Rosenbladgelé er bare én af de lækkerier, du kan bruge hyben-buskens rosenblade til.
Rosenbladgelé er bare én af de lækkerier, du kan bruge hyben-buskens rosenblade til. Foto: Anemette Olesen

Fire nemme opskrifter, som du kan bruge hyben til

Mad

En hybenbusk kan være nyttig på mange måder - du kan både bruge hyben og rosenbladene i lækre specialiteter til madlavningen.


Rosenbladgelé

1 liter rosenkronblade
1 liter vand
2 tsk. citronsyre
geleringsmiddel
6 dl (500 g) melis

Skyl bladene i koldt vand. Læg dem i en gryde, tilsæt vand og citronsyre. Bring blandingen langsomt i kog, lad den simre i 15 min. Hæld op i en gelépose, og lad saften dryppe af. Mål 7 dl saft af. Hæld saften i en ren gryde, og bring den i kog.

Tilsæt geleringsmiddel, og lad saften koge 2 min. Tilsæt sukker, og lad det smelte. Kog saften i 1 min. Foretag geléprøve. Skum geleen, og hæld den på glas. Stil dem under viskestykke til næste dag, og sæt låg på.

Rosensaft

200 g rosenkronblade
1 liter vand
ca. 150 g sukker
saft af 1 citron

Hæld vand i en gryde, og udblød rosenbladene heri. Giv blandingen et opkog, si saften, og varm den op igen.
Tilsæt citronsaft, og smag til med sukker, evt. med en smule kanel. Drik saften med isterninger.

Hybenmarmelade
ca. 300 g rensede hyben
11/2 dl vand
150 g æbler, ca. 3 stk.
250 g sukker

Kog de rensede hyben i vandet i ca. 15 min. Tilsæt ituskårne æbler. Lad blandingen koge ud, eller giv den en tur i blenderen. Og tilsæt herefter sukker, citronsyre og evt. atamon, hvis marmeladen skal gemmes.

Hybensuppe
3 dl dybfrosne, snittede hyben
4 dl appelsinjuice
2 dl vand
2 tsk. kartoffelmel
1 spsk. honning
1 spsk. citronsaft

Kog de frosne, findelte hyben med juice og vand. Når blandingen har småkogt ca. 15 minutter, tilsættes kartoffelmel rørt op med vand i en tynd stråle. Suppen varmes op og smages til med honning og citronsaft.
Serveres med en klat cremefraiche. Du kan udelade kartoffelmelet og i stedet tilsætte et fintrevet, surt æble.

20. april 2009
Mere om Mad

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig? Her får du 3 smarte måder at fryse din avocado på.

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående?

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men der findes faktisk en rigtig god forklaring på, hvorfor vi hungrer efter de usunde sager – og måske tilmed en god undskyldning.

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det.

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske...

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Blåbærmuffins - en supernem opskrift

Mad Er du blevet lækkersulten, får du her en nem opskrift på blåbærmuffins.

Sådan fryser du brød, så det bevarer smag og konsistens

Mad Du kender sikkert allerede til tricket med at fryse brød for en længere holdbarhed. Men du kender garanteret også til et frysebrændt og...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.