Rosenbladgelé er bare én af de lækkerier, du kan bruge hyben-buskens rosenblade til.
Rosenbladgelé er bare én af de lækkerier, du kan bruge hyben-buskens rosenblade til. Foto: Anemette Olesen

Fire nemme opskrifter, som du kan bruge hyben til

Mad

En hybenbusk kan være nyttig på mange måder - du kan både bruge hyben og rosenbladene i lækre specialiteter til madlavningen.


Rosenbladgelé

1 liter rosenkronblade
1 liter vand
2 tsk. citronsyre
geleringsmiddel
6 dl (500 g) melis

Skyl bladene i koldt vand. Læg dem i en gryde, tilsæt vand og citronsyre. Bring blandingen langsomt i kog, lad den simre i 15 min. Hæld op i en gelépose, og lad saften dryppe af. Mål 7 dl saft af. Hæld saften i en ren gryde, og bring den i kog.

Tilsæt geleringsmiddel, og lad saften koge 2 min. Tilsæt sukker, og lad det smelte. Kog saften i 1 min. Foretag geléprøve. Skum geleen, og hæld den på glas. Stil dem under viskestykke til næste dag, og sæt låg på.

Rosensaft

200 g rosenkronblade
1 liter vand
ca. 150 g sukker
saft af 1 citron

Hæld vand i en gryde, og udblød rosenbladene heri. Giv blandingen et opkog, si saften, og varm den op igen.
Tilsæt citronsaft, og smag til med sukker, evt. med en smule kanel. Drik saften med isterninger.

Hybenmarmelade
ca. 300 g rensede hyben
11/2 dl vand
150 g æbler, ca. 3 stk.
250 g sukker

Kog de rensede hyben i vandet i ca. 15 min. Tilsæt ituskårne æbler. Lad blandingen koge ud, eller giv den en tur i blenderen. Og tilsæt herefter sukker, citronsyre og evt. atamon, hvis marmeladen skal gemmes.

Hybensuppe
3 dl dybfrosne, snittede hyben
4 dl appelsinjuice
2 dl vand
2 tsk. kartoffelmel
1 spsk. honning
1 spsk. citronsaft

Kog de frosne, findelte hyben med juice og vand. Når blandingen har småkogt ca. 15 minutter, tilsættes kartoffelmel rørt op med vand i en tynd stråle. Suppen varmes op og smages til med honning og citronsaft.
Serveres med en klat cremefraiche. Du kan udelade kartoffelmelet og i stedet tilsætte et fintrevet, surt æble.

20 april 2009
0

Leksikon med de 8 vigtigste typer mel

Du tror sikkert, du er udlært i meltyperne. Hvor svært kan det være? Hvede til franskbrød og rug til rugbrød? Men så læs lige her - du...

0

Spiseløg - hvad er forskellen på rødløg, salatløg, skalotteløg og...

Hvad er det egentlig for nogle løg, vi bruger i vores madlavning og dyrker i vores haver? Bliv dus med rødløg, salatløg, almindelige løg,...

0

Du har sandsynligvis spist æbler forkert hele livet

Hvor svært kan det være at spise et æble korrekt? Vi mennesker har gnasket den dejlige frugt siden stenalderen, og vi vil ikke belæres om...

0

Disse madvarer må du aldrig pakke ind i stanniol

Styr uden om disse typiske fejl, og undgå uønskede stoffer i dine madvarer.

0

8 ting som kan forsvinde som følge af klimaforandringerne

Klimaet forandrer sig, og det bliver vores madvaner snart også nødt til at gøre. Der vil nemlig snart blive knaphed på mange af vores basisv...

0

Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Der er ikke noget bedre end et glas hjemmelavet syltetøj. Men vi er ikke længere så dygtige til gamle tilberedningsmetoder. Så hvad skal...

0

Det sker der med din mad, når en flue lander oven på den

Hører du til dem, der smider din mad ud, når en flue har landet oven på den? Ikke endnu? Så var det måske værd at overveje... For en flue...

0

Derfor er koldt vand bedst til madlavning

Har du indtil nu benyttet varmt vand til din madlavning, så er det på tide at få ændret på køkkenvanen.

0

En verden uden kaffe kan snart være en realitet

Kaffen er en truet art, og klimaforandringerne er synderen. De stigende temperaturer kan i fremtiden sætte en stopper for den globale kaffep...

0

Sådan får du den sidste ketchup ud af flasken

Det er noget af det mest irriterende. I skal have burgere, men ketchupflasken er næsten tømt, og det er umuligt at få den sidste rest ud....

0

Må vandmelon opbevares i køleskabet?

Det er en af de lækreste sommerfrugter, og den skal gerne være iskold, når den skal nydes. Køleskabet er dog ikke det bedste bedste sted at...

0

Hvilke madvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En af disse madvarer behøver du ikke at skylle i vand. De tre øvrige skal ALTID vaskes. Se hvilke fødevarer, der altid skal under hanen, og...

0

Rysteribs – Danmarks nemmeste sommeropskrift

Rysteribs er en af de bedste danske sommertraditioner. Det er opskriften, der næppe kan gå galt. Den kræver kun et godt håndelag, og at du...

0

Sådan sikrer du dig, at en vandmelon er moden

Slæber du alt for tit umodne og melede vandmeloner med hjem? Så skyldes det måske, at du ikke har lært at LÆSE vandmeloner rigtigt. Her er...

0

Fjerne stenene i kirsebær med en flaske

Hvem har en kirsebær-udstener i skuffen? Det kan ikke være mange. Den er heller ikke nødvendig, når du skal udstene kirsebær. Alt du behøver...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.