Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Mad

Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.

Hvordan kender man forskel på frugt og grøntsager?
Hvordan kender man forskel på frugt og grøntsager? Foto: iStock

Frugt eller grønt?

Det er velkendt, at tomaten faktisk ikke slet er en grøntsag, men en frugt – men er den nu også det? Det kan nogle gange være lidt af en jungle at finde ud af, om noget er en frugt eller en grøntsag, når der ikke umiddelbart eksisterer en klar definition.

Men du kan være ganske rolig – du er nemlig ikke den eneste, der er forvirret. Selv forskerne mangler helt klare definitioner, der passer på alle frugter og grøntager, og nogle af dem er faktisk hverken eller. 

For eksempel findes der rigtigt mange banansorter, hvoraf nogle er søde og kan spises rå, mens andre kun kan spises, når de er kogt og derfor bruges mere a la kartofler og ris. Den første type betragtes derfor som en frugt, mens den sidste betragtes som en grøntsag.

Grøntsager kan ikke defineres klart

For at komplicere sagen yderligere, findes der faktisk ingen videnskabelig definition af grøntsager – det bestemmer vi gerne ud fra vores madvaner.

Frugter defineres derimod ud fra en række kriterier, så frugter er altid frugter, men nogle gange bruges de også som grøntsager.

Jørn Nygaard Sørensen, som er seniorforsker ved Institut for Havebrugsproduktion ved Aarhus universitet, forklarer forskellen mellem frugt og grøntsager således:

- En frugt er defineret ved at være et bær eller en kernefrugt, som er flerårig. Det betyder, at den vender tilbage år efter år. Det kunne for eksempel være æbler, kirsebær eller jordbær.

Læs også: Hvilken hund matcher din personlighed?

- Husk på, at jordbær er frugter, fordi de - ud over at vende tilbage år efter år - har kerner. Nemlig de små knopper som sidder uden på dem, siger Jørn Nygaard Sørensen og fortæller videre.

- Grøntsager er derimod dybest set rødder eller blade og ofte etårige. Altså høstes de det samme år, som de sås. Men der findes også grænsetilfælde som rabarber og asparges. Dem kalder man grøntsager, fordi de er blade. Også selvom de er toårige.

Hverken det ene eller det andet

Der findes op til flere grænsetilfælde såsom tomat og avokado, som vi i Danmark bruger som grøntsager, men i visse mellemamerikanske lande bruges avokadoen som en frugt i desserter, og tomaten er et emne helt for sig selv.

Selv hvis man spørger Jørn Nygaard Sørensen, er det svært at blive klog på tomaten.

- Tomaten... Den er et godt spørgsmål. Morfologisk - altså hvad dens form og opbygning angår - er det en frugt, fordi den har kerner omgivet af frugtkød. Men ligesom agurker og andre væksthusgrøntsager kalder man tomaten for en grøntsag, fordi den er etårig, forklarer Jørn Nygaard Sørensen. 

Avokadoen viser sig at være nemmere at forklare, men svaret overrasker sikkert mange danskere, der gladelig spiser den i salater og på rugbrød. 

Læs også: Nemme opskrifter med hyldeblomst og hyldebær

- En avokado vil jeg kalde en frugt. Den har en kerne, som er omgivet af frugtkød, og den er flerårig. Det ville altså være forkert at kalde den en grøntsag, mener Jørn Nygaard Sørensen. 

Kilder: Illustreret Videnskab, Videnskab.dk

17 maj 2017
0

75 procent af sprøjtegiften i din krop kommer fra disse 10 fødevare...

Vil du gerne have færre rester fra sprøjtegifte i din krop, så er her 10 fødevarer, som du helst bør spise økologisk.

0

Disse frugter og grøntsager kan give dig allergiske reaktioner

Det er ikke kun pollen i luften, der kan forårsage allergi. Nogle oplever allergiske reaktioner, når de bider i et æble eller i noget seller...

0

Videnskabeligt bevist: Det er sundt at drikke kaffe

Danskerne drikker 20 millioner kopper kaffe dagligt. Lægevidenskaben har været i tvivl – er det godt eller dårligt for helbreddet? Nu viser...

0

Russisk hakkebøf

Ingredienser (4 pers.):500 g hk. oksekød 1 løg 1 1/2 dl hakkede, syltede rødbeder 1 dl hakket persille 3 spsk. hakkede kapers 2 æg 1⁄2 dl...

0

Rødbedekage

400 g sukker4 æg250 g hvedemel4 tsk. bagepulver4 tsk. stødt kanel1 tsk. stødt nellikeSaften af 12 citron300 g fintrevet rå rødbede3 dl...

0

Kylling i mælk

4 pers.1 stor kylling6 fed hvidløg1 citron3/4 liter mælk80 g salt8-10 salvieblade1 drys hakket persilleTilbehør: kogte kartoflerGnid kylling...

0

Mager chokolademousse

Illustration: Suzanne Moffat4 pers.100 g god mørk chokolade5 dl fromage frais1 12 dl piskefløde1 æggeblomme40 g sukkerRevet skal fra 12...

0

Brød med soltørrede tomater

2 dl mælk25 g gær1 dl A-38 eller fromage frais1 tsk. salt1 tsk. honning2 tsk. basilikum2 tsk. oregano2 tsk. timian75 g hakkede soltørrede...

0

Tunfiskepaté

4 pers.Kan nydes både kold og lun – som forret eller hovedret.1 ds. tunfisk i vand eller olie (185 g)1 ds. hakkede flåede tomater1 løg1 fed...

0

Hannes grønsager i krydret kokosmælk

4-6 pers.1 stort løg2 fed hvidløglidt olivenolie1 tsk. stødt koriander2 tsk. stødte kardemommekapsler2 tsk. stødt spidskommen2 spsk. fuldkor...

0

Pærer med knækglasur

4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

0

Lam i asparges

6 pers.1 1/2 kg lammeforkød2 bundter persille1 stor dildkvist10 hvide peberkornSalt400 g hvide aspargesmaizenamel til jævning2 pasteurisered...

0

Rødfisk med porrer og squash

Ingredienser: 3/4 kg rødfisk eller anden fast hvid fisk 25 g smør citronsaft salt, peber 4 porrer i mindre stykker 2 squash i halve skiver...

0

Milkshake med yoghurt

250 g frosne bær (fx jordbær/hindbær) 2 dl yoghurt naturel flormelis efter smag Hæld de frosne bær i en blender, og blend frugten til en...

0

Kyllingegryde med mango og appelsin

4 pers. En ret, der er let at lave, smager pragtfuldt, og så er den kalorielet. Retten kan laves med forskelligt kød; kylling, okse- eller...