Det er vigtigt at skylle salat og krydderurter

Mad

Frugt og grønt er sundt, og vi skal helst spise masser af det. Men inden vi sætter tænderne i de sunde sager, skal de skylles grundigt for at undgå, at vi bliver syge på grund af bakterier. Det er budskabet i ny kampagne fra Fødevarestyrelsen.

Risikoen for bakterier og virus er højst i udenlandske varer på grund af lavere hygiejnisk standard i fødevareproduktionen.
Risikoen for bakterier og virus er højst i udenlandske varer på grund af lavere hygiejnisk standard i fødevareproduktionen.

 

Undgå at blive syg

Flere og flere forbrugere bliver syge, får diarré og kaster op, på grund af det store forbrug af grøntsager fra eksotiske lande. Derfor indleder Fødevarestyrelsen nu en oplysningskampagne, der skal minde forbrugerne om, at det er vigtigt at skylle salat og krydderurter for at undgå bakterier og virus.

Skylning mindsker risikoen

Fødevarestyrelsen anbefaler fortsat, at vi spiser masser af frugt og grønt på trods af risikoen for sygdom. Risikoen kan mindskes rigtig meget ved at skylle madvarerne, inden man spiser dem.

”Vores overvågning viser, at omkring fem procent af salathovederne og krydderurterne kan være forurenede med salmonella eller campylobacter”, fortæller dyrlæge Niels Ladefoged Nielsen fra Fødevarestyrelsen.

Fjern op til 80% af bakterier og virus

Hvis du skyller krydderurter og salat grundigt, kan du fjerne op til 80 procent af bakterier og virus. Så skyl salat og krydderurter grundigt, og slip for at ende flere timer på toilettet. Det er især vigtigt, hvis du har spist fx krydderurter fra mere eksotiske lande med en lavere hygiejnestandard end i Danmark.

Sådan skyller du salat og krydderurter

•Fjern beskidte og beskadigede blade
•Skil salat fra stokken
•Klip krydderurter fra stilken
•Skyl bladene grundigt i rindende koldt vand
•Lad bladene dryppe af i et rent viskestykke - eller brug en salatslynge

Mere om kampagnen

Fødevarestyrelsens kampagne inviterer forbrugerne ind i Anders Morgenthalers skæve univers, men byder også på en instruktiv film om, hvordan du skyller salat og krydderurter i praksis. Filmen bliver vist i DR OBS og på landets regionalstationer, mens filmen med Anders Morgenthaler tegninger bliver vist på en lang række hjemmesider.

Oplysningskampagnen bygger også på print- og web-bannerannoncer i bl.a. Politiken, på Morgenthalers hjemmeside www.heltnormalt.dk, på en lang række internetmedier og på Go Cards på caféer.

Se Anders Morgenthalers tegnefilm her

23. januar 2014
Mere om Mad

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig? Her får du 3 smarte måder at fryse din avocado på.

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående?

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men der findes faktisk en rigtig god forklaring på, hvorfor vi hungrer efter de usunde sager – og måske tilmed en god undskyldning.

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det.

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske...

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Blåbærmuffins - en supernem opskrift

Mad Er du blevet lækkersulten, får du her en nem opskrift på blåbærmuffins.

Sådan fryser du brød, så det bevarer smag og konsistens

Mad Du kender sikkert allerede til tricket med at fryse brød for en længere holdbarhed. Men du kender garanteret også til et frysebrændt og...