Gammeldags fastelavnsboller - den klassiske opskrift

Mad

Nem opskrift på fastelavnsboller på en bund af dejlige luftige vandbakkelser og med en smovset creme, som du kan give din egen favoritsmag. 

Uhm - cremet fastelavnsbolle...
Uhm - cremet fastelavnsbolle... Foto: Flickr, Patrik Nygren

Fastelavnsboller i meget gamle dage

Fastelavnsboller har en lang broget historie i Danmark. I middelalderen handlede fastelavn  om virkelig faste, og fastelavnsboller var noget, man spiste, før fasteperioden begyndte. Fasten varede 40 dage, så det var om at få noget indenbords. Det var dog ikke cremede fastelavnsboller, som man kender dem i dag, man spiste dengang. 
  
Den kanoniserede danske fastelavnsbolle med creme monteret mellem vandbakkelser er først kommet til meget senere, men det er den, som stort set alle i dag forbinder med en fastelavnsbolle. Og det er sådan en opskrift på gammeldags fastelavnsboller, vi gerne her vil dele med dig.  

Gammeldags fastelavnsboller

Her er den moderne "gammeldags" fastelavnbolle.

Dej til små vandbakkelser

 • 150 g hvedemel
 • 150 g smør
 • 3 dl vand
 • 2 tsk. sukker
 • 4 æg

Sådan gør du:

Kom smør, vand og sukker i en gryde, og kog det op. Rør hurtigt melet i, mens du rører 
med et piskeris, til dejen slipper gryden. Lad dejen køle lidt af og rør de hele æg i ét ad gangen. Dejen skal røres godt for hvert æg, du slår ud i dejen.
  
Det er vigtigt, at dejen ikke bliver for tynd.
  
Når du er færdig med dejen til fastelavnsbollerne, skal du sprøjte dejen ud på et stykke bagepapir, som du har lagt en bageplade henover. Brug en sprøjtepose med tyl eller anbring dejen på pladen med to skeer, hvis du ikke har en sprøjtepose
Bagetid på de gammeldags fastelavnsboller: ca. 20-25 min. midt i en 220° forvarmet ovn (varmluft 200°). Lad dem køle af på en rist.

NB! Pas på ovnen!

Åbn ikke for ovnen, før der er gået mindst 20 min., ellers falder vandbakkelserne sammen.

Vaniljecreme til fastelavnsbollerne

 • 2 dl mælk
 • 1 tsk. vaniljesukker
 • 3 æggeblommer
 • 25 g sukker
 • 1 tsk. hvedemel
 • 1/4 piskefløde
 • Evt. hakket chokolade

Sådan laver du flødecremen

Rør æggeblommer, sukker, mel og vaniljesukker sammen. Kom kogende mælk i æggemassen. Varm igennem, til cremen er tyk. Lad køle af. Vendes i flødeskum (ca. halvt af hvert). Cremen kan evt. tilsættes hakket chokolade.

To alternative til cremen til fastelavnsbollerne

1. Frugtcreme

Frosne purerede bær smages til med flormelis, og vendes i flødeskum eller flødecreme.

2. Chokoladecreme

200 g mørk chokolade smeltes i 7½ dl piskefløde. Køles helt af (+5°) og piskes op med 3 spsk. flormelis til konsistensen er fastere, men stadig cremet.
Opskrift på fastelavnsbollerne stammer fra Amo's Den Store Bagebog 3

 

15. januar 2018
Mere om Mad

Ny undersøgelse: Spiser du økologisk, er du sundere

Mad Ny forskning bekræfter, at de mennesker, der spiser økologisk, generelt lever sundere, end de mennesker, der ikke spiser økologisk. 

Nem og hurtig opskrift på smagfulde ingefærshots

Mad Ingefærshots indeholder en masse gode ingredienser, der styrker dit immunforsvar. Idényt giver dig den perfekte opskift på hurtige og smagfu...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet. Vores opskrift er kun peppet en lille smule op med chorizo-pølser i stedet for cocktail-pølser. Ellers er alt i denne mørbradgryde, som vor mormor lavede den.

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegiftstoffer. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i...

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger. Læs med og find ud af hvad gigantkæden nu har fundet på. 

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig...

Sådan vælger du den rigtige olie at stege i

Mad Hvilke former for madolie egner sig egentlig bedst til stegning - og er det egentlig så slemt at bruge smør? Få 5 hurtige råd til sund og sikker stegning.

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående?

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.