Frugt og grøntsager - hold dem friske længere

Mad
Med den rette opbevaring kan du minimere antallet af frugt og grønt, der ender i skraldespanden. Få en liste over, hvordan du opbevarer dem bedst muligt, så du undgår alt for meget spild.
Foto: istockphoto

Få flest vitaminer ud af frugt og grønt

Frugt og grønt indeholder flest vitaminer lige efter plukning - køber du de udenlandske produkter har de et mindre vitaminindhold end de danske varer, der ikke har været så længe under vejs.

Der er ofte flere vitaminer i frosne grøntsager end i de friske fra udlandet. De frosne grøntsager bliver nemlig emballeret og frosset ned, måske blot få timer efter de er blevet høstet, så de dermed kan holde på vitaminerne.

Opbevar kartofler mørkt og køligt 

Mørkt og køligt, evt. i køleskab. Læg dem ellers i garagen eller på terrassen, koldt, men frostfrit. Ved en temperatur på 5-10 grader kan de holde sig i flere måneder. Hvis frosten kommer, så læg nogle tæpper over. Hold jævnligt øje med angreb fra mus eller råd.

Læg ikke tomater på køl 

Har det fint i en skål på køkkenbordet. Læg ikke tomaterne på køl. Modningen går i stå, og de mister smag og aroma. Hjemmedyrkede eller nyindkøbte tomater, der stadig har et grønt/orange skær, kan med fordel eftermodne i solen i vindueskarmen. Pak dem evt. ind i aviser, så de ikke udtørrer.

Læs også: Så længe kan dine madvarer holde sig i fryseren

Kål, broccoli og salat 

Kig på snitfladen ude i butikken. Hvis den er brunlig og tør, så lad kål eller salathovedet ligge. Opbevares i køleskabet i plast. Husk at prikke små huller, så varen kan ånde, ellers dannes kondens, som fremmer råd. Hænger kål eller salathovedet lidt med ørerne, så skær det yderste af stokken og læg det i koldt vand et stykke tid. Lad det dryppe af, og læg det på køl i en plastpose.

Læs også: Kaffegrums kan løse dine hverdags-problemer

Squash, agurker, peberfrugt 

Opbevares optimalt i en plastpose i køleskabet.

Asparges, bladselleri 

Læg dem koldt i en plastpose i køleskabet.

Porrer og diverse rodfrugter 

Porrer og de fleste andre rodfrugter har det bedst i en plastpose (med huller) i køleskabet. Det forsinker udtørringen. Hvis noget er blevet trist og slattent, kan du enten lægge det i koldt vand, eller du kan vaske og ordne det, før det kommes i køleskabet.

Læs også: Så længe kan dine madvarer holde sig i køleskabet

Løg i løgskuffen

Ligger bedst i en køkkenskuffe, for de skal have det tørt. Og pil dem ud af posen, hvis de ligger i en sådan.

Læs også: Simpelt trick til at undgå hvepse

Hvidløg i køleskabet 

Opbevares optimalt i køleskabet. Nok skaber de stemning i ranker på væggen, men de holder sig klart bedst på køl.

Krydderurter 

I bundter er urterne sarte og skal behandles med finfølelse. Dryp dem med et par dråber vand, læg bundtet i en plastpose, og kom det på køl. Friske krydderurter i potter kan holde noget længere, hvis de får rigeligt med vand.

Læs også: Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Svampe 

Svampe har det bedst i en plastpose i køleskabet.

Avocado 

Avacodao skal Ikke opbevares i køleskabet. Den naturlige modning, der giver den rette smag og konsistens, går i stå, og avocadoen vil "dø" og få mørke pletter i kødet.

Læs også: Lav en tilbygning, der øger husets salgspris

Æbler 

Æbler dskiller ethylen, som er et stof, der fremmer modning og forrådnelse. Opbevarer du æbler i køleskab, skal du være opmærksom på at anden frugt og grønt hurtigere fordærves. Men æbler holder længst ved lav temperatur.

Sæt dem i skyggen på terrassen, i et udehus eller i garagen. Du kan også udnytte ethylen til noget positivt. Har du købt en pose kiwifrugter, der er hårde som sten, så læg et par æbler i posen. Inden længe har du modne kiwifrugter. Det samme gælder for tomater.

Læs også: Muffins med banan og chokolade

Bananer 

Opbevar ikke bananer i køleskabet. Den naturlige modning sættes i stå, og smag og aroma fordufter. Vær også opmærksom på, at bananer er følsomme over for stød og slag. Køb dem uden brune pletter.

Pærer 

Bedst i køleskabet eller et andet køligt rum.

Appelsiner, citroner, lime 

Citrusfrugter har det bedst i køleskab eller i et køligt rum ved omkring 10 grader. De holder kun få dage i en skål på bordet.

Melon 

Mens den stadig er hel, opbevares den i stuetemperatur. Den mister smag og aroma, hvis den ligger i køleskabet. Men den skal på køl, når den først er skåret op.

30 juni 2016
0

75 procent af sprøjtegiften i din krop kommer fra disse 10 fødevare...

Vil du gerne have færre rester fra sprøjtegifte i din krop, så er her 10 fødevarer, som du helst bør spise økologisk.

0

Disse frugter og grøntsager kan give dig allergiske reaktioner

Det er ikke kun pollen i luften, der kan forårsage allergi. Nogle oplever allergiske reaktioner, når de bider i et æble eller i noget seller...

0

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.

0

Derfor bør du tø dine madvarer op på køkkenbordet

Kender du det; du skulle bare lige huske at tage kødet ud af fryseren og smide det i køleskabet inden du tog på arbejde. Det glemte du i...

0

Videnskabeligt bevist: Det er sundt at drikke kaffe

Danskerne drikker 20 millioner kopper kaffe dagligt. Lægevidenskaben har været i tvivl – er det godt eller dårligt for helbreddet? Nu viser...

0

Russisk hakkebøf

Ingredienser (4 pers.):500 g hk. oksekød 1 løg 1 1/2 dl hakkede, syltede rødbeder 1 dl hakket persille 3 spsk. hakkede kapers 2 æg 1⁄2 dl...

0

Rødbedekage

400 g sukker4 æg250 g hvedemel4 tsk. bagepulver4 tsk. stødt kanel1 tsk. stødt nellikeSaften af 12 citron300 g fintrevet rå rødbede3 dl...

0

Kylling i mælk

4 pers.1 stor kylling6 fed hvidløg1 citron3/4 liter mælk80 g salt8-10 salvieblade1 drys hakket persilleTilbehør: kogte kartoflerGnid kylling...

0

Brød med soltørrede tomater

2 dl mælk25 g gær1 dl A-38 eller fromage frais1 tsk. salt1 tsk. honning2 tsk. basilikum2 tsk. oregano2 tsk. timian75 g hakkede soltørrede...

0

Hannes grønsager i krydret kokosmælk

4-6 pers.1 stort løg2 fed hvidløglidt olivenolie1 tsk. stødt koriander2 tsk. stødte kardemommekapsler2 tsk. stødt spidskommen2 spsk. fuldkor...

0

Pærer med knækglasur

4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

0

Lam i asparges

6 pers.1 1/2 kg lammeforkød2 bundter persille1 stor dildkvist10 hvide peberkornSalt400 g hvide aspargesmaizenamel til jævning2 pasteurisered...

0

Rødfisk med porrer og squash

Ingredienser: 3/4 kg rødfisk eller anden fast hvid fisk 25 g smør citronsaft salt, peber 4 porrer i mindre stykker 2 squash i halve skiver...

0

Milkshake med yoghurt

250 g frosne bær (fx jordbær/hindbær) 2 dl yoghurt naturel flormelis efter smag Hæld de frosne bær i en blender, og blend frugten til en...

0

Kyllingegryde med mango og appelsin

4 pers. En ret, der er let at lave, smager pragtfuldt, og så er den kalorielet. Retten kan laves med forskelligt kød; kylling, okse- eller...