Grønne hits

Mad

Høsten er over os, og butikkerne bugner af farverige og smagfulde fristelser.


Sukkermajs
De første danske majs er en delikatesse; kog kolberne i saltet vand, og server med en smørklat. Prøv også at skære kernerne fra kolben, og rist dem let på panden, eller rør kernerne i en pandekagedej med piskede æggehvider, og server de små majspandekager til en god salat.
  • Sæson: August-oktober (DK).
  • Opbevaring: 4-8 dage ved 0° og høj luftfugtighed. Ca. 2 dage ved stuetemperatur. Blancherede (8 min.) majskolber kan fryses.
  • Vitaminer: A-, B- og C-vitamin, fosfor, magnesium og zink.

Hestebønner
Bælgene kan blive op til 12 cm lange. Spæde bælge kan spises hele. Prøv dem fx letkogte med hakkede løg og en olie/eddikedressing. Spis de storbælgede bønner rå eller letkogte.
  • Sæson: Juli-sept. (DK).
  • Opbevaring: ca. 7 døgn ved 5-6° og høj luftfugtighed. Kan fryses, men de skal blancheres først i kogende vand.
  • Vitaminer: A- og D-vitamin, natrium, protein, folat, fibre.

Hindbær
Delikat og skrøbeligt bær. Spis dem nyplukkede, fx i en yoghurt-smoothie, eller kog dem til syltetøj og saft.
  • Sæson: Juli-august (DK)
  • Opbevaring: Op til 5 døgn ved 0° og høj luftfugtighed. Skyl kun bærrene, hvis det er nødvendigt. Hindbær kan fryses.
  • Vitaminer: Fibre, calcium, jern og folat.

Courgette
Courgetten kan tilberedes på utallige måder. Vend fx tynde skiver af courgetter i lidt mel, og steg dem sprøde i olie. Drys salt på, og anret på en grøn salat. Før anvendelse: Drys salt på den udskårne rå courgette, og lad saltet arbejde i ca. 20 minutter, inden det skylles af igen.
  • Sæson: August-oktober (DK).
  • Opbevaring: 2-3 uger ved 7-10° og høj luftfugtighed.
  • Vitaminer: A-vitamin, calcium, folat og jern.

Blommer
Opal, Reine Claude, Victoria og Kirkes er gode danske sorter, som smager skønt direkte fra træet. Kog dem til grød, marmelade, chutney og saft. Også dejlige i kager og tærter.
  • Sæson: Juli-september. (DK)
  • Opbevaring: Op til 20 døgn ved 0° og høj luftfugtighed. Hold øje med råd, der hurtigt kan sprede sig, hvis blommerne ligger tæt. Udstenede blommer egner sig rigtigt godt til frysning. Sveskeblommer kan tørres i ovnen ved 50° og for åben ovndør.
  • Vitaminer: E-vitamin, fibre og beta-karoten.
22. juli 2011
Mere om Mad

Ny undersøgelse: Spiser du økologisk, er du sundere

Mad Ny forskning bekræfter, at de mennesker, der spiser økologisk, generelt lever sundere, end de mennesker, der ikke spiser økologisk. 

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegiftstoffer. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i...

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger. Læs med og find ud af hvad gigantkæden nu har fundet på. 

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig...

Sådan vælger du den rigtige olie at stege i

Mad Hvilke former for madolie egner sig egentlig bedst til stegning - og er det egentlig så slemt at bruge smør? Få 5 hurtige råd til sund og sikker stegning.

Ingefærshot - Nem og hurtig opskrift på smagfulde ingefærshots

Mad Ingefærshots indeholder en masse gode ingredienser, der styrker dit immunforsvar. Idényt giver dig den perfekte opskift på hurtig og smagful...

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.