Det sker der med din mad, når en flue lander oven på den

Mad

Hører du til dem, der smider din mad ud, når en flue har landet oven på den? Ikke endnu? Så var det måske værd at overveje... For en flue har mærkelige madvaner.

En flue tygger ikke på sin mad - den drikker den.
En flue tygger ikke på sin mad - den drikker den. Foto: iStock

Hvor har fluen været sidst?

Kampen mod fluer er vanskelig at vinde. I højsæsonen er de på udsatte steder bare allevegne. Heldigvis stikker fluer ikke, og de almindelige summefluer - også kaldet "egentlige fluer" (muscidae) - suger ikke blod.

Noget af det værste ved husfluen er, at de sætter sig allevegne, og navnlig at de har en forkærlighed for at flyve ind i ørerne på folk. Og så er der lige det med maden... For hvor har fluen egentllig været sidst?

Fluen - bakteriesprederen  

Måske skulle du overveje at svinge fluesmækkeren lidt oftere eller bruge nogle af de tricks til at holde fluer væk, som vi tidligere har skrevet om her på idényt.

Fluer er nemlig et af de levende væsener, der spreder flest bakterier. Heri overgår fluen selv den notoriske skidtspreder, kakkerlakken, som vi heldigvis er forskånet for i Danmark. Forskningen peger faktisk på, at fluer er dobbelt så slem som kakkerlakken på dette felt.

Hvordan spiser fluen sin mad?

Fluens madvaner er en af grundene til, at det kan være en god idé at holde den væk fra din mad. Fluen bruger nemlig en sugesnabel til at suge sin mad op med. Herigennem sender den enzymer og rent bræk fra dens mave ned på den faste fød for at opløse maden og gøre den fordøjelig. Fluen spiser derfor ikke sin mad - den drikker den.

Bakterier overført fra fluens krop

Det værste er dog ikke fluens sugesnabel, og at den spytter på vores mad. Det værste er de bakterier, der sidder uden på fluens hårede krop og på dens vinger.

Fluer spiser nemlig de mest ulækre ting: lort, affald og rådnende kadavre. Det kræver ikke mere end et øjeblik, så kan bakterierne være overført til din mad. Disse mikroorganismer, der ender i din mad, kan i værste tilfælde overføre sygdomme som dysenteri, kolera og tyfus. Så er du bange nu?

Læs også: Tomaten er ikke en grøntsag, og jordbærret er ikke en frugt

Hvornår skal maden, som fluer har siddet på, smides ud?

Heldigvis er disse sygdomme ret sjældne hos mennesker. Det er desuden højst usandsynligt, at du bliver syg af at spise noget mad, som en enkel flue har lavet et stop-over på. Hvis en sværm af fluer derimod har holdt et party på noget af maden på dit bord, så skulle du måske overveje at smide den eller de pågældende retter ud. 

I øvrigt skal det som en lille solstrålehistorie her til sidst nævnes, at det er en myte, at fluer skider, hver gang de lander, som der ellers er nogen, der går og tror

Se en video her af, hvordan en flue indtager sin mad med sin sugesnabel:

Kilde: seeker.com.

17 august 2016
0

75 procent af sprøjtegiften i din krop kommer fra disse 10 fødevare...

Vil du gerne have færre rester fra sprøjtegifte i din krop, så er her 10 fødevarer, som du helst bør spise økologisk.

0

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.

0

7 ting du ikke må gøre, når du bager

Det kan godt være en udfordring at få kage- eller brødopskriften til at blive lige præcis, som man gerne vil have den. Her er nogle tips og...

0

Videnskabeligt bevist: Det er sundt at drikke kaffe

Danskerne drikker 20 millioner kopper kaffe dagligt. Lægevidenskaben har været i tvivl – er det godt eller dårligt for helbreddet? Nu viser...

1

Fyldte squash

Udhul en squash og kom lækkert og dekorativt fyld i.

0

Spansk frokostret

Piperade stammer fra Basker­landet og er en lækker blanding af solmodne peberfrugter, løg og tomater med æg. 3 store røde peberfrugter ½...

0

Russisk hakkebøf

Ingredienser (4 pers.):500 g hk. oksekød 1 løg 1 1/2 dl hakkede, syltede rødbeder 1 dl hakket persille 3 spsk. hakkede kapers 2 æg 1⁄2 dl...

0

Salat med kyllingelever

Ingredienser (4 pers.): 500 g kyllingelever 1 spsk. olivenolie 1 spsk. akaciehonningSalt, peber300 g rucolasalat 25 g pinjekerner 2 spsk....

0

Brød med soltørrede tomater

2 dl mælk25 g gær1 dl A-38 eller fromage frais1 tsk. salt1 tsk. honning2 tsk. basilikum2 tsk. oregano2 tsk. timian75 g hakkede soltørrede...

0

Hannes grønsager i krydret kokosmælk

4-6 pers.1 stort løg2 fed hvidløglidt olivenolie1 tsk. stødt koriander2 tsk. stødte kardemommekapsler2 tsk. stødt spidskommen2 spsk. fuldkor...

0

Pærer med knækglasur

4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

0

Lam i asparges

6 pers.1 1/2 kg lammeforkød2 bundter persille1 stor dildkvist10 hvide peberkornSalt400 g hvide aspargesmaizenamel til jævning2 pasteurisered...

0

Nem pastatærte med skinke

Ca. 150 g pasta f.eks. skruer, 1 stor gulerod, 1 løg, 100 g champignon, 1/2 squash (lille), 1 spsk olie, 150 g kogt skinke eller hamburgerr...

0

Sandwich med hytteost

Sandwichbrød, 200 g hytteost, 1/2 rød fint hakket peber-frugt, 75 g skinke i tern, 2 hårdkogte hakkede æg, purløg, salt og peber. Tilbehør:...

0

Bradepandekage med ananas

Det skal du bruge:3 æg, 250 g sukker, 250 g hvedemel, 3 tsk bagepulver, 1 1/2 dl mælk, 75 g smeltet smør eller margarine, 12 skiver ananas,...