Rosenbladgelé er bare én af de lækkerier, du kan bruge hyben-buskens rosenblade til.
Rosenbladgelé er bare én af de lækkerier, du kan bruge hyben-buskens rosenblade til. Foto: Anemette Olesen

Fire nemme opskrifter, som du kan bruge hyben til

Mad

En hybenbusk kan være nyttig på mange måder - du kan både bruge hyben og rosenbladene i lækre specialiteter til madlavningen.


Rosenbladgelé

1 liter rosenkronblade
1 liter vand
2 tsk. citronsyre
geleringsmiddel
6 dl (500 g) melis

Skyl bladene i koldt vand. Læg dem i en gryde, tilsæt vand og citronsyre. Bring blandingen langsomt i kog, lad den simre i 15 min. Hæld op i en gelépose, og lad saften dryppe af. Mål 7 dl saft af. Hæld saften i en ren gryde, og bring den i kog.

Tilsæt geleringsmiddel, og lad saften koge 2 min. Tilsæt sukker, og lad det smelte. Kog saften i 1 min. Foretag geléprøve. Skum geleen, og hæld den på glas. Stil dem under viskestykke til næste dag, og sæt låg på.

Rosensaft

200 g rosenkronblade
1 liter vand
ca. 150 g sukker
saft af 1 citron

Hæld vand i en gryde, og udblød rosenbladene heri. Giv blandingen et opkog, si saften, og varm den op igen.
Tilsæt citronsaft, og smag til med sukker, evt. med en smule kanel. Drik saften med isterninger.

Hybenmarmelade
ca. 300 g rensede hyben
11/2 dl vand
150 g æbler, ca. 3 stk.
250 g sukker

Kog de rensede hyben i vandet i ca. 15 min. Tilsæt ituskårne æbler. Lad blandingen koge ud, eller giv den en tur i blenderen. Og tilsæt herefter sukker, citronsyre og evt. atamon, hvis marmeladen skal gemmes.

Hybensuppe
3 dl dybfrosne, snittede hyben
4 dl appelsinjuice
2 dl vand
2 tsk. kartoffelmel
1 spsk. honning
1 spsk. citronsaft

Kog de frosne, findelte hyben med juice og vand. Når blandingen har småkogt ca. 15 minutter, tilsættes kartoffelmel rørt op med vand i en tynd stråle. Suppen varmes op og smages til med honning og citronsaft.
Serveres med en klat cremefraiche. Du kan udelade kartoffelmelet og i stedet tilsætte et fintrevet, surt æble.

20 april 2009
0

75 procent af sprøjtegiften i din krop kommer fra disse 10 fødevare...

Vil du gerne have færre rester fra sprøjtegifte i din krop, så er her 10 fødevarer, som du helst bør spise økologisk.

0

Disse frugter og grøntsager kan give dig allergiske reaktioner

Det er ikke kun pollen i luften, der kan forårsage allergi. Nogle oplever allergiske reaktioner, når de bider i et æble eller i noget seller...

0

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.

0

Videnskabeligt bevist: Det er sundt at drikke kaffe

Danskerne drikker 20 millioner kopper kaffe dagligt. Lægevidenskaben har været i tvivl – er det godt eller dårligt for helbreddet? Nu viser...

0

Russisk hakkebøf

Ingredienser (4 pers.):500 g hk. oksekød 1 løg 1 1/2 dl hakkede, syltede rødbeder 1 dl hakket persille 3 spsk. hakkede kapers 2 æg 1⁄2 dl...

0

Rødbedekage

400 g sukker4 æg250 g hvedemel4 tsk. bagepulver4 tsk. stødt kanel1 tsk. stødt nellikeSaften af 12 citron300 g fintrevet rå rødbede3 dl...

0

Kylling i mælk

4 pers.1 stor kylling6 fed hvidløg1 citron3/4 liter mælk80 g salt8-10 salvieblade1 drys hakket persilleTilbehør: kogte kartoflerGnid kylling...

0

Mager chokolademousse

Illustration: Suzanne Moffat4 pers.100 g god mørk chokolade5 dl fromage frais1 12 dl piskefløde1 æggeblomme40 g sukkerRevet skal fra 12...

0

Brød med soltørrede tomater

2 dl mælk25 g gær1 dl A-38 eller fromage frais1 tsk. salt1 tsk. honning2 tsk. basilikum2 tsk. oregano2 tsk. timian75 g hakkede soltørrede...

0

Hannes grønsager i krydret kokosmælk

4-6 pers.1 stort løg2 fed hvidløglidt olivenolie1 tsk. stødt koriander2 tsk. stødte kardemommekapsler2 tsk. stødt spidskommen2 spsk. fuldkor...

0

Pærer med knækglasur

4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

0

Lam i asparges

6 pers.1 1/2 kg lammeforkød2 bundter persille1 stor dildkvist10 hvide peberkornSalt400 g hvide aspargesmaizenamel til jævning2 pasteurisered...

0

Rødfisk med porrer og squash

Ingredienser: 3/4 kg rødfisk eller anden fast hvid fisk 25 g smør citronsaft salt, peber 4 porrer i mindre stykker 2 squash i halve skiver...

0

Milkshake med yoghurt

250 g frosne bær (fx jordbær/hindbær) 2 dl yoghurt naturel flormelis efter smag Hæld de frosne bær i en blender, og blend frugten til en...

0

Kyllingegryde med mango og appelsin

4 pers. En ret, der er let at lave, smager pragtfuldt, og så er den kalorielet. Retten kan laves med forskelligt kød; kylling, okse- eller...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.