Grønne hits

Mad
Vi har fundet 5 bud på sundt grønt, når det er bedst. Flere af dem kan spises rå.

Tekst og Foto af Birgitte Svennevig, idényt nr. 5, 2006

Asparges: Det er aspargesplantens unge skud, vi spiser. Grønne asparges har fået sollys – de hvide har ikke. De grønne asparges kan spises rå, kogte eller grillede, mens de hvide altid skal koges. De hvide skal også skrælles før tilberedning. Skær den nederste træede ende af aspargesen. Hvide asparges har den kraftigste smag, og de er derfor det bedste valg til supper og stuvninger.

• Sæson: Maj-juni (danske).

• Opbevaring: Asparges har det bedst ved ca. 0 grader. I køleskab: I en plastikpose ca. fire dage.

• Vitaminer: E- og B-vitamin, magnesium, jern og kalium


Majroe: Saftig, sprød og mild kålsmag. De mindre majroer smager bedst. Rives rå eller skæres i skiver og koges, indtil de er møre. Kan også bruges i kartoffelmos.

• Sæson: Maj-august (danske).

• Opbevaring: Opbevares uden top i 2-3 dage ved stuetemperatur og 2-3 uger i køleskabet. Må ikke opbevares med æbler, pærer, blommer, tomater, meloner, citrusfrugter og modne bananer.

• Vitaminer: C-vitamin, kalium og kostfibre. Indeholder kun 33 kalorier pr. 100 g rå roe.

Den dejligt søde

Netmelon: Kuglerund melon dækket af netlignende skurv. Gulligt/laksefarvet frugtkød. Melonen spises naturel eller blendes med fx limejuice og knust is til smoothies.

• Sæson: Maj-august (udl.).

• Opbevaring: I 16-20 dage ved 10-14° og en høj luftfugtighed. Ved stuetemperatur: I 10-14 dage.

• Vitaminer: Meloner indeholder meget vand og meget lidt energi. Der er ca. 27 kalorier pr. 100 g rå melon.

Hyldeblomst: Hylden er en gammel lægeplante. Brug de friske blomster til saft, eller dyp dem i pandekagedej, frituresteg dem, og drys med flormelis. Brug tørrede hyldeblomster til te. Brug de friske blomsterskærme til kryddersnaps. Myg og fluer bryder sig ikke om blomsternes duft.

• Sæson: Få uger, primo juni.

• Opbevaring: Friske blomster skal bruges med det samme. Tørrede blomster holder sig i mange måneder: Hæng blomsterskærmene op med “hovedet” nedad, og lad dem tørre et sted med god luftcirkulation.


Forårsløg: Unge grønne løg, der høstes tidligt. Frisk, sprød og med mild smag af løg.

• Sæson: Maj-okt. (danske).

• Opbevaring:Ved stuetemperatur i 2-3 dage.Ved 0° og høj luftfugtighed: 2-3 uger.

• Vitaminer: Kalium og fibre.

19 juni 2011
0

Leksikon med de 8 vigtigste typer mel

Du tror sikkert, du er udlært i meltyperne. Hvor svært kan det være? Hvede til franskbrød og rug til rugbrød? Men så læs lige her - du...

0

Spiseløg - hvad er forskellen på rødløg, salatløg, skalotteløg og...

Hvad er det egentlig for nogle løg, vi bruger i vores madlavning og dyrker i vores haver? Bliv dus med rødløg, salatløg, almindelige løg,...

0

Du har sandsynligvis spist æbler forkert hele livet

Hvor svært kan det være at spise et æble korrekt? Vi mennesker har gnasket den dejlige frugt siden stenalderen, og vi vil ikke belæres om...

0

Disse madvarer må du aldrig pakke ind i stanniol

Styr uden om disse typiske fejl, og undgå uønskede stoffer i dine madvarer.

0

8 ting som kan forsvinde som følge af klimaforandringerne

Klimaet forandrer sig, og det bliver vores madvaner snart også nødt til at gøre. Der vil nemlig snart blive knaphed på mange af vores basisv...

0

Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Der er ikke noget bedre end et glas hjemmelavet syltetøj. Men vi er ikke længere så dygtige til gamle tilberedningsmetoder. Så hvad skal...

0

Det sker der med din mad, når en flue lander oven på den

Hører du til dem, der smider din mad ud, når en flue har landet oven på den? Ikke endnu? Så var det måske værd at overveje... For en flue...

0

Derfor er koldt vand bedst til madlavning

Har du indtil nu benyttet varmt vand til din madlavning, så er det på tide at få ændret på køkkenvanen.

0

En verden uden kaffe kan snart være en realitet

Kaffen er en truet art, og klimaforandringerne er synderen. De stigende temperaturer kan i fremtiden sætte en stopper for den globale kaffep...

0

Sådan får du den sidste ketchup ud af flasken

Det er noget af det mest irriterende. I skal have burgere, men ketchupflasken er næsten tømt, og det er umuligt at få den sidste rest ud....

0

Må vandmelon opbevares i køleskabet?

Det er en af de lækreste sommerfrugter, og den skal gerne være iskold, når den skal nydes. Køleskabet er dog ikke det bedste bedste sted at...

0

Hvilke madvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En af disse madvarer behøver du ikke at skylle i vand. De tre øvrige skal ALTID vaskes. Se hvilke fødevarer, der altid skal under hanen, og...

0

Rysteribs – Danmarks nemmeste sommeropskrift

Rysteribs er en af de bedste danske sommertraditioner. Det er opskriften, der næppe kan gå galt. Den kræver kun et godt håndelag, og at du...

0

Sådan sikrer du dig, at en vandmelon er moden

Slæber du alt for tit umodne og melede vandmeloner med hjem? Så skyldes det måske, at du ikke har lært at LÆSE vandmeloner rigtigt. Her er...

0

Fjerne stenene i kirsebær med en flaske

Hvem har en kirsebær-udstener i skuffen? Det kan ikke være mange. Den er heller ikke nødvendig, når du skal udstene kirsebær. Alt du behøver...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.