Kan man smage forskel på de forskellige salttyper?

Mad

Salt, bordsalt, havsalt, Maldon salt, sydesalt, livets salt, det hvide guld – kært barn har mange navne. Men hvad er salt egentlig, og er der forskel på de forskellige salttyper?

Produktion af salt på Gran Canaria. Smager salten herfra ligesom den på Læsø?
Produktion af salt på Gran Canaria. Smager salten herfra ligesom den på Læsø? Foto: iStock

Kan man smage forskel på salt?

Kan man virkelig det? Saltentusiaster påstår, at det kan lade sig gøre, men rent kemisk er der meget lidt forskel på saltene – det er mest indholdet af magnesiumklorid, der varierer, og magnesium er lidt bittert. Men... Blindtests viser, at det er meget svært at smage forskel.

Kokke kunne ikke...

I 2001 afholdt Meyers Madhus en blindtest for kokke og andre madglade mennesker. De forskellige salte blev knust i en morter, så ingen af saltprodukterne kunne genkendes på udseendet. Resultatet var, at ikke en eneste kok eller anden almindelig dødelig kunne smage forskel på de forskellige typer af salt

Billig salt er også godt

Det forholder sig på en anden måde, hvis saltet ikke er kværnet. Det opleves nemlig meget anderledes at få et stort saltkrystal i munden. Derfor kan man godt have ekstra fornøjelse og en anden sanseoplevelse ved at drysse kartoffelmaden med salt fra Læsø eller med Maldon salt. Når det gælder gryderetter eller kogning af kartofler, er der derimod ingen grund til at bruge det dyre sydesalt. Her fungerer helt almindeligt kogesalt lige så godt.

Salt i lønningsposen

Igennem årtusinder har mennesket opdaget og eksperimenteret med saltets egenskaber: til konservering af mad, garvning af huder, og selvfølgelig til krydring af mad. De romerske soldater fik en del af deres løn udbetalt i salt, deraf stammer ordet salær faktisk. Iøvrigt hedder salt næsten det samme over hele verden: salt, salz, sel, sal, sale og på latin salinae. 

Læs også: Damprenser til fliser, tekstiler og vinduer

 
Produktion af sydesalt på Læsø. Foto: Visit Denmark.  

Hvad er salt?

Salt er i sin rene grundform natriumklorid. Det er det vi kender som kogesalt eller bordsalt. Alle andre mineraler er fjernet på saltfabrikationen. I "vild" tilstand består salt også af magnesiumklorid og andre komponenter, afhængig af hvor det kommer fra. 

Hvad er stensalt?

Stensalt er næsten magen til kemisk fremstillet salt. Det indvindes i store salthorste. En salthorst er dannet, hvor havvand blev "fanget" i et gigantisk inddampningsbassin og efterhånden fordampede. Processen stod på i millioner af år, laget blev meget tykt, og senere blev det dækket af andre aflejringer. Man vasker saltet ud med vand, og inddamper det.

Foto: Visit DenmarkHvad er sydesalt?

Sydesalt er fremstillet af inddampet havvand, der foruden natriumklorid indeholder bl.a. magnesiumklorid, calcium og mineraler. I Danmark har vi haft saltsydning på Læsø gennem mange hundrede år.

Saltlagen stammer fra havets oversvømmelser af lavtliggende strandenge. Lerlag forhindrer, at saltet skylles væk. Saltlagen suges op, sydes og krystalliseres i store åbne jernpander over åben ild.

Havsalt eller Guerande Sel

Guerande Sel er blevet fremstillet igennem 1000 år i det sydlige Bretagne. Havvand ledes ind i bassiner, hvor solen fordamper og krystalliserer saltet. 

Læs også: 10 geniale ting, du også kan bruge elastikker til

Hvad er Maldon Seasalt?

Maldon salt kommer fra byen Maldon i Essex i det sydøstlige hjørne af England. Maldon Seasalt har være fremstillet siden 1880'erne. Arkæologer har fundet rester af saltfremstilling på stedet fra det 5. og 6 århundrede. Saltet er smukt hvidt og i fine flager.

17 august 2016
0

Leksikon med de 8 vigtigste typer mel

Du tror sikkert, du er udlært i meltyperne. Hvor svært kan det være? Hvede til franskbrød og rug til rugbrød? Men så læs lige her - du...

0

Spiseløg - hvad er forskellen på rødløg, salatløg, skalotteløg og...

Hvad er det egentlig for nogle løg, vi bruger i vores madlavning og dyrker i vores haver? Bliv dus med rødløg, salatløg, almindelige løg,...

0

Du har sandsynligvis spist æbler forkert hele livet

Hvor svært kan det være at spise et æble korrekt? Vi mennesker har gnasket den dejlige frugt siden stenalderen, og vi vil ikke belæres om...

0

Disse madvarer må du aldrig pakke ind i stanniol

Styr uden om disse typiske fejl, og undgå uønskede stoffer i dine madvarer.

0

8 ting som kan forsvinde som følge af klimaforandringerne

Klimaet forandrer sig, og det bliver vores madvaner snart også nødt til at gøre. Der vil nemlig snart blive knaphed på mange af vores basisv...

0

Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Der er ikke noget bedre end et glas hjemmelavet syltetøj. Men vi er ikke længere så dygtige til gamle tilberedningsmetoder. Så hvad skal...

0

Det sker der med din mad, når en flue lander oven på den

Hører du til dem, der smider din mad ud, når en flue har landet oven på den? Ikke endnu? Så var det måske værd at overveje... For en flue...

0

Derfor er koldt vand bedst til madlavning

Har du indtil nu benyttet varmt vand til din madlavning, så er det på tide at få ændret på køkkenvanen.

0

En verden uden kaffe kan snart være en realitet

Kaffen er en truet art, og klimaforandringerne er synderen. De stigende temperaturer kan i fremtiden sætte en stopper for den globale kaffep...

0

Sådan får du den sidste ketchup ud af flasken

Det er noget af det mest irriterende. I skal have burgere, men ketchupflasken er næsten tømt, og det er umuligt at få den sidste rest ud....

0

Må vandmelon opbevares i køleskabet?

Det er en af de lækreste sommerfrugter, og den skal gerne være iskold, når den skal nydes. Køleskabet er dog ikke det bedste bedste sted at...

0

Hvilke madvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En af disse madvarer behøver du ikke at skylle i vand. De tre øvrige skal ALTID vaskes. Se hvilke fødevarer, der altid skal under hanen, og...

0

Rysteribs – Danmarks nemmeste sommeropskrift

Rysteribs er en af de bedste danske sommertraditioner. Det er opskriften, der næppe kan gå galt. Den kræver kun et godt håndelag, og at du...

0

Sådan sikrer du dig, at en vandmelon er moden

Slæber du alt for tit umodne og melede vandmeloner med hjem? Så skyldes det måske, at du ikke har lært at LÆSE vandmeloner rigtigt. Her er...

0

Fjerne stenene i kirsebær med en flaske

Hvem har en kirsebær-udstener i skuffen? Det kan ikke være mange. Den er heller ikke nødvendig, når du skal udstene kirsebær. Alt du behøver...