Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Mad

Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.

Hvordan kender man forskel på frugt og grøntsager?
Hvordan kender man forskel på frugt og grøntsager? Foto: iStock

Frugt eller grønt?

Det er velkendt, at tomaten faktisk ikke slet er en grøntsag, men en frugt – men er den nu også det? Det kan nogle gange være lidt af en jungle at finde ud af, om noget er en frugt eller en grøntsag, når der ikke umiddelbart eksisterer en klar definition.

Men du kan være ganske rolig – du er nemlig ikke den eneste, der er forvirret. Selv forskerne mangler helt klare definitioner, der passer på alle frugter og grøntager, og nogle af dem er faktisk hverken eller. 

For eksempel findes der rigtigt mange banansorter, hvoraf nogle er søde og kan spises rå, mens andre kun kan spises, når de er kogt og derfor bruges mere a la kartofler og ris. Den første type betragtes derfor som en frugt, mens den sidste betragtes som en grøntsag.

Grøntsager kan ikke defineres klart

For at komplicere sagen yderligere, findes der faktisk ingen videnskabelig definition af grøntsager – det bestemmer vi gerne ud fra vores madvaner.

Frugter defineres derimod ud fra en række kriterier, så frugter er altid frugter, men nogle gange bruges de også som grøntsager.

Jørn Nygaard Sørensen, som er seniorforsker ved Institut for Havebrugsproduktion ved Aarhus universitet, forklarer forskellen mellem frugt og grøntsager således:

- En frugt er defineret ved at være et bær eller en kernefrugt, som er flerårig. Det betyder, at den vender tilbage år efter år. Det kunne for eksempel være æbler, kirsebær eller jordbær.

Læs også:

Pas på! Disse giftige planter er lette at forveksle med spiselige

Mange nyder at gå på jagt i den danske natur efter spiselige vilde planter, vi kan bruge i vores madlavning. Visse spiselige planter er...

- Husk på, at jordbær er frugter, fordi de - ud over at vende tilbage år efter år - har kerner. Nemlig de små knopper som sidder uden på dem, siger Jørn Nygaard Sørensen og fortæller videre.

- Grøntsager er derimod dybest set rødder eller blade og ofte etårige. Altså høstes de det samme år, som de sås. Men der findes også grænsetilfælde som rabarber og asparges. Dem kalder man grøntsager, fordi de er blade. Også selvom de er toårige.

Hverken det ene eller det andet

Der findes op til flere grænsetilfælde såsom tomat og avokado, som vi i Danmark bruger som grøntsager, men i visse mellemamerikanske lande bruges avokadoen som en frugt i desserter, og tomaten er et emne helt for sig selv.

Selv hvis man spørger Jørn Nygaard Sørensen, er det svært at blive klog på tomaten.

- Tomaten... Den er et godt spørgsmål. Morfologisk - altså hvad dens form og opbygning angår - er det en frugt, fordi den har kerner omgivet af frugtkød. Men ligesom agurker og andre væksthusgrøntsager kalder man tomaten for en grøntsag, fordi den er etårig, forklarer Jørn Nygaard Sørensen. 

Avokadoen viser sig at være nemmere at forklare, men svaret overrasker sikkert mange danskere, der gladelig spiser den i salater og på rugbrød. 

Læs også:

Disse frugter og grøntsager kan give dig allergiske reaktioner

Det er ikke kun pollen i luften, der kan forårsage allergi. Nogle oplever allergiske reaktioner, når de bider i et æble eller i noget...

- En avokado vil jeg kalde en frugt. Den har en kerne, som er omgivet af frugtkød, og den er flerårig. Det ville altså være forkert at kalde den en grøntsag, mener Jørn Nygaard Sørensen. 

Kilder: Illustreret Videnskab, Videnskab.dk

17. maj 2017
Mere om Mad

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Ny undersøgelse: Spiser du økologisk, er du sundere

Mad Ny forskning bekræfter, at de mennesker, der spiser økologisk, generelt lever sundere, end de mennesker, der ikke spiser økologisk.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet. Vores opskrift er kun peppet en lille smule op med chorizo-pølser i stedet for cocktail-pølser. Ellers er alt i denne mørbradgryde, som vor mormor lavede den.

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

Flirtende frikadeller

Mad Illustrationer: Suzanne Moffat4 pers.400 g hakket svinekød8 spsk. couscous1-1 1/2 tsk. salt1/2 tsk. peber1 finthakket løg2 store æg1/4 tsk. tørret chili2 tsk. stødt spidskommen2 fed hvidløgFrisk hakket persille30 g fetaOlie til stegningKom couscous i 1 1/2 dl kogende vand, og lad det trække 5 min. under låg. Rør kødet sammen med salt, peber, løg, æg, chili, spidskommen og knust hvidløg.Bland persille, smuldret feta og couscous i farsen, og form den til cirka 20 frikadeller.Brun dem i olie ved god varme. Skru ned til middel varme, og steg frikadellerne færdige cirka 6 min.Connie Andersen, Kolding Læs også: Danske frikadeller på den nemme og børnevenlige facon

Slanke-frikadeller

Mad 4 pers. 500 g hakket kalkunkød 2 mellemstore gulerødder groft revet 2 spsk. hvedemel 1 æg 1 dl yoghurt naturel eller fromage blanc 1-2...

Frikadeller med bacon og tomat

Mad Ingredienser (4 pers.):400 g hakket svinekød 8-10%1 tsk. salt1 stort løg2 mellemstore gulerødder1 æg3 spsk. hvedemel1 dl mælk1⁄4 tsk....