Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.


Frugt eller grønt?

Det er velkendt, at tomaten faktisk ikke slet er en grøntsag, men en frugt – men er den nu også det? Det kan nogle gange være lidt af en jungle at finde ud af, om noget er en frugt eller en grøntsag, når der ikke umiddelbart eksisterer en klar definition.

Men du kan være ganske rolig – du er nemlig ikke den eneste, der er forvirret. Selv forskerne mangler helt klare definitioner, der passer på alle frugter og grøntager, og nogle af dem er faktisk hverken eller. 

For eksempel findes der rigtigt mange banansorter, hvoraf nogle er søde og kan spises rå, mens andre kun kan spises, når de er kogt og derfor bruges mere a la kartofler og ris. Den første type betragtes derfor som en frugt, mens den sidste betragtes som en grøntsag.

Grøntsager kan ikke defineres klart

For at komplicere sagen yderligere, findes der faktisk ingen videnskabelig definition af grøntsager – det bestemmer vi gerne ud fra vores madvaner.

Frugter defineres derimod ud fra en række kriterier, så frugter er altid frugter, men nogle gange bruges de også som grøntsager.

Jørn Nygaard Sørensen, som er seniorforsker ved Institut for Havebrugsproduktion ved Aarhus universitet, forklarer forskellen mellem frugt og grøntsager således:

– En frugt er defineret ved at være et bær eller en kernefrugt, som er flerårig. Det betyder, at den vender tilbage år efter år. Det kunne for eksempel være æbler, kirsebær eller jordbær.

– Husk på, at jordbær er frugter, fordi de – ud over at vende tilbage år efter år – har kerner. Nemlig de små knopper som sidder uden på dem, siger Jørn Nygaard Sørensen og fortæller videre.

– Grøntsager er derimod dybest set rødder eller blade og ofte etårige. Altså høstes de det samme år, som de sås. Men der findes også grænsetilfælde som rabarber og asparges. Dem kalder man grøntsager, fordi de er blade. Også selvom de er toårige.

Hverken det ene eller det andet

Der findes op til flere grænsetilfælde såsom tomat og avokado, som vi i Danmark bruger som grøntsager, men i visse mellemamerikanske lande bruges avokadoen som en frugt i desserter, og tomaten er et emne helt for sig selv.

Selv hvis man spørger Jørn Nygaard Sørensen, er det svært at blive klog på tomaten.

– Tomaten… Den er et godt spørgsmål. Morfologisk – altså hvad dens form og opbygning angår – er det en frugt, fordi den har kerner omgivet af frugtkød. Men ligesom agurker og andre væksthusgrøntsager kalder man tomaten for en grøntsag, fordi den er etårig, forklarer Jørn Nygaard Sørensen. 

Avokadoen viser sig at være nemmere at forklare, men svaret overrasker sikkert mange danskere, der gladelig spiser den i salater og på rugbrød. 

– En avokado vil jeg kalde en frugt. Den har en kerne, som er omgivet af frugtkød, og den er flerårig. Det ville altså være forkert at kalde den en grøntsag, mener Jørn Nygaard Sørensen. 

Kilder: Illustreret Videnskab, Videnskab.dk

Mest læste artikler