Gammeldags fastelavnsboller

Mad

Bag selv gammeldags fastelavnsboller på en bund af dejlige luftige vandbakkelser og fyld dem med din favoritcreme. 

Foto: Flickr, Patrik Nygren

Fastelavnsboller i meget gamle dage

Fastelavnsboller er et vidt begreb. Den gang fastelavn levede op til sit navn og handlede om virkelig faste, så var fastelavnsboller noget, man spiste, før fasten begyndte. Og fasten varede 40 dage, så det var om at få noget indenbords.
Den kanoniserede danske fastelavnsbolle med crême og på vandbakkelser er først kommet til meget senere, men det er den, som de fleste forbinder med en fastelavnsbolle. Og det er sådan en opskrift på gammeldags fastelavnsboller, vi gerne vil dele her.  

Gammeldags fastelavnsboller

Her er den moderne "gammeldags" fastelavnbolle.

Dej til små vandbakkelser

150 g hvedemel
150 g smør
3 dl vand
2 tsk. sukker
4 æg

Sådan gør du:

Kom smør, vand og sukker i en gryde, og kog det op. Rør hurtigt melet i, mens du rører 
med et piskeris, til dejen slipper gryden. Lad dejen køle lidt af og rør de hele æg i ét ad gangen. Dejen skal røres godt for hvert æg. Det er vigtigt, at dejen ikke bliver for tynd. Sprøjt dejen ud på en bageplade med bagepapir. Brug en sprøjtepose med tyl, eller sæt dejen på pladen med to skeer. Bagetid: ca. 20-25 min. midt i en 220° forvarmet ovn (varmluft 200°). Lad dem køle af på en rist.

NB! Pas på ovnen!

Åbn ikke for ovnen, før der er gået mindst 20 min., ellers falder vandbakkelserne sammen.

Vaniljecreme

2 dl mælk
1 tsk. vaniljesukker
3 æggeblommer
25 g sukker
1 tsk. hvedemel

Sådan gør du

Rør æggeblommer, sukker og mel. Kom kogende mælk i æggemassen. Varm igennem, til cremen er tyk. Lad køle af. Vendes i flødeskum (ca. halvt af hvert). Cremen kan evt. tilsættes hakket chokolade.

Frugtcreme

Frosne purerede bær smages til med flormelis, og vendes i flødeskum eller flødecreme.

Chokoladecreme

200 g mørk chokolade smeltes i 7½ dl piskefløde. Køles helt af (+5°) og piskes op med 3 spsk. flormelis til konsistensen er fastere, men stadig cremet.
Opskriften stammer fra Amo's Den Store Bagebog 3

Frugtbrød som aflad

Det er nogle dejlige kaloriebomber, sådan nogle gammeldags fastelavnsboller. Så vil du købe dig selv aflad i gammel katolsk ånd (nu vi taler om faste), så var det måske en idé også at lave et par frugtbrød, nu du alligevel er i køkkenet. 
De små brød er sunde som mellemmåltid, og de er perfekte at give børnene med i skole.

Opskrift på frugtbrød

(12 stk.)
Det skal du bruge:
250 g hvedemel
150 g grahamsmel
50 g knækkede hvedekerner
25 g gær · Ca. 3 dl vand
1 tsk. salt · ½ tsk. sukker
25 g solsikkekerner
25 g græskarkerner
50 g tørrede tranebær
eller blåbær
50 g tørrede abrikoser i tern

Sådan gør du:

Rør gæren ud i lunkent vand, tilsæt salt, sukker, hvedekerner og grahamsmel, og lad hvile i 30 min. Tilsæt solsikkekerner, græskarkerner, tranebær, abrikoser og hvedemel. Ælt til en ensartet dej. Lad hæve lunt i en time. Slå dejen ned, del den i 12 lige store stykker. Tril dem til miniflutes. Læg dem på en plade og lad dem efterhæve i 30 min. Pensl med vand og bag dem i ca. 12 min. midt i en 225° varm ovn (varmluft 200°), til de er gyldne.
02 februar 2011
Mere om Mad

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger. Læs med og find ud af hvad gigantkæden nu har fundet på. 

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det.

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig? Her får du 3 smarte måder at fryse din avocado på.

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående?

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men der findes faktisk en rigtig god forklaring på, hvorfor vi hungrer efter de usunde sager – og måske tilmed en god undskyldning.

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske...

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Blåbærmuffins - en supernem opskrift

Mad Er du blevet lækkersulten, får du her en nem opskrift på blåbærmuffins.

11 ting, der ikke bør komme i køleskabet

Mad Der er mange meninger om, hvad der må komme i køleskabet, og hvad der ikke må. Se her 11 ting, du aldrig bør opbevare i dit køleskab.

Bruger du fryseren som skraldespand?

Mad Hver anden dansker glemmer, hvad de opbevarer i fryseren og ender med at smide især kødvarer ud, viser en ny undersøgelse.

Nemme brød på bål eller grill

Mad Nu får snobrødet kamp til stregen. Det tager bare 10 minutter at bage de sunde brød med fyld.

Så længe kan dine madvarer holde sig i fryseren

Mad Hører du til dem, der tror at madvarer kan holde sig for evigt, så længe de er opbevaret på frost? Få helt styr på, hvor længe dine madvarer...

Så længe kan dine madvarer holde sig i køleskabet

Mad Rigtig mange smider madvarer ud, fordi de er usikre på, hvor længe de forskellige ting kan holde sig, men faktisk kan mange madvarer holde...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.