Kan man smage forskel på de forskellige salttyper?

Mad

Salt, bordsalt, havsalt, Maldon salt, sydesalt, livets salt, det hvide guld – kært barn har mange navne. Men hvad er salt egentlig, og er der forskel på de forskellige salttyper?

Produktion af salt på Gran Canaria. Smager salten herfra ligesom den på Læsø?
Produktion af salt på Gran Canaria. Smager salten herfra ligesom den på Læsø? Foto: iStock

Kan man smage forskel på salt?

Kan man virkelig det? Saltentusiaster påstår, at det kan lade sig gøre, men rent kemisk er der meget lidt forskel på saltene – det er mest indholdet af magnesiumklorid, der varierer, og magnesium er lidt bittert. Men... Blindtests viser, at det er meget svært at smage forskel.

Kokke kunne ikke...

I 2001 afholdt Meyers Madhus en blindtest for kokke og andre madglade mennesker. De forskellige salte blev knust i en morter, så ingen af saltprodukterne kunne genkendes på udseendet. Resultatet var, at ikke en eneste kok eller anden almindelig dødelig kunne smage forskel på de forskellige typer af salt

Billig salt er også godt

Det forholder sig på en anden måde, hvis saltet ikke er kværnet. Det opleves nemlig meget anderledes at få et stort saltkrystal i munden. Derfor kan man godt have ekstra fornøjelse og en anden sanseoplevelse ved at drysse kartoffelmaden med salt fra Læsø eller med Maldon salt. Når det gælder gryderetter eller kogning af kartofler, er der derimod ingen grund til at bruge det dyre sydesalt. Her fungerer helt almindeligt kogesalt lige så godt.

Salt i lønningsposen

Igennem årtusinder har mennesket opdaget og eksperimenteret med saltets egenskaber: til konservering af mad, garvning af huder, og selvfølgelig til krydring af mad. De romerske soldater fik en del af deres løn udbetalt i salt, deraf stammer ordet salær faktisk. Iøvrigt hedder salt næsten det samme over hele verden: salt, salz, sel, sal, sale og på latin salinae. 

Læs også:

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegif...

 
Produktion af sydesalt på Læsø. Foto: Visit Denmark.  

Hvad er salt?

Salt er i sin rene grundform natriumklorid. Det er det vi kender som kogesalt eller bordsalt. Alle andre mineraler er fjernet på saltfabrikationen. I "vild" tilstand består salt også af magnesiumklorid og andre komponenter, afhængig af hvor det kommer fra. 

Hvad er stensalt?

Stensalt er næsten magen til kemisk fremstillet salt. Det indvindes i store salthorste. En salthorst er dannet, hvor havvand blev "fanget" i et gigantisk inddampningsbassin og efterhånden fordampede. Processen stod på i millioner af år, laget blev meget tykt, og senere blev det dækket af andre aflejringer. Man vasker saltet ud med vand, og inddamper det.

Foto: Visit DenmarkHvad er sydesalt?

Sydesalt er fremstillet af inddampet havvand, der foruden natriumklorid indeholder bl.a. magnesiumklorid, calcium og mineraler. I Danmark har vi haft saltsydning på Læsø gennem mange hundrede år.

Saltlagen stammer fra havets oversvømmelser af lavtliggende strandenge. Lerlag forhindrer, at saltet skylles væk. Saltlagen suges op, sydes og krystalliseres i store åbne jernpander over åben ild.

Havsalt eller Guerande Sel

Guerande Sel er blevet fremstillet igennem 1000 år i det sydlige Bretagne. Havvand ledes ind i bassiner, hvor solen fordamper og krystalliserer saltet. 

Læs også:

Sådan beskærer du havens buske og træer

Det er ikke så svært at beskære træer og buske, som mange tror. Du kommer langt med et par enkle grundregler i baghovedet. Det gælder...

Hvad er Maldon Seasalt?

Maldon salt kommer fra byen Maldon i Essex i det sydøstlige hjørne af England. Maldon Seasalt har være fremstillet siden 1880'erne. Arkæologer har fundet rester af saltfremstilling på stedet fra det 5. og 6 århundrede. Saltet er smukt hvidt og i fine flager.

17. august 2016
Mere om Mad

Ny undersøgelse: Spiser du økologisk, er du sundere

Mad Ny forskning bekræfter, at de mennesker, der spiser økologisk, generelt lever sundere, end de mennesker, der ikke spiser økologisk. 

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegiftstoffer. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i...

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger. Læs med og find ud af hvad gigantkæden nu har fundet på. 

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig...

Sådan vælger du den rigtige olie at stege i

Mad Hvilke former for madolie egner sig egentlig bedst til stegning - og er det egentlig så slemt at bruge smør? Få 5 hurtige råd til sund og sikker stegning.

Ingefærshot - Nem og hurtig opskrift på smagfulde ingefærshots

Mad Ingefærshots indeholder en masse gode ingredienser, der styrker dit immunforsvar. Idényt giver dig den perfekte opskift på hurtig og smagful...

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.