Herlig hyggemad

Mad
Mens vi går tur i skoven, simrer maden hjemme på komfuret.


Af Gitte Heidi Rasmussen, idényt nr. 9, 2006
Fotos: Marianne Bjerre

Langtidsstegt Bornholmerhane
(4-6 pers.)

1 bornholmerhane (ca. 1,6 kg)
salt og peber
3 rosmarinkviste
3 timiankviste
16 pillede skalotteløg
12 fed hvidløg
12 små, skrællede gulerødder
2 dl tør hvidvin
10 g smør
250 g kantareller

Gnid hanen indvendig med salt og peber. Fyld den med rosmarin- og timiankviste, og luk med en kødnål. Læg hanen i et ovnfast fad med løg, hvidløg, gulerødder og krydderurter. Hæld hvidvin ved, og sæt fadet i ovnen ved 140° i 11⁄2 time. Steg kantarellerne i smør, og kom dem i fadet. Steg hanen endnu ca. 15 min., til saften fra låret er helt klar. Server med lun baguette eller hasselback-kartofler.
Efterårssandwich
(8 pers.)

Pesto:
100 g skrællet selleri
1 bdt. persille
50 g parmesan
2 fed hvidløg
1⁄2 dl olivenolie
salt og peber
8 skiver bacon
300 g jordskokker
citronsaft
8 store sandwichboller
salat – gerne forskellige
400 g kogt røget kalkun, skinke eller kylling i tynde skiver

Put selleri, persilleblade, parmesan, hvidløg og olivenolie i en blender, og smag pestoen til med salt og peber. Steg baconskiverne sprøde, og lad dryppe af på køkkenrulle. Skrub jordskokkerne grundigt, og skær dem i meget tynde skiver. Dryp straks med citronsaft. Flæk bollerne, og smør dem med pesto. Læg bollerne sammen omkring salat, kalkun, bacon og jordskokker.
Muffins med pærer
(12 stk.)

200 g smør
2 dl mørk sirup
2 æg str. L
1 spsk. vaniljesukker
100 g marcipan
300 g hvedemel
1 tsk. bagepulver
200 g pærer i små tern
50 g grofthakkede valnødder

Rør smør og sirup blødt og cremet i en røremaskine el. lign. Pisk æggene i et ad gangen. Tilsæt vaniljesukker og marcipan, og pisk til æggemassen er cremet. Vend hvedemel og bagepulver i dejen, og bland den med pærer og hakkede valnødder. Fordel dejen i smurte muffinforme, og bag kagerne ved 175º i ca. 25 min.
Lækker lammegryde
(4-6 pers.)

1 kg lam i tern
2 spsk. hvedemel
1 spsk. smør
1 spsk. olivenolie
salt, peber
2 løg
2 gulerødder
2 stilke bladselleri
2 fed hakket hvidløg
2 spsk. konc. tomatpure
1⁄2 flaske rødvin
2 laurbærblade
2 duske bredbladet persille
1⁄2 liter bouillon
12 gulerødder

Vend kødstykkerne i mel. Brun dem i smør og olivenolie, krydr og læg til side. Hak løgene, skær gulerødderne i tern, og snit bladselleristilkene. Steg grøntsagerne, til løgene er klare. Kom kødet i gryden sammen med hvidløg og tomatpure. Svits kort, og hæld rødvin ved. Skum af, og tilsæt laurbær, persille, bouillon og små gulerødder. Lad simre i ca. 2 timer. Kasser persilleduskene, og smag til. Server med brød eller kartoffelmos.

9

29 september 2006
0

Leksikon med de 8 vigtigste typer mel

Du tror sikkert, du er udlært i meltyperne. Hvor svært kan det være? Hvede til franskbrød og rug til rugbrød? Men så læs lige her - du...

0

Spiseløg - hvad er forskellen på rødløg, salatløg, skalotteløg og...

Hvad er det egentlig for nogle løg, vi bruger i vores madlavning og dyrker i vores haver? Bliv dus med rødløg, salatløg, almindelige løg,...

0

Du har sandsynligvis spist æbler forkert hele livet

Hvor svært kan det være at spise et æble korrekt? Vi mennesker har gnasket den dejlige frugt siden stenalderen, og vi vil ikke belæres om...

0

Disse madvarer må du aldrig pakke ind i stanniol

Styr uden om disse typiske fejl, og undgå uønskede stoffer i dine madvarer.

0

8 ting som kan forsvinde som følge af klimaforandringerne

Klimaet forandrer sig, og det bliver vores madvaner snart også nødt til at gøre. Der vil nemlig snart blive knaphed på mange af vores basisv...

0

Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Der er ikke noget bedre end et glas hjemmelavet syltetøj. Men vi er ikke længere så dygtige til gamle tilberedningsmetoder. Så hvad skal...

0

Det sker der med din mad, når en flue lander oven på den

Hører du til dem, der smider din mad ud, når en flue har landet oven på den? Ikke endnu? Så var det måske værd at overveje... For en flue...

0

Derfor er koldt vand bedst til madlavning

Har du indtil nu benyttet varmt vand til din madlavning, så er det på tide at få ændret på køkkenvanen.

0

En verden uden kaffe kan snart være en realitet

Kaffen er en truet art, og klimaforandringerne er synderen. De stigende temperaturer kan i fremtiden sætte en stopper for den globale kaffep...

0

Sådan får du den sidste ketchup ud af flasken

Det er noget af det mest irriterende. I skal have burgere, men ketchupflasken er næsten tømt, og det er umuligt at få den sidste rest ud....

0

Må vandmelon opbevares i køleskabet?

Det er en af de lækreste sommerfrugter, og den skal gerne være iskold, når den skal nydes. Køleskabet er dog ikke det bedste bedste sted at...

0

Hvilke madvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En af disse madvarer behøver du ikke at skylle i vand. De tre øvrige skal ALTID vaskes. Se hvilke fødevarer, der altid skal under hanen, og...

0

Rysteribs – Danmarks nemmeste sommeropskrift

Rysteribs er en af de bedste danske sommertraditioner. Det er opskriften, der næppe kan gå galt. Den kræver kun et godt håndelag, og at du...

0

Sådan sikrer du dig, at en vandmelon er moden

Slæber du alt for tit umodne og melede vandmeloner med hjem? Så skyldes det måske, at du ikke har lært at LÆSE vandmeloner rigtigt. Her er...

0

Fjerne stenene i kirsebær med en flaske

Hvem har en kirsebær-udstener i skuffen? Det kan ikke være mange. Den er heller ikke nødvendig, når du skal udstene kirsebær. Alt du behøver...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.