Hjemmebagte boller på den nemme måde

Mad

Det behøver ikke at være nogen en videnskab at bage boller. Blot du følger nogle grundregler, kan du bage af det, "du har på hylderne". Se her hvordan du gør.


Du kan selv vælge, hvilke grove ingredienser der skal i dejen og oven på bollerne.

Grunddej

8 1⁄2 dl lunkent vand
1 1⁄2 dl neutral olie (fx raps-, solsikke- eller majsolie)
50 g gær
1 spsk. salt
1⁄2 l af grove ingredienser:
fx knust hvede, havre, spelt, sesamfrø, solsikkekerner, græskarkerner, hørfrø, hakkede nødder, diverse kornflager, durummel, quinuamel eller revne gulerødder
1,3-1,5 kg hvedemel (til dejen føles smidig)

Temperaturen er vigtig
Den gode dej starter med, at temperaturen er rigtig. Start med at opvarme skålen med vand fra den varme hane. Hæld herefter det lune vand og olien til dejen i skålen – temperaturen er rigtig, når væsken hverken føles varm eller kold på din finger. Herefter opløser du gær og salt i vandet og hælder kerner, nødder og det grove mel i.

Jo mere du ælter – jo bedre brød

Jo mere du ælter melet i dejen, jo bedre bliver brødet. Hæld melet i lidt ad gangen, så mærker du, at glutenet i melet danner lange tykke tråde, fordi hæveprocessen er gået i gang. Hæld mel i, til dejen er blød og smidig uden at virke fast; du kan altid blande mere i, når du slår bollerne op. Slut af med at tage dejen ud på bordet, og ælt den rigtig godt igennem.

Forskel på hævetid
Læg dejen i skålen, drys den med lidt mel, og læg eventuelt et let klæde over. Vil du bage almindelige, hurtige boller, lader du dejen hæve i en times tid et lunt sted uden træk. Vil du have mere smag i bollerne, kan du lade dem hæve længere tid, gerne lidt køligere. Prøv at lade dem hæve to eller tre timer. Hvis du ikke har puttet sukker i dejen, bliver gæren ved med at virke – faktisk kan du halvere gærportionen, når dejen skal hæve længe.

Ælt igen og form bollerne
Når dejen er færdighævet, ælter du den igen. Lad dejen hvile et par minutter efter æltning, ellers bliver den sej at forme. Del den i to, og skær hver del til tolv boller. Når du former bollerne, er det vigtigt, at der er "spænding" i dejen. Træk den yderste dej ned i bunden, og sæt bollen på samlingen. Så hæver den op og bliver fin rund. Placér bollerne i forskudt mønster på pladen. Når afstanden er ens, får de lige meget varme.

Bollerne skal også pensles under hævningen. Læs mere på næste side.#br

Pensles med vand
 

Nu skal bollerne pensles med vand. Så længe ydersiden af bollen er våd, kan bollen hæve. Vandet giver desuden en god skorpe. Lad dem hæve lunt i ca. tre kvarter – eller til de er hævet op til næsten dobbelt størrelse. Det er en misforståelse at lægge et klæde over bollerne, da det forhindrer dem i at hæve!

Pensles også under hævningen

Pensl dem gerne 3-4 gange med vand under hævningen, eller hold dem fugtige med en forstøver. Stil eventuelt pladen oven på en gryde kogende vand, så får bollerne varme og damp til hævningen. Til slut kan du pensle med æg og drysse med frø – men vand kan sagtens gøre det.

Hold øje bollerne, når de er i ovnen
Sæt bollerne i en 220° varm ovn, og bag dem 20-25 minutter – i varmluftovn ved 210°. Hvis bollerne virker fugtige i bunden, så vend dem med bunden i vejret, og bag dem fem minutter til. Bank en bolle i bunden. Giver den en hul lyd fra sig, er den færdigbagt.

Lav dejen om aften og bag bollerne næste morgen
Hvis du kun bruger 10 gram gær i grundopskriften og koldt vand, kan du lade dejen hæve i et køligt rum hele natten. Så kan du bage bollerne næste morgen, men husk, at så tager efterhævningen også længere tid – op til halvanden time.

Spændende madbrød
Rul så du får miniflutes, pensl dem med æg, og drys med fx rosmarin, grillkrydderi, tørrede hvidløgsflager, groft salt. Lav evt. flere forskellige slags drys. Prøv også at blande ca. 2 dl finthakkede oliven eller tørrede tomater i grunddejen. Suppler evt. med 4-5 fed presset hvidløg.

Grøntsager i bollerne
Du får et dejligt saftigt brød, hvis du supplerer grundopskriften med et par tykke skiver squash eller to store gulerødder. Riv dem – eller blend dem i væsken, før du hælder mel i.

6 marts 2006
0

Rysteribs – Danmarks nemmeste sommeropskrift

Rysteribs er en af de bedste danske sommertraditioner. Det er opskriften, der næppe kan gå galt. Den kræver kun et godt håndelag, og at du...

0

De 3 dejligste opskrifter med hyldeblomst

Når hylden blomstrer, gælder det om at få plukket de skønne blomsterklaser og udnytte smagen og kraften i dem. Her er 3 opskrifter på hyldeb...

0

Det er vigtigt at skylle salat og krydderurter

Frugt og grønt er sundt, og vi skal helst spise masser af det. Men inden vi sætter tænderne i de sunde sager, skal de skylles grundigt for...

0

Klassisk fødselsdag

Engang var børnefødselsdagen enkel og overskuelig med en god hjemmelavet lagkage plus boller med varm kakao. Hvorfor ikke prøve den model?...

0

Valnøddebrød med ahornsirup

Bag et lækkert brød med masser af valnødder.

0

Lækre madpakkeboller

Giv ungerne brød, der mætter, med i madpakken.

0

Citronkylling

Ingredienser (3-4 pers.):1 hel frisk kylling 7 fed hvidløg 3 økologiske citroner 1 stor dusk frisk rosmarin Olie, salt, peber 3⁄4 kg små,...

0

Fynsk brød med gods i

Ingredienser:50 g gær 2 dl lunkent vand 1 æg 4 dl kærnemælk 1 spsk. salt 3 spsk. olie 3 spsk. hørfrø 5 spsk. solsikkefrø 400 g sigtemel 150...

0

Uventede gæster

Ingredienser (4 pers):4 skiver lyst brød 1 lille glas basilikumpesto eller tomatpesto 8 skiver serranoskinke 2 tomater i skiver 1 lille løg...

0

Hakket oksekød med kartoffellåg

Ingredienser (4 pers.):600 g skrællede kartofler500 g hakket oksekød 9-12%smør eller olie til stegning1 tsk. timian2 grønne peberfrugter1...

0

Hvidløgssuppe

Ingredienser (4 pers.):4 hele hvidløg i fed1 l hønsebouillon250 g skrælledekartofler2 timiankviste1 kvist rosmarin3 spsk. flødeost4 skiver...

0

Braiseret oksekød

Mad med masser af smag, der også passer sig selv på komfuret. Så bli’r det ikke bedre.

0

Verdens nemmeste hindbæris

Denne dessert er god nu, hvor det endnu ikke rigtig er sæson for bær og frugter. Hindbær og andre bær kan købes frosne (red.). Isen kan...

0

Æggesalat med gulerødder

10 stk. brød 2 gulerødder, 5 hårdkogte æg, 1 spsk dijonsennep, 1-2 tsk karry, lidt let mayonnaise (evt. Miracle Whip). Gulerødderne skrælle...

0

Bradepandekage med ananas

Det skal du bruge:3 æg, 250 g sukker, 250 g hvedemel, 3 tsk bagepulver, 1 1/2 dl mælk, 75 g smeltet smør eller margarine, 12 skiver ananas,...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.