Her er hemmeligheden bag de regnbuefarvede grøntsager

Mad

Har du tit undret dig over, hvorfor nogle gulerødder og blomkål er lilla og røde? Det er slet ikke så underligt og vi afslører hemmeligheden for dig her.

Grøntsager kan i dag fås i flere forskellige farver, men hvad er årsagen?
Grøntsager kan i dag fås i flere forskellige farver, men hvad er årsagen? Foto: istockphoto

Lilla gulerødder, røde rosenkål og bolsjefarvede rødbeder er specielle, men slet ikke sjældne! Der findes nemlig i dag en bred vifte af grøntsager, som fås i unikke farver og sjove kombinationer. Men de fås ikke så ofte i normale supermarkeder, da de er mere starte og sårbare end traditionelle grøntsager.

Men er du stadig nysgerrig efter at få og vide, hvad der giver grøntsagerne deres unikke farver – så skal du blot fortsætte. Nedenfor afslører vi hemmeligheden.

Gulerødder i alle farver

Gulerødder kan fås i alskens farver, og den ene er mere farvestrålende end den anden.

Men de mange farver skyldes forskellige årsager.

De lilla gulerødder indeholder anthocyaninpigmenter, som også findes i blåbær. Pigmentet giver en dyb lilla farve, men biholder dog gulerodens orange midte.

Røde gulerødder inderholder lycopen og betacaroten, som begge bidrager til at give guleroden sin intense røde farve. De røde gulerødder har desuden en sødere smag, men er stadig velegnet til salater og snacks.

De hvide og gule gulerødder mangler begge det pigment, som findes i de røde, orange og lilla gulerødder – men er dog stadig rige på fytokemikalier. Smagsmæssigt er der ingen forskel.

Læs også:

10 grøntsager, du kan gro igen og igen

Det er ikke alle rester fra madlavningen, som skal i skraldespanden. Disse 10 grøntsager kan nemlig nemt gendyrkes.

Dyrk selv farvede gulerødder

Gulerødder kræver ikke så meget af dig og udbyttet er fantastisk. Du kan købe frø til de farvede gulerødder her.

Når du skal dyrke egne gulerødder skal du blot huske at jorden skal være ren, blød og luftig. Store sten kan for eksempel påvirke gulerøddernes opvækst. Ellers skal du blot sørge for lidt kompost og vand. 

Orange blomkål

Blomkål fås i dag i et utal af farver. Mest usædvanligt er den orange udgave, som skyldes et pigment kaldet beta-caroten, der findes i grøntsagens grundstamme. Beta-caroten er et pigment med rødelige toner - men på et blomkål fremstår det som orange.

Beta-caroten har ingen indvirkning på blomkålens smag, så du vil ikke kunne smage forskel.

Røde rosenkål

De røde rosenkål betragtes nærmere som lilla, ligesom rødkålen. Begge har en dyb farve, som skyldes anthocyaniner. Sur jord kan dog også have en indflydelse på grøntsagernes farve.

De røde rosenkål dyrkes i vinter perioden og de første kan allerede høstes i januar. Men jo køligere vinteren er desto bedre. Det kølige klima vil nemlig gøre de røde rosenkål mildere og sødere i smagen.

Læs også:

Katteracer - de 10 mest populære katte - hvilken skal jeg vælge?

Her er de 10 katteracer, som danskerne er mest optagede af. Lær kattene nærmere at kende: deres historie, temperament og særpræg. Se også...

 

Stribede tomater

Ja, du hørte rigtigt! Nu kan du nemlig dyrke og plukke tomater med gule striber. Denne art er, modsat sin røde fætter fra syd, bedre til at håndtere det kølige klima i nord.

Tomater er modne og klar til brug, når overfladen er overvejende gule med striber.

Disse unikke tomater er super lækre - men er ikke nær så søde som de røde. De er derimod runde i smagen og oplagte at bruge til en farvestrålende tomatsalat.

Dyrk Tigerella tomater

Er de tigerstribede tomater lige noget for dig, kan du nemt dyrke dine egne. Du kan købe frø her, hvor der medfølger en guide der beskriver, hvad du skal gøre. 

Læs også:

Flere haveredskaber med samme skaft

Med et klik skiftes mellem kultivator, plantegaffel og planteske.

Bolsjestribede rødbeder

De stribede rødbeder forbindes ofte med lækre, røde bolsjer - men smagen er dog slet ikke den samme som den almindelige rødbede.

De stribede rødbeder tilhører en sort, der hedder chioggia, som stammer fra Italien. Men ingen ved præcis, hvorfor eller hvordan disse rødbeder har fået sine striber. 

Blå græskar

Det blå græskar stammer fra Australien, hvor de vokser godt når solen står højst og temperaturen er varmest. I dag kan de dog fås i mange lande og flere dyrker også de smukke græskar selv.

De blå nuancer skyldtes et pigment, som sætter sig i skrællen. Graskæret er derfor orange og helt normal inden i og smagen er nøjagtig som du kender den.

Dyrk selv blå græskar

Er du helt vild med ideen om et blåt græskar, kan du nemt selv komme i gang. Du kan købe frø her og så skal du blot følge pakkens anvisninger.

Vi anbefaler, at du kommer tidligt i gang og eventuel begynder med at forspire indendørs eller i drivhuset. Når planten er klar til udplantning skal du finde et sted, hvor den kan stå i læ, indtil den er vokset sig stor og stærk.

Er du begyndt tidligt, kan du måske allerede høste i oktober, men ellers er græskarkerne klar til høst i december og januar. 

Farvestrålende majskolber

Majskolber i alverdens farver og forskellige kombinationer ses ofte i tørrede udgaver på madmarkeder om efteråret.

For at få farvestrålende majskolber, skal man være særdeles kyndig i haven og have en god indsigt i planters DNA og pigmenter.

De unikke majskolber afviger dog en smule fra de traditionelle – og du bør ikke spise de farvede majskolber rå. I stedet er de mere oplagte og bruge til dekorationer og pynt.

7. marts 2016
Mere om Mad

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Ny undersøgelse: Spiser du økologisk, er du sundere

Mad Ny forskning bekræfter, at de mennesker, der spiser økologisk, generelt lever sundere, end de mennesker, der ikke spiser økologisk.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet. Vores opskrift er kun peppet en lille smule op med chorizo-pølser i stedet for cocktail-pølser. Ellers er alt i denne mørbradgryde, som vor mormor lavede den.

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

Flirtende frikadeller

Mad Illustrationer: Suzanne Moffat4 pers.400 g hakket svinekød8 spsk. couscous1-1 1/2 tsk. salt1/2 tsk. peber1 finthakket løg2 store æg1/4 tsk. tørret chili2 tsk. stødt spidskommen2 fed hvidløgFrisk hakket persille30 g fetaOlie til stegningKom couscous i 1 1/2 dl kogende vand, og lad det trække 5 min. under låg. Rør kødet sammen med salt, peber, løg, æg, chili, spidskommen og knust hvidløg.Bland persille, smuldret feta og couscous i farsen, og form den til cirka 20 frikadeller.Brun dem i olie ved god varme. Skru ned til middel varme, og steg frikadellerne færdige cirka 6 min.Connie Andersen, Kolding Læs også: Danske frikadeller på den nemme og børnevenlige facon

Slanke-frikadeller

Mad 4 pers. 500 g hakket kalkunkød 2 mellemstore gulerødder groft revet 2 spsk. hvedemel 1 æg 1 dl yoghurt naturel eller fromage blanc 1-2...

Frikadeller med bacon og tomat

Mad Ingredienser (4 pers.):400 g hakket svinekød 8-10%1 tsk. salt1 stort løg2 mellemstore gulerødder1 æg3 spsk. hvedemel1 dl mælk1⁄4 tsk....