Frugt og grøntsager - hold dem friske længere

Mad
Med den rette opbevaring kan du minimere antallet af frugt og grønt, der ender i skraldespanden. Få en liste over, hvordan du opbevarer dem bedst muligt, så du undgår alt for meget spild.
Foto: istockphoto

Få flest vitaminer ud af frugt og grønt

Frugt og grønt indeholder flest vitaminer lige efter plukning - køber du de udenlandske produkter har de et mindre vitaminindhold end de danske varer, der ikke har været så længe under vejs.

Der er ofte flere vitaminer i frosne grøntsager end i de friske fra udlandet. De frosne grøntsager bliver nemlig emballeret og frosset ned, måske blot få timer efter de er blevet høstet, så de dermed kan holde på vitaminerne.

Opbevar kartofler mørkt og køligt 

Mørkt og køligt, evt. i køleskab. Læg dem ellers i garagen eller på terrassen, koldt, men frostfrit. Ved en temperatur på 5-10 grader kan de holde sig i flere måneder. Hvis frosten kommer, så læg nogle tæpper over. Hold jævnligt øje med angreb fra mus eller råd.

Læg ikke tomater på køl 

Har det fint i en skål på køkkenbordet. Læg ikke tomaterne på køl. Modningen går i stå, og de mister smag og aroma. Hjemmedyrkede eller nyindkøbte tomater, der stadig har et grønt/orange skær, kan med fordel eftermodne i solen i vindueskarmen. Pak dem evt. ind i aviser, så de ikke udtørrer.

Læs også: Så længe kan dine madvarer holde sig i fryseren

Kål, broccoli og salat 

Kig på snitfladen ude i butikken. Hvis den er brunlig og tør, så lad kål eller salathovedet ligge. Opbevares i køleskabet i plast. Husk at prikke små huller, så varen kan ånde, ellers dannes kondens, som fremmer råd. Hænger kål eller salathovedet lidt med ørerne, så skær det yderste af stokken og læg det i koldt vand et stykke tid. Lad det dryppe af, og læg det på køl i en plastpose.

Læs også:

6 rengøringsfejl, som spilder din tid

Ingen af os elsker at gøre rent. Så hvorfor gøre det sværere for sig selv? Her er 6 fælder, du ikke må falde i.

Squash, agurker, peberfrugt 

Opbevares optimalt i en plastpose i køleskabet.

Asparges, bladselleri 

Læg dem koldt i en plastpose i køleskabet.

Porrer og diverse rodfrugter 

Porrer og de fleste andre rodfrugter har det bedst i en plastpose (med huller) i køleskabet. Det forsinker udtørringen. Hvis noget er blevet trist og slattent, kan du enten lægge det i koldt vand, eller du kan vaske og ordne det, før det kommes i køleskabet.

Læs også: Så længe kan dine madvarer holde sig i køleskabet

Løg i løgskuffen

Ligger bedst i en køkkenskuffe, for de skal have det tørt. Og pil dem ud af posen, hvis de ligger i en sådan.

Læs også:

4 tricks, du måske ikke kender: Opbevar brød rigtigt

Vi smider for meget brød ud, fordi det ikke opbevares korrekt. Her er fire vigtige tips til opbevaringen, som mange af os åbenbart har...

Hvidløg i køleskabet 

Opbevares optimalt i køleskabet. Nok skaber de stemning i ranker på væggen, men de holder sig klart bedst på køl.

Krydderurter 

I bundter er urterne sarte og skal behandles med finfølelse. Dryp dem med et par dråber vand, læg bundtet i en plastpose, og kom det på køl. Friske krydderurter i potter kan holde noget længere, hvis de får rigeligt med vand.

Læs også: Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Svampe 

Svampe har det bedst i en plastpose i køleskabet.

Avocado 

Avacodao skal Ikke opbevares i køleskabet. Den naturlige modning, der giver den rette smag og konsistens, går i stå, og avocadoen vil "dø" og få mørke pletter i kødet.

Læs også:

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående?

Æbler 

Æbler dskiller ethylen, som er et stof, der fremmer modning og forrådnelse. Opbevarer du æbler i køleskab, skal du være opmærksom på at anden frugt og grønt hurtigere fordærves. Men æbler holder længst ved lav temperatur.

Sæt dem i skyggen på terrassen, i et udehus eller i garagen. Du kan også udnytte ethylen til noget positivt. Har du købt en pose kiwifrugter, der er hårde som sten, så læg et par æbler i posen. Inden længe har du modne kiwifrugter. Det samme gælder for tomater.

Læs også: Muffins med banan og chokolade

Bananer 

Opbevar ikke bananer i køleskabet. Den naturlige modning sættes i stå, og smag og aroma fordufter. Vær også opmærksom på, at bananer er følsomme over for stød og slag. Køb dem uden brune pletter.

Pærer 

Bedst i køleskabet eller et andet køligt rum.

Appelsiner, citroner, lime 

Citrusfrugter har det bedst i køleskab eller i et køligt rum ved omkring 10 grader. De holder kun få dage i en skål på bordet.

Melon 

Mens den stadig er hel, opbevares den i stuetemperatur. Den mister smag og aroma, hvis den ligger i køleskabet. Men den skal på køl, når den først er skåret op.

30. juni 2016
Mere om Mad

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her for holdbarheden i fryseren for smør, ost, mælk og æg. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i...

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger. Læs med og find ud af hvad gigantkæden nu har fundet på. 

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig...

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord. 

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående?

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men...

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det. 

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske...

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Blåbærmuffins - en supernem opskrift

Mad Er du blevet lækkersulten, får du her en nem opskrift på blåbærmuffins.

Sådan fryser du brød, så det bevarer smag og konsistens

Mad Du kender sikkert allerede til tricket med at fryse brød for en længere holdbarhed. Men du kender garanteret også til et frysebrændt og...

Dette sted i køleskabet må du IKKE opbevare dine æg

Mad Vi kan godt blive enige om, at køleskabet - i dansk optik - er det rigtige sted at opbevare æggene. Det er dog ikke lige meget HVOR i kølesk...