Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad

Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

En æbleskive hører sig til i rigtige æbleskiver
En æbleskive hører sig til i rigtige æbleskiver Foto: Flickr v/ Björn Söderqvist

Æbleskiver med æbler i

Det er nemt at købe æbleskiver. De koster 9 kroner fra køledisken og skal bare varmes op i ovnen. Det skal der ikke siges et ondt ord om. Det er en hurtig og bekvem måde at skabe hygge og velsmag på. 

Hører du til dem, der godt kan lide, at æbleskiver faktisk indeholder et rigtigt stykke æble og derfor smager af æbler, så er denne opskrift på hjemmebagte æbleskiver lige det, du søger. 

Gammeldags æbleskiver

Æbleskiver er en gammel dansk lækkerbisken. Den stammer fra en tid, hvor ovne ikke var noget, man havde rundt omkring i hjemmene. Æbleskiver var derfor noget, der blev bagt i æbleskivejern og over ildstedet eller på brændekomfuret.

Opskrifterne varierede, men grundlæggende gik bagning af æbleskiver ud på at vende et stykke æble i mel og æg og derefter at stege dem - som i virkeligheden er det mest korrekte ord - i smør i en æbleskivepande. 

Æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

I en rigtig opskrift på æbleskiver skal blommerne og hviderne deles. De piskede æggehvider bidrager til at gøre æbleskiverne mere luftige. Kærnemælken er med for konsistensens og for den diskrete syrligheds skyld. Citronskal og kardemomme hører til for at give smagen fyldighed. De friske æblestykker er "old school", men er lige netop det, der giver æbleskiven det lille ekstra bid. 

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk på rad og række.  
Æbleskiver så langt øjet rækker.  

Det skal du bruge

(Til omkring 20 æbleskiver)

Læs også:

75 procent af sprøjtegiften i din krop kommer fra disse 10 fødevarer

Vil du gerne have færre rester fra sprøjtegifte i din krop, så er her 10 fødevarer, som du helst bør spise økologisk.

  • 180 gram mel
  • 2 æg
  • 2 dl kærnemælk
  • ½ tsk natron
  • 1 knivspids salt
  • 1 tsk sukker
  • 2 spsk olivenolie
  • ½ tsk kardemomme
  • Reven skal fra én citron (økologisk)
  • Små friske æblestykker. 
  • Smør til stegning.

Sådan laver du æbleskiverne

1. Bland de tørre ingredenser sammen: mel, natron, sukker, salt, kardemomme og den revne citronskal.

2. Del de 2 æg i hvider og blomme.

3. Pisk æggeblommerne sammen med kærnemælken. Mix blandingen med de tørre ingredienser og tilføj 2 spiskeskefulde olie til dejen. Lad derefter dejen hvile i cirka 30 minutter.

4. Efter den halve times hvile piskes æggehviderne stive, hvorefter de vendes ind i dejen.

5. Varm æbleskivejernet op og kom en klat smør ned i hver fordybning. Hæld lidt dej ned i hvert af hullerne.

6. Put et lille stykke æble ned i hvert hul, når dejen at blive stiv i bunden.

7. Vend æbleskiverne. Du opnår den mest harmoniske, runde form ved at vende æbleskiverne flere gange, mens de er på panden.

8. Æbleskiverne er færdige, når du kan stikke i dem med en nål eller en gaffel, uden at der hænger dej ved.

Læs også:

Disse 3 apps hjælper dig med julens madrester

Julen er ovre, og tilbage står du med en masse lækre madrester, der ikke er blevet spist. Disse 3 apps hjælper dig med at stoppe madspild...

9. Æbleskiverne serveres med fyld efter eget valg: flormelis, syltetøj, sukker - ja, enddog nutella.

13. december 2017
Mere om Mad

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger. Læs med og find ud af hvad gigantkæden nu har fundet på. 

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig...

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord. 

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående?

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men...

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det. 

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske...

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Blåbærmuffins - en supernem opskrift

Mad Er du blevet lækkersulten, får du her en nem opskrift på blåbærmuffins.

Sådan fryser du brød, så det bevarer smag og konsistens

Mad Du kender sikkert allerede til tricket med at fryse brød for en længere holdbarhed. Men du kender garanteret også til et frysebrændt og...

Dette sted i køleskabet må du IKKE opbevare dine æg

Mad Vi kan godt blive enige om, at køleskabet - i dansk optik - er det rigtige sted at opbevare æggene. Det er dog ikke lige meget HVOR i kølesk...