Hjemmebagte boller på den nemme måde

Mad

Vil du gerne blive en mesterbager af hjemmebagte boller, så er her både en nem grundopskrift på boller og 10 små og store bud til alle dele af bageprocessen - æltning, hævning, pensling og meget mere.

Foto: iStock

10 tip til bedre bollebagning

Boller kan laves på tusinde forskellige måder. Det er charmen ved dem. Der er dog også visse grundregler og tommelfingerregler for bagning af boller, som er gode at kende til.
  
Her er 10 tips til bagning af boller. Mange af budene, har du sikkert styr på, men der er sikkert også flere fifs, som du endnu ikke har skænket opmærksom. Vi tager udgangspunkt i en grunddej til en stor portion af boller. Du kan i øvrigt selv vælge, hvilke grove ingredienser, der skal i dejen og oven på bollerne.

Grunddej til boller

  • 8 1⁄2 dl lunkent vand
  • 1 1⁄2 dl neutral olie (fx raps-, solsikke- eller majsolie)
  • 50 g gær
  • 1 spsk. salt
  • 1⁄2 l af grove ingredienser: for eksempel knust hvede, havre, spelt, sesamfrø, solsikkekerner, græskarkerner, hørfrø, hakkede nødder, diverse kornflager, durummel, quinuamel eller revne gulerødder
  • 1,3-1,5 kg hvedemel (til dejen føles smidig)

1. Bagetemperaturen er vigtig

Den gode dej starter med, at temperaturen er rigtig. Start med at opvarme skålen med vand fra den varme hane. Hæld herefter det lune vand og olien til dejen i skålen – temperaturen er rigtig, når væsken hverken føles varm eller kold på din finger. Herefter opløser du gær og salt i vandet og hælder kerner, nødder og det grove mel i.

2. Jo mere du ælter – jo bedre brød

Jo mere du ælter melet i dejen, jo bedre bliver brødet. Hæld melet i lidt ad gangen, så mærker du, at glutenet i melet danner lange tykke tråde, fordi hæveprocessen er gået i gang. Hæld mel i, til dejen er blød og smidig uden at virke fast; du kan altid blande mere i, når du slår bollerne op. Slut af med at tage dejen ud på bordet, og ælt den rigtig godt igennem.

3. Forskel på hævetid

Læg dejen i skålen, drys den med lidt mel, og læg eventuelt et let klæde over. Vil du bage almindelige, hurtige boller, lader du dejen hæve i en times tid et lunt sted uden træk. Vil du have mere smag i bollerne, kan du lade dem hæve længere tid, gerne lidt køligere. Prøv at lade dem hæve to eller tre timer. Hvis du ikke har puttet sukker i dejen, bliver gæren ved med at virke – faktisk kan du halvere gærportionen, når dejen skal hæve længe.
   
Læs også: Chokolade fondant - opskrift fra Claus Meyer

4. Ælt igen og form bollerne

Når dejen er færdighævet, ælter du den igen. Lad dejen hvile et par minutter efter æltning, ellers bliver den sej at forme. Del den i to, og skær hver del til tolv boller. Når du former bollerne, er det vigtigt, at der er "spænding" i dejen. Træk den yderste dej ned i bunden, og sæt bollen på samlingen. Så hæver den op og bliver fin rund. Placér bollerne i forskudt mønster på pladen. Når afstanden er ens, får de lige meget varme.

5. Pensling af boller med vand

 
Nu skal bollerne pensles med vand. Så længe ydersiden af bollen er våd, kan bollen hæve. Vandet giver desuden en god skorpe. Lad dem hæve lunt i ca. tre kvarter – eller til de er hævet op til næsten dobbelt størrelse. Det er en misforståelse at lægge et klæde over bollerne, da det forhindrer dem i at hæve!
  
Læs også: Bag bedre boller - Brug hævemiderne rigtigt

6. Pensles også under hævningen

Pensl dem gerne 3-4 gange med vand under hævningen, eller hold dem fugtige med en forstøver. Stil eventuelt pladen oven på en gryde kogende vand, så får bollerne varme og damp til hævningen. Til slut kan du pensle med æg og drysse med frø – men vand kan sagtens gøre det.

7. Hold øje med bollerne, når de er i ovnen

Sæt bollerne i en 220° varm ovn, og bag dem 20-25 minutter – i varmluftovn ved 210°. Hvis bollerne virker fugtige i bunden, så vend dem med bunden i vejret, og bag dem fem minutter til. Bank en bolle i bunden. Giver den en hul lyd fra sig, er den færdigbagt.
  
s også: langtidsstegte blommer

8. Lav dejen om aften og bag bollerne næste morgen

Hvis du kun bruger 10 gram gær i grundopskriften og koldt vand, kan du lade dejen hæve i et køligt rum hele natten. Så kan du bage bollerne næste morgen, men husk, at så tager efterhævningen også længere tid – op til halvanden time.

9. Sådan laver du madbrød

Rul så du får miniflutes, pensl dem med æg, og drys med fx rosmarin, grillkrydderi, tørrede hvidløgsflager, groft salt. Lav evt. flere forskellige slags drys. Prøv også at blande ca. 2 dl finthakkede oliven eller tørrede tomater i grunddejen. Suppler evt. med 4-5 fed presset hvidløg.

10. Brug grøntsager i bollerne

Du får et dejligt saftigt brød, hvis du supplerer grundopskriften med et par tykke skiver squash eller to store gulerødder. Riv dem – eller blend dem i væsken, før du hælder mel i.
6. marts 2016
Mere om Mad

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her for holdbarheden i fryseren for smør, ost, mælk og æg. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i...

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger. Læs med og find ud af hvad gigantkæden nu har fundet på. 

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig...

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord. 

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående?

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men...

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det. 

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske...

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Blåbærmuffins - en supernem opskrift

Mad Er du blevet lækkersulten, får du her en nem opskrift på blåbærmuffins.

Sådan fryser du brød, så det bevarer smag og konsistens

Mad Du kender sikkert allerede til tricket med at fryse brød for en længere holdbarhed. Men du kender garanteret også til et frysebrændt og...

Dette sted i køleskabet må du IKKE opbevare dine æg

Mad Vi kan godt blive enige om, at køleskabet - i dansk optik - er det rigtige sted at opbevare æggene. Det er dog ikke lige meget HVOR i kølesk...

Mest læste:

Pinotex

Mest læste:

BOSCH

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.