundere

Mad Ny forskning bekræfter, at de mennesker, der spiser økologisk, generelt lever sundere, end de mennesker, der ikke spiser økologisk.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet. Vores opskrift er kun peppet en lille smule op med chorizo-pølser i stedet for cocktail-pølser. Ellers er alt i denne mørbradgryde, som vor mormor lavede den.

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

Flirtende frikadeller

Mad Illustrationer: Suzanne Moffat4 pers.400 g hakket svinekød8 spsk. couscous1-1 1/2 tsk. salt1/2 tsk. peber1 finthakket løg2 store æg1/4 tsk. tørret chili2 tsk. stødt spidskommen2 fed hvidløgFrisk hakket persille30 g fetaOlie til stegningKom couscous i 1 1/2 dl kogende vand, og lad det trække 5 min. under låg. Rør kødet sammen med salt, peber, løg, æg, chili, spidskommen og knust hvidløg.Bland persille, smuldret feta og couscous i farsen, og form den til cirka 20 frikadeller.Brun dem i olie ved god varme. Skru ned til middel varme, og steg frikadellerne færdige cirka 6 min.Connie Andersen, Kolding Læs også: Danske frikadeller på den nemme og børnevenlige facon

Slanke-frikadeller

Mad 4 pers. 500 g hakket kalkunkød 2 mellemstore gulerødder groft revet 2 spsk. hvedemel 1 æg 1 dl yoghurt naturel eller fromage blanc 1-2...

Frikadeller med bacon og tomat

Mad Ingredienser (4 pers.):400 g hakket svinekød 8-10%1 tsk. salt1 stort løg2 mellemstore gulerødder1 æg3 spsk. hvedemel1 dl mælk1⁄4 tsk....