Herlig hyggemad

Mad
Mens vi går tur i skoven, simrer maden hjemme på komfuret.


Af Gitte Heidi Rasmussen, idényt nr. 9, 2006
Fotos: Marianne Bjerre

Langtidsstegt Bornholmerhane
(4-6 pers.)

1 bornholmerhane (ca. 1,6 kg)
salt og peber
3 rosmarinkviste
3 timiankviste
16 pillede skalotteløg
12 fed hvidløg
12 små, skrællede gulerødder
2 dl tør hvidvin
10 g smør
250 g kantareller

Gnid hanen indvendig med salt og peber. Fyld den med rosmarin- og timiankviste, og luk med en kødnål. Læg hanen i et ovnfast fad med løg, hvidløg, gulerødder og krydderurter. Hæld hvidvin ved, og sæt fadet i ovnen ved 140° i 11⁄2 time. Steg kantarellerne i smør, og kom dem i fadet. Steg hanen endnu ca. 15 min., til saften fra låret er helt klar. Server med lun baguette eller hasselback-kartofler.
Efterårssandwich
(8 pers.)

Pesto:
100 g skrællet selleri
1 bdt. persille
50 g parmesan
2 fed hvidløg
1⁄2 dl olivenolie
salt og peber
8 skiver bacon
300 g jordskokker
citronsaft
8 store sandwichboller
salat – gerne forskellige
400 g kogt røget kalkun, skinke eller kylling i tynde skiver

Put selleri, persilleblade, parmesan, hvidløg og olivenolie i en blender, og smag pestoen til med salt og peber. Steg baconskiverne sprøde, og lad dryppe af på køkkenrulle. Skrub jordskokkerne grundigt, og skær dem i meget tynde skiver. Dryp straks med citronsaft. Flæk bollerne, og smør dem med pesto. Læg bollerne sammen omkring salat, kalkun, bacon og jordskokker.
Muffins med pærer
(12 stk.)

200 g smør
2 dl mørk sirup
2 æg str. L
1 spsk. vaniljesukker
100 g marcipan
300 g hvedemel
1 tsk. bagepulver
200 g pærer i små tern
50 g grofthakkede valnødder

Rør smør og sirup blødt og cremet i en røremaskine el. lign. Pisk æggene i et ad gangen. Tilsæt vaniljesukker og marcipan, og pisk til æggemassen er cremet. Vend hvedemel og bagepulver i dejen, og bland den med pærer og hakkede valnødder. Fordel dejen i smurte muffinforme, og bag kagerne ved 175º i ca. 25 min.
Lækker lammegryde
(4-6 pers.)

1 kg lam i tern
2 spsk. hvedemel
1 spsk. smør
1 spsk. olivenolie
salt, peber
2 løg
2 gulerødder
2 stilke bladselleri
2 fed hakket hvidløg
2 spsk. konc. tomatpure
1⁄2 flaske rødvin
2 laurbærblade
2 duske bredbladet persille
1⁄2 liter bouillon
12 gulerødder

Vend kødstykkerne i mel. Brun dem i smør og olivenolie, krydr og læg til side. Hak løgene, skær gulerødderne i tern, og snit bladselleristilkene. Steg grøntsagerne, til løgene er klare. Kom kødet i gryden sammen med hvidløg og tomatpure. Svits kort, og hæld rødvin ved. Skum af, og tilsæt laurbær, persille, bouillon og små gulerødder. Lad simre i ca. 2 timer. Kasser persilleduskene, og smag til. Server med brød eller kartoffelmos.

9

29 september 2006
Mere om Mad

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger. Læs med og find ud af hvad gigantkæden nu har fundet på. 

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det.

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig? Her får du 3 smarte måder at fryse din avocado på.

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående?

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men der findes faktisk en rigtig god forklaring på, hvorfor vi hungrer efter de usunde sager – og måske tilmed en god undskyldning.

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske...

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Blåbærmuffins - en supernem opskrift

Mad Er du blevet lækkersulten, får du her en nem opskrift på blåbærmuffins.

11 ting, der ikke bør komme i køleskabet

Mad Der er mange meninger om, hvad der må komme i køleskabet, og hvad der ikke må. Se her 11 ting, du aldrig bør opbevare i dit køleskab.

Bruger du fryseren som skraldespand?

Mad Hver anden dansker glemmer, hvad de opbevarer i fryseren og ender med at smide især kødvarer ud, viser en ny undersøgelse.

Nemme brød på bål eller grill

Mad Nu får snobrødet kamp til stregen. Det tager bare 10 minutter at bage de sunde brød med fyld.

Så længe kan dine madvarer holde sig i fryseren

Mad Hører du til dem, der tror at madvarer kan holde sig for evigt, så længe de er opbevaret på frost? Få helt styr på, hvor længe dine madvarer...

Så længe kan dine madvarer holde sig i køleskabet

Mad Rigtig mange smider madvarer ud, fordi de er usikre på, hvor længe de forskellige ting kan holde sig, men faktisk kan mange madvarer holde...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.