Kan man smage forskel på de forskellige salttyper?

Mad

Salt, bordsalt, havsalt, Maldon salt, sydesalt, livets salt, det hvide guld – kært barn har mange navne. Men hvad er salt egentlig, og er der forskel på de forskellige salttyper?

Produktion af salt på Gran Canaria. Smager salten herfra ligesom den på Læsø?
Produktion af salt på Gran Canaria. Smager salten herfra ligesom den på Læsø? Foto: iStock

Kan man smage forskel på salt?

Kan man virkelig det? Saltentusiaster påstår, at det kan lade sig gøre, men rent kemisk er der meget lidt forskel på saltene – det er mest indholdet af magnesiumklorid, der varierer, og magnesium er lidt bittert. Men... Blindtests viser, at det er meget svært at smage forskel.

Kokke kunne ikke...

I 2001 afholdt Meyers Madhus en blindtest for kokke og andre madglade mennesker. De forskellige salte blev knust i en morter, så ingen af saltprodukterne kunne genkendes på udseendet. Resultatet var, at ikke en eneste kok eller anden almindelig dødelig kunne smage forskel på de forskellige typer af salt

Billig salt er også godt

Det forholder sig på en anden måde, hvis saltet ikke er kværnet. Det opleves nemlig meget anderledes at få et stort saltkrystal i munden. Derfor kan man godt have ekstra fornøjelse og en anden sanseoplevelse ved at drysse kartoffelmaden med salt fra Læsø eller med Maldon salt. Når det gælder gryderetter eller kogning af kartofler, er der derimod ingen grund til at bruge det dyre sydesalt. Her fungerer helt almindeligt kogesalt lige så godt.

Salt i lønningsposen

Igennem årtusinder har mennesket opdaget og eksperimenteret med saltets egenskaber: til konservering af mad, garvning af huder, og selvfølgelig til krydring af mad. De romerske soldater fik en del af deres løn udbetalt i salt, deraf stammer ordet salær faktisk. Iøvrigt hedder salt næsten det samme over hele verden: salt, salz, sel, sal, sale og på latin salinae. 

Læs også:

Lær tricket der får hæfteplasteret til at sidde fast på fingeren

Er du også træt af hæfteplastre, der falder af kort efter, de er sat på fingeren? Det kan du undgå, hvis du bruger dette hæfteplastertrick...

 
Produktion af sydesalt på Læsø. Foto: Visit Denmark.  

Hvad er salt?

Salt er i sin rene grundform natriumklorid. Det er det vi kender som kogesalt eller bordsalt. Alle andre mineraler er fjernet på saltfabrikationen. I "vild" tilstand består salt også af magnesiumklorid og andre komponenter, afhængig af hvor det kommer fra. 

Hvad er stensalt?

Stensalt er næsten magen til kemisk fremstillet salt. Det indvindes i store salthorste. En salthorst er dannet, hvor havvand blev "fanget" i et gigantisk inddampningsbassin og efterhånden fordampede. Processen stod på i millioner af år, laget blev meget tykt, og senere blev det dækket af andre aflejringer. Man vasker saltet ud med vand, og inddamper det.

Foto: Visit DenmarkHvad er sydesalt?

Sydesalt er fremstillet af inddampet havvand, der foruden natriumklorid indeholder bl.a. magnesiumklorid, calcium og mineraler. I Danmark har vi haft saltsydning på Læsø gennem mange hundrede år.

Saltlagen stammer fra havets oversvømmelser af lavtliggende strandenge. Lerlag forhindrer, at saltet skylles væk. Saltlagen suges op, sydes og krystalliseres i store åbne jernpander over åben ild.

Havsalt eller Guerande Sel

Guerande Sel er blevet fremstillet igennem 1000 år i det sydlige Bretagne. Havvand ledes ind i bassiner, hvor solen fordamper og krystalliserer saltet. 

Læs også:

3 simple råd: Sådan begrænser du dit ukrudt

Lugning er for de fleste en kedelig tidsrøver. Men hvis du nøjes med at begrænse ukrudtet i stedet for at ville udrydde det, bliver der...

Hvad er Maldon Seasalt?

Maldon salt kommer fra byen Maldon i Essex i det sydøstlige hjørne af England. Maldon Seasalt har være fremstillet siden 1880'erne. Arkæologer har fundet rester af saltfremstilling på stedet fra det 5. og 6 århundrede. Saltet er smukt hvidt og i fine flager.

17. august 2016
Mere om Mad

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her for holdbarheden i fryseren for smør, ost, mælk og æg. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i ovnen og på søde karameliserede mandler lavet på panden.

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig...

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående? 

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men...

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det.

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske krydderurter lige ved hånden året rundt. 

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Blåbærmuffins - en supernem opskrift

Mad Er du blevet lækkersulten, får du her en nem opskrift på blåbærmuffins.

Sådan fryser du brød, så det bevarer smag og konsistens

Mad Du kender sikkert allerede til tricket med at fryse brød for en længere holdbarhed. Men du kender garanteret også til et frysebrændt og snasket optøet brød så. Det er slut nu.

Dette sted i køleskabet må du IKKE opbevare dine æg

Mad Vi kan godt blive enige om, at køleskabet - i dansk optik - er det rigtige sted at opbevare æggene. Det er dog ikke lige meget HVOR i kølesk...

Nemme brød på bål eller grill

Mad Nu får snobrødet kamp til stregen. Det tager bare 10 minutter at bage de sunde brød med fyld.