1. Æbler
Æblet indeholder en masse vitaminer, som er gavnligt for dit immunforsvar og forebyggende mod sygdomme. Men hvis du skræller dit æble, mister du muligheden for at optage en god portion af vitaminerne, da de fleste sidder i skrællen. I skrællen kan du ligeledes finde kulhydratet pektin, som virker stabiliserende på kolesteroltallet.
2. Gulerødder
Hvis du vælger at spise din gulerod med skræl på, så optager du langt flere A-vitaminer. A-vitaminerne er godt for dit immunforsvar, dit syn og for din hud.
I selve skrællen og lige under, sidder der endnu et stof kaldet polyacetylen. Polyacetylen har nogle gode fordele – i laboratorieforsøg har det vist sig at stoffet kan slå kræftceller ihjel. Derudover har det en svampedræbende effekt og virker antiinflammatorisk.
Det er derfor synd, hvis dette gode stof går til spilde.
Skrub i stedet din gulerod forsigtigt, så den bliver fri for snavs.
3. Kartofler
Ligesom med gulerødderne, skal du vælge at skrubbe din kartoffel i stedet for at skrælle den. Kartoflen har nemlig en masse gode stoffer i sin skræl, herunder folinsyre, fibre og jern.
4. Agurk
En agurk består næsten kun af vand – derfor er det bedst du lader skrællen sidde, så du ikke kun sidder og spiser en meget vandholdig grøntsag. Skrællen på agurken indeholder magnesium, kalium, kalk, fosfor og A- og K-vitamin.
5. Aubergine
Auberginens skræl er fyldt op med sundhed i form af flavonoider og nanusin, som er godt for ens hjernevæv. Derudover har flavonoider i auberginen en anden fremragende effekt – det kan være med til at forhindre overvægt.
6. Vindruer
Det er en rigtig god idé at købe økologiske vindurer, da vindruerne ellers er rigtig pesticidholdige. Vindrueskallerne indeholder stoffet resveratrol, som har en hæmmende effekt mod kræft, hvilket gør det fordelagtigt at beholde skrællen på.
Kilder: Søndagsavisen, iform.dk