Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

Æbleskiver med æbler i

Det er nemt at købe æbleskiver. De koster 9 kroner fra køledisken og skal bare varmes op i ovnen. Det skal der ikke siges et ondt ord om. Det er en hurtig og bekvem måde at skabe hygge og velsmag på. 

Hører du til dem, der godt kan lide, at æbleskiver faktisk indeholder et rigtigt stykke æble og derfor smager af æbler, så er denne opskrift på hjemmebagte æbleskiver lige det, du søger. 

Gammeldags æbleskiver

Æbleskiver er en gammel dansk lækkerbisken. Den stammer fra en tid, hvor ovne ikke var noget, man havde rundt omkring i hjemmene. Æbleskiver var derfor noget, der blev bagt i æbleskivejern og over ildstedet eller på brændekomfuret.

Opskrifterne varierede, men grundlæggende gik bagning af æbleskiver ud på at vende et stykke æble i mel og æg og derefter at stege dem – som i virkeligheden er det mest korrekte ord – i smør i en æbleskivepande. 

Æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

I en rigtig opskrift på æbleskiver skal blommerne og hviderne deles. De piskede æggehvider bidrager til at gøre æbleskiverne mere luftige. Kærnemælken er med for konsistensens og for den diskrete syrligheds skyld. Citronskal og kardemomme hører til for at give smagen fyldighed. De friske æblestykker er “old school”, men er lige netop det, der giver æbleskiven det lille ekstra bid. 

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk på rad og række.
Æbleskiver så langt øjet rækker.

Det skal du bruge

(Til omkring 20 æbleskiver)

  • 180 gram mel
  • 2 æg
  • 2 dl kærnemælk
  • ½ tsk natron
  • 1 knivspids salt
  • 1 tsk sukker
  • 2 spsk olivenolie
  • ½ tsk kardemomme
  • Reven skal fra én citron (økologisk)
  • Små friske æblestykker. 
  • Smør til stegning.

Sådan laver du æbleskiverne

1. Bland de tørre ingredenser sammen: mel, natron, sukker, salt, kardemomme og den revne citronskal.

2. Del de 2 æg i hvider og blomme.

3. Pisk æggeblommerne sammen med kærnemælken. Mix blandingen med de tørre ingredienser og tilføj 2 spiskeskefulde olie til dejen. Lad derefter dejen hvile i cirka 30 minutter.

4. Efter den halve times hvile piskes æggehviderne stive, hvorefter de vendes ind i dejen.

5. Varm æbleskivejernet op og kom en klat smør ned i hver fordybning. Hæld lidt dej ned i hvert af hullerne.

6. Put et lille stykke æble ned i hvert hul, når dejen at blive stiv i bunden.

7. Vend æbleskiverne. Du opnår den mest harmoniske, runde form ved at vende æbleskiverne flere gange, mens de er på panden.

8. Æbleskiverne er færdige, når du kan stikke i dem med en nål eller en gaffel, uden at der hænger dej ved.

9. Æbleskiverne serveres med fyld efter eget valg: flormelis, syltetøj, sukker – ja, enddog nutella.

Mest læste artikler