Frugt og grøntsager - hold dem friske længere

Mad
Med den rette opbevaring kan du minimere antallet af frugt og grønt, der ender i skraldespanden. Få en liste over, hvordan du opbevarer dem bedst muligt, så du undgår alt for meget spild.
Foto: istockphoto

Få flest vitaminer ud af frugt og grønt

Frugt og grønt indeholder flest vitaminer lige efter plukning - køber du de udenlandske produkter har de et mindre vitaminindhold end de danske varer, der ikke har været så længe under vejs.

Der er ofte flere vitaminer i frosne grøntsager end i de friske fra udlandet. De frosne grøntsager bliver nemlig emballeret og frosset ned, måske blot få timer efter de er blevet høstet, så de dermed kan holde på vitaminerne.

Opbevar kartofler mørkt og køligt 

Mørkt og køligt, evt. i køleskab. Læg dem ellers i garagen eller på terrassen, koldt, men frostfrit. Ved en temperatur på 5-10 grader kan de holde sig i flere måneder. Hvis frosten kommer, så læg nogle tæpper over. Hold jævnligt øje med angreb fra mus eller råd.

Læg ikke tomater på køl 

Har det fint i en skål på køkkenbordet. Læg ikke tomaterne på køl. Modningen går i stå, og de mister smag og aroma. Hjemmedyrkede eller nyindkøbte tomater, der stadig har et grønt/orange skær, kan med fordel eftermodne i solen i vindueskarmen. Pak dem evt. ind i aviser, så de ikke udtørrer.

Læs også: Så længe kan dine madvarer holde sig i fryseren

Kål, broccoli og salat 

Kig på snitfladen ude i butikken. Hvis den er brunlig og tør, så lad kål eller salathovedet ligge. Opbevares i køleskabet i plast. Husk at prikke små huller, så varen kan ånde, ellers dannes kondens, som fremmer råd. Hænger kål eller salathovedet lidt med ørerne, så skær det yderste af stokken og læg det i koldt vand et stykke tid. Lad det dryppe af, og læg det på køl i en plastpose.

Læs også: Sådan får du den sidste ketchup ud af flasken

Squash, agurker, peberfrugt 

Opbevares optimalt i en plastpose i køleskabet.

Asparges, bladselleri 

Læg dem koldt i en plastpose i køleskabet.

Porrer og diverse rodfrugter 

Porrer og de fleste andre rodfrugter har det bedst i en plastpose (med huller) i køleskabet. Det forsinker udtørringen. Hvis noget er blevet trist og slattent, kan du enten lægge det i koldt vand, eller du kan vaske og ordne det, før det kommes i køleskabet.

Læs også: Så længe kan dine madvarer holde sig i køleskabet

Løg i løgskuffen

Ligger bedst i en køkkenskuffe, for de skal have det tørt. Og pil dem ud af posen, hvis de ligger i en sådan.

Læs også: Pladsmangel i køkkenskabene? Disse 9 ting skal ud

Hvidløg i køleskabet 

Opbevares optimalt i køleskabet. Nok skaber de stemning i ranker på væggen, men de holder sig klart bedst på køl.

Krydderurter 

I bundter er urterne sarte og skal behandles med finfølelse. Dryp dem med et par dråber vand, læg bundtet i en plastpose, og kom det på køl. Friske krydderurter i potter kan holde noget længere, hvis de får rigeligt med vand.

Læs også: Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Svampe 

Svampe har det bedst i en plastpose i køleskabet.

Avocado 

Avacodao skal Ikke opbevares i køleskabet. Den naturlige modning, der giver den rette smag og konsistens, går i stå, og avocadoen vil "dø" og få mørke pletter i kødet.

Læs også: Lav duftende julelys af appelsinskaller

Æbler 

Æbler dskiller ethylen, som er et stof, der fremmer modning og forrådnelse. Opbevarer du æbler i køleskab, skal du være opmærksom på at anden frugt og grønt hurtigere fordærves. Men æbler holder længst ved lav temperatur.

Sæt dem i skyggen på terrassen, i et udehus eller i garagen. Du kan også udnytte ethylen til noget positivt. Har du købt en pose kiwifrugter, der er hårde som sten, så læg et par æbler i posen. Inden længe har du modne kiwifrugter. Det samme gælder for tomater.

Læs også: Muffins med banan og chokolade

Bananer 

Opbevar ikke bananer i køleskabet. Den naturlige modning sættes i stå, og smag og aroma fordufter. Vær også opmærksom på, at bananer er følsomme over for stød og slag. Køb dem uden brune pletter.

Pærer 

Bedst i køleskabet eller et andet køligt rum.

Appelsiner, citroner, lime 

Citrusfrugter har det bedst i køleskab eller i et køligt rum ved omkring 10 grader. De holder kun få dage i en skål på bordet.

Melon 

Mens den stadig er hel, opbevares den i stuetemperatur. Den mister smag og aroma, hvis den ligger i køleskabet. Men den skal på køl, når den først er skåret op.

30 juni 2016
0

Leksikon med de 8 vigtigste typer mel

Du tror sikkert, du er udlært i meltyperne. Hvor svært kan det være? Hvede til franskbrød og rug til rugbrød? Men så læs lige her - du...

0

Spiseløg - hvad er forskellen på rødløg, salatløg, skalotteløg og...

Hvad er det egentlig for nogle løg, vi bruger i vores madlavning og dyrker i vores haver? Bliv dus med rødløg, salatløg, almindelige løg,...

0

Du har sandsynligvis spist æbler forkert hele livet

Hvor svært kan det være at spise et æble korrekt? Vi mennesker har gnasket den dejlige frugt siden stenalderen, og vi vil ikke belæres om...

0

Disse madvarer må du aldrig pakke ind i stanniol

Styr uden om disse typiske fejl, og undgå uønskede stoffer i dine madvarer.

0

8 ting som kan forsvinde som følge af klimaforandringerne

Klimaet forandrer sig, og det bliver vores madvaner snart også nødt til at gøre. Der vil nemlig snart blive knaphed på mange af vores basisv...

0

Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Der er ikke noget bedre end et glas hjemmelavet syltetøj. Men vi er ikke længere så dygtige til gamle tilberedningsmetoder. Så hvad skal...

0

Det sker der med din mad, når en flue lander oven på den

Hører du til dem, der smider din mad ud, når en flue har landet oven på den? Ikke endnu? Så var det måske værd at overveje... For en flue...

0

Derfor er koldt vand bedst til madlavning

Har du indtil nu benyttet varmt vand til din madlavning, så er det på tide at få ændret på køkkenvanen.

0

En verden uden kaffe kan snart være en realitet

Kaffen er en truet art, og klimaforandringerne er synderen. De stigende temperaturer kan i fremtiden sætte en stopper for den globale kaffep...

0

Sådan får du den sidste ketchup ud af flasken

Det er noget af det mest irriterende. I skal have burgere, men ketchupflasken er næsten tømt, og det er umuligt at få den sidste rest ud....

0

Må vandmelon opbevares i køleskabet?

Det er en af de lækreste sommerfrugter, og den skal gerne være iskold, når den skal nydes. Køleskabet er dog ikke det bedste bedste sted at...

0

Hvilke madvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En af disse madvarer behøver du ikke at skylle i vand. De tre øvrige skal ALTID vaskes. Se hvilke fødevarer, der altid skal under hanen, og...

0

Rysteribs – Danmarks nemmeste sommeropskrift

Rysteribs er en af de bedste danske sommertraditioner. Det er opskriften, der næppe kan gå galt. Den kræver kun et godt håndelag, og at du...

0

Sådan sikrer du dig, at en vandmelon er moden

Slæber du alt for tit umodne og melede vandmeloner med hjem? Så skyldes det måske, at du ikke har lært at LÆSE vandmeloner rigtigt. Her er...

0

Fjerne stenene i kirsebær med en flaske

Hvem har en kirsebær-udstener i skuffen? Det kan ikke være mange. Den er heller ikke nødvendig, når du skal udstene kirsebær. Alt du behøver...