Det er vigtigt at skylle salat og krydderurter

Mad

Frugt og grønt er sundt, og vi skal helst spise masser af det. Men inden vi sætter tænderne i de sunde sager, skal de skylles grundigt for at undgå, at vi bliver syge på grund af bakterier. Det er budskabet i ny kampagne fra Fødevarestyrelsen.

Risikoen for bakterier og virus er højst i udenlandske varer på grund af lavere hygiejnisk standard i fødevareproduktionen.
Risikoen for bakterier og virus er højst i udenlandske varer på grund af lavere hygiejnisk standard i fødevareproduktionen.

 

Undgå at blive syg

Flere og flere forbrugere bliver syge, får diarré og kaster op, på grund af det store forbrug af grøntsager fra eksotiske lande. Derfor indleder Fødevarestyrelsen nu en oplysningskampagne, der skal minde forbrugerne om, at det er vigtigt at skylle salat og krydderurter for at undgå bakterier og virus.

Skylning mindsker risikoen

Fødevarestyrelsen anbefaler fortsat, at vi spiser masser af frugt og grønt på trods af risikoen for sygdom. Risikoen kan mindskes rigtig meget ved at skylle madvarerne, inden man spiser dem.

”Vores overvågning viser, at omkring fem procent af salathovederne og krydderurterne kan være forurenede med salmonella eller campylobacter”, fortæller dyrlæge Niels Ladefoged Nielsen fra Fødevarestyrelsen.

Fjern op til 80% af bakterier og virus

Hvis du skyller krydderurter og salat grundigt, kan du fjerne op til 80 procent af bakterier og virus. Så skyl salat og krydderurter grundigt, og slip for at ende flere timer på toilettet. Det er især vigtigt, hvis du har spist fx krydderurter fra mere eksotiske lande med en lavere hygiejnestandard end i Danmark.

Sådan skyller du salat og krydderurter

•Fjern beskidte og beskadigede blade
•Skil salat fra stokken
•Klip krydderurter fra stilken
•Skyl bladene grundigt i rindende koldt vand
•Lad bladene dryppe af i et rent viskestykke - eller brug en salatslynge

Mere om kampagnen

Fødevarestyrelsens kampagne inviterer forbrugerne ind i Anders Morgenthalers skæve univers, men byder også på en instruktiv film om, hvordan du skyller salat og krydderurter i praksis. Filmen bliver vist i DR OBS og på landets regionalstationer, mens filmen med Anders Morgenthaler tegninger bliver vist på en lang række hjemmesider.

Oplysningskampagnen bygger også på print- og web-bannerannoncer i bl.a. Politiken, på Morgenthalers hjemmeside www.heltnormalt.dk, på en lang række internetmedier og på Go Cards på caféer.

Se Anders Morgenthalers tegnefilm her

23 januar 2014
0

Hjemmelavet chokoladeknas til julemåneden

Denne chokoladekonfekt er så nem, at ethvert barn kan lave den. Chokolade, rosiner og müsli er alt, du behøver til den knasende lækre julego...

0

Italiensk lagkage med friske jordbær

Ingredienser (ca. 8 pers.): Bunde 3 æg 125 g sukker 1 spsk. appelsinsaft 50 g hvedemel 50 g kartoffelmel 1 tsk. bagepulver 3/4 tsk. vaniljes...

0

Kartoffel/tun fad

1 kg skivede rå kartofler 2 ds. afdryppet tun naturel i vand 2 store løg 1/4 l fløde (9 eller 13 pct., red.) revet ost timian salt og...

0

9 tegn på dehydrering, du er nødt til at kende

Det er desværre let at overhøre, når vores krop fortæller os, at den savner - VAND! Her er 9 tegn på dehydrering, som kan være både nyttige...

0

Jordskokkesuppe med svampe

Efteråret banker på, og det er tid til en fyldig jordskokkesuppe med svampe.

0

Hurtig jordbæris

Når det er sommer, er det som om, der aldrig er is nok. Og i nogle få uger er der til gengæld nærmest overflod af friske jordbær. Det kan...

0

Havefestmenu til 12

Få opskrifterne på en lækker menu til havefesten - 120 kroner per person.

0

Fedtfattige æblemuffins

En lækker muffin, der sparer på kalorierne.

0

Mørbrad på kartoffelbund

Utraditionel mørbrad - perfekt til buffeten.

0

Sprød hornfisk

Få en let og lækker opskrift på hornfisk.

0

Salat med kyllingelever

Ingredienser (4 pers.): 500 g kyllingelever 1 spsk. olivenolie 1 spsk. akaciehonningSalt, peber300 g rucolasalat 25 g pinjekerner 2 spsk....

0

Kartoffelsalat med røget laks og artiskok

Ingredienser (4 pers.):600 g kartofler 1 bdt. asparges 1 dåse artiskokhjerter 3 spsk. pesto 1 glas ovnbagte tomater 4 skiver røget laks...

0

Myslistænger

Ingredienser:75 g havregryn 25 g kokosmel 25 g hørfrø 25 g hakkede mandler 25 g rosiner 25 g solsikkekerner 100 g akaciehonning Sådan gør...

0

Godt til grillbøffen

Her er nye ideer til spændende tilbehør, når dagens menu står på en god bøf, der skal grilles i haven.

0

Laksekoteletter i grønt

En let og hurtig ret, som jeg ofte er blevet rost for. 2 laksekoteletter à 125 g, 2 løg, 2-3 gulerødder, 1 peberfrugt i strimler, 250 g...