Gammeldags fastelavnsboller

Mad

Bag selv gammeldags fastelavnsboller på en bund af dejlige luftige vandbakkelser og fyld dem med din favoritcreme. 

Foto: Flickr, Patrik Nygren

Fastelavnsboller i meget gamle dage

Fastelavnsboller er et vidt begreb. Den gang fastelavn levede op til sit navn og handlede om virkelig faste, så var fastelavnsboller noget, man spiste, før fasten begyndte. Og fasten varede 40 dage, så det var om at få noget indenbords.
Den kanoniserede danske fastelavnsbolle med crême og på vandbakkelser er først kommet til meget senere, men det er den, som de fleste forbinder med en fastelavnsbolle. Og det er sådan en opskrift på gammeldags fastelavnsboller, vi gerne vil dele her.  

Gammeldags fastelavnsboller

Her er den moderne "gammeldags" fastelavnbolle.

Dej til små vandbakkelser

150 g hvedemel
150 g smør
3 dl vand
2 tsk. sukker
4 æg

Sådan gør du:

Kom smør, vand og sukker i en gryde, og kog det op. Rør hurtigt melet i, mens du rører 
med et piskeris, til dejen slipper gryden. Lad dejen køle lidt af og rør de hele æg i ét ad gangen. Dejen skal røres godt for hvert æg. Det er vigtigt, at dejen ikke bliver for tynd. Sprøjt dejen ud på en bageplade med bagepapir. Brug en sprøjtepose med tyl, eller sæt dejen på pladen med to skeer. Bagetid: ca. 20-25 min. midt i en 220° forvarmet ovn (varmluft 200°). Lad dem køle af på en rist.

NB! Pas på ovnen!

Åbn ikke for ovnen, før der er gået mindst 20 min., ellers falder vandbakkelserne sammen.

Vaniljecreme

2 dl mælk
1 tsk. vaniljesukker
3 æggeblommer
25 g sukker
1 tsk. hvedemel

Sådan gør du

Rør æggeblommer, sukker og mel. Kom kogende mælk i æggemassen. Varm igennem, til cremen er tyk. Lad køle af. Vendes i flødeskum (ca. halvt af hvert). Cremen kan evt. tilsættes hakket chokolade.

Frugtcreme

Frosne purerede bær smages til med flormelis, og vendes i flødeskum eller flødecreme.

Chokoladecreme

200 g mørk chokolade smeltes i 7½ dl piskefløde. Køles helt af (+5°) og piskes op med 3 spsk. flormelis til konsistensen er fastere, men stadig cremet.
Opskriften stammer fra Amo's Den Store Bagebog 3

Frugtbrød som aflad

Det er nogle dejlige kaloriebomber, sådan nogle gammeldags fastelavnsboller. Så vil du købe dig selv aflad i gammel katolsk ånd (nu vi taler om faste), så var det måske en idé også at lave et par frugtbrød, nu du alligevel er i køkkenet. 
De små brød er sunde som mellemmåltid, og de er perfekte at give børnene med i skole.

Opskrift på frugtbrød

(12 stk.)
Det skal du bruge:
250 g hvedemel
150 g grahamsmel
50 g knækkede hvedekerner
25 g gær · Ca. 3 dl vand
1 tsk. salt · ½ tsk. sukker
25 g solsikkekerner
25 g græskarkerner
50 g tørrede tranebær
eller blåbær
50 g tørrede abrikoser i tern

Sådan gør du:

Rør gæren ud i lunkent vand, tilsæt salt, sukker, hvedekerner og grahamsmel, og lad hvile i 30 min. Tilsæt solsikkekerner, græskarkerner, tranebær, abrikoser og hvedemel. Ælt til en ensartet dej. Lad hæve lunt i en time. Slå dejen ned, del den i 12 lige store stykker. Tril dem til miniflutes. Læg dem på en plade og lad dem efterhæve i 30 min. Pensl med vand og bag dem i ca. 12 min. midt i en 225° varm ovn (varmluft 200°), til de er gyldne.
2 februar 2011
0

75 procent af sprøjtegiften i din krop kommer fra disse 10 fødevare...

Vil du gerne have færre rester fra sprøjtegifte i din krop, så er her 10 fødevarer, som du helst bør spise økologisk.

0

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.

0

7 ting du ikke må gøre, når du bager

Det kan godt være en udfordring at få kage- eller brødopskriften til at blive lige præcis, som man gerne vil have den. Her er nogle tips og...

0

Videnskabeligt bevist: Det er sundt at drikke kaffe

Danskerne drikker 20 millioner kopper kaffe dagligt. Lægevidenskaben har været i tvivl – er det godt eller dårligt for helbreddet? Nu viser...

1

Fyldte squash

Udhul en squash og kom lækkert og dekorativt fyld i.

0

Spansk frokostret

Piperade stammer fra Basker­landet og er en lækker blanding af solmodne peberfrugter, løg og tomater med æg. 3 store røde peberfrugter ½...

0

Russisk hakkebøf

Ingredienser (4 pers.):500 g hk. oksekød 1 løg 1 1/2 dl hakkede, syltede rødbeder 1 dl hakket persille 3 spsk. hakkede kapers 2 æg 1⁄2 dl...

0

Salat med kyllingelever

Ingredienser (4 pers.): 500 g kyllingelever 1 spsk. olivenolie 1 spsk. akaciehonningSalt, peber300 g rucolasalat 25 g pinjekerner 2 spsk....

0

Brød med soltørrede tomater

2 dl mælk25 g gær1 dl A-38 eller fromage frais1 tsk. salt1 tsk. honning2 tsk. basilikum2 tsk. oregano2 tsk. timian75 g hakkede soltørrede...

0

Hannes grønsager i krydret kokosmælk

4-6 pers.1 stort løg2 fed hvidløglidt olivenolie1 tsk. stødt koriander2 tsk. stødte kardemommekapsler2 tsk. stødt spidskommen2 spsk. fuldkor...

0

Pærer med knækglasur

4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

0

Lam i asparges

6 pers.1 1/2 kg lammeforkød2 bundter persille1 stor dildkvist10 hvide peberkornSalt400 g hvide aspargesmaizenamel til jævning2 pasteurisered...

0

Nem pastatærte med skinke

Ca. 150 g pasta f.eks. skruer, 1 stor gulerod, 1 løg, 100 g champignon, 1/2 squash (lille), 1 spsk olie, 150 g kogt skinke eller hamburgerr...

0

Sandwich med hytteost

Sandwichbrød, 200 g hytteost, 1/2 rød fint hakket peber-frugt, 75 g skinke i tern, 2 hårdkogte hakkede æg, purløg, salt og peber. Tilbehør:...

0

Bradepandekage med ananas

Det skal du bruge:3 æg, 250 g sukker, 250 g hvedemel, 3 tsk bagepulver, 1 1/2 dl mælk, 75 g smeltet smør eller margarine, 12 skiver ananas,...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.