Find altid de bedste kantareller

Mad

Selvplukkede kantareller er en gratis luksus. Få her eksperternes bedste tricks. Vidste du fx, at kantareller ikke må skylles under vand?

Undgå vand, når du renser svampe

Rens altid dine svampe ude i skoven, så du undgår, at alle dine svampe bliver beskidte af sand og jord, når de bliver blandet sammen i kurven. Det er regel nummer et, siger biolog Nick Leyssac fra Danmarks Naturfredningsforening.

Han anbefaler, at du medbringer dette grej på svampeturen:

  • En god svampebog
  • En kurv, så svampene ikke bliver mast. Plastikposer er ikke egnet, da svampene hurtigt bliver smattede og rådner
  • En lille kniv, så kan du snitte det dårlige af svampene og gennemskære for at bestemme svampetypen.
  • En lille børste til at fjerne skidt.

Rensning er ikke så nemt, som man umiddelbart skulle tro. Svampe suger ekstremt meget vand, hvis man skyller dem, og selvom det virker oplagt at rense noget, man har fundet på skovbunden med vand, er det en dårlig idé. 

Nick Leyssac foreslår følgende: - Rensning foregår med en kniv, hvor stokken med jord på skæres af, og rester af jord og sand kan børstes væk med en børste. Er nogen svampe meget beskidte, kan man adskille helt rene og beskidte i mindre bøtter nede i svampekurven. De rene er ofte direkte klar til panden, når du kommer sulten hjem.

Svampe kan holde sig få dage i køleskabet

Biologen fra Danmarks Naturfredningsforening forklarer, at svampe kun kan holde sig få dage i køleskabet. Men hvis de skal i fryseren, er det nødvendigt at blanchere dem først. Det gøres ved at smide dem på panden, hvor de afkoger sig selv. De svinder en fjerdedel ved 'kogningen', og herefter skal de køle af og kan smides i fryseren i poser.

Kantareller egner sig særligt godt til tørring. Det gør man i åben oven ved 50 grader på varmluftsindstilling.

De bedste steder til at plukke svampe i Danmark

1. Dyrehaven

I dette store skovområde er det største antal af gamle træer i Nordeuropa, og derfor er her også en del svampe, som ikke findes andre steder – de gror nemlig kun på gamle træer. I Dyrehaven kan du bl.a. finde kantareller, Karl Johan rørhat, andre store rørhatte.

2. Kongelunden

I modsætning til Dyrehaven og andre 'almindelige' skove er den ikke naturskov, men blev plantet i 1800-tallet på Amager tæt på Københavns centrum. Her er en del sjældne svampe på grund af de gode jordforhold, men knap så mange spiselige, så hav svampebogen klar!
I Kongelunden kan du bl.a. finde følgende spisevampe: Brunstokket rørhat, rødmendende fluesvamp, stor trompetsvamp og champignoner.

3. Tisvilde Hegn i Nordsjælland

En af de meste klassiske svampesteder i Danmark. Når du kommer et stykke ind i skoven, er der egetræer og birketræer og en ideel, næringsfattig jordbund til spisesvampe. Så husk, du skal forbi den første del af nåleskoven og ind til den mere sandholdige jord og de ældre træer. Her er der et sandt paradis for kantareller.

4. Tornby Klitplantage

Det gamle klitområde i Vestjylland dækker et kæmpe skov-areal, som blev beplantet med især nåletræer i starten af 1900-tallet og derfor et glimrende svampested. Her kan du finde: Kantareller, Tragtkantareller, Brungul rørhat, Brunstokket rørhat, Granmælkehat og Karl Johan rørhat.

Læs om flere svampesteder i det store Svampeatlas

Kilde: Politiken

2 oktober 2015
0

Leksikon med de 8 vigtigste typer mel

Du tror sikkert, du er udlært i meltyperne. Hvor svært kan det være? Hvede til franskbrød og rug til rugbrød? Men så læs lige her - du...

0

Spiseløg - hvad er forskellen på rødløg, salatløg, skalotteløg og...

Hvad er det egentlig for nogle løg, vi bruger i vores madlavning og dyrker i vores haver? Bliv dus med rødløg, salatløg, almindelige løg,...

0

Du har sandsynligvis spist æbler forkert hele livet

Hvor svært kan det være at spise et æble korrekt? Vi mennesker har gnasket den dejlige frugt siden stenalderen, og vi vil ikke belæres om...

0

Disse madvarer må du aldrig pakke ind i stanniol

Styr uden om disse typiske fejl, og undgå uønskede stoffer i dine madvarer.

0

8 ting som kan forsvinde som følge af klimaforandringerne

Klimaet forandrer sig, og det bliver vores madvaner snart også nødt til at gøre. Der vil nemlig snart blive knaphed på mange af vores basisv...

0

Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Der er ikke noget bedre end et glas hjemmelavet syltetøj. Men vi er ikke længere så dygtige til gamle tilberedningsmetoder. Så hvad skal...

0

Det sker der med din mad, når en flue lander oven på den

Hører du til dem, der smider din mad ud, når en flue har landet oven på den? Ikke endnu? Så var det måske værd at overveje... For en flue...

0

Derfor er koldt vand bedst til madlavning

Har du indtil nu benyttet varmt vand til din madlavning, så er det på tide at få ændret på køkkenvanen.

0

En verden uden kaffe kan snart være en realitet

Kaffen er en truet art, og klimaforandringerne er synderen. De stigende temperaturer kan i fremtiden sætte en stopper for den globale kaffep...

0

Sådan får du den sidste ketchup ud af flasken

Det er noget af det mest irriterende. I skal have burgere, men ketchupflasken er næsten tømt, og det er umuligt at få den sidste rest ud....

0

Må vandmelon opbevares i køleskabet?

Det er en af de lækreste sommerfrugter, og den skal gerne være iskold, når den skal nydes. Køleskabet er dog ikke det bedste bedste sted at...

0

Hvilke madvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En af disse madvarer behøver du ikke at skylle i vand. De tre øvrige skal ALTID vaskes. Se hvilke fødevarer, der altid skal under hanen, og...

0

Rysteribs – Danmarks nemmeste sommeropskrift

Rysteribs er en af de bedste danske sommertraditioner. Det er opskriften, der næppe kan gå galt. Den kræver kun et godt håndelag, og at du...

0

Sådan sikrer du dig, at en vandmelon er moden

Slæber du alt for tit umodne og melede vandmeloner med hjem? Så skyldes det måske, at du ikke har lært at LÆSE vandmeloner rigtigt. Her er...

0

Fjerne stenene i kirsebær med en flaske

Hvem har en kirsebær-udstener i skuffen? Det kan ikke være mange. Den er heller ikke nødvendig, når du skal udstene kirsebær. Alt du behøver...