Det er vigtigt at skylle salat og krydderurter

Mad

Frugt og grønt er sundt, og vi skal helst spise masser af det. Men inden vi sætter tænderne i de sunde sager, skal de skylles grundigt for at undgå, at vi bliver syge på grund af bakterier. Det er budskabet i ny kampagne fra Fødevarestyrelsen.

Risikoen for bakterier og virus er højst i udenlandske varer på grund af lavere hygiejnisk standard i fødevareproduktionen.
Risikoen for bakterier og virus er højst i udenlandske varer på grund af lavere hygiejnisk standard i fødevareproduktionen.

 

Undgå at blive syg

Flere og flere forbrugere bliver syge, får diarré og kaster op, på grund af det store forbrug af grøntsager fra eksotiske lande. Derfor indleder Fødevarestyrelsen nu en oplysningskampagne, der skal minde forbrugerne om, at det er vigtigt at skylle salat og krydderurter for at undgå bakterier og virus.

Skylning mindsker risikoen

Fødevarestyrelsen anbefaler fortsat, at vi spiser masser af frugt og grønt på trods af risikoen for sygdom. Risikoen kan mindskes rigtig meget ved at skylle madvarerne, inden man spiser dem.

”Vores overvågning viser, at omkring fem procent af salathovederne og krydderurterne kan være forurenede med salmonella eller campylobacter”, fortæller dyrlæge Niels Ladefoged Nielsen fra Fødevarestyrelsen.

Fjern op til 80% af bakterier og virus

Hvis du skyller krydderurter og salat grundigt, kan du fjerne op til 80 procent af bakterier og virus. Så skyl salat og krydderurter grundigt, og slip for at ende flere timer på toilettet. Det er især vigtigt, hvis du har spist fx krydderurter fra mere eksotiske lande med en lavere hygiejnestandard end i Danmark.

Sådan skyller du salat og krydderurter

•Fjern beskidte og beskadigede blade
•Skil salat fra stokken
•Klip krydderurter fra stilken
•Skyl bladene grundigt i rindende koldt vand
•Lad bladene dryppe af i et rent viskestykke - eller brug en salatslynge

Mere om kampagnen

Fødevarestyrelsens kampagne inviterer forbrugerne ind i Anders Morgenthalers skæve univers, men byder også på en instruktiv film om, hvordan du skyller salat og krydderurter i praksis. Filmen bliver vist i DR OBS og på landets regionalstationer, mens filmen med Anders Morgenthaler tegninger bliver vist på en lang række hjemmesider.

Oplysningskampagnen bygger også på print- og web-bannerannoncer i bl.a. Politiken, på Morgenthalers hjemmeside www.heltnormalt.dk, på en lang række internetmedier og på Go Cards på caféer.

Se Anders Morgenthalers tegnefilm her

23 januar 2014
0

75 procent af sprøjtegiften i din krop kommer fra disse 10 fødevare...

Vil du gerne have færre rester fra sprøjtegifte i din krop, så er her 10 fødevarer, som du helst bør spise økologisk.

0

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.

0

7 ting du ikke må gøre, når du bager

Det kan godt være en udfordring at få kage- eller brødopskriften til at blive lige præcis, som man gerne vil have den. Her er nogle tips og...

0

Videnskabeligt bevist: Det er sundt at drikke kaffe

Danskerne drikker 20 millioner kopper kaffe dagligt. Lægevidenskaben har været i tvivl – er det godt eller dårligt for helbreddet? Nu viser...

1

Fyldte squash

Udhul en squash og kom lækkert og dekorativt fyld i.

0

Spansk frokostret

Piperade stammer fra Basker­landet og er en lækker blanding af solmodne peberfrugter, løg og tomater med æg. 3 store røde peberfrugter ½...

0

Russisk hakkebøf

Ingredienser (4 pers.):500 g hk. oksekød 1 løg 1 1/2 dl hakkede, syltede rødbeder 1 dl hakket persille 3 spsk. hakkede kapers 2 æg 1⁄2 dl...

0

Salat med kyllingelever

Ingredienser (4 pers.): 500 g kyllingelever 1 spsk. olivenolie 1 spsk. akaciehonningSalt, peber300 g rucolasalat 25 g pinjekerner 2 spsk....

0

Brød med soltørrede tomater

2 dl mælk25 g gær1 dl A-38 eller fromage frais1 tsk. salt1 tsk. honning2 tsk. basilikum2 tsk. oregano2 tsk. timian75 g hakkede soltørrede...

0

Hannes grønsager i krydret kokosmælk

4-6 pers.1 stort løg2 fed hvidløglidt olivenolie1 tsk. stødt koriander2 tsk. stødte kardemommekapsler2 tsk. stødt spidskommen2 spsk. fuldkor...

0

Pærer med knækglasur

4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

0

Lam i asparges

6 pers.1 1/2 kg lammeforkød2 bundter persille1 stor dildkvist10 hvide peberkornSalt400 g hvide aspargesmaizenamel til jævning2 pasteurisered...

0

Nem pastatærte med skinke

Ca. 150 g pasta f.eks. skruer, 1 stor gulerod, 1 løg, 100 g champignon, 1/2 squash (lille), 1 spsk olie, 150 g kogt skinke eller hamburgerr...

0

Sandwich med hytteost

Sandwichbrød, 200 g hytteost, 1/2 rød fint hakket peber-frugt, 75 g skinke i tern, 2 hårdkogte hakkede æg, purløg, salt og peber. Tilbehør:...

0

Bradepandekage med ananas

Det skal du bruge:3 æg, 250 g sukker, 250 g hvedemel, 3 tsk bagepulver, 1 1/2 dl mælk, 75 g smeltet smør eller margarine, 12 skiver ananas,...