Fire nemme opskrifter, som du kan bruge hyben til

En hybenbusk kan være nyttig på mange måder - du kan både bruge hyben og rosenbladene i lækre specialiteter til madlavningen.



Rosenbladgelé

1 liter rosenkronblade
1 liter vand
2 tsk. citronsyre
geleringsmiddel
6 dl (500 g) melis

Skyl bladene i koldt vand. Læg dem i en gryde, tilsæt vand og citronsyre. Bring blandingen langsomt i kog, lad den simre i 15 min. Hæld op i en gelépose, og lad saften dryppe af. Mål 7 dl saft af. Hæld saften i en ren gryde, og bring den i kog.

Tilsæt geleringsmiddel, og lad saften koge 2 min. Tilsæt sukker, og lad det smelte. Kog saften i 1 min. Foretag geléprøve. Skum geleen, og hæld den på glas. Stil dem under viskestykke til næste dag, og sæt låg på.

Rosensaft

200 g rosenkronblade
1 liter vand
ca. 150 g sukker
saft af 1 citron

Hæld vand i en gryde, og udblød rosenbladene heri. Giv blandingen et opkog, si saften, og varm den op igen.
Tilsæt citronsaft, og smag til med sukker, evt. med en smule kanel. Drik saften med isterninger.

Hybenmarmelade
ca. 300 g rensede hyben
11/2 dl vand
150 g æbler, ca. 3 stk.
250 g sukker

Kog de rensede hyben i vandet i ca. 15 min. Tilsæt ituskårne æbler. Lad blandingen koge ud, eller giv den en tur i blenderen. Og tilsæt herefter sukker, citronsyre og evt. atamon, hvis marmeladen skal gemmes.

Hybensuppe
3 dl dybfrosne, snittede hyben
4 dl appelsinjuice
2 dl vand
2 tsk. kartoffelmel
1 spsk. honning
1 spsk. citronsaft

Kog de frosne, findelte hyben med juice og vand. Når blandingen har småkogt ca. 15 minutter, tilsættes kartoffelmel rørt op med vand i en tynd stråle. Suppen varmes op og smages til med honning og citronsaft.
Serveres med en klat cremefraiche. Du kan udelade kartoffelmelet og i stedet tilsætte et fintrevet, surt æble.

Mest læste artikler