Find altid de bedste kantareller

Mad

Selvplukkede kantareller er en gratis luksus. Få her eksperternes bedste tricks. Vidste du fx, at kantareller ikke må skylles under vand?

Undgå vand, når du renser svampe

Rens altid dine svampe ude i skoven, så du undgår, at alle dine svampe bliver beskidte af sand og jord, når de bliver blandet sammen i kurven. Det er regel nummer et, siger biolog Nick Leyssac fra Danmarks Naturfredningsforening.

Han anbefaler, at du medbringer dette grej på svampeturen:

  • En god svampebog
  • En kurv, så svampene ikke bliver mast. Plastikposer er ikke egnet, da svampene hurtigt bliver smattede og rådner
  • En lille kniv, så kan du snitte det dårlige af svampene og gennemskære for at bestemme svampetypen.
  • En lille børste til at fjerne skidt.

Rensning er ikke så nemt, som man umiddelbart skulle tro. Svampe suger ekstremt meget vand, hvis man skyller dem, og selvom det virker oplagt at rense noget, man har fundet på skovbunden med vand, er det en dårlig idé. 

Nick Leyssac foreslår følgende: - Rensning foregår med en kniv, hvor stokken med jord på skæres af, og rester af jord og sand kan børstes væk med en børste. Er nogen svampe meget beskidte, kan man adskille helt rene og beskidte i mindre bøtter nede i svampekurven. De rene er ofte direkte klar til panden, når du kommer sulten hjem.

Svampe kan holde sig få dage i køleskabet

Biologen fra Danmarks Naturfredningsforening forklarer, at svampe kun kan holde sig få dage i køleskabet. Men hvis de skal i fryseren, er det nødvendigt at blanchere dem først. Det gøres ved at smide dem på panden, hvor de afkoger sig selv. De svinder en fjerdedel ved 'kogningen', og herefter skal de køle af og kan smides i fryseren i poser.

Kantareller egner sig særligt godt til tørring. Det gør man i åben oven ved 50 grader på varmluftsindstilling.

De bedste steder til at plukke svampe i Danmark

1. Dyrehaven

I dette store skovområde er det største antal af gamle træer i Nordeuropa, og derfor er her også en del svampe, som ikke findes andre steder – de gror nemlig kun på gamle træer. I Dyrehaven kan du bl.a. finde kantareller, Karl Johan rørhat, andre store rørhatte.

Læs også:

Kør sikkert med traileren – last den korrekt og bind godset godt fast

Stropper, presenning, høje kanter og net er uundværlige, når du sikrer lasten på din trailer. Tunge genstande skal sikres mod at vælte og...

2. Kongelunden

I modsætning til Dyrehaven og andre 'almindelige' skove er den ikke naturskov, men blev plantet i 1800-tallet på Amager tæt på Københavns centrum. Her er en del sjældne svampe på grund af de gode jordforhold, men knap så mange spiselige, så hav svampebogen klar!
I Kongelunden kan du bl.a. finde følgende spisevampe: Brunstokket rørhat, rødmendende fluesvamp, stor trompetsvamp og champignoner.

3. Tisvilde Hegn i Nordsjælland

En af de meste klassiske svampesteder i Danmark. Når du kommer et stykke ind i skoven, er der egetræer og birketræer og en ideel, næringsfattig jordbund til spisesvampe. Så husk, du skal forbi den første del af nåleskoven og ind til den mere sandholdige jord og de ældre træer. Her er der et sandt paradis for kantareller.

4. Tornby Klitplantage

Det gamle klitområde i Vestjylland dækker et kæmpe skov-areal, som blev beplantet med især nåletræer i starten af 1900-tallet og derfor et glimrende svampested. Her kan du finde: Kantareller, Tragtkantareller, Brungul rørhat, Brunstokket rørhat, Granmælkehat og Karl Johan rørhat.

Læs om flere svampesteder i det store Svampeatlas

Kilde: Politiken

Læs også:

Rododendron uden surbundsbed

Elsker du rododendron? Men synes du, at udsigten til at etablere et større surbundsbed i haven, er lige i overkanten? Så er der heldigvis...

2. oktober 2015
Mere om Mad

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig? Her får du 3 smarte måder at fryse din avocado på.

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående?

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men der findes faktisk en rigtig god forklaring på, hvorfor vi hungrer efter de usunde sager – og måske tilmed en god undskyldning.

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det.

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske...

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Blåbærmuffins - en supernem opskrift

Mad Er du blevet lækkersulten, får du her en nem opskrift på blåbærmuffins.

Sådan fryser du brød, så det bevarer smag og konsistens

Mad Du kender sikkert allerede til tricket med at fryse brød for en længere holdbarhed. Men du kender garanteret også til et frysebrændt og...