Kan man smage forskel på de forskellige salttyper?

Mad

Salt, bordsalt, havsalt, Maldon salt, sydesalt, livets salt, det hvide guld – kært barn har mange navne. Men hvad er salt egentlig, og er der forskel på de forskellige salttyper?

Produktion af salt på Gran Canaria. Smager salten herfra ligesom den på Læsø?
Produktion af salt på Gran Canaria. Smager salten herfra ligesom den på Læsø? Foto: iStock

Kan man smage forskel på salt?

Kan man virkelig det? Saltentusiaster påstår, at det kan lade sig gøre, men rent kemisk er der meget lidt forskel på saltene – det er mest indholdet af magnesiumklorid, der varierer, og magnesium er lidt bittert. Men... Blindtests viser, at det er meget svært at smage forskel.

Kokke kunne ikke...

I 2001 afholdt Meyers Madhus en blindtest for kokke og andre madglade mennesker. De forskellige salte blev knust i en morter, så ingen af saltprodukterne kunne genkendes på udseendet. Resultatet var, at ikke en eneste kok eller anden almindelig dødelig kunne smage forskel på de forskellige typer af salt

Billig salt er også godt

Det forholder sig på en anden måde, hvis saltet ikke er kværnet. Det opleves nemlig meget anderledes at få et stort saltkrystal i munden. Derfor kan man godt have ekstra fornøjelse og en anden sanseoplevelse ved at drysse kartoffelmaden med salt fra Læsø eller med Maldon salt. Når det gælder gryderetter eller kogning af kartofler, er der derimod ingen grund til at bruge det dyre sydesalt. Her fungerer helt almindeligt kogesalt lige så godt.

Salt i lønningsposen

Igennem årtusinder har mennesket opdaget og eksperimenteret med saltets egenskaber: til konservering af mad, garvning af huder, og selvfølgelig til krydring af mad. De romerske soldater fik en del af deres løn udbetalt i salt, deraf stammer ordet salær faktisk. Iøvrigt hedder salt næsten det samme over hele verden: salt, salz, sel, sal, sale og på latin salinae. 

Læs også: Dyrk smagen af lakrids i din have med fennikel, anis

 
Produktion af sydesalt på Læsø. Foto: Visit Denmark.  

Hvad er salt?

Salt er i sin rene grundform natriumklorid. Det er det vi kender som kogesalt eller bordsalt. Alle andre mineraler er fjernet på saltfabrikationen. I "vild" tilstand består salt også af magnesiumklorid og andre komponenter, afhængig af hvor det kommer fra. 

Hvad er stensalt?

Stensalt er næsten magen til kemisk fremstillet salt. Det indvindes i store salthorste. En salthorst er dannet, hvor havvand blev "fanget" i et gigantisk inddampningsbassin og efterhånden fordampede. Processen stod på i millioner af år, laget blev meget tykt, og senere blev det dækket af andre aflejringer. Man vasker saltet ud med vand, og inddamper det.

Foto: Visit DenmarkHvad er sydesalt?

Sydesalt er fremstillet af inddampet havvand, der foruden natriumklorid indeholder bl.a. magnesiumklorid, calcium og mineraler. I Danmark har vi haft saltsydning på Læsø gennem mange hundrede år.

Saltlagen stammer fra havets oversvømmelser af lavtliggende strandenge. Lerlag forhindrer, at saltet skylles væk. Saltlagen suges op, sydes og krystalliseres i store åbne jernpander over åben ild.

Havsalt eller Guerande Sel

Guerande Sel er blevet fremstillet igennem 1000 år i det sydlige Bretagne. Havvand ledes ind i bassiner, hvor solen fordamper og krystalliserer saltet. 

Læs også: 8 grunde til altid at have friske citroner i hjemmet

Hvad er Maldon Seasalt?

Maldon salt kommer fra byen Maldon i Essex i det sydøstlige hjørne af England. Maldon Seasalt har være fremstillet siden 1880'erne. Arkæologer har fundet rester af saltfremstilling på stedet fra det 5. og 6 århundrede. Saltet er smukt hvidt og i fine flager.

17 august 2016
0

75 procent af sprøjtegiften i din krop kommer fra disse 10 fødevare...

Vil du gerne have færre rester fra sprøjtegifte i din krop, så er her 10 fødevarer, som du helst bør spise økologisk.

0

Disse frugter og grøntsager kan give dig allergiske reaktioner

Det er ikke kun pollen i luften, der kan forårsage allergi. Nogle oplever allergiske reaktioner, når de bider i et æble eller i noget seller...

0

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.

0

Derfor bør du tø dine madvarer op på køkkenbordet

Kender du det; du skulle bare lige huske at tage kødet ud af fryseren og smide det i køleskabet inden du tog på arbejde. Det glemte du i...

0

Videnskabeligt bevist: Det er sundt at drikke kaffe

Danskerne drikker 20 millioner kopper kaffe dagligt. Lægevidenskaben har været i tvivl – er det godt eller dårligt for helbreddet? Nu viser...

0

Russisk hakkebøf

Ingredienser (4 pers.):500 g hk. oksekød 1 løg 1 1/2 dl hakkede, syltede rødbeder 1 dl hakket persille 3 spsk. hakkede kapers 2 æg 1⁄2 dl...

0

Rødbedekage

400 g sukker4 æg250 g hvedemel4 tsk. bagepulver4 tsk. stødt kanel1 tsk. stødt nellikeSaften af 12 citron300 g fintrevet rå rødbede3 dl...

0

Kylling i mælk

4 pers.1 stor kylling6 fed hvidløg1 citron3/4 liter mælk80 g salt8-10 salvieblade1 drys hakket persilleTilbehør: kogte kartoflerGnid kylling...

0

Brød med soltørrede tomater

2 dl mælk25 g gær1 dl A-38 eller fromage frais1 tsk. salt1 tsk. honning2 tsk. basilikum2 tsk. oregano2 tsk. timian75 g hakkede soltørrede...

0

Hannes grønsager i krydret kokosmælk

4-6 pers.1 stort løg2 fed hvidløglidt olivenolie1 tsk. stødt koriander2 tsk. stødte kardemommekapsler2 tsk. stødt spidskommen2 spsk. fuldkor...

0

Pærer med knækglasur

4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

0

Lam i asparges

6 pers.1 1/2 kg lammeforkød2 bundter persille1 stor dildkvist10 hvide peberkornSalt400 g hvide aspargesmaizenamel til jævning2 pasteurisered...

0

Rødfisk med porrer og squash

Ingredienser: 3/4 kg rødfisk eller anden fast hvid fisk 25 g smør citronsaft salt, peber 4 porrer i mindre stykker 2 squash i halve skiver...

0

Milkshake med yoghurt

250 g frosne bær (fx jordbær/hindbær) 2 dl yoghurt naturel flormelis efter smag Hæld de frosne bær i en blender, og blend frugten til en...

0

Kyllingegryde med mango og appelsin

4 pers. En ret, der er let at lave, smager pragtfuldt, og så er den kalorielet. Retten kan laves med forskelligt kød; kylling, okse- eller...