Forlæng din surdejs levetid

Mad

Glemmer du ofte din surdej, så den når at blive kedelig og trist? Med dette simple trick, kan du nemt forlænge dens levetid.  

Foto: Camilla Albrechtsen

Elsker du at bage med din egen surdej, vil du vide at det kræver en god portion tid og tålmodighed at holde surdejen i gang, hvorfor mange må opgive processen. Men nu har vi tricket så du nemt kan holde din surdej igang.

Nedenfor kan du se, hvad du skal gøre.

Trin 1 – Få liv i din surdej

Har du en surdej stående, som er skilt eller ikke længere er aktiv, gælder det om at få liv i den igen. For at gøre dette, skal du fjerne al det overskydende vand. Tilføj herefter lidt rugmel, hvedemel og lunken vand. Mængden af disse afhænger af din egen surdej. Er du i tvivl så kom lidt i af gang, indtil du rammer den rette konsistens.

Lad din surdej trække i 10 timer og så skulle den gerne være aktiv igen.

Trin 2 – Frys din surdej ned

Når din surdej igen er aktiv og boblende, skal du finde en isterningebakke frem. Fordel din surdej i hullerne så dejen ligger jævnt. En nedfrysning af din surdej vil sikre, at den holder i længere tid uden du behøver at gøre mere.

Kom isterningebakken i fryseren og lad den stå med husholdningsfilm eller stanniol over. 

Læs også: 8 klassiske bagefejl

Trin 3 – Optø din surdej

Når du så mangler en portion surdej, skal du blot optø det du har brug for. Optøningen vil tage omkring 6-10 timer. Herefter vil surdejen være klar til brug igen. Hurtigt, nemt og simpelt.

8 marts 2016
0

Leksikon med de 8 vigtigste typer mel

Du tror sikkert, du er udlært i meltyperne. Hvor svært kan det være? Hvede til franskbrød og rug til rugbrød? Men så læs lige her - du...

0

Spiseløg - hvad er forskellen på rødløg, salatløg, skalotteløg og...

Hvad er det egentlig for nogle løg, vi bruger i vores madlavning og dyrker i vores haver? Bliv dus med rødløg, salatløg, almindelige løg,...

0

Du har sandsynligvis spist æbler forkert hele livet

Hvor svært kan det være at spise et æble korrekt? Vi mennesker har gnasket den dejlige frugt siden stenalderen, og vi vil ikke belæres om...

0

Disse madvarer må du aldrig pakke ind i stanniol

Styr uden om disse typiske fejl, og undgå uønskede stoffer i dine madvarer.

0

8 ting som kan forsvinde som følge af klimaforandringerne

Klimaet forandrer sig, og det bliver vores madvaner snart også nødt til at gøre. Der vil nemlig snart blive knaphed på mange af vores basisv...

0

Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Der er ikke noget bedre end et glas hjemmelavet syltetøj. Men vi er ikke længere så dygtige til gamle tilberedningsmetoder. Så hvad skal...

0

Det sker der med din mad, når en flue lander oven på den

Hører du til dem, der smider din mad ud, når en flue har landet oven på den? Ikke endnu? Så var det måske værd at overveje... For en flue...

0

Derfor er koldt vand bedst til madlavning

Har du indtil nu benyttet varmt vand til din madlavning, så er det på tide at få ændret på køkkenvanen.

0

En verden uden kaffe kan snart være en realitet

Kaffen er en truet art, og klimaforandringerne er synderen. De stigende temperaturer kan i fremtiden sætte en stopper for den globale kaffep...

0

Sådan får du den sidste ketchup ud af flasken

Det er noget af det mest irriterende. I skal have burgere, men ketchupflasken er næsten tømt, og det er umuligt at få den sidste rest ud....

0

Må vandmelon opbevares i køleskabet?

Det er en af de lækreste sommerfrugter, og den skal gerne være iskold, når den skal nydes. Køleskabet er dog ikke det bedste bedste sted at...

0

Hvilke madvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En af disse madvarer behøver du ikke at skylle i vand. De tre øvrige skal ALTID vaskes. Se hvilke fødevarer, der altid skal under hanen, og...

0

Rysteribs – Danmarks nemmeste sommeropskrift

Rysteribs er en af de bedste danske sommertraditioner. Det er opskriften, der næppe kan gå galt. Den kræver kun et godt håndelag, og at du...

0

Sådan sikrer du dig, at en vandmelon er moden

Slæber du alt for tit umodne og melede vandmeloner med hjem? Så skyldes det måske, at du ikke har lært at LÆSE vandmeloner rigtigt. Her er...

0

Fjerne stenene i kirsebær med en flaske

Hvem har en kirsebær-udstener i skuffen? Det kan ikke være mange. Den er heller ikke nødvendig, når du skal udstene kirsebær. Alt du behøver...