Fest – mens vi venter på forår

Hjemme hos os markerer vi kyndelmisse og al den kulde, vi får i år med et gammeldags kjørmesgilde.


Den 2. februar er det kyndelmisse. Kyndelmisse markerer, at vi er havlvejs igennemvinteren. Og i år har vi da oplevet både røde kinder og kælkeføre, frosne biler og sneskrabere på overarbejde. Mon ikke vi alle længes efter forår?

Men. Der er lidt vej endnu, så hvorfor ikke få det bedste ud af det. Varme os på god mad, tænde lys og invitere til fest.

Det gamle begreb Kjørmesgilde betyder i al sin enkelthed et sammenskudsgilde. I bodesamfundet samledes man om det dækkede bord, og alle som deltog, havde medbragt deres bidrag. Menuen stod ofte på suppe, kål, flæsk, pølser og pandekager. Gedigen mad, som samtidig kunne laves i god tid og gemmes.

Dengang tog man varsler på vejret den 2. februar:

“Hvis det blæser så meget, at 18 kællinger ikke kan holde den 19. ved jorden, så vil foråret snart være på vej” sagde man. Eller: “Kjørmes tø er så godt som 100 læs hø”.

Lad os håbe på masser af blæst og tø i år!

Gilde anno 2016

Vores kjørmesgilde er nok piftet lidt op i forhold til tidligere, men vi holder fast i tanken om, at alle skal bidrage. I år har vi støvet fonduegryden af og venner og familie kommer med suppe, salat, trifli og vin.

Vi starter tidligt. Inviterer til en gåtur med kælk, mens det stadig er lyst. Det giver røde kinder og god appetit. Hjemme igen varmes æblepunchen op – og så er der “fri leg” til vi skal spise.

Bordet dækkes med en voksdug og masser af servietter– for fondue sviner, og så tænder vi lys i alle kroge. Men inden festen for alvor går løs, tænker vi naturligvis på fuglene derude i kulden. En skål med varmt vand sættes ud under fuglebrættet.

Her får du opskrifterne på vores kjørmesgilde

Opskrift på æblepunch

Det skal du bruge

  • 1 l ufiltreret æblemost
  • 1 æble skåret i tynde både
  • 25 g snittede mandler
  • 25 g tørrede tranebær
  • 25 g. rosiner
  • 2 spsk. sukker
  • ½ dl rom eller cognac
  • citronsaft

Sådan gør du

Bland æblemost, rosiner, tranebær, mandler og sukker (efter smag) i en gryde og varm op – uden at det koger voldsomt. Tilsæt evt. citronsaft. Tag gryden fra varmen og tilsæt spiritus (kan udelades). Kom tynde æblebåde i 4 glas, fyld op med punch og servér.

Læs også: De bedste tricks til hjemmelavet æblemost

Opskrift på ærtesuppe

( 6 pers.)

Det skal du bruge

  • 1 pose mellemfine ærter
  • 1 l bouillon
  • 3 fed hvidløg (efter smag)
  • 1/4 l fløde
  • salt og peber

Sådan gør du

Kog ærterne i bouillon til de er møre (ca. 10 min.). Tilsæt presset hvidløg, salt og masser af friskkværnet peber. Blend suppen. Den må gerne være tyk som grød.

Lige før servering varmes suppen op, fløden tilsættes og den smages til med salt peber og evt. mere hvidløg.

Fondue – som i de gode gamle dage

(6 pers.)

Det skal du bruge

  • Bouillon
  • 300 g småkød
  • 300 g frikadellefars
  • 300 g små pølser
  • 200 g champignon
  • 3 bananer
  • Bearnaisse-sauce
  • 6 bagekartofler
  • salt, peber, paprika og karry
  • 200 g cremefraiche (8 %)
  • Ketchup
  • Chilipulver

Sådan gør du

Kog kartoflerne i ca. 10 min. Derefter lægges de på risten i en 180° varm ovn og bages færdige her.

Form små kugler af farsen og tril dem i enten paprika eller karry.

Småkød, rengjorte champignon, farskuglerne og pølser lægges i små skåle og stilles koldt. Rist flækkede og halverede banaer i smør på panden og læg dem i et fad. Forbered bearnaisse-saucen og hold den varm.

Fonduegryden fyldes med bouillon og varmes op på komfuret. (Vi anvender ikke olie eller fedt til fondue. Det bliver for fedt).

Rør en kold sauce sammen af cremefraiche, ketchup og paprika. Smag til med chili, salt og peber.

Opskrift på appelsintrifli

Det skal du bruge

  • 6 appelsiner
  • en lille pose makroner
  • høvlet chokolade
  • 1/2 l piskefløde

Sådan gør du

Skræl appelsinerne og skær dem ud i tynde fileter. I en glasskål lægges først et lag fileter. Derefter drysses knuste makroner og chokoladspåner over. Så et – tyndt – lag flødeskum. Gentag med endnu et lag. Slut med flødeskum og pynt med høvlet chokolade. Stilles koldt og trækker. Gerne et par timer.

Mest læste artikler