Grillopskrift: Laks på røge-planke

Mad

Røgning på planke er en enkel teknik, der giver god smag, og samtidig har fisken noget at ligge på, så den ikke falder fra hinanden.

Ingredienser

  • Hel lakseside, gerne med skind på den ene side (eller 4-6 stykker laks, 5-7 cm i bredden)
  • 2 spsk. akaciehonning
  • 1 tsk. citronpeber
  • 1 fed hvidløg
  • Citronskiver og salt
  • Smør laksesiden eller laksestykkerne med honning og drys med citronpeber, knust hvidløg og salt, og læg et par citronskiver på det tykkeste stykke af laksen. 
  • Læg herefter laksen, med skindsiden nedad, på en planke betrukket med folie / evt. kun på folie.

Optænding af grill

  • 2 håndfulde røgeflis eller en bakke røgesmuld
  • ½ fyldt grillstarter med gode briketter
  • En røgeplanke, der har ligget i vand i to timer.

Tænd en halv grillstarter med gode briketter og lad den brænde helt igennem. 

Hæld kullene i grillens ene side. Læg røgeflis ned oven på kullene, og læg grillristen på plads, sæt planken, vor der ikke er kul og røgeflis, så røgen “vandrer” hen over laksen). 

Lad bundspjældet stå helt åbent, mens topspjældet lukkes halvt. 

Ryg nu laksen i 20-25 minutter for en hel lakseside, og 16-20 minutter for laksestykker.

Røgning på gasgrill

Erstat røgeflis med en bakke røgesmuld som sættes direkte på grillristen. Røg laksen på en planke midt i grillen, og indirekte, middel varme.

19 april 2016
0

75 procent af sprøjtegiften i din krop kommer fra disse 10 fødevare...

Vil du gerne have færre rester fra sprøjtegifte i din krop, så er her 10 fødevarer, som du helst bør spise økologisk.

0

Disse frugter og grøntsager kan give dig allergiske reaktioner

Det er ikke kun pollen i luften, der kan forårsage allergi. Nogle oplever allergiske reaktioner, når de bider i et æble eller i noget seller...

0

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.

0

Videnskabeligt bevist: Det er sundt at drikke kaffe

Danskerne drikker 20 millioner kopper kaffe dagligt. Lægevidenskaben har været i tvivl – er det godt eller dårligt for helbreddet? Nu viser...

0

Russisk hakkebøf

Ingredienser (4 pers.):500 g hk. oksekød 1 løg 1 1/2 dl hakkede, syltede rødbeder 1 dl hakket persille 3 spsk. hakkede kapers 2 æg 1⁄2 dl...

0

Rødbedekage

400 g sukker4 æg250 g hvedemel4 tsk. bagepulver4 tsk. stødt kanel1 tsk. stødt nellikeSaften af 12 citron300 g fintrevet rå rødbede3 dl...

0

Kylling i mælk

4 pers.1 stor kylling6 fed hvidløg1 citron3/4 liter mælk80 g salt8-10 salvieblade1 drys hakket persilleTilbehør: kogte kartoflerGnid kylling...

0

Mager chokolademousse

Illustration: Suzanne Moffat4 pers.100 g god mørk chokolade5 dl fromage frais1 12 dl piskefløde1 æggeblomme40 g sukkerRevet skal fra 12...

0

Brød med soltørrede tomater

2 dl mælk25 g gær1 dl A-38 eller fromage frais1 tsk. salt1 tsk. honning2 tsk. basilikum2 tsk. oregano2 tsk. timian75 g hakkede soltørrede...

0

Hannes grønsager i krydret kokosmælk

4-6 pers.1 stort løg2 fed hvidløglidt olivenolie1 tsk. stødt koriander2 tsk. stødte kardemommekapsler2 tsk. stødt spidskommen2 spsk. fuldkor...

0

Pærer med knækglasur

4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

0

Lam i asparges

6 pers.1 1/2 kg lammeforkød2 bundter persille1 stor dildkvist10 hvide peberkornSalt400 g hvide aspargesmaizenamel til jævning2 pasteurisered...

0

Rødfisk med porrer og squash

Ingredienser: 3/4 kg rødfisk eller anden fast hvid fisk 25 g smør citronsaft salt, peber 4 porrer i mindre stykker 2 squash i halve skiver...

0

Milkshake med yoghurt

250 g frosne bær (fx jordbær/hindbær) 2 dl yoghurt naturel flormelis efter smag Hæld de frosne bær i en blender, og blend frugten til en...

0

Kyllingegryde med mango og appelsin

4 pers. En ret, der er let at lave, smager pragtfuldt, og så er den kalorielet. Retten kan laves med forskelligt kød; kylling, okse- eller...