Gammeldags fastelavnsboller

Mad

Bag selv gammeldags fastelavnsboller på en bund af dejlige luftige vandbakkelser og fyld dem med din favoritcreme. 

Foto: Flickr, Patrik Nygren

Fastelavnsboller i meget gamle dage

Fastelavnsboller er et vidt begreb. Den gang fastelavn levede op til sit navn og handlede om virkelig faste, så var fastelavnsboller noget, man spiste, før fasten begyndte. Og fasten varede 40 dage, så det var om at få noget indenbords.
Den kanoniserede danske fastelavnsbolle med crême og på vandbakkelser er først kommet til meget senere, men det er den, som de fleste forbinder med en fastelavnsbolle. Og det er sådan en opskrift på gammeldags fastelavnsboller, vi gerne vil dele her.  

Gammeldags fastelavnsboller

Her er den moderne "gammeldags" fastelavnbolle.

Dej til små vandbakkelser

150 g hvedemel
150 g smør
3 dl vand
2 tsk. sukker
4 æg

Sådan gør du:

Kom smør, vand og sukker i en gryde, og kog det op. Rør hurtigt melet i, mens du rører 
med et piskeris, til dejen slipper gryden. Lad dejen køle lidt af og rør de hele æg i ét ad gangen. Dejen skal røres godt for hvert æg. Det er vigtigt, at dejen ikke bliver for tynd. Sprøjt dejen ud på en bageplade med bagepapir. Brug en sprøjtepose med tyl, eller sæt dejen på pladen med to skeer. Bagetid: ca. 20-25 min. midt i en 220° forvarmet ovn (varmluft 200°). Lad dem køle af på en rist.

NB! Pas på ovnen!

Åbn ikke for ovnen, før der er gået mindst 20 min., ellers falder vandbakkelserne sammen.

Vaniljecreme

2 dl mælk
1 tsk. vaniljesukker
3 æggeblommer
25 g sukker
1 tsk. hvedemel

Sådan gør du

Rør æggeblommer, sukker og mel. Kom kogende mælk i æggemassen. Varm igennem, til cremen er tyk. Lad køle af. Vendes i flødeskum (ca. halvt af hvert). Cremen kan evt. tilsættes hakket chokolade.

Frugtcreme

Frosne purerede bær smages til med flormelis, og vendes i flødeskum eller flødecreme.

Chokoladecreme

200 g mørk chokolade smeltes i 7½ dl piskefløde. Køles helt af (+5°) og piskes op med 3 spsk. flormelis til konsistensen er fastere, men stadig cremet.
Opskriften stammer fra Amo's Den Store Bagebog 3

Frugtbrød som aflad

Det er nogle dejlige kaloriebomber, sådan nogle gammeldags fastelavnsboller. Så vil du købe dig selv aflad i gammel katolsk ånd (nu vi taler om faste), så var det måske en idé også at lave et par frugtbrød, nu du alligevel er i køkkenet. 
De små brød er sunde som mellemmåltid, og de er perfekte at give børnene med i skole.

Opskrift på frugtbrød

(12 stk.)
Det skal du bruge:
250 g hvedemel
150 g grahamsmel
50 g knækkede hvedekerner
25 g gær · Ca. 3 dl vand
1 tsk. salt · ½ tsk. sukker
25 g solsikkekerner
25 g græskarkerner
50 g tørrede tranebær
eller blåbær
50 g tørrede abrikoser i tern

Sådan gør du:

Rør gæren ud i lunkent vand, tilsæt salt, sukker, hvedekerner og grahamsmel, og lad hvile i 30 min. Tilsæt solsikkekerner, græskarkerner, tranebær, abrikoser og hvedemel. Ælt til en ensartet dej. Lad hæve lunt i en time. Slå dejen ned, del den i 12 lige store stykker. Tril dem til miniflutes. Læg dem på en plade og lad dem efterhæve i 30 min. Pensl med vand og bag dem i ca. 12 min. midt i en 225° varm ovn (varmluft 200°), til de er gyldne.
2 februar 2011
0

Leksikon med de 8 vigtigste typer mel

Du tror sikkert, du er udlært i meltyperne. Hvor svært kan det være? Hvede til franskbrød og rug til rugbrød? Men så læs lige her - du...

0

Spiseløg - hvad er forskellen på rødløg, salatløg, skalotteløg og...

Hvad er det egentlig for nogle løg, vi bruger i vores madlavning og dyrker i vores haver? Bliv dus med rødløg, salatløg, almindelige løg,...

0

Du har sandsynligvis spist æbler forkert hele livet

Hvor svært kan det være at spise et æble korrekt? Vi mennesker har gnasket den dejlige frugt siden stenalderen, og vi vil ikke belæres om...

0

Disse madvarer må du aldrig pakke ind i stanniol

Styr uden om disse typiske fejl, og undgå uønskede stoffer i dine madvarer.

0

8 ting som kan forsvinde som følge af klimaforandringerne

Klimaet forandrer sig, og det bliver vores madvaner snart også nødt til at gøre. Der vil nemlig snart blive knaphed på mange af vores basisv...

0

Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Der er ikke noget bedre end et glas hjemmelavet syltetøj. Men vi er ikke længere så dygtige til gamle tilberedningsmetoder. Så hvad skal...

0

Det sker der med din mad, når en flue lander oven på den

Hører du til dem, der smider din mad ud, når en flue har landet oven på den? Ikke endnu? Så var det måske værd at overveje... For en flue...

0

Derfor er koldt vand bedst til madlavning

Har du indtil nu benyttet varmt vand til din madlavning, så er det på tide at få ændret på køkkenvanen.

0

En verden uden kaffe kan snart være en realitet

Kaffen er en truet art, og klimaforandringerne er synderen. De stigende temperaturer kan i fremtiden sætte en stopper for den globale kaffep...

0

Sådan får du den sidste ketchup ud af flasken

Det er noget af det mest irriterende. I skal have burgere, men ketchupflasken er næsten tømt, og det er umuligt at få den sidste rest ud....

0

Må vandmelon opbevares i køleskabet?

Det er en af de lækreste sommerfrugter, og den skal gerne være iskold, når den skal nydes. Køleskabet er dog ikke det bedste bedste sted at...

0

Hvilke madvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En af disse madvarer behøver du ikke at skylle i vand. De tre øvrige skal ALTID vaskes. Se hvilke fødevarer, der altid skal under hanen, og...

0

Rysteribs – Danmarks nemmeste sommeropskrift

Rysteribs er en af de bedste danske sommertraditioner. Det er opskriften, der næppe kan gå galt. Den kræver kun et godt håndelag, og at du...

0

Sådan sikrer du dig, at en vandmelon er moden

Slæber du alt for tit umodne og melede vandmeloner med hjem? Så skyldes det måske, at du ikke har lært at LÆSE vandmeloner rigtigt. Her er...

0

Fjerne stenene i kirsebær med en flaske

Hvem har en kirsebær-udstener i skuffen? Det kan ikke være mange. Den er heller ikke nødvendig, når du skal udstene kirsebær. Alt du behøver...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.