Forlæng din surdejs levetid

Mad

Glemmer du ofte din surdej, så den når at blive kedelig og trist? Med dette simple trick, kan du nemt forlænge dens levetid.  

Foto: Camilla Albrechtsen

Elsker du at bage med din egen surdej, vil du vide at det kræver en god portion tid og tålmodighed at holde surdejen i gang, hvorfor mange må opgive processen. Men nu har vi tricket så du nemt kan holde din surdej igang.

Nedenfor kan du se, hvad du skal gøre.

Trin 1 – Få liv i din surdej

Har du en surdej stående, som er skilt eller ikke længere er aktiv, gælder det om at få liv i den igen. For at gøre dette, skal du fjerne al det overskydende vand. Tilføj herefter lidt rugmel, hvedemel og lunken vand. Mængden af disse afhænger af din egen surdej. Er du i tvivl så kom lidt i af gang, indtil du rammer den rette konsistens.

Lad din surdej trække i 10 timer og så skulle den gerne være aktiv igen.

Trin 2 – Frys din surdej ned

Når din surdej igen er aktiv og boblende, skal du finde en isterningebakke frem. Fordel din surdej i hullerne så dejen ligger jævnt. En nedfrysning af din surdej vil sikre, at den holder i længere tid uden du behøver at gøre mere.

Kom isterningebakken i fryseren og lad den stå med husholdningsfilm eller stanniol over. 

Læs også: Disse madvarer må du aldrig pakke ind i stanniol

Trin 3 – Optø din surdej

Når du så mangler en portion surdej, skal du blot optø det du har brug for. Optøningen vil tage omkring 6-10 timer. Herefter vil surdejen være klar til brug igen. Hurtigt, nemt og simpelt.

8 marts 2016
0

Hjemmelavet chokoladeknas til julemåneden

Denne chokoladekonfekt er så nem, at ethvert barn kan lave den. Chokolade, rosiner og müsli er alt, du behøver til den knasende lækre julego...

0

Italiensk lagkage med friske jordbær

Ingredienser (ca. 8 pers.): Bunde 3 æg 125 g sukker 1 spsk. appelsinsaft 50 g hvedemel 50 g kartoffelmel 1 tsk. bagepulver 3/4 tsk. vaniljes...

0

Kartoffel/tun fad

1 kg skivede rå kartofler 2 ds. afdryppet tun naturel i vand 2 store løg 1/4 l fløde (9 eller 13 pct., red.) revet ost timian salt og...

0

Jordskokkesuppe med svampe

Efteråret banker på, og det er tid til en fyldig jordskokkesuppe med svampe.

0

Havefestmenu til 12

Få opskrifterne på en lækker menu til havefesten - 120 kroner per person.

0

Hurtig jordbæris

Når det er sommer, er det som om, der aldrig er is nok. Og i nogle få uger er der til gengæld nærmest overflod af friske jordbær. Det kan...

0

Fedtfattige æblemuffins

En lækker muffin, der sparer på kalorierne.

0

Mørbrad på kartoffelbund

Utraditionel mørbrad - perfekt til buffeten.

0

Sprød hornfisk

Få en let og lækker opskrift på hornfisk.

0

Tunfiskepaté

4 pers.Kan nydes både kold og lun – som forret eller hovedret.1 ds. tunfisk i vand eller olie (185 g)1 ds. hakkede flåede tomater1 løg1 fed...

0

Pærer med knækglasur

4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

0

Sommergryde

(4 pers.) 400 g kalkunbryst 2 spsk. + 2 tsk. maizena 1 tsk. salt sort peber 2 sommercourgetter, gerne en grøn og en gul 2 tomater 200 g...

0

Kyllingegryde med mango og appelsin

4 pers. En ret, der er let at lave, smager pragtfuldt, og så er den kalorielet. Retten kan laves med forskelligt kød; kylling, okse- eller...

0

Karrysuppe med lam og kikærter

100 g tørrede kikærter 300 g lammekød i små tern 1-2 spsk. hot currypaste olie 2 hakkede løg 1 lille aubergine 1 lille squash 1 ds. flåede...

0

Italiensk omelet

125 g pasta, fx muslinger eller skruer 1 porre 1 spsk. smør 6 æg 6 spsk. vand 150 g skinke i tern 1 bdt. purløg 3-4 spsk. parmesanostSalt...