Fest – mens vi venter på forår

Mad

Hjemme hos os markerer vi kyndelmisse og al den kulde, vi får i år med et gammeldags kjørmesgilde.

Foto: istockphoto

Den 2. februar er det kyndelmisse. Kyndelmisse markerer, at vi er havlvejs igennemvinteren. Og i år har vi da oplevet både røde kinder og kælkeføre, frosne biler og sneskrabere på overarbejde. Mon ikke vi alle længes efter forår?

Men. Der er lidt vej endnu, så hvorfor ikke få det bedste ud af det. Varme os på god mad, tænde lys og invitere til fest.

Det gamle begreb Kjørmesgilde betyder i al sin enkelthed et sammenskudsgilde. I bodesamfundet samledes man om det dækkede bord, og alle som deltog, havde medbragt deres bidrag. Menuen stod ofte på suppe, kål, flæsk, pølser og pandekager. Gedigen mad, som samtidig kunne laves i god tid og gemmes.

Dengang tog man varsler på vejret den 2. februar:

"Hvis det blæser så meget, at 18 kællinger ikke kan holde den 19. ved jorden, så vil foråret snart være på vej" sagde man. Eller: "Kjørmes tø er så godt som 100 læs hø".

Lad os håbe på masser af blæst og tø i år!

Læs også:

Asparges i haven

Grønne asparges er nemme at dyrke i haven, og noget af det lækreste, du kan servere. Bliv en mester til at dyrke asparges i din have med...

Gilde anno 2016

Vores kjørmesgilde er nok piftet lidt op i forhold til tidligere, men vi holder fast i tanken om, at alle skal bidrage. I år har vi støvet fonduegryden af og venner og familie kommer med suppe, salat, trifli og vin.

Vi starter tidligt. Inviterer til en gåtur med kælk, mens det stadig er lyst. Det giver røde kinder og god appetit. Hjemme igen varmes æblepunchen op – og så er der "fri leg" til vi skal spise.

Bordet dækkes med en voksdug og masser af servietter– for fondue sviner, og så tænder vi lys i alle kroge. Men inden festen for alvor går løs, tænker vi naturligvis på fuglene derude i kulden. En skål med varmt vand sættes ud under fuglebrættet.

Her får du opskrifterne på vores kjørmesgilde

Opskrift på æblepunch

Det skal du bruge

  • 1 l ufiltreret æblemost
  • 1 æble skåret i tynde både
  • 25 g snittede mandler
  • 25 g tørrede tranebær
  • 25 g. rosiner
  • 2 spsk. sukker
  • ½ dl rom eller cognac
  • citronsaft

Sådan gør du

Bland æblemost, rosiner, tranebær, mandler og sukker (efter smag) i en gryde og varm op - uden at det koger voldsomt. Tilsæt evt. citronsaft. Tag gryden fra varmen og tilsæt spiritus (kan udelades). Kom tynde æblebåde i 4 glas, fyld op med punch og servér.

Opskrift på ærtesuppe

( 6 pers.)

Læs også:

Hortensia pakker din have ind i farver

Hortensia er en af de mest elskede stauder, og den breder sine dejlige blomster ud over altaner og haver i hele Danmark. Hortensia har en...

Det skal du bruge

  • 1 pose mellemfine ærter
  • 1 l bouillon
  • 3 fed hvidløg (efter smag)
  • 1/4 l fløde
  • salt og peber

Sådan gør du

Kog ærterne i bouillon til de er møre (ca. 10 min.). Tilsæt presset hvidløg, salt og masser af friskkværnet peber. Blend suppen. Den må gerne være tyk som grød.

Lige før servering varmes suppen op, fløden tilsættes og den smages til med salt peber og evt. mere hvidløg. 

Fondue – som i de gode gamle dage

(6 pers.)

Det skal du bruge

  • Bouillon
  • 300 g småkød
  • 300 g frikadellefars
  • 300 g små pølser
  • 200 g champignon
  • 3 bananer
  • Bearnaisse-sauce
  • 6 bagekartofler
  • salt, peber, paprika og karry
  • 200 g cremefraiche (8 %)
  • Ketchup
  • Chilipulver

Sådan gør du

Kog kartoflerne i ca. 10 min. Derefter lægges de på risten i en 180° varm ovn og bages færdige her.

Form små kugler af farsen og tril dem i enten paprika eller karry.

Småkød, rengjorte champignon, farskuglerne og pølser lægges i små skåle og stilles koldt. Rist flækkede og halverede banaer i smør på panden og læg dem i et fad. Forbered bearnaisse-saucen og hold den varm.

Fonduegryden fyldes med bouillon og varmes op på komfuret. (Vi anvender ikke olie eller fedt til fondue. Det bliver for fedt).

Læs også:

Kalkning af hus - sådan gør du

Sådan gør du dit hus parat til kalkning, og sådan kalker du det. Tjek idényts guide: hvor tit, hvornår og hvordan skal du kalke dit hus.

Rør en kold sauce sammen af cremefraiche, ketchup og paprika. Smag til med chili, salt og peber.

Opskrift på appelsintrifli

Det skal du bruge

  • 6 appelsiner
  • en lille pose makroner
  • høvlet chokolade
  • 1/2 l piskefløde

Sådan gør du

Skræl appelsinerne og skær dem ud i tynde fileter. I en glasskål lægges først et lag fileter. Derefter drysses knuste makroner og chokoladspåner over. Så et - tyndt – lag flødeskum. Gentag med endnu et lag. Slut med flødeskum og pynt med høvlet chokolade. Stilles koldt og trækker. Gerne et par timer.

25. januar 2016
Mere om Mad

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Ny undersøgelse: Spiser du økologisk, er du sundere

Mad Ny forskning bekræfter, at de mennesker, der spiser økologisk, generelt lever sundere, end de mennesker, der ikke spiser økologisk.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet. Vores opskrift er kun peppet en lille smule op med chorizo-pølser i stedet for cocktail-pølser. Ellers er alt i denne mørbradgryde, som vor mormor lavede den.

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

Flirtende frikadeller

Mad Illustrationer: Suzanne Moffat4 pers.400 g hakket svinekød8 spsk. couscous1-1 1/2 tsk. salt1/2 tsk. peber1 finthakket løg2 store æg1/4 tsk. tørret chili2 tsk. stødt spidskommen2 fed hvidløgFrisk hakket persille30 g fetaOlie til stegningKom couscous i 1 1/2 dl kogende vand, og lad det trække 5 min. under låg. Rør kødet sammen med salt, peber, løg, æg, chili, spidskommen og knust hvidløg.Bland persille, smuldret feta og couscous i farsen, og form den til cirka 20 frikadeller.Brun dem i olie ved god varme. Skru ned til middel varme, og steg frikadellerne færdige cirka 6 min.Connie Andersen, Kolding Læs også: Danske frikadeller på den nemme og børnevenlige facon

Slanke-frikadeller

Mad 4 pers. 500 g hakket kalkunkød 2 mellemstore gulerødder groft revet 2 spsk. hvedemel 1 æg 1 dl yoghurt naturel eller fromage blanc 1-2...

Frikadeller med bacon og tomat

Mad Ingredienser (4 pers.):400 g hakket svinekød 8-10%1 tsk. salt1 stort løg2 mellemstore gulerødder1 æg3 spsk. hvedemel1 dl mælk1⁄4 tsk....